![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: GRILL ELEKTRYCZNY CZY GAZOWY?? |
|||||||
Autor:
Damian Jakubowski
Tematy: 3 Wypowiedzi: 17 |
Witam.
Szukam na chwilę obecną lokalu użytkowego pod burger bar i od jakiegoś tygodnia mam spory dylemat. Mianowicie. Jakie koszty generuje grill elektryczny? Na pewno mniejsze niż gazowy jednak szkopuł sprawy tkwi w lokalu. Otóż, mam parę takowych na oku. Jedne to lokale od spółdzielni z lokalizacją dobrą ale nie najlepszą. Natomiast, drugie to lokale prywatne w bardzo dobrej lokalizacji np przy metrze. Chyba nie muszę mówić że cena najmu jest 2 krotnie lub nawet 3 krotnie wyższa od lokalu ze spółdzielni. Jednak w tych lokalach nie ma dostępnego gazu. Z tego co wiem można umieścić jedną butlę gazową w lokalu (podobno sanepid na to pozwala) ale czy jest to dobre i opłacalne rozwiązanie? Czy szukać po prostu do skutku miejsca z gazem i tyle? Proszę o pomoc ponieważ szukam już 2 tydzień i obawiam się że dobre oferty zmykają mi z oczu. Pozdrawiam |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Damian Jakubowski
Czy ktoś może odpowiedzieć na moje pytanie??
|
||||||
Autor:
Andrzejj
Tematy: 2 Wypowiedzi: 23 |
Wydaje mi się że koszt używania gazu jest mniejszy niż koszt energii elektrycznej. U siebie mam gaz z butli bo innej możliwości nie było ale gdybym miał wybierać to wolałbym gaz ziemny bo nie trzeba wymieniać butli. A do czego tobie potrzebny jest gaz przy burgerach?
|
||||||
Autor:
gastrostore
Wypowiedzi: 22 |
Jeżeli grill ma być po mięsa to lepiej żeby był elektryczny, pisząc grill mam na myśli płytę beztłuszczowego smażenia. W temacie lokalu to. ie patrz na cenę tylko lokalizację, bo oszczędzając na lokalizacji inwestycja może nie wypalić.
|
||||||
Autor:
Damian Jakubowski
Dziękuje za odpowiedzi. Są właśnie grille na gaz i na energię. Skoro mówisz że lepiej na grillu elektrycznym to spoko tylko czy koszty mnie nie przerosną hm?? Miejsce mam upatrzone tak jak mówiłem.. bardzo dobre tyle że od prywaciaża za czym idzie spora suma - 90 zł/m2 netto. No i tam ewentualnie tylko butla z gazem. Ciekawe co jaki czas trzeba taką butlę zmieniac? Przy założeniu że grill w okresie zimowym będzie uśywany około 6 h dziennie. Wasze odpowiedzi już mnie troche nakierowały ale liczę na kolej;)
Pozdrawiam |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Czy to będzie koszt gazu czy prądu to jedno i drugie będzie kosztować przy intensywnej eksploatacji. Ja bardziej bym nalegał na urządzenie elektryczne ze względu na lepsze możliwości sterowania temperaturą i według mnie mniej jest problemów (awarii). Pisałeś że otwierasz lokal z burgerami ale jakimi? Bo burgery możesz smażyć na płycie grillowej, w kontakt grillu, piecu konwekcyjnym, patelni elektrycznej itp. Ja polecam płytę grillową ewentualnie kontakt grilla (albo ryflowany albo gładki).
Jak często zmieniać butlę to zależy od mocy grilla, teoretycznie przy 6 godzinach dziennie to co 2-5 dni, ale tak jak pisałem zależy od mocy palnika w grillu. Zawsze można połączyć 2 butle i wtedy wymieniasz rzadziej. |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 3.236.237.61 Data: 2023-10-3 Czas: 03:12:40 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|