![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: OGRóDEK PIWNY |
|||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Wiosna to czas przygotowań do sprzedaży sezonowej w ogródkach piwnych co w takim razie wiedzieć warto?
1. Bar, który jest sercem ogródka piwnego musi być zasilany wodą bieżącą wodociągową. Na obszarze baru należy zainstalować przynajmniej jeden zlew i umywalkę zasilaną ciepłą i zimną wodą (potrzebny będzie bojler lub podgrzewacz). 2. Bar musi być zadaszony i odgrodzony od strefy przeznaczonej dla gości ogródka 3. Jeżeli konsumpcja alkoholu odbywa się w miejscu sprzedaży konieczne jest zapewnienie toalety dla personelu i gości ogródka. Toaleta dla pracowników lokalu musi być wyposażona w wodę bieżącą oraz podłączenie do kanalizacji natomiast goście mogą korzystać z toalety typu toi-toi. 4. Ustawa o wychowaniu w trzeźwości reguluje odległość w jakiej powinien znajdować się punkt sprzedaży alkoholu od placówek oświatowych i kościoła. Zdarza się jednak, że na terenie konkretnej miejscowości lub gminy obowiązują dodatkowe obostrzenia dlatego warto jest przed otwarciem działalności wyjaśnić ta sprawę w urzędzie gminy na terenie której znajdować się będzie ogródek. 5. W ogródku piwnym można sprzedawać napoje alkoholowe o określonej zawartości alkoholu najczęściej piwo i wino. Na sprzedaż alkoholu wysokoprocentowego nie uzyskacie pozwolenia. 6. Należy upewnić się również czy właściciel terenu na którym ma znajdować się ogródek: gmina, spółdzielnia mieszkaniowa, wspólnota mieszkaniowa wyrażą zgodę na prowadzeniu w tym miejscu działalności pojegajacej na sprzedaży alkoholu. 7. Bez różnicy na to czy działalność gastronomiczna jest całoroczna czy też sezonowa należy ją zarejestrować w siedzibie Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz wystąpić o koncesie na sprzedaż alkoholu w wybranym miejscu. Pierwszym krokiem jest zgłoszenie planowanej działalności do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. W celu uzyskania pozytywnej opinii należy przedstawić wyniki badania wody oraz dokumentację HACCP opracowaną w obszarze prowadzonej działalności. Pracownicy Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mogą również prosić o schemat technologiczny ogródka lub projekt technologiczny planowanej inwestycji. Po uzyskaniu decyzjo o zatwierdzeniu ogródka należy w urzędzie gminy starać się o udzielenie koncesji na sprzedaż w miejscu lokalizacji ogródka alkoholu. Uwaga : Ilości wydawanych koncesji w danej lokalizacji jest ograniczona, dlatego warto jest upewnić się wcześniej jakie jest prawdopodobieństwo jej uzyskania na wybranym do organizacji ogródka piwnego obszarze. Jeżeli chcesz aby twój ogródek zaczął działać w nadchodzącym sezonie zwróć się do nas chętnie pomożemy w rozpoczęciu działalności. Oferujemy pomoc w obszarze przygotowania projektu technologicznego ogródka a także opracujemy niezbędną do prowadzenia działalności dokumentację HACCP. Naszym klientom towarzyszymy z radą i pomocą aż do uzyskania wymaganych przez przepisy pozwoleń. Zapraszamy do kontaktu. HACPASZ Serwis Sp z o.o. zamowienia@hacpasz.com.pl |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
darful
![]() Wypowiedzi: 48 |
Od siebie dorzucę, coś na temat wyposażenia...
Warto zadbać o stworzenie klimatycznego otoczenia w takim lokalu! Można to zrobić dobierając , np. odpowiednie krzesła, a nie tylko trunki ;) Może tu www.onelovedesign.pl/krzesla/do-restauracji będzie dla kogoś podpowiedź? |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 03:43:54 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|