![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PROBLEM Z KUCHNIą |
|||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Witam,
jako, że jet to mój pierwszy post na forum chciałbym serdecznie powitać wszystkich jego Użytkowników. Wpadłem ostatnio na pomysł otwarcia pierogarni. Jestem na etapie poszukiwania kuchni. Miałem jedną na oku, niestety znajduje się poza granicami powiatu, a dofinansowanie o które zamierzam się starać obowiązuje tylko w jego granicach. Innych ofert wynajmu kuchni nie znalazłem w naszym powiecie. Zastanawiam się czy jest np. możliwe wynajęcie np. na godziny nocne kuchni od np szkoły czy jakiegoś domu pomocy społecznej? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie na forum jak najbardziej jest możliwość produkcji posiłków w wynajętym lokalu ale proszę zdać sobie sprawę z następujących problemów
1. gotowe potrawy należy przechowywać do momentu sprzedaży w warunkach chłodniczych tzn musi być w szkole bądż innej wynajetej na godziny kuchni tylko i wyłącznie Pana lodówka musi Pan zapewnić również miejsce do pakowania gotowych potraw: stół, blat roboczy który będzie Pan wykorzystywał w ciągu dnia roboczego 2. Odbiór gotowych produktów: jeżeli będzie Pan dostarczał je na zamówienie nalezy zapewnić odpowiedni środek transportu lub wozić potrawy w opakowaniach izotermicznych przeznaczonych wyłącznie do tego celu 3. Mimo, że nie będzie Pan dysponował swoim lokalem musi Pan zgłosić się do SANEPIDU i złożyć wniosek o wpis do rejestru producentów żywności 4. Dokumentacja HACCP - nalezy opracować lub zlecić jej opracowanie, dokumentacja ta musi być dostosowana do charakteru Pana działalności i uwzględniać proces dostarczania potraw. W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt mail poltorak@haccp-gmp.home.pl Jednocześnie chciałabym zaprosić wszystkich forowiczów na szkolenie organizowane w Warszawie poświęcone zagadnieniom związanym z rozpoczęciem działalności gastronomicznej, szczegóły dotyczące szkolenia znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia, informacje udzielane są również mailowo. |
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Dziękuję za odpowiedź. Mam jednak kilka pytań. Rozumiem, że aby móc korzystać z takiej kuchni muszę mieć swój blat roboczy i lodówkę, czy to samo tyczy się wszystkich pozostałych urządzeń potrzebnych do produkcji potraw? Ciężko byłoby bowiem zapewnić oddzielne zlewy itp.
Co do szkoleń, chętnie bym skorzystał chciałbym się jednak dowiedzieć czy są one organizowane w tygodniu czy w weekendy? |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
oczywiście może Pan pracować na sprzęcie dostępnym w kuchni, musi Pan pamietać o tym, że w ciągu dnia będzie Pan takie potrawy odgrzewał i pakował dlatego należy porozumieć się odnośnie godzin, w których będzie Pan mógł korzystać z kuchenek gazowych i stołów/blatów roboczych. Dobrze by było zaopatrzyć się w bemary do przechowywania odgrzanych wcześniej potraw proszę pamiętać o tym, że posiłki w bemarach nie powinny być przechowywane dłużej niż dwie godziny Ważne jest aby Pana produkty i surowce były przechowywane oddzielnie. Jeżeli chodzi o szkolenie to najczęściej odbywają się one w tygodniu roboczym ale jeżeli byliby chętni na szkolenie w sobotę jest możliwość zorganizowania takiego szkolenia. Jest również możliwość umówienia się indywidualnie na konsultacje odnośnie rozpoczęcia działalności związanej z produkcją żywności
|
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Dziękuję za odpowiedź. Chodzi dokładniej o produkcję pierogów, które będą gotowane i sprzedawane na zimno. Czy w takim przypadku muszą one także być dostarczone do punktu w ciągu dwóch godzin od ugotowania?
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
jeżeli będą schłodzone ich czas przechowywania będzie o wiele dłuższy nie mrożone pierogi można przechowywać przykryte nawet do 3 dni ale ja bym namawiała Pana do mrożenia gotowych pierogów pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ
|
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Główne założenie jest takie, że pierogi będą sprzedawane w miarę na bieżąco jako ręcznie lepione domowymi przepisami. Obawiam się że zamrożone i później odmrożone nie będą już miały takich samych walorów. Chyba, że istnieje sposób mrożenia dzięki, któremu produkt po rozmrożeniu wygląda jakby nie był nigdy mrożony.
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Przedmówczyni ma rację, lepiej jednak poszukać własnego lokalu. z biegiem czasu może okazać się współpraca z jakąś szkołą niezbyt komfortowe dla Pana i dla szkoły. tyle jest lokali które były poprzednio wykorzystywane na gastronomię... w przypadku gdyby Pan miał takowy lokal i chciałby zasięgnąc rady czy się nadaje,prosze skontaktować się z nami: gastromex@wp.pl całkowicie bezpłatnie pomożemy Panu w formie doradczej
|
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Witam,
dziękuję za wszelkie wskazówki. Tak jak radziliście poszukiwałem nadal niezależnej kuchni i ją chyba znalazłem. Zastanowił mnie jednak jej właściciel, a raczej to co powiedział. Mianowicie chodzi o to, że kuchnia ta służyła do przygotowania posiłków na odbywające się w lokalu wesela. Jednak kuchnia nie jest używana od 6 miesięcy. Właściciel powiedział mi, że skoro chcę produkować inną żywności niż była wcześniej robiona, musi być przeprowadzona od początku cała procedura związana z sanepidem. Trochę mnie to zdziwiło bo myślałem do tej pory, że skoro wynajmę kuchnię odebraną przez sanepid wystarczą badania pracowników i można działać. jak to jest naprawdę? |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Jeżeli otwiera Pan pierogarnię a wczesniej prowadzona była np pizzeria, zmienia się technologia produkcji, bywa że potrzeba więcej czy mniej stanowisk roboczych,pomieszczeń i dlatego każda zmiana technologii to na nowo odbiór Sanepidu. Tym bardziej jesli w danym lokalu była zwieszona działalnosc. gdyby chciałby Pan mieć pomoc doradczą bezpłatną lub przygotowanie dokumentów do odbioru Sanepidu, słuzymy pomocą: 531 801 101, lub gastromex@wp.pl
|
||||||
| PROBLEM Z KUCHNIą | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
luklog napisał(a) w dniu 2013-09-19 o godzinie 10:14:28: Witam, jako, że jet to mój pierwszy post na forum chciałbym serdecznie powitać wszystkich jego Użytkowników. Wpadłem ostatnio na pomysł otwarcia pierogarni. Jestem na etapie poszukiwania kuchni. Miałem jedną na oku, niestety znajduje się poza granicami powiatu, a dofinansowanie o które zamierzam się starać obowiązuje tylko w jego granicach. Innych ofert wynajmu kuchni nie znalazłem w naszym powiecie. Zastanawiam się czy jest np. możliwe wynajęcie np. na godziny nocne kuchni od np szkoły czy jakiegoś domu pomocy społecznej? Ja w sprawie dofinansowania, czy Twoja firma ma być zarejestrowana na terenie tego powiatu, czy np. możesz mieć firmę w tym powiecie a zakład produkcyjny w innym? Przecież tu raczej liczy się siedziba, która może być biurem. Gotowanie lub podgrzewanie pierogów tylko we frytownicy np. elektrycznej wyposażonej w kran spustowy. Garnki i kuchnia gazowa to przeszłość. |
||||||
|
Autor:
Andrzejj
Tematy: 2 Wypowiedzi: 23 |
Szukaj takiego lokalu żeby nie trzeba było zmieniać, bo najpierw będzie trzeba dostosować jeden lokal a później kolejny? szkoda pieniędzy. Ze szkołami to lepiej się nie dogadywać bo znajdzie się ktoś życzliwy co tobie pomoże w prowadzeniu biznesu na takiej stołówce.
|
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Witam,
dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś mógłby mi jeszcze podpowiedzieć coś w kwestii ewentualnych szkoleń dla początkujących w gastronomii? |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Co masz na myśli pisząc szkolenie?
|
||||||
|
Autor:
luklog
Wypowiedzi: 7 |
Witam,
nie wiem czy dobrze napisałem używając słówka szkolenie. Chodzi mi o jakiś podstawowy zakres wiedzy dla początkującego w gastronomi. Czyli jakie przepisy sanepidu powinna spełniać kuchnia jak rozplanować proces technologiczny itp itd |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:02 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|