FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / KUCHNIA ELEKTRYCZNA, CO I JAK?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

KUCHNIA ELEKTRYCZNA, CO I JAK?

Autor: Wojtas103

Tematy: 4
Wypowiedzi: 15
Post 1 napisany 2013-10-01 o godzinie 12:10:19.
To mój pierwszy wpis na tym forum dlatego najpierw chciałbym wszystkich przywitać.

Jutro podpisuję umowę na wynajem lokalu i nareszcie otwieram swoją pierwszą knajpę!:)
Niestety w lokalu nie ma komina i nie ma szans na kuchnię gazową. Dlatego mam pytanie skierowane do osób z doświadczeniem w kuchniach elektrycznych:

Jakimi kryteriami powinienem się kierować przy wyborze sprzętu? Z tego co się orientowałem to kuchnie elektryczne w miarę rozsądnych cenach osiągają moc 2.6 kw na jedną płytę podczas gdy większość gazowych palników ma moc 3.5 kw. Jak wygląda gotowanie na takich płytach? Czy taka moc to duża niedogodność? Czy może powinienem zainwestować w droższe rozwiązania? Mam też możliwość zastosowania jednego urządzenia na gaz (na tyle zgodzą się kominiarze), powinienem doposażyć się oprócz kuchenki elektrycznej w taboret lub podwójną kuchenkę gazową o większej mocy niż elektryczna? Widziałem też, że nie wszystkie kuchenki są na siłę, jak wygląda pobór mocy i wydajność obu wariantów?
Dodam, że lokal będzie nieduży, pomieści około 25/30 osób a jedzenie raczej tradycyjne.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 2 napisany 2013-10-01 o godzinie 13:49:14.
Kuchnie elektryczne z reguły są dużo słabsze od urządzeń gazowych, pozostaje jeszcze opcji indukcji ale tutaj wchodzimy w ogromne koszty. Nie możemy również porównywać dosłownie mocy urządzenia gazowego z mocą urządzenia elektrycznego. W przypadku kuchni elektrycznej to tylko na tzw. siłę (400V), zwykła tzw domowa na 230V nie da rady w gastronomii. Jeżeli masz możliwość doposażyć się w jedno urządzenie gazowe to albo taboret gazowy (tylko do dużych garów o średnicy powyżej 28 cm), który umożliwi szybkie podgrzanie dużej ilości np. do 100 l wody, moc palnika 9 kW lub kuchnia gazowa ale wtedy z mocniejszymi palnikami najlepiej dwukoronowymi, mają one wówczas 7 kW lub 9 kW.

W lokalu na 25-30 osób to może być mały i duży ruch, nie wiem jakie masz już urządzenia więc trudno coś dokładnie doradzić.

Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 3 napisany 2013-10-01 o godzinie 20:07:33.
Witam 
Moim zdaniem użyj indukcyjnych kuchni nastawnych w konfiguracji na którą ci pozwala instalacja.
 Dorzuć do tego piec konwekcyjno parowy 3 półkowy 1/1 albo jakes mini 6x2/3 wg swoich zasobów finansowych. Na 6 stolikow raczej nie bedziesz 100 litrów zupu gotował. Jesli chodzi o urządzenia grzewcze to styka.

Autor: Andrzejj

Tematy: 2
Wypowiedzi: 23
Post 4 napisany 2013-10-01 o godzinie 20:22:52.
Jak masz tak mały lokal to może tak jak napisał Widlak warto zainwestować w takie małe kuchenki indukcyjne, ja widziałem tskie u znajomego. Na piecach parowych się nie znam więc nie wiem, a jak masz mieć gazówkę to kup sobie zwykłe agd na początek i zobaczysz jak się rozwinie sprzedaż to kupisz to co będzie potrzebne.

Post 5 napisany 2013-10-02 o godzinie 11:26:55.
W ogóle nie zacząłem jeszcze zakupów sprzętu. Powiem szczerze, że nie brałem indukcji pod uwagę. Widzę, że zasilane są zwykłym napięciem a jednak są mocniejsze. Sprawdziłem ofertę kuchenek indukcyjnych i wychodzi na to, że cenowo porównywalnie wyszła by mnie elektryczna i indukcyjna. Z tego co widzę elektryczna kuchenka 4 płytowa kosztowałaby mnie 2 tysiące z hakiem a indukcja pojedyncza o mocy 3.5 kw kosztuje ok 650 zł (http://allegro.pl/kuchenka-indukcyjna-12-26-cm-promocja-okazja-i3565377716.html) co pomnożone razy 4 daje podobną cenę co elektryczna. Dlaczego więc wszyscy nie wybierają indukcji? Dlaczego nie wypiera ona zupełnie elektrycznych kuchenek? Czy rzeczywiście jest ona bezwzględnie lepsza?

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 6 napisany 2013-10-02 o godzinie 11:32:49.
Te tzw kuchenki indukcyjne pojedyncze to takie urządzenia jednorazowe.. Nie będę tutaj pisać że są dobre i złe, ale u nas w firmie zostały wycofane z oferty ze względu na bardzo dużą awaryjność i problemy z częściami. Oczywiście mogło się dużo w tym temacie zmienić, u nas takich kuchenek indykcyjnych nie ma i mamy spokój. Prawdziwa kuchnia indukcyjna dla gastronomii to koszty powyżej 10 tyś zł.

Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 7 napisany 2013-10-02 o godzinie 14:38:25.
Popieram wypowiedź powyżej w sprawie kuchni indukcyjnych za 300-500 zł, kiedyś to trzeba było wymieniać na nowe bo nie było części. Skoro masz mieć kuchnię elektryczną to kup np. nastawą kuchnie elektryczną 4 płytową i do tego piec. Dla lokalu na 30 osób to 3 x GN 1/1 wystarczy a nawet za duży. W takim piecu jak będzie trzeba ugotujesz warzywa, upieczesz mięso, możesz grillować mięso, ryby lub warzywa i co najważniejsze jest możliwość regeneracji potraw. Do takich celów to będzie Tobie potrzebny piec konwekcyjno-parowy np. UNOX tylko pamiętaj żeby nie kupować pieca na 230V bo będzie słaby i przy pełnym załadunku pieca wydłuży się czas przygotowania potraw.

Post 8 napisany 2013-10-03 o godzinie 20:49:25.
Rozumiem, czyli nastawiam się na tradycyjne. Jeśli chodzi o piec to nie wiem czy będę sobie mógł na taki pozwolić, bo z tego co widzę to min 10 000 za nowy i to na 230V, chyba, że jakąś używkę znajdę..

Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 9 napisany 2013-10-03 o godzinie 21:36:53.
Nastraszyliście człowieka indukcją, a ja mam dobre doświadczenia. Zaopatruje sieć pizzeri która w każdym punkcie ich używa od 5 lat i nie ma problemu z nimi. Po za tym sprawdź jak długo trwa obróbka na kuchni tradycyjnej a na kuchni indukcyjnej i ile prądu jest faktycznie pobierane. Bilans może być taki że po 2 latach na prądzie masz oszczędność w wysokości wartości kuchenki która nadal działa. profesjonalna indukcja z lini 700 to faktycznie wydatek około 20 kilku tysięcy netto, ale ty starczy dwie nastawne dwójki np niemieckie. A jak piec UNOXA 3x1 jest dla Ciebie za drogi to zobacz tanie HENDI. Całkiem ciekawe wynalazki za niezłą cenę.

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 10 napisany 2013-10-04 o godzinie 07:11:02.
Kuchnia elektryczna zawsze będzie droższa w użytkowaniu niż gazowa. Dlatego gazowe są nieco droższe. Komin nie jest Ci potrzebny, bo i tak musisz wykonać wentylację mechaniczną wywiewno-nawiewną, więc wykonujesz dodatkowy wywiew. przy takiej małej retsuracyjce, to zainwestuj w sprzet podstawowy a później w zależności od potrzeb w jakim kierunku pójdziesz patrząc na potrzeby klienta, zawsze możesz doinwestować. potrzebujesz jakiejś bezpośredniej porady-dzwoń 531 801 101, gastromex@wp.pl
REKLAMA
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!

Post 11 napisany 2013-10-04 o godzinie 15:22:03.
Ano nastraszyli indukcją :PMuszę mocno przemyśleć w co zainwestować. Jeśli chodzi o wentylację to istotnie będę instalował wentylację mechaniczną wywieno-nawiewną ale sprawę dodatkowo utrudnia to, że lokal znajduje się na parterze w dużym bloku mieszkalnym. Osoba, z którą otwieram restaurację uważa, żeby na początku w ogóle nie inwestować w piec konwekcyjny, ja w miejscach, których pracowałem zawsze widziałem piec w kuchni (pracowałem jako barman i kelner, nie jako kucharz) i wydawało mi się, że kuchnia musi być wyposażona w taki sprzęt. Jak uważacie? Czy jest to konieczne czy na początek mogę próbować bez pieca? Nie jestem kucharzem i nie znam bardzo dobrze technologii przygotowania jedzenia dlatego pytam.

Autor: gastrostore

Wypowiedzi: 22
Post 12 napisany 2013-10-05 o godzinie 20:07:50.
Z tanią indukcją to daj sobie spokój chyba. Dla pojedynczych potraw to faktycznie na początku szkoda inwestować piec nawet używany. W temacie wentylacji to gdzie będzie wyprowadzenie, do komina czy na zewnątrz przez ścianę, okno itp? Jak masz lokal na parterze to licz się z problemami ze strony sąsiadów związane z zapachami. Czy lokal da rade bez pieca konwekcyjno parowego to zależy tylko od kucharza, bo to on ma to ogarnąć.

Post 13 napisany 2013-10-06 o godzinie 20:34:11.
Jeśli chodzi o wentylację to tak jak pisałem - nie ma komina i będę musiał wyprowadzać przez ścianę... Liczę się z możliwymi pretensjami sąsiadów, mam nadzieję, że zdołam ich przekupić 10 procentową zniżką ;)

Autor: Gutek

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 14 napisany 2013-10-07 o godzinie 08:54:06.
Wojtas103 rabat 10% tutaj raczej nie pomoże nie chciałbym Ciebie na starcie zniechęcać ale znam miejsca gdzie upierdliwi sąsiedzi przez nieprzyjemny zapach doprowadzili do zamknięcia lokalu. Czasami zdarza się, że nie ma możliwości technicznych na wykonanie prawidłowej instalacji wyciągowej (stary budynek i konserwator zabytków nie wyraża zgody) lub koszty wykonania są tak duże że właściciel sam odpuszcza.

Post 15 napisany 2013-10-07 o godzinie 10:40:11.
Wiadomo - ludzie są jacy są i tego się nie zmieni. Budynek to 10 piętrowy blok a zgoda na wyprowadzenie wentylacji już jest. Koszty nie powinny być duże a wyrzut ma być ok dwa razy dalej niż wymagane 2 metry od najbliższego okna. Myślę, że lokalizacja jest na tyle atrakcyjna, że warto podjąć to ryzyko a jeśli zaczną być problemy z sąsiadami to będę próbował jakoś to załatwiać.

Autor: wisior

Wypowiedzi: 18
Post 16 napisany 2013-10-07 o godzinie 16:06:24.
Wojtas103 napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 10:40:11:
Wiadomo - ludzie są jacy są i tego się nie zmieni. Budynek to 10 piętrowy blok a zgoda na wyprowadzenie wentylacji już jest. Koszty nie powinny być duże a wyrzut ma być ok dwa razy dalej niż wymagane 2 metry od najbliższego okna. Myślę, że lokalizacja jest na tyle atrakcyjna, że warto podjąć to ryzyko a jeśli zaczną być problemy z sąsiadami to będę próbował jakoś to załatwiać.

Dlaczego sąsiedzi mają mieć problem, wojtas103 wykona wyciąg zgodnie z przepisami i będzie spokój.

Post 17 napisany 2013-10-07 o godzinie 22:03:22.
wisior napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 16:06:24:

Dlaczego sąsiedzi mają mieć problem, wojtas103 wykona wyciąg zgodnie z przepisami i będzie spokój.

Wątpię aby był spokój z sąsiadami, w wielu przypadkach jak jest zapach smażonego tłuszczu to bywa na tyle intensywny że nawet dobrze wyprowadzona rura nic nie da. A sąsiedzi z zazdrości też dopomogą, żeby Tobie się biznes lepiej prowadził, to taki ludzki odruch :)

Autor: wisior

Wypowiedzi: 18
Post 18 napisany 2013-10-09 o godzinie 08:16:10.
Gutek napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 22:03:22:

Wątpię aby był spokój z sąsiadami, w wielu przypadkach jak jest zapach smażonego tłuszczu to bywa na tyle intensywny że nawet dobrze wyprowadzona rura nic nie da. A sąsiedzi z zazdrości też dopomogą, żeby Tobie się biznes lepiej prowadził, to taki ludzki odruch :)

Sąsiedzi to mogą się w dupkę pocałować jeżeli wojtas103 zrobi wszystko zgodnie z wymogami.

Post 19 napisany 2013-10-09 o godzinie 12:45:36.
Niestety wymóg jest taki, żeby wyrzut był na dachu a ja mam możliwość zrobić go tylko na parterze :/ aczkolwiek zgodę spółdzielni na to mam...

Autor: Komis Gastronomiczny
forum

Wypowiedzi: 30
Post 20 napisany 2013-10-09 o godzinie 15:25:08.
Zgoda spółdzielni nie pomoże bo oni się zgodzi na rozwiązanie które nie spełnia wymogów którejś tam normy.. Kilka osób ma tutaj rację, może być problem z upierdliwymi lokatorami tego bloku. Jeżeli macie jeszcze możliwość to może warto kupić okap wyposażony poza łapaczami tłuszczu w jakieś dodatkowe filtry żeby tego smrodu tak nie wyciągał na zewnątrz? Sprawdź ofertę firmy Jeven, może oni będą mieli taki okap, bo mają w swojej ofercie okapy specjalistyczne.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne
REKLAMA

Post 21 napisany 2013-10-14 o godzinie 18:06:36.
Orientowałem się w firmie Juvent i niestety - rozwiązanie jakim jest okap za 46 000 zł nie jest na moją kieszeń :/ Czy ktoś może mi doradzić jak najlepiej przefiltrować powietrze z kuchni przy jakiś mniejszych nakładach?

Autor: Andrzejj

Tematy: 2
Wypowiedzi: 23
Post 22 napisany 2013-10-15 o godzinie 14:35:13.
Każdy tutaj Ciebie straszy a co masz mieć takiego co aż tak ma śmierdzieć? Takie zapachy to głównie w lokalach gdzie się sprzedaje dużo produktów smażonych we fryturze, czytałem to otwierasz bardziej restaurację niż fast food więc zapachy będą zupełnie inne - przyjemne :)

Autor: gastrostore

Wypowiedzi: 22
Post 23 napisany 2013-10-15 o godzinie 20:19:41.
Andrzejj jeżeli będą pracować na kuch i i będzie to typowy lokal gastronomiczny to zapachy będą. Cena za okap z firmy jeven jest faktycznie kosmiczna ale zobacz u ich dystrybutorów to może ktoś to wyceni inaczej znaczy taniej.

Post 24 napisany 2013-10-18 o godzinie 10:03:38.
A jaki to ma być lokal, co ma oferować? Zapachy zawsze będą wyczuwalne na zewnątrz ale jeśli będą dobre to przyciągną Klientów a jeśli to będzie tylko np. zapach smażonego oleju to już gorzej.

Cena podana przez firmę JEVEN faktycznie kosmiczna. Kontaktuj się z kimś kto robi typowo wentylację to podpowie jak to rozwiązać na normalne pieniądze, poczytaj również o okapach kondensacyjnych.

Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 25 napisany 2013-10-18 o godzinie 14:02:34.
Gutek napisał(a) w dniu 2013-10-18 o godzinie 10:03:38:
A jaki to ma być lokal, co ma oferować? Zapachy zawsze będą wyczuwalne na zewnątrz ale jeśli będą dobre to przyciągną Klientów a jeśli to będzie tylko np. zapach smażonego oleju to już gorzej.

Cena podana przez firmę JEVEN faktycznie kosmiczna. Kontaktuj się z kimś kto robi typowo wentylację to podpowie jak to rozwiązać na normalne pieniądze, poczytaj również o okapach kondensacyjnych.

A co dziwnego w ofercie firmy jeven? Chcesz mieć dobrą jakość to tyle się płaci, a każdy by chciał okap z wentylatorem, oświetleniem i łapaczami najlepiej za 1000 zł.

Post 26 napisany 2013-10-18 o godzinie 14:48:19.
To będzie baro-restauracja. Żadnych fast foodów. Ale wiecie jak jest, same frytki to już dużo smażenia. Gość od wentylacji podsunął mi jeszcze jeden pomysł - wyrzutnia terenowa. Wkopać się pół metra i wyrzucić to 15 m od bloku. Może to jest jakaś myśl. Jest też opcja ciągnięcia rury starym kanałem zsypowym ale to też są koszty, ponad 30 metrów w górę i kotwiczenie na każdym piętrze. Umówiłem się z kilkoma firmami od wentylacji jeszcze i zobaczymy co zaproponują.

Autor: perfekto

Wypowiedzi: 6
Post 27 napisany 2013-10-25 o godzinie 12:49:51.
Zapach smażonych frytek to duży problem. Napisałeś o wykopie ale kto ten kanał będzie czyścił bo po jakimś czasie tam się skropli i para i inne syfy i co wtedy? Mieszkańcy to największy wróg na każdym kroku będą szukać problemu.

Autor: Komis Gastronomiczny
forum

Wypowiedzi: 30
Post 28 napisany 2013-10-29 o godzinie 09:10:59.
perfekto napisał(a) w dniu 2013-10-25 o godzinie 12:49:51:
Zapach smażonych frytek to duży problem. Napisałeś o wykopie ale kto ten kanał będzie czyścił bo po jakimś czasie tam się skropli i para i inne syfy i co wtedy? Mieszkańcy to największy wróg na każdym kroku będą szukać problemu.

Chciałbym to zobaczyć jak ktoś niszczy osiedle żeby zrobić taki kanał pod ziemią :) to nie lata 80.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne

Post 29 napisany 2013-10-29 o godzinie 11:00:51.
Otóż dla chcącego nic trudnego. Właśnie dostałem zgodę na wyprowadzenie wyrzutni terenowej na odległość 15 metrów od bloku :);)

Autor: Gastro-Centrum

Wypowiedzi: 17
Post 30 napisany 2014-09-12 o godzinie 09:41:36.
FACHOWE DORADZTWO!!
Firma Gastro-Centrum jest dystrybutorem najlepszych urządzeń gastronomicznych, które dzięki swojej niezawodności, solidności wykonania, użytych najlepszych materiałów, połączonych z przystępną ceną, znalazły uznanie na naszym rynku.

Nasza firma wyposaża cukiernie, lodziarnie, piekarnie w profesjonalne, włoskie urządzenia gastronomiczne. Atrybutem firmy są nie tylko atrakcyjne ceny, ale także wysoka jakość oferowanego towaru. Dysponujemy szerokim asortymentem, który umożliwia kompleksowe wyposażenie wszelkiego typu lokali gastronomicznych

Adres sklepu i magazynu głównego:
76-200 Słupsk, ul.Poniatowskiego 46 A
REKLAMA

Autor: ADMIN
forumforum

Tematy: 14
Wypowiedzi: 86
Post 31 napisany 2014-09-12 o godzinie 12:51:09.
Gastro-Centrum napisał(a) w dniu 2014-09-12 o godzinie 09:41:36:
FACHOWE DORADZTWO!!
Firma Gastro-Centrum jest dystrybutorem najlepszych urządzeń gastronomicznych, które dzięki swojej niezawodności, solidności wykonania, użytych najlepszych materiałów, połączonych z przystępną ceną, znalazły uznanie na naszym rynku.

Nasza firma wyposaża cukiernie, lodziarnie, piekarnie w profesjonalne, włoskie urządzenia gastronomiczne. Atrybutem firmy są nie tylko atrakcyjne ceny, ale także wysoka jakość oferowanego towaru. Dysponujemy szerokim asortymentem, który umożliwia kompleksowe wyposażenie wszelkiego typu lokali gastronomicznych

Adres sklepu i magazynu głównego:
76-200 Słupsk, ul.Poniatowskiego 46 A

OSTATNIE OSTRZEŻENIE PRZED USUNIĘCIEM WSZYSTKICH WYPOWIEDZI I BLOKADĄ KONTA.

PROSZĘ WYPOWIADAĆ SIĘ NA FORUM NIE TYLKO JAKO REKLAMA WŁASNEGO BIZNESU.

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170
Data: 2025-05-19
Czas: 10:20:47
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: KUCHNIA ELEKTRYCZNA, CO I JAK?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "kuchnia elektryczna, co i jak?" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: urządzenia gastronomiczne (37)    kuchnia (19)    kuchnia elektryczna (2)    taboret gastronomiczny (3)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Rozmiar Przyczepy    Oddzielanie się cienkiego spodu ciasta po upieczeniu   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.