FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OGRóDEK PIWNY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OGRóDEK PIWNY

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 23
Wypowiedzi: 551
Post 1 napisany 2025-03-10 o godzinie 07:42:07.
Wiosna to czas przygotowań do sprzedaży sezonowej w ogródkach piwnych  co w takim razie wiedzieć warto? 
1. Bar, który jest sercem ogródka piwnego  musi być zasilany wodą bieżącą wodociągową. Na obszarze baru należy zainstalować przynajmniej jeden zlew i umywalkę zasilaną ciepłą i zimną wodą (potrzebny będzie bojler lub podgrzewacz).
2. Bar musi być zadaszony i odgrodzony od strefy przeznaczonej dla gości ogródka
3. Jeżeli konsumpcja  alkoholu odbywa się w miejscu sprzedaży konieczne jest zapewnienie  toalety dla personelu i gości ogródka.  Toaleta dla pracowników lokalu musi być wyposażona w wodę bieżącą oraz podłączenie do kanalizacji natomiast goście mogą korzystać z toalety typu toi-toi. 
4.  Ustawa o wychowaniu w trzeźwości reguluje  odległość w jakiej powinien znajdować się  punkt sprzedaży alkoholu od  placówek oświatowych i kościoła. Zdarza się jednak, że na terenie konkretnej miejscowości lub gminy obowiązują dodatkowe obostrzenia dlatego warto jest przed  otwarciem działalności wyjaśnić ta sprawę w urzędzie gminy na terenie której znajdować się będzie ogródek.
5. W ogródku piwnym można sprzedawać napoje alkoholowe o określonej zawartości alkoholu najczęściej piwo i wino. Na sprzedaż alkoholu wysokoprocentowego nie uzyskacie pozwolenia. 
6. Należy upewnić się również czy właściciel terenu na którym  ma znajdować się ogródek: gmina, spółdzielnia mieszkaniowa, wspólnota mieszkaniowa wyrażą zgodę na prowadzeniu w tym miejscu działalności pojegajacej na sprzedaży alkoholu.
7. Bez różnicy na to czy działalność gastronomiczna jest całoroczna czy też sezonowa należy ją zarejestrować w siedzibie  Państwowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej oraz wystąpić o  koncesie na sprzedaż alkoholu w wybranym miejscu. Pierwszym krokiem jest zgłoszenie planowanej działalności do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. W celu uzyskania pozytywnej opinii należy przedstawić wyniki badania wody oraz dokumentację HACCP opracowaną w obszarze prowadzonej działalności. Pracownicy Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej mogą również  prosić o schemat technologiczny ogródka lub projekt technologiczny planowanej inwestycji. Po uzyskaniu  decyzjo o zatwierdzeniu  ogródka należy w urzędzie gminy starać się o udzielenie koncesji na sprzedaż w miejscu lokalizacji ogródka alkoholu.
Uwaga : Ilości wydawanych koncesji w danej lokalizacji jest ograniczona, dlatego warto jest upewnić się wcześniej jakie jest prawdopodobieństwo jej uzyskania  na wybranym do organizacji ogródka piwnego obszarze.

Jeżeli chcesz  aby twój ogródek zaczął działać w nadchodzącym sezonie zwróć się do nas chętnie pomożemy w rozpoczęciu działalności. Oferujemy pomoc w obszarze przygotowania projektu technologicznego ogródka  a także opracujemy niezbędną do prowadzenia działalności dokumentację HACCP. Naszym klientom towarzyszymy z radą i pomocą aż do  uzyskania wymaganych przez przepisy pozwoleń. Zapraszamy do kontaktu. HACPASZ Serwis Sp z o.o. zamowienia@hacpasz.com.pl
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.174
Data: 2025-04-18
Czas: 08:51:04
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: OGRóDEK PIWNY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "ogródek piwny" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Papier do pakowania żywności z własnym nadrukiem, torby papierowe, serwetki i kubki    Dodatkowa praca   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.