FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / GUTEK
Gutek
Lokalizacja: Wrocław
Data rejestracji w systemie: 2011-02-21
Ilość tematów: 5       Ilość wypowiedzi: 280       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
soki
Do przygotowywania soków mogę polecić właściwie tylko 1 rozwiązanie czyli sokowirówki ROBOT-COUPE, doskonale obrobią warzywa i owoce :)Do tego odpowiedni blender np. WARING. Blender sam w sobie nie musi być nie wiadomo jaki, bo najważniejszą robotę zrobi sokowirówka. Skontaktuj się z firmą STALGAST że jesteś zainteresowany pokazem sokowirówki, jest w Polsce kilka osób które realizują takie pokazy (przedstawiciele producenta) i będziesz mógł sam sprawdzić jak to działa, co można zrobić itp.
2016-02-08 15:26:33 7
Własnej roboty punkt gastronomiczny
Bez problemu możesz wykonać obiekt samemu w oparciu o obowiązujące przepisy a następnie zmierzyć się z SANEPIDEM :) Najlepiej to od nich zacząć opisując pomysł ale bez chwalenia się kto będzie wykonawcą robót.
2015-07-15 12:14:37 6
Nowy czy używany sprzęt?
To są moje propozycje piece do pizzy: stalgast, ggf gyrosy: potis, roller grill nadstawki chłodnicze: stalgast opiekacze do bułek (kontakt grille): caterina
2015-06-30 08:14:56 16
Nowy czy używany sprzęt?
Najłatwiej będzie porównać to do samochodów nowych i używanych.. Można trafić dobrze kupując samochód używany ale i można trafić kiepsko i zaczynają się problemy.. Według mnie jeżeli faktycznie masz bardzo dobrą ofertę na sprzęt używany to go kup ale żeby to nie były jakieś wynalazki tylko sprzęt "markowy" wówczas będzie łatwiej z naprawą i częściami zamiennymi. Nowe urządzenia wcale nie są takie drogie w porównaniu do większości ofert na sprzęt używany, widziałem wiele ofert gdzie używany sprzęt z pewnej ręki kosztował prawie tyle co nowy, wystarczy dobrze przeszukać internet. Koszt serwisu i części zamiennych raczej nie jest zbyt niski, bo fachowiec za pół darmo nie zrobi, a części swoje kosztują.. PS. Pamiętaj, że nawet najlepszy nowy sprzęt może ulec awarii jeżeli się o niego nie dba, nie czyści itp..
2015-06-29 09:36:02 16
Foodtruck - piec konwekcyjny oraz dostarczenie energii
Zainteresuj się piecami konwekcyjno-parowymi w wersji gazowej oraz dodatkowo wyposażonymi w pompkę cateringową. Ja mogę polecić UNOXa wówczas zużycie prądu jedynie do sterowania i wentylatora, reszta idzie z gazu. Woda pobierana wbudowaną pompka cateringową ze zbiornika.
2015-03-11 10:53:00 4
Ogrzewacz wody
Wg mnie lepszy będzie pojemnościowy, gdyż podgrzewa wodę np. w ustalonych godzinach lub do określonej temperatury. A przepływowy działa "zawsze" gdy pobierana jest woda ciepła.
2015-02-20 07:06:04 2
Kebab - mała gastronomia, kilka pytań
Projekt technologiczny to koszt 1000-3000 zł. Jak jesteś z Warszawy to skontaktuj się z działem projektowym firmy Stalgast, czy będzie najtaniej to ciężko napisać gdyż tanio nie zawsze znaczy dobrze. Wdrożenie haccp, na allegro jest mnóstwo poradników ewentualnie tutaj na forum jest Pani, co takimi sprawami się zajmuje. Koszt spraw papierkowym zależy od ilości własnej pracy jaką poświęcisz żeby otworzyć lokal.
2015-02-20 07:04:37 6
zasilanie podczas jazdy
Jeżeli na postoju lodówka pracowało dość długo to utrzyma temperaturę wewnątrz podczas dojazdu na imprezę nawet jeżeli będzie wyłączona ale musi być zamknięta:) Można również zamontować w samochodzie przetwornicę 12V > 230V i podłączyć lodówki do niej podczas jazdy ale tu trzeba mieć rześki alternator. Sam widziałem jak w sprinterze była podłączona przetwornica o mocy 0.5 kW a do niej urządzenie więc można. Słyszałem również że podłączano nawet mocniejsze przetwornice i działały..
2015-02-20 07:01:37 6
obieraczka do ziemniaków , czy ktoś ma takie urządzenia i może mi pomóc w odpowiedzi na pytania
Obieraczka do ziemniaków jest urządzeniem ułatwiającym / przyśpieszającym pracę osoby na stanowisku obierak. Odpowiedzi na Twoje pytania: "czy jest problem z myciem urządzenia bo nie mam odpływu w posadzce" Obieraczka musi być podłączona do wody i odpływu (sprawnego / drożnego), a jeżeli brak odpływu to można się wspomóc jakimiś pojemnikami ale na ile to pomoże w tej sytuacji - raczej nie wiele. "czy jest potrzebny separator" separator jest elementem dodatkowym, który należy nabyć przy zakupie obieraczki bez względu czy jest odpływ czy go nie ma. Klienci, którzy go nie mają wszystkie odpady powstałe podczas procesu obierania usuwają do kanalizacji co raczej nie jest "dozwolone" a często bywa problematyczne, gdyż kanalizacja potrafi się stopniowo zapychać lub blokować a jej udrażnianie więcej kosztuje niż separator. Separator filtruje wydalane z obieraczki obierzyny. "czy jest duża strata na ziemniakach" Wszystko zależy od wkładanych ziemniaków, gdyż w obieraczce najlepiej obierać ziemniaki sortowane o zbliżonym rozmiarze, wówczas podczas procesu obierania większość ziemniaków obrana jest równomiernie, a w przypadku ziemniaków o różnym rozmiarze i niemądrym pracowniku obsługującym urządzenie duże ziemniaki zostaną wytarte do rozmiaru tych mniejszych więc straty mogą być ogromne. "czy ktoś może mi polecić jakąś markę" Najlepiej Spomasz-Nakło wg mnie mercedes w swojej klasie lub Stalgast. "czy nową czy używaną" Ja zawsze jestem zdania że co nowe to nowe Nie ma za co.
2015-02-20 06:55:07 7
Bułki z pieca konwekcyjno parowego
Andrzejj ma racje to może być problem, że zbyt szybko sprawdzacie krojąc te bułki. A kolor to kwestia temperatury i osuszania.
2013-10-18 10:08:49 9
Kuchnia elektryczna, co i jak?
A jaki to ma być lokal, co ma oferować? Zapachy zawsze będą wyczuwalne na zewnątrz ale jeśli będą dobre to przyciągną Klientów a jeśli to będzie tylko np. zapach smażonego oleju to już gorzej. Cena podana przez firmę JEVEN faktycznie kosmiczna. Kontaktuj się z kimś kto robi typowo wentylację to podpowie jak to rozwiązać na normalne pieniądze, poczytaj również o okapach kondensacyjnych.
2013-10-18 10:03:38 31
grill elektryczny czy gazowy??
Czy to będzie koszt gazu czy prądu to jedno i drugie będzie kosztować przy intensywnej eksploatacji. Ja bardziej bym nalegał na urządzenie elektryczne ze względu na lepsze możliwości sterowania temperaturą i według mnie mniej jest problemów (awarii). Pisałeś że otwierasz lokal z burgerami ale jakimi? Bo burgery możesz smażyć na płycie grillowej, w kontakt grillu, piecu konwekcyjnym, patelni elektrycznej itp. Ja polecam płytę grillową ewentualnie kontakt grilla (albo ryflowany albo gładki). Jak często zmieniać butlę to zależy od mocy grilla, teoretycznie przy 6 godzinach dziennie to co 2-5 dni, ale tak jak pisałem zależy od mocy palnika w grillu. Zawsze można połączyć 2 butle i wtedy wymieniasz rzadziej.
2013-10-18 10:00:34 6
Sous Vide
Są takie miejsca ale dalej jest ich nie wiele.
2013-10-18 09:55:44 11
Gastronomia mobilna oraz inne nietypowe lokale gastronomiczne
Oficjalnie w przyczepie to tylko gotowe produkty tj napisał BANNERT. Z doświadczenia mogę napisać że w wielu przyczepach się przygotowuje bardzo dużo produktów, bo tylko to daje gwarancje jakości i nie powtarzalnego smaku co się równa z dużą ilością Klientów.
2013-10-18 09:52:59 5
Zapiekanki w przyczepie gastronomicznej
Pani AGNIESZKO2 w dużym skrócie według mnie LORD = TP SYSTEM (na ich temat na tym forum jest bardzo dużo informacji). Na same zapiekanki nie potrzebujemy dużej przyczepy ale wiem z doświadczenia, że nie ma sensu kupować małej przyczepy bo po za zapiekankami w przyczepie jeszcze musi być miejsce na napoje, lodówki itp. Przyczepa pod zapiekanki: - kącik sanitarny (umywalka, zlew 2-komorowy) - szafka ubraniowa dla pracownika - zabudowa meblowa (jak ma być ekonomicznie to może być z płyty) - lodówka do przechowywania (minimum 1, najlepiej 2-3) - nastawna kuchnia gazowa 2 palnikowa do duszenia pieczarek - opiekacz najlepiej kwarcowy firmy ROLLER GRILL (zwracam uwagę na rozmiar wsadu tzn maksymalny rozmiar zapiekanki, bo albo około 30 cm albo do 53 cm) jeżeli nastawiamy się na większy ruch wtedy 2 opiekacze podwójne - okap wentylacyjny nad opiekacz - inne typu kasa fiskalna itp itd. Jak się Pani decyduje na zapiekanki to warto się zastanowić przy tym nad tostami, bo to tylko dochodzi koszt kontakt grilla (około 700 zł). W żadnym wypadku nie polecam piekarnika, po pierwsze długo się rozgrzewa, po drugie ogranicza nas rozmiar wsadu tzn nie ma możliwości przygotowania zapiekanek o większym rozmiarze (chyba że będzie to typowy piekarnik gastronomiczny ale jego cena powyżej 3000 zł). Piekarnik trzeba będzie cały czas utrzymywać włączony żeby nie było strat na temperaturze. W przypadku opiekacza kwarcowego urządzenie gotowe do pracy dosłownie w kilkanaście sekund osiąga temperaturę 1050 stopni C, po przygotowanym produkcie można je wyłączyć (duża oszczędność energii). Zaletą opiekacza jest otwarty front dzięki czemu widać co się dzieje z zapiekanką tzn na jakim ona jest etapie obróbki termicznej. Według mnie nawet w bardzo dobrej lokalizacji na samych zapiekankach to się trzeba będzie dobrze nagimnastykować żeby zarobić a gdzie zwrot z inwestycji?
2013-10-18 09:49:51 12
Sous Vide
No właśnie i tutaj jest problem bo świadomych Klientów jest coraz mniej, z kucharzami to samo przeskakują z lokalu do lokalu
2013-10-14 08:54:33 11
Problem z kuchnią
Co masz na myśli pisząc szkolenie?
2013-10-14 08:52:03 15
Bułki z pieca konwekcyjno parowego
W zależności od modelu i funkcji pieca efekt może być zupełnie inny. 1) 2-3 minuty, 180C, 20%-30% para 2) 5-15 minut, 180C, 20%-30% osuszanie Czas zależy od ilości bułek i ich rozmiaru, większa temperatura przyśpieszy obróbkę.
2013-10-14 08:51:37 9
Kupię używany sprzęt gastronomiczny
Jakie potrzebujesz stoły z blatami? jakie wymiary bo mam kilka może coś się dopasuje?
2013-10-11 19:54:17 7
Sous Vide
Miałem okazję widzieć to na wielu pokazach, szkoleniach itp, robiłem sam testy ale nie jestem do tego przekonany i tak jak pisałem nie wiele tego spotykam u Klientów. Widlak: napisałeś że wiele tego idzie ale jaka to jest grupa Klientów (nabywców)? Sporo wyposażam lokali i tak jak pisałem ani nikt o to nie pyta, a jak się komuś proponuje to i tak nic z tego - może to taka grupa Klientów.
2013-10-11 19:52:07 11
Sous Vide
Od jakiegoś czasu wiele się słyszy o tzw SOUS VIDE, chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was korzysta z tej techniki, technologii? Czy ktoś z Was widział takie rozwiązanie na kuchni bo wiele się słyszy o tym na szkoleniach ale ja jeszcze nie spotkałem się z tym w lokalu, a w wielu bywam. Niby taka moda teraz na zdrowe jedzenie ale czy napewno?
2013-10-10 20:18:42 11
Co lepsze Hallde czy Robot-Coupe?
Hallde i Robot-Coupe to dobre firmy oferujące profesjonalny sprzęt do obróbki mechanicznej żywności. Różnią się szczegółami i co często jest zaznaczane, Hallde ma droższe tarcze w porównaniu do Robot-Coupe ale tarcze Hallde mają większą żywotność i można np. wymieniać same noże. Ciężko wskazać co lepsze, może warto spytać do czego dokładnie ma to być przeznaczone oraz czy to ma być szatkownica czy robot wielofunkcyjny?
2013-10-07 22:16:20 14
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Wątpię aby był spokój z sąsiadami, w wielu przypadkach jak jest zapach smażonego tłuszczu to bywa na tyle intensywny że nawet dobrze wyprowadzona rura nic nie da. A sąsiedzi z zazdrości też dopomogą, żeby Tobie się biznes lepiej prowadził, to taki ludzki odruch :)
2013-10-07 22:03:22 31
Potrzebuje porad na temat obieraczki do ziemniaków
Każda obieraczka do ziemniaków wymaga do prawidłowej pracy podłączenia do separatora obierzyn, dopiero z separatora podłączamy do kanalizacji, efekt niby piany to może być albo wina zatkanego separatora albo nie odkręconej wody do obieraczki. Pod obieraczkę to najlepiej przygotować większej średnicy kanalizację bo przy dużym wykorzystaniu mogę się faktycznie zapychać.
2013-10-07 21:51:16 12
Wentylacja mechaniczna
Spec gastronomiczny: Przeczytaj ze zrozumieniem co napisał Gastromex, chyba że podany koszt materiału 1000 zł to zawiera okap, wentylator i rury to wtedy faktycznie problem. Wisior: A gdzie koszty? Robocizna 200 zł? Jakaś pomyłka czy tonący brzytwy się łapie? Z opisu Warzywniaka wynika że lokal i kuchnia ma małą powierzchnię, do tego 2 naleśnikarki + kuchnia to również niewiele, gdyby urządzenia stały obok siebie to wystarczy okap 1500x600 mm, koszt takie okapu to około 890 zł netto (http://www.meblenierdzewne.pl/okap-wentylacyjny-skosny_pid821) + łapacze tłuszczu około 220 zł netto (www.meblenierdzewne.pl/lapacze-tluszczu-do-okapow-przysciennych_pid844). Kosztów wentylatora wolałbym nie podawać, najlepiej było by zastosować wentylator na kominie (na dachu) ale takie kosztują powyżej 2000 zł. Wentylatory stosowane w pomieszczeniach np. kanałowe faktycznie generują spory hałas podczas pracy, można to zmienić stosując np. falownik regulujący obroty wentylatora (koszt: 100-500 zł). Częsty błąd to stosowanie wentylatorów za 500-1000 zł gdzie albo nie są one przystosowane do pracy z tłuszczem albo mają tak małą sprawność wyciągową, że nie dają żadnego efektu. Pamiętajmy, że ilość powietrza, która zostanie wyciągnięta z pomieszczenia powinna zostać w takiej samej ilości podana (a zimą dodatkowo dogrzana). Wentylacja dla wielu osób wydaję się prosta bo co to za problem powiesić okap, podłączyć wentylator i rury. Tylko po co później Klienci wzywają serwis np. do urządzeń gazowych bo nie pracują prawidłowo (pod lub nadciśnienie).
2013-10-07 21:42:30 29
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.