![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: OBIERACZKA DO ZIEMNIAKóW , CZY KTOś MA TAKIE URZąDZENIA I MOżE MI POMóC W ODPOWIEDZI NA PYTANIA |
|||||||
|
Autor:
zakładka Wypowiedzi: 1 |
Witam wszystkich forumowiczów,
Od niedawna jestem właścicielem lokalu gastronomicznego w którym podstawowym składnikiem dań są ziemniaki. W tygodniu schodzi około 200 kg ziemniaków i aby zoptymalizować pracę personelu zainteresował mnie temat obieraczki do ziemniaków. Chciałbym zapytać doświadczonych restauratorów czy obieraczka pozwoli mi zaoszczędzić czas na pracowniku który zajmuję stanowisko "obierak" ? Myślałem o obieraczce na 6 kg, czy jest problem z myciem urządzenia bo nie mam odpływu w posadzce ? Czy jest potrzebny seperator ? czy jest duża strata na ziemniakach ? itp. Czy ktoś może mi polecić jakąś markę ? Czy nową czy używaną ? itd . Z góry dziękuję |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Obieraczka do ziemniaków jest urządzeniem ułatwiającym / przyśpieszającym pracę osoby na stanowisku obierak.
Odpowiedzi na Twoje pytania: "czy jest problem z myciem urządzenia bo nie mam odpływu w posadzce" Obieraczka musi być podłączona do wody i odpływu (sprawnego / drożnego), a jeżeli brak odpływu to można się wspomóc jakimiś pojemnikami ale na ile to pomoże w tej sytuacji - raczej nie wiele. "czy jest potrzebny separator" separator jest elementem dodatkowym, który należy nabyć przy zakupie obieraczki bez względu czy jest odpływ czy go nie ma. Klienci, którzy go nie mają wszystkie odpady powstałe podczas procesu obierania usuwają do kanalizacji co raczej nie jest "dozwolone" a często bywa problematyczne, gdyż kanalizacja potrafi się stopniowo zapychać lub blokować a jej udrażnianie więcej kosztuje niż separator. Separator filtruje wydalane z obieraczki obierzyny. "czy jest duża strata na ziemniakach" Wszystko zależy od wkładanych ziemniaków, gdyż w obieraczce najlepiej obierać ziemniaki sortowane o zbliżonym rozmiarze, wówczas podczas procesu obierania większość ziemniaków obrana jest równomiernie, a w przypadku ziemniaków o różnym rozmiarze i niemądrym pracowniku obsługującym urządzenie duże ziemniaki zostaną wytarte do rozmiaru tych mniejszych więc straty mogą być ogromne. "czy ktoś może mi polecić jakąś markę" Najlepiej Spomasz-Nakło wg mnie mercedes w swojej klasie lub Stalgast. "czy nową czy używaną" Ja zawsze jestem zdania że co nowe to nowe Nie ma za co. |
||||||
|
Autor:
Adam-maszyny
Wypowiedzi: 18 |
Witam
Zgadzam się z przedmówcą ale jeśli posiadasz większą gotówkę to polecam obieraczkę nożykową mniejsze straty ziemniaka i nie trzeba tak wybierać wielkości ziemniaków . bardzo fajnie obiera cebulę i ryby . Polecam używane ale trzeba zwrócić uwagę na noże pozdrawiam |
||||||
Autor:
Wojtek - Eurogast
![]() ![]() Wypowiedzi: 51 |
Witam
polecam markę #Sammic, której jesteśmy importerem. Urządzenia są dostępne u naszych dystrybutorów branży gastronomicznej na terenie całej Polski. Link do filmu instruktażowego : http://youtu.be/aOecDxZRfDM
Importer : ROLLER GRILL, FIAMMA, FUTURMAT, CONTI, BUNN, SANTOS, SAMMIC, SMEG,GMG, SIMAG, VARIMIXER, MORETTI FORNI, MBM, HOUNO, MERCATUS, ELETTROBAR, PUJADAS, SAYL, SPM, DR. WEIGERT.
Kom: 884-000-143 |
||||||
|
Autor:
Gastro-Centrum
Wypowiedzi: 17 |
|
||||||
|
Autor:
Karolina1983
Wypowiedzi: 2 |
Jeżeli nie masz odpływu, to potrzebne będzie jakieś naczynie do podstawienia przy myciu, tylko wystarczająco duże, wiadomo, że z odpływem wygodniej.
Separator jest moim zdaniem niezbędny jeżeli ma się odpływ. Strata w ziemniakach jest niewielka, zależy od tego jak dokładnie mają być obranie, wiadomo, że większe "oczka" trzeba usunąć ręcznie. Polecam taka na 7kg: http://www.szron.eu/obieraczki-do-warzyw/3454-obieraczka-do-ziemniakow-nierdzewna-pp-15h.html |
||||||
|
Autor:
agus123 Wypowiedzi: 5 |
Pomysl o ostrzeniu profesjonalnym elementów takiej obieraczki. Podpytaj u nich
http://profesjonalneostrzenie.pl/ |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.246 Data: 2026-07-27 Czas: 20:26:43 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|