FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / HACPASZ HANNA PółTORAK
HACPASZ Hanna Półtorak
Data rejestracji w systemie: 2012-01-13
Ilość tematów: 8       Ilość wypowiedzi: 474       Ilość ogłoszeń: 84

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Znakowanie Żywności
Zgodnie z obowiązującymi przepisami wszystkie produkty wprowadzane do obrotu handlowego w opakowaniach jednostkowych powinny być oznakowane etykietą  zawierająca między innymi tabele wartości odzywczej i wykaz alergenów).
2020-01-07 16:50:11 3
miesjce postojowe pytanie
Można postawić food tracka  koło takiego zakładu Sanepid nie powinien się tego czepiać. Ważne jest żeby była wyznaczona jedna kabina toalety tylko doaosób pracujących w  food tracku (nie może być ta toaleta wspólna dla pracowników gastronomii i pracwników produkcji). koneczne jest również opracowanie dokumentacji HACCP w zakresie prowadzonej działalności ( w takim opracowaniu chetnie pomogę) Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
2020-01-07 16:28:45 2
kontener gastronomiczny
Pomogę przygotować kontener do odbioru przez Sanepid. Zapraszam do współpracy Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
2020-01-07 16:19:19 6
Pierwsza pizzeria - prośba o sugestie
Witam mogę pomóc w otwarciu pizzerii. Moja pomoc polega na - przygotowaniu projketu technologicznego kuchni lokalu: ustawienie urzadzeń w ciągi technologiczne, wyznazenie punktów mycia, przygotowanie technologii kuchni. Rekojmą potwierdzajacą poprawnośc wykonania mojej pracy jest podpis rzeczoznawcy ds Sanepid - dobór i pomoc w zakupie z duzym rabatem sprzetu fabrycznie nowego firmy Stalgast i Hendi - przygotowaniu dokumentacji HACCP dla lokalu (dokumentacja wymagana na odbiór przez Sanepid) - przeprowadzenie szkolenia BHP dla właścicela lokalu uprawniającego do późniejszego szkolenia personelu Zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl
2020-01-07 16:15:07 3
Prąd w food trucku
Lepiej podłączyć się pod generator prądu (nalezy upewnić się,ze hałas nie będzie przeszkadzał sąsiadom). Akumulatory musisz gdzieś przechowywać a w gastronomii mobilnej nie ma na to miejsca. Jezeli frytkownicę i piec do pizzy będziesz mieć gazowy to pobór mocy nie będzie  badzo duży.
2020-01-07 16:09:42 2
Księga HACCAP
Wypowiedź powyżej to reklama dokumentacji przygotowywanej w ciągu 24H, nie ma możliwości przygotowania dostosowanej do wymogów  lokalu dokumentacji w tym czasie, chyba że oferuje się plik dokumentów o których pisała stokrotka np. dla food tracka wciśnieta zostaje dokumentacja z zakładu branży spożywczej średniej wielkości........ Nie ma też dokumentacji polecanej przez PIS (Państwowa Inspekcja Sanitarna) , bo  rekomendacja jednej z firm byłaby niezgodna z obowiązującym prawem
2020-01-07 16:04:15 13
FOOD TRUCK
Witam chętnie pomogę w doborze odpowiedniego pojazdu i podpowiem jak go przygotować do odbioru (projekt technologiczny: ustawienie wyposażenia, punkty wodne), opracuje również dokumentację HACCP dostosowaną do prowadzonej działalności zapraszam do współpracy Hanna Półtorak HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
2020-01-07 15:52:30 4
mały magazyn mrożonek - jakie wymagania
Przede wszystkim  musisz upenić się  czy  status budynku gospodarczego nie będzie budzić zastrzeżeń Sanepidu ( czy nie będą chcieli zmiany przeznaczenia bo to jest niestety kłopotliwa sprawa). jezeli status budynku nie będzie budził zastrzeżeń to wtedy należy  odnowić wnętrze zgodnie z wymaganiami higienicznymi:zmywalne ściany, podłogi i zgłosić się do Sanepidu. Jezlei nie chcesz robić w budynku toalety i pomieszczenia socjalnego zgłoś magazynek jako  magazynek przeładunkowy do przechowywania produktów przez 24 godziny.
2019-10-17 10:47:56 2
Parę pytań przed startem food trucka
Witam postaram się pomóc: śmieci z  foodtracka: można podpisac umowę, że smieci z foodtracka odbierane są z miejsca jego postoju po zakończeniu pracy kuchnia w domu: Zgodnie z obowiązującymi przepisami jest możliwość zgłoszenia produkcji domowej (produkcj w małym zakresie)  w domu mieszkalnym. Warunkiem  uzyskania zgody Sanepidu jest spełnienie wymagań Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) znajdujących sie w zakładce produkcja domowa na stronie www. instytucji. Można również zlecić uformowanie ciasta  lokalowi gastronomicznemu lub firmie cateringowej lub bazować na dostepnym w sklepach i hurtowniach gotowym, surowym cieście do pizzy.  Formowanie pizzy i układanie na niej dodatków może odbywać się w przyczepie (nie obieramy warzyw, bazujemy na warzywach po obróce wstepnej) Miejsce postojowe: najlepiej dodagać się z właśccielem/zarzadcą miejsca na którym chcesz stać wtedy unikniesz ścigania się ze strażą miejską , ale tą kwestie zostawiam do twojej decyzji HACPASZ Hanna Półtorak - dokumentacja HACCP dla   food tracków/przyczep gastronomicznych, lokali gastronomicznych -projekty technologiczne lokali - szkolenia BHP - wyposażenie i sprzęt  dla gastronomii mobilnej i lokali gastronomicznych
2019-10-17 10:39:40 4
Food truck/przyczepa
Przyczepa gastronomiczna może być stosowana jako dodatek do firmy cateringowej. W przyczepie takiej można przygotoywać dania z półproduktów  (warzywa po obróbce wstępnej, mięso oczyszczone kupowane w sklepach lub hutrowniach) dlatego nie przygotujemy w przyczepie: - zup - pierogów - bigosu Nie możemy papnierować kotletów ani ich formować: dlatego odpadają nam kotlety schabowe i mielone. Jezeli dzierżawimy lub posiadamy zaplecze kuchenne, w którym możemy przygotowywać dania to wtedy food track lub przyczepa gastronomiczna może nam się sprawdzić jako mobilny punkt wydawczy dla przygotowywanych w zewnętrznej kuchni dań. HACPASZ Hanna Półtorak: poltorak@haccp-gmp.home.pl - dokumentacja HACCP dla samochodów i przyczep - dokumentacja HACCP i projekty technologiczne lokali gastronomicznych - szkolenia BHP - wyposażenie lokali i samochodów gastronomicznych
2019-10-17 10:19:40 4
szkolenie z gastronomii
W celu zapewnienia odpowiedniej jakości pracy na kuchni dobrze jest przeprowadzić szkolenie  lub wziać udział w szkoleniu z minimum sanitarnego dla pracownikó lokali gastronomicznych. W Warszawie 19.11.2019 bedzie odbywało się takie szkolenie. Podczas jego realizacji zostaną omówione zagadnienia -   Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej w zakresie pracy kuchni, wytycznych higienicznych stawianym pracownikom lokali gastronomicznych (stan zdrowia/ubiór) - Nadzór nad infrastrukturą kuchenną ; co  kontrolować i na co zwrócić uwagę - Dobra Praktyka Produkcyjna  od surowca do wyrobu gotowego najistotnijsze aspekty w procesie produkcji - Błędy w  pracy kuchni na co zwrócić uwagę i jak je wyeliminować Szkolenie realizowane jest w trybie szkoleń  otwartych (19.11.2019) i zamkniętych. Szczegóły  dotyczące udziału w szkoleniu  udzielane są mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-10-17 09:52:03 5
Dobudówka
Możesz wystąpić o zmiane przeznaczenia dla  pomieszczen w których przygotowywać będziesz posiłki - wtedy konieczna będzie zgoda sąsiadów na prowadzenie działalności. Innym rozwiązaniem jest zgłoszenie kuchni w której będziesz przygotowywał półprodukty do food tracka jako produkcja domowa (wtedy unikniesz procsu zmiany przeznaczenia budynku) Pomagamy w przejściu przez odbiór Sanepidu zapraszamy do współpracy  HACPASZ Hanna Póltorak - projekty technologiczne lokali - dokumentacja HACCP -  sprzedaż sprzętu gastronomicznego poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-08-21 07:19:33 2
Wyposażenie - otwieram lokal - tylko dowóz
Wyposazyć musisz się w standardowe wyposażenie kuchni: urządzenie grzejne, lodówki. Nie zapominaj o tym aby wyznaczyć miejscedo mycia i suszenia termoboksów po za obszarem kuchni i musisz zapewnić odpowiedni środek transportu : samochód dostawczy (może być dzierzawiony na godziny). Jezeli chodzi o ofertę na wyposazenie możemy pomóc zgłoś się do nas Hanna Półtorak HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-08-21 07:12:02 6
Zacznij produkcję lodów - zwiększ swoje dochody!
Dochody zalezne są od miejsca sprzedaży i oczywiście pogody: mokre lato lub nadmierne upały moga wpłynąć na  dochody. Mysląc o sprzedazy lodów w przyczepie lub lokalu nalezy pamiętać o zgłoszeniu się do sanepidu w celu rejestracji działalności. W przypadku lokalu gastronomicznego potrzebny będzie projekt technologiczny i dokumentacja HACCP w przypadku przyczep czy food tracków wystarczy dokumentacja HACCP.  UWAGA Niektóre województwa na start wymagają  badan lodów włoskich/świderków warto ustalić czy twój Sanepid tego wymaga (brak badań opóżni wydanie decyzji) Hanna Półtorak projekty technologiczne dokumentacja HACCP szkolenia BHP meble i profesjonalny sprzet dla kawiarni i lokali gstronomicznych kontakt poltorak@haccp-gmp.home.pl tel kontaktowy 503 95 82 93. poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-06-25 19:28:02 3
Przyczepa/budka gastronomiczna
Jezeli działalność pozostaje bez zmian to wystarczy w Sanepidzie zgłosić przejęcie lokalu (nieraz proszą o wypełnienie wniosku o wpis do rejestru i zatwierdzenie zakładu ale to formalność). Dobrze jest od poprzedniego właścicela uzyskać  dokumentację HACCP lub przygotować albo zlecić przygotowanie dokumentacji firmie zewnętrznej - polecamy się w tym zakresie HACPASZ Hanna Półtorak -projekty technologiczne - dokumentacja HACCP -szkolenia BHP poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-06-25 19:20:28 2
Postój na parkingu oraz opłata targowa
Postój Jezeli masz zgodę  administratora parkingu na postój na nim (zgoda powinna być wyrażona w postaci umowy pomiędzy wami) to nie jestes zobowiązany do jakiśc dodatkowych opłat. Opłata targowa -  Jezeli organizator targu wymaga opłat za stanie na danym terenie zgodnie z wskazanym przez niego taryfikatorem to jak najbardziej musisz  taką opłatę uiścić jako sprzedawca (sprzedajesz wytworzone przez  siebie produkty).  Wymagania prawne - Podstawą do funkcjonowania twojej działalności to odbiór przez Państwową Inspekcję Sanitarną twojego food tracka. Odbiór po uzgododnieniu terminu odbywa się w stacji sanitarnej na terenie, której prowadzisz działalność. Podstawą do ustalenia terminu spotkania z inspekcją jest złożenie wypełnionego wniosku o  wpis i zatwierdzenie  przez Sanepid. Warunkiem uzyskania zgody na prowadzenie działalności jest przedstawienie opracowanej dokumentacji HACCP lub Dobrej Praktyki Produkcyjnej,  deklaracji o świadomości,że jako pracownik gastronomii korzystasz wyłącznie z toalet przeznaczonych dla pracowników sektora spożywczego (umowa ze sklepem spożywczym, lokalem gastronomicznym, dzierżawa toalety). POzdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ - dokumentacja HACCP dla gastronomii mobilnej i lokali gastronomicznych - projekty technologiczne pojazdów gstronomicznych i lokali - wypposażenie w sprzęt i meble - szkolenia BHP
2019-06-07 06:46:49 2
Odpady w Pubie, a drogi technologiczne.
Trudno wypowiadać się jeżeli nie widać projektu ale najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest wynoszenie odpadów przez salę konsumpcyjną po zakończeniu pracy lokalu. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ projekty technologiczne, dokumentacja HACCP, szkolenia BHP, sprzęt gastronomiczny (kontakt mail: poltorak@haccp-gmp.home.pl)
2019-05-27 09:33:15 2
Kebab,fast food,a lody włoskie.
Tak powinieneś zgłosić się do sanepidu w  sprawie rozszerzenia działalności i zweryfikować dokumentację HACCP poprzez umieszczenie w niej informacji o sprzedazy lodów i mrożonego napoju. Hanna Półtorak HACPASZ - projekty technologiczne lokali gastronomicznych -dokumentacja HACCP -szkolenie BHP -  meble i sprzęt dla gastronomii
2019-05-06 07:22:05 4
Okienko szybkiej gastronomii w oknie kuchni restauracyjnej.
Witam każdy punkt wydawczy ( w tym okno wydawcze)  gdzie chcemy sprzedawać lody i  gofry musi być wyposażony w umywalkę i zlew (przynajmniej jednokomorowy). jeżeli jestescie w stanie spełnić ten wymóg to  możecie działać. Pamiętajcie również o tym,żeby to rozszerzenie działalności zgłosić do Sanepidu. Jezeli chodzi o wysokośc mandatów do ich wachlarz jest duzy minimum 500 a maksimum 50000, pamietajcie jednak o tym,że w przypadku rażących błędów  mogą zamknąć całą restauracje. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (poltorak@haccp-gmp.home.pl) - projekty technologiczne lokali gastronomicznych -dokumentacja HACCP -szkolenie BHP -  meble i sprzęt dla gastronomii
2019-05-06 07:18:13 4
Przygotowanie do odbioru sanepidu.
Jezeli chodzi o szkolenia dla gastronomii zapraszamy do kontaktu mail poltorak@haccp-gmp.home.pl lub na faceboku znajdziesz informację o planowanych szkoleniach (najbliższe w maju) pozdrawiam  Hanna Półtorak HACPASZ
2019-05-02 07:32:16 4
Produkcja - Sprzedaż (PORADY) W garmażerce
Jeżeli Sanepid wyrazi zgodę na produkcję domową to i tak musisz spełnić wszystkie wymogi dotyczące produkcji i obrotu  żywnścia w tym oznakowanie opakowań z wyrobami  odpowiednio przygotowaną etykietą.  Inna sytuacja jest w przypadku sprzedaży pierogów na miejscu w lokalu jako dania (konsumpcja na miejscu lub na wynos) w taki wypadku informacja o składzie i alergenach musi znajdować się na miejscu w lokalu.
2019-05-02 07:29:24 3
Pierogi w malej budce na wynos
Ze wzgledu na ustawę o produkcji domowej przygotowywanie pierogów w domu jest zgodne z prawem.  Na stronie GIS (Główny Inspektor Sanitarny) znajdziesz wytyczne odnośnie zorganizowania takiej produkcji. Zgadzam się ze smakoszkiem budka, w której był prowadzona działalnść powinna być dostosowana do wytycznych Sanpepidu ale zanim ją kupisz/wydzierżawisz upewnij się czy: w miejscu gdzie stoi lub  będziesz chcieć postawić budkę musi być zapewniona woda bieżąca i kanalizacja Toaleta dla personelu musisz zapewnić toaletę dla osoby, która w budce będzie pracować (najdalej 80 m. od budki umowa z  sklepem spożywczym/lokalem gastronomicznym o  użyczenie toalety dla personelu). Mimo,że budka miała zgodę sanepidu i tak musisz wystapić o rejestracje swojej działalności w lokalnej Stacji Sanepid.  Mozemy pomóc w uruchomieniu biznesu Hanna Półtorak HACPASZ - projekty technologiczne lokali -dokumentacja HACCP - szkolenia BHP - sprzedaż mebli i sprzetu dla gastronomii
2019-05-02 07:22:27 3
Ciąg zmywalniczy - blat(kosz) - zlewozmywak z młynkiem i prysznicem, blat, zmywarka kapturowa, blat roboczy
Możemy pomóc w zakupie sprzętu Stalgastu w dobrej cenie. zapraszamy do kontaktu HACPASZ Hanna Półtorak kontakt poltorak 512 21 12 89 lub telefoniczny w sprawie sprzetu 504 81 16 17
2019-05-02 07:06:02 2
Dieta Pudełkowa
katering dietetyczny to prężnie rozwijająca się gałąź gastronomii, którą  warto się zainteresować.  Pomagamy spełniać marzenia i uruchomić tego typu działalność zapraszamy do współpracy przy tworzeniu projektów technologicznych i dokumentacji HACCP.  HACPASZ Hanna Półtorak poltorak@haccp-gmp.home.pl
2019-04-30 11:38:20 4
Lokal na gastronomię
Kwestia zmiany przeznaczenia lokalu zależy od podejścia do tych spraw twojego lokalnego Sanepidu, dlatego warto ustalić to z nimi przed podpisaniem umowy dzierzawy lokalu (np pomorskie, kujawsko-pomorskie wymaga zmiany przeznaczenia, mazowieckie, małopolskie - takiej zmiany nie wymaga). Jeszcze inna kwestią jest  od kogo lokal sie dzierzawi w przypadku lokali znajdujących się  w zarządze miast lub gmin zmiana przeznaczenia lokalu jest przez nich wymagana w przypadku prywatnych lokali użytkowych mozna tego działania uniknąć (jeżeli Sanepid nie wymaga zmiany przeznaczenia ) Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (poltorak@haccp-gmp.home.pl) - projekty technologiczne - dokumentacja HACCP - szkolenia BHP
2019-04-30 11:35:01 7
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.