FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / WENTYLACJA MECHANICZNA
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

WENTYLACJA MECHANICZNA

Autor: AnniaG


Tematy: 2
Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2013-02-28 o godzinie 11:52:30.
Witam,
mam pytanie,czy ktos potrafi okreslic mniej wiecej koszt wentylacji mechanicznej w lokalu gastronomicznym typu fast food o powierzchni ok.90m2? Mam juz dwie wyceny,ale roznica miedzy dwiema ofertami wydaje mnie sie zbyt duza, wiec stad to pytanie.
Z gory dziekuje za odpowiedz.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 2 napisany 2013-02-28 o godzinie 12:05:57.
Instalacja nawiewno-wyciągowa niestety tania nie jest. Sugeruję zwrócić uwagę na:
- rodzaj i moc wentylatora wyciągowego
- rodzaj i moc wentylatora nawiewnego (jeśli ma być)
- kształt i rozmiar i długość kanałów wentylacyjnych
- czy jest do tego projekt czy tylko ktoś to robi na gębę

Znam wiele przypadków, gdzie instalacja została wykonana na gębę a później pozostają tylko pretensje ale do kogo? Do siebie!

Bezwzględu na wszystko nie polecam wentylatora montowanego w kuchni, bo przy dużym okapie i długim kanale wentylacyjnym to będzie problem, a o hałasie już nie wspomnę.

Jeżeli to nie jest problem to podaj jakie masz kwoty na tych wycenach i co wchodzi w ich skład może jakoś pomogę.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Wentylacja mechaniczna
Autor: global-gastro


Wypowiedzi: 13
Post 3 napisany 2013-03-22 o godzinie 02:07:22.
Witam,
Wentylacja mechaniczna ,czyli wymuszona wymiana powietrza - ilokrotność wymian w/g obowiązujących norm do konkretnych pomieszczeń.
Różnica w cenie może być ogromna ze względu na różnorodność wykonań i dobranych elementów wentylacji.
Jest ważne jaki stopień "zanieczyszczenia" powietrza występuje, tj kurz,tłuszcz ,zapachy , za którym idzie dobór wentylatorów Filtrów w kanałach wentylacyjnych . Moc zawsze dobieramy do warunków jakie muszą spełnić.
Nie jest problemem montaż wentylatora w kuchni ,ponieważ są wentylatory tak różnorodnych zastosowań i ich jakości (co robi różnice w cenie) t/j głośność ;ale są wygłuszające obudowy,
sprawność znaczy spręż dotyczy "wyciśnięcie" powietrza nawet w przypadku gdy mamy do wykorzystania istniejące kanały wentylacyjne w ścianach.
zakres temperatur otaczających go warunków pracy.
klimat jaki chcemy stworzyć tj schłodzenie powietrza w gorące dni i ogrzanie w zimowe dni.
Proponuje dobrze się zastanowić i wybrać właściwych doradców
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 4 napisany 2013-04-02 o godzinie 10:36:12.
Jeśli to jest fast-food, to możesz wykonać sobie wentylację sam na podstawie mojego doradztwa i mojego projektu, a ja tą wentylacje odbiorę i wykonam pomiar skuteczności potrzebny do Sanepidu lub wykonać ja przez firmę wentylacyjną i koszt będzie ok 15-20 tys. Metoda swojego wykonania to koszt ok 1500 zł. Jesli jest Pan zainteresowany: gastromex@wp.pl
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 5 napisany 2013-06-05 o godzinie 17:43:37.
Jak czytam o wentylacji za 1500PLN dla gastronom oferowanej przez specjalistę to mi się nóż otwiera,
Za 1500 PLN nie kupi się nawet przyzwoitego wentylatora do kuchni, nie wspominając o wyciągu z okapu, pod komin 14/14 można podłączyć okap nad kuchenkę w domu a nie w gastronomi.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 6 napisany 2013-06-05 o godzinie 18:02:19.
arkaszka skoro uwazasz,ze za 1500 zł nie kupisz porzadnego wentylatora,to współczuję Twoim klientom,nie wiem, może oferujesz im pozłacane wentylatory kanałowe?skoro Ci się nóż otwiera w kieszeni,widocznie jesteś z Kielc. Radzę zmienić hurtownię na tańszą,skoro oferuja tak drogie wnetylatory. Metr rury stalowej kosztuje 20 zł a więc wentylator w porownaniu do niej kosztuje ile? Ja nie oszukuję klienta w temacie ani wentylacji ani gastronomii...
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 7 napisany 2013-06-05 o godzinie 18:21:20.
sorry ale opadłem z mocy czytając to.
Aby zrobić wentylację kuchni potrzeba nie 200-300m3/h jak w domu, ale 1000/2000/3000/5000 m3/h bo jest 8 palików, taboret piec konwekcyjny 10GN i i grill.
rurką za 20 zł możesz zrobić wentylację w kiblu a nie w kuchni gastronomicznej.
Wentylatory do kuchni, nie plastikowe zabawki z OBI które stopią się jak odpalisz 8 palników to kilka/czasami kilkanaście tys zł z osprzętem. Wyciąg to jedno, do tego oczywiście jakiś nawiew kompensacyjny ( jeśli zrobisz 20-30 w/h-1 to powietrze w kuchni wymienia się co 2-3 minuty), a gdzie wyciąg ze zmywalni, przygotowalni itd.
Patenty z wentylacja za 1500 można stosować w wolno stojącym pawilonie, gdzie robi się max zapiekanki i odgrzewa żarcie w mikrofali w innym wypadku wentylacja musi być znacznie bardziej rozbudowana.

 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 8 napisany 2013-06-05 o godzinie 22:57:19.
arkaszka napisał(a) w dniu 2013-06-05 o godzinie 18:21:20:
sorry ale opadłem z mocy czytając to.
Aby zrobić wentylację kuchni potrzeba nie 200-300m3/h jak w domu, ale 1000/2000/3000/5000 m3/h bo jest 8 palików, taboret piec konwekcyjny 10GN i i grill.
rurką za 20 zł możesz zrobić wentylację w kiblu a nie w kuchni gastronomicznej.
Wentylatory do kuchni, nie plastikowe zabawki z OBI które stopią się jak odpalisz 8 palników to kilka/czasami kilkanaście tys zł z osprzętem. Wyciąg to jedno, do tego oczywiście jakiś nawiew kompensacyjny ( jeśli zrobisz 20-30 w/h-1 to powietrze w kuchni wymienia się co 2-3 minuty), a gdzie wyciąg ze zmywalni, przygotowalni itd.
Patenty z wentylacja za 1500 można stosować w wolno stojącym pawilonie, gdzie robi się max zapiekanki i odgrzewa żarcie w mikrofali w innym wypadku wentylacja musi być znacznie bardziej rozbudowana.

dobre :)

cała prawda ale klientowi tego nie wytłumaczysz jak 8/10 startując już ma problem i chętnie zrobiliby sobie wentylacje za 1500 zł - według mnie również bzdura.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 9 napisany 2013-06-06 o godzinie 09:10:14.
W części lokali da się zrobić tanio wentylację, za 1500 zł da się znaleźć wentylatorek i podłączyć kawałek rury do komina, ale to sprawdza się w bardzo małych lokalach, głównie budynkach wolno stojących, gdzie ilość wydawanych posiłków jest znikoma, jak ktoś gotuje zupę dla 10 osób na domowej amice, to może mieć i okap z wentylatorem za 500 zł, ale gdy rośnie usprzętowienie rosną i koszty.
Za 1500 zł często nie kupi się nawet przyzwoitego falownika, czy regulatora transformatorowego do dużego wentylatora dachowego podłączonego do okapu, a co z resztą. W budynkach wielorodzinnych czasem uszczelnienie kominów przez kominiarzy alufolem potrafi kosztować kilkanaście tys
Dlatego ja już się nauczyłem, nie robię instalacji na 40% tam gdzie wiem że to nie spełni założeń, nie robię. Nie ważne ze klient mówi ze wentylacja jest mu średnio potrzebna bo u sąsiada nic nie czuć a ma tylko kratkę w suficie, jak weźmiemy nawet 1000 zł to do nas będzie wydzwaniać i jęczeć że zrobiliśmy wentylację, wzięliśmy kasę, a w kuchni jest 70C i śmierdzi w całym budynku.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 10 napisany 2013-06-06 o godzinie 10:50:07.
mam pytanie,czy ktos potrafi okreslic mniej wiecej koszt wentylacji mechanicznej w lokalu gastronomicznym typu fast food - FAST FOOD,umiecie czytać? nie restauracja,nie kuchnia, a fast food
WENTYLACJA MECHANICZNA
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 11 napisany 2013-06-06 o godzinie 22:37:29.
umiemy czytać, ale jeśli będzie to smażenie hamburgerów tak teraz modne w lokalu umiejscowionym w jakimś budynku mieszkalnym to koszt będzie znacznie wyższy niż 1500 zł, 90m2 to kawał lokalu jak na FAST FOOD, jeśli będą to frytki belgijskie też wyjdzie sporo drożej itd, 1500 będzie kosztować wyciąg w pawilonie 12m2 z zapiekankami z mikrofali
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 12 napisany 2013-06-06 o godzinie 23:47:51.
chyba nie rozumiesz slowa Fast Food,a chcesz sie popisac jaki jestes mądry....a jesli będzie... fast food to szybkie jedzienie przygotowywane głównie z mikrofali.a gdybanie to... jak robisz wentylacje to pytasz o konkrety , tj ilosc pracownikow, metraz kuchni, metraz pozostalych pomieszczen,cieplo wydzielane z maszyn, czy gdybasz,ze a moze to byc tyle? Moze to będzie taka produkcja? chyba nie masz za duzo roboty skoro pasjonujesz sie dialogami na forum bo jestes zalosny i tyle w tym temacie
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 13 napisany 2013-06-07 o godzinie 07:39:03.
gastromex napisał(a) w dniu 2013-06-06 o godzinie 23:47:51:
chyba nie rozumiesz slowa Fast Food,a chcesz sie popisac jaki jestes mądry....a jesli będzie... fast food to szybkie jedzienie przygotowywane głównie z mikrofali.a gdybanie to... jak robisz wentylacje to pytasz o konkrety , tj ilosc pracownikow, metraz kuchni, metraz pozostalych pomieszczen,cieplo wydzielane z maszyn, czy gdybasz,ze a moze to byc tyle? Moze to będzie taka produkcja? chyba nie masz za duzo roboty skoro pasjonujesz sie dialogami na forum bo jestes zalosny i tyle w tym temacie


Najłatwiej poznać że ktoś nie ma argumentów merytorycznych, po tym że zaczyna ataki at persona ;)
Sorry ale nikt oprócz twórcy tego tematu nie ma technologii na podstawie której ktoś wycenił wentylację, nie był na obiekcie, więc dyskusja jest ogólna.
Jak widać nie spamuje na wszystkich tematach oferując darmowe konsultacje i projekt za 1zł a wykonanie za 1000 zł ;), nie szukam tu klientów, nie podaje swojej reklamy, jak czytam o wspaniałej wentylacji w kuchni za 1500 to właśnie zastanawiam się czy ktoś wie co to "jak robisz wentylacje to pytasz o konkrety , tj ilosc pracownikow, metraz kuchni, metraz pozostalych pomieszczen,cieplo wydzielane z maszyn, czy gdybasz,ze a moze to byc tyle? Moze to będzie taka produkcja?" czy też uważa że wentylatorek TD500/160 i 3 metry spiroflexa załatwią cała sprawę wszędzie.
Fast food to bardzo pojemna definicja, od pizzy na kawałki, przez kebaby, gorące kanapki, pierogi z mikrofali, po modne ostatnio hamburgerownie.
Patent z żarciem z mikrofali sprawdza się może jeszcze w bazarowych pawilonikach, czasy że menu baru to było 99% mikrofala skończyły się bezpowrotnie pewnie z 10 lat temu, teraz klienci są bardziej wybredni i nie da się utrzymać 90 metrowego lokalu na hot dogach , gumowatych zapiekankach i pierożkach z mikrofali, a zarówno technologia gastronomiczna jak i wentylacja dla fast fooda typu hamburgery grillowane na ogniu są trochę bardziej kosztowna, w szczególności jak ma być ruch w interesie, a nie hamburger co 30 minut.

 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 14 napisany 2013-06-07 o godzinie 08:22:47.
arkaszka napisał(a) w dniu 2013-06-07 o godzinie 07:39:03:


Najłatwiej poznać że ktoś nie ma argumentów merytorycznych, po tym że zaczyna ataki at persona ;)
Sorry ale nikt oprócz twórcy tego tematu nie ma technologii na podstawie której ktoś wycenił wentylację, nie był na obiekcie, więc dyskusja jest ogólna.
Jak widać nie spamuje na wszystkich tematach oferując darmowe konsultacje i projekt za 1zł a wykonanie za 1000 zł ;), nie szukam tu klientów, nie podaje swojej reklamy, jak czytam o wspaniałej wentylacji w kuchni za 1500 to właśnie zastanawiam się czy ktoś wie co to \"jak robisz wentylacje to pytasz o konkrety , tj ilosc pracownikow, metraz kuchni, metraz pozostalych pomieszczen,cieplo wydzielane z maszyn, czy gdybasz,ze a moze to byc tyle? Moze to będzie taka produkcja?\" czy też uważa że wentylatorek TD500/160 i 3 metry spiroflexa załatwią cała sprawę wszędzie.
Fast food to bardzo pojemna definicja, od pizzy na kawałki, przez kebaby, gorące kanapki, pierogi z mikrofali, po modne ostatnio hamburgerownie.
Patent z żarciem z mikrofali sprawdza się może jeszcze w bazarowych pawilonikach, czasy że menu baru to było 99% mikrofala skończyły się bezpowrotnie pewnie z 10 lat temu, teraz klienci są bardziej wybredni i nie da się utrzymać 90 metrowego lokalu na hot dogach , gumowatych zapiekankach i pierożkach z mikrofali, a zarówno technologia gastronomiczna jak i wentylacja dla fast fooda typu hamburgery grillowane na ogniu są trochę bardziej kosztowna, w szczególności jak ma być ruch w interesie, a nie hamburger co 30 minut.

Tutaj też się mylisz. Są w Radomiu zapiekanki, tylko zapiekanki z piecyka które wykonywane są już z 20 lat i ciągle kolejka. Powstało wiele obiektów typu szybka gastronomia z okienka-hot dog,hamburger i też są na to klienci bez względu czy jest to zdrowe czy niezdrowe jedzenie...lokale takie powstają
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 15 napisany 2013-06-07 o godzinie 09:06:40.
Panowie sprzeczacie się o taką bzdurę.. Teraz czasy są takie że to inteligentny klient decyduje co chce mieć w lokalu i nawet w restauracjach na wentylację wydają tylko albo aż 2000 zł :) Firm krzaków jest wiele co oferują wentylację zgodnie z normami projektami itp a jak działa to sami wiecie.

Co do wypowiedzi GASTROMEX to skoro tak chcesz klientom doradzać i oferujesz wentylację, żeby sami zrobili a Ty tylko odbierzesz to na jakiej podstawie wychodzą dobre pomiary? Klient zrobił sam więc niech ma tylko pretensje do siebie ale Ty kasę zarobiłeś na doradzeniu nie na wykonaniu i po temacie.. Do 1000 zł to bardzo ciężko (a nawet nie możliwe) żeby znaleźć wentylator nadający się do pracy z tłuszczem o przyzwoitych parametrach.

Interesuje mnie jeszcze jedno czy pod hasłem wentylacja macie na myśli tylko wyciąg czy też nawiew? bo jeśli oba pojęcia to kwotę 1500 zł to należało by minimum potroić przy fast foodzie
 
Autor: warzywniak


Wypowiedzi: 8
Post 16 napisany 2013-10-07 o godzinie 11:33:08.
Czyli z tego, co czytam są zwolennicy i przeciwnicy tanich rozwiązań… A moglibyście mniej więcej określić ile powinnam wydać na przyzwoitą (nie jakąś cudowną i najlepszą z najlepszych, ale porządną) wentylację w lokalu 50m2 przeznaczonym na naleśnikarnię. Naleśniki na miejscu – 2 naleśnikarki i dwa palniki w kuchni, żeby farsze robić.. Kuchnia ok.15m2? Nie wiem kto tu z jakiego miasta, ale czy zatrudnili byście do instalacji jakiegoś pana złotą-rączkę czy po prostu wyspecjalizowaną firmę? Dodam, że na wentylacji znam się średnio, więc ciężko mi będzie kontrolować poczynania.
 
Autor: wisior


Wypowiedzi: 18
Post 17 napisany 2013-10-07 o godzinie 16:08:26.
Firma specjalizująca się w wentylacji to wykona instalację nawiewno wyciągową za duże pieniądze, lepiej żeby zabrał się do tego Pan złota rączka :) Na tak małej kuchni nie ma co wymagać, mały okap do tego wentylator i będzie dobrze. Koszt materiału to niecały 1000 zł, robocizna nie więcej niż 100-200 zł.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 18 napisany 2013-10-07 o godzinie 17:11:20.
wisior ma rację. wentylację można wykonać za 10tys a można i za tysiąc złotych za koszta materiału. Warzywniak, dobry okap z duzym wentylatorem wywiewnym i łapaczami tłuszczu dołaczonym do kratki kominowej, drugi wywiew z sali, nawiew. Potrzebna pomoc,sluzymy projektem wentylacyjnym z obliczeniami,odbiorem wentylacji i pomiarem skutecznosci oraz porjektem technologicznym. 531 801 101, gastromex@wp.pl
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 19 napisany 2013-10-07 o godzinie 19:51:07.
Kolejna dobra rada Gastromexu, wszystkim proponujecie takie rozwiązania?
okap w nim może jeszcze wentylator o małej wydajności co generuje duży hałas podczas pracy i to bezpośrednio w kanał komina? A może warto sprawdzić ile metrów od kratki na dach, jak ogrzać zimą podawane powietrze, żeby się nie skraplało, wentylator przy lub w okapie to spory hałas i problem gdy daleko ma wypychać powietrze.. nawiew na sali a skąd?? Sam wentylator to koszt ponad 1,5 tyś zł, okap z łapaczami to kolejny 1-2 tyś zł a gdzie rury, kształtki, taśma itp? może Pan mi napisze że całość będzie kosztować 1 tyś zł wraz z Pana pracą??
Gastromex podpowie, zrobi badanie skuteczności i wszystko gra.

Wisior koszt materiału 1 tyś zł, a co masz na myśli???? Robocizna 200 zł? Powieszenie okapu wraz z montażem wentylatora , rur itp to praca dla 2 osób na minimum godzinę, do tego potrzebne są narzędzia. Dla mnie to jest kpina i jakaś ściema. Chcecie kręcić nową serie programu USTERKA?
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 20 napisany 2013-10-07 o godzinie 21:42:30.
Spec gastronomiczny:
Przeczytaj ze zrozumieniem co napisał Gastromex, chyba że podany koszt materiału 1000 zł to zawiera okap, wentylator i rury to wtedy faktycznie problem.

Wisior:
A gdzie koszty? Robocizna 200 zł? Jakaś pomyłka czy tonący brzytwy się łapie?

Z opisu Warzywniaka wynika że lokal i kuchnia ma małą powierzchnię, do tego 2 naleśnikarki + kuchnia to również niewiele, gdyby urządzenia stały obok siebie to wystarczy okap 1500x600 mm, koszt takie okapu to około 890 zł netto (http://www.meblenierdzewne.pl/okap-wentylacyjny-skosny_pid821) + łapacze tłuszczu około 220 zł netto (www.meblenierdzewne.pl/lapacze-tluszczu-do-okapow-przysciennych_pid844). Kosztów wentylatora wolałbym nie podawać, najlepiej było by zastosować wentylator na kominie (na dachu) ale takie kosztują powyżej 2000 zł. Wentylatory stosowane w pomieszczeniach np. kanałowe faktycznie generują spory hałas podczas pracy, można to zmienić stosując np. falownik regulujący obroty wentylatora (koszt: 100-500 zł). Częsty błąd to stosowanie wentylatorów za 500-1000 zł gdzie albo nie są one przystosowane do pracy z tłuszczem albo mają tak małą sprawność wyciągową, że nie dają żadnego efektu. Pamiętajmy, że ilość powietrza, która zostanie wyciągnięta z pomieszczenia powinna zostać w takiej samej ilości podana (a zimą dodatkowo dogrzana). Wentylacja dla wielu osób wydaję się prosta bo co to za problem powiesić okap, podłączyć wentylator i rury. Tylko po co później Klienci wzywają serwis np. do urządzeń gazowych bo nie pracują prawidłowo (pod lub nadciśnienie).
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
WENTYLACJA MECHANICZNA
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: arkaszka


Wypowiedzi: 13
Post 21 napisany 2013-10-07 o godzinie 22:38:52.
wisior napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 16:08:26:
Firma specjalizująca się w wentylacji to wykona instalację nawiewno wyciągową za duże pieniądze, lepiej żeby zabrał się do tego Pan złota rączka :)Na tak małej kuchni nie ma co wymagać, mały okap do tego wentylator i będzie dobrze. Koszt materiału to niecały 1000 zł, robocizna nie więcej niż 100-200 zł.


Jestem pod wrażeniem twej potężnej wiedzy ;)
Widać ze zrobiłeś nie jedną kuchnie...
Gdyby to było tak proste jak ci się wydaje, firmy wentylacyjne (teoretycznie branżowcy) nie robiły by  tylu knotów. Zrobienie dobrze działającej wentylacji w kuchni, nie w kurniku 4m2, to może być nawet 20% wartości inwestycji w lokal. Czym cięższa kuchnia i wyższy budynek tym koszt rośnie w postępie geometrycznym.
 
Autor: wisior


Wypowiedzi: 18
Post 22 napisany 2013-10-09 o godzinie 08:13:33.
arkaszka napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 22:38:52:


Jestem pod wrażeniem twej potężnej wiedzy ;)
Widać ze zrobiłeś nie jedną kuchnie...
Gdyby to było tak proste jak ci się wydaje, firmy wentylacyjne (teoretycznie branżowcy) nie robiły by  tylu knotów. Zrobienie dobrze działającej wentylacji w kuchni, nie w kurniku 4m2, to może być nawet 20% wartości inwestycji w lokal. Czym cięższa kuchnia i wyższy budynek tym koszt rośnie w postępie geometrycznym.

Może mi jeszcze napiszesz że w tak małej kuchni trzeba zamontować nagrzewnicę, automatykę i inne głupoty? Tak właśnie naciągają ludzi specjaliści co wstawiają coś co nie jest potrzebne ale dobrze gdyby było.

Gutek:
Nie wiem w czym masz problem? 200 zł za pracę to jest dobra kwota, która pokrywa koszty jej wykonania.

Spec gastronomiczny:
Zrobiłem już kilka takich podłączeń i wiem o czym piszę, najważniejsze że to działa, mój kosztorys oparty o faktycznie wydane i zarobione pieniądze.

jak chcecie naciągać to śmiało proponujcie duże okapy, wentylatory dachowe tylko kto w tych czasach na to się zgodzi?
 
Autor: gastrokama


Wypowiedzi: 10
Post 23 napisany 2013-10-10 o godzinie 11:48:40.
warzywniak napisał(a) w dniu 2013-10-07 o godzinie 11:33:08:
Czyli z tego, co czytam są zwolennicy i przeciwnicy tanich rozwiązań… A moglibyście mniej więcej określić ile powinnam wydać na przyzwoitą (nie jakąś cudowną i najlepszą z najlepszych, ale porządną) wentylację w lokalu 50m2 przeznaczonym na naleśnikarnię. Naleśniki na miejscu – 2 naleśnikarki i dwa palniki w kuchni, żeby farsze robić.. Kuchnia ok.15m2? Nie wiem kto tu z jakiego miasta, ale czy zatrudnili byście do instalacji jakiegoś pana złotą-rączkę czy po prostu wyspecjalizowaną firmę? Dodam, że na wentylacji znam się średnio, więc ciężko mi będzie kontrolować poczynania.


Jeżeli masz sprawdzonego „pana złotego” to możesz go brać, ale jeśli się mało znasz, to lepiej na chybił trafił z ogłaszających się w necie nie bierz. Firmę łatwo oczernić albo zareklamować usługę jak coś pójdzie nie tak J DTS serwis jest w kilku miastach np. nie chcę za bardzo chwalić, ale no… możesz zaufać im tyle. Nie do końca jestem w stanie Ci podać zbliżoną cenę, ale podejrzewam, że możesz z kilkanaście tys. odkładać jak chcesz, żeby sprawnie chodziło…
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 24 napisany 2014-07-09 o godzinie 21:32:55.
fajnie się czyta....szacując koszt wentylacji trzeba przede wszystkim zadać sobie pytanie - ta wentylacja to ma być "na sztukę", żeby się np. Sanepid nie czepiał, dawać  czy ma zapewnić faktycznie odpowiednie parametry w pomieszczeniu... Jak tylko "na sztukę" to i te podawane 1500 zł jest w jakiś tam sposób realne (a jak się "pan złota rączka" przyłoży to może nawet coś tam ten okap będzie ciagnał - szczególnie zimą, kiedy róznice tamperatur zewnętrzne i wewnętrzne są duże - wtedy przecież nawet działa wentylacja grawitacyjna, czyli bez żadnych wspomagaczy !!!!). Jeżeli chcemy uzyskac odpowiednie parametry komforu w pomieszczeniu... to niestety kwota czterocyfrową nijak nie wystarczy... przecież wentylacja kuchni to nie tylko ilośc krotności wymian w pomieszczeniu (choć to jeden z warunków, ale dokładną ilośc powietrza liczymy z na podstawie zamontowanych urządzeń, dopiero potem sprwdzamy, czy mieścimy się w przedziale ktorności wymian), odpowiedni stosunek ilości powietrza nawiewanego do wywiewanego (czyli sam wywiew + otwarcie okna celem nawiewu to nie to ;-)), odpowiednia temperatura (mimo wszystko, szczególnie przy większych kuchniach wypada zimą podgrzać powietrze nawiewane, no chyba, iż dla kogoś powietrze nawiewane o temp. -20C jest ok, itp....
Są amatorzy na opcję za 1500 (byleby spokój z Sanepidem był) jak i na porządne rozwiazania...  porównując - jednen będzie zadowolony sadając w wygodnym fotelu, drugiemu taboret wystarczy....
 
Autor: Dada


Tematy: 2
Wypowiedzi: 6
Post 25 napisany 2014-07-10 o godzinie 11:51:22.
Witam,
Drodzy gastro-specjaliści, poradźcie proszę gdzie znaleźć AKTUALNIE OBOWIĄZUJĄCE przepisy odnośnie wentylacji w lokalu gastro, dotyczące odległości czerpni od wyrzutni na ścianie budynku.
Jeden projektant mówi mi: 10 m, inny 6m, jeszcze inny 1,5m.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 258
Post 26 napisany 2014-07-11 o godzinie 07:33:56.
Czerpnia od wyrzutni powinna znajdować się w zalezności od wielkości lokalu a nie w zapisanej odległości, jednak w możliwie przeciwległych stronach.
 
Autor: mikola


Wypowiedzi: 2
Post 27 napisany 2015-11-27 o godzinie 10:30:20.
Myślę, że dobrych fachowców w branży mają w [LINK USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRATORA]
 
Autor: ADMIN
forumforum

Tematy: 14
Wypowiedzi: 86
Post 28 napisany 2015-11-27 o godzinie 10:33:48.
mikola napisał(a) w dniu 2015-11-27 o godzinie 10:30:20:
Myślę, że dobrych fachowców w branży mają w [LINK USUNIĘTY PRZEZ ADMINISTRATORA]

PROSZĘ NIE SPAMOWAĆ FORUM.
 
Autor: Łotr


Wypowiedzi: 2
Post 29 napisany 2018-06-06 o godzinie 09:27:28.
Mam lokal o podobnych wymiarach i to co pisze Gastromex to jest stek bzdur. Za 1500 zł to nawet porządnego wentylatora nie kupisz...
Poniżej kosztorys z mojego lokalu 95m2 (może się komuś przyda):
1. Rury, kształtki, kratki, czerpnia, anemostaty, taśmy, wełna itp - ok 2000 zł netto
2. Turbina nawiewna (TD 6000/400 Venture - 5300m3/h) - 2355 zł. Do tego radzę dokupić regulator obrotów transformatorowy, bo te sugerowane przez producenta się nie nadają. Ja mam ARW 1,2 i daje rade - cena 130 zł netto
3. Nagrzewnica EKA 400-3,0-1f ( niektórzy mogą zanegować 3KW na taki lokal, ale mam nowy budynek solidnie ocieplony oraz grzejniki w lokalu, grille w kuchnii, itp) - 378 zł netto
4. Termostat TK-1 - 222 zł netto
5. Filtr kanałowy EUR3 - 200 zł netto
6. Wentylator wywiewny - TD 1300/250 3V - 837 zł netto + regulator obrotów HC1, 1,2A Reventon - 170 zł
7. Okap 230x70x40 z oświetleniem - 1178 zł netto (+250 zł transport)
8. Wentylator do okapu fi 200 Ostberg 1000m3/h - 406 zł netto (wentylator budżetowy, ale póki co działa świetnie) + regulator obrotów HC1, 1,2A Reventon - 170 zł, bo ten sugerowany prze producenta nie dawał rady
9 Robocizna to koszt 1500 - 3000 zł w zależności od miasta i firmy. Ja niestety dzięki firmie Gastromex straciłem 2 tyg i musiałem wziąć wykonawcę raczej bliżej 3000 zł, bo czas mnie naglił.
10. Odbiór oraz sporządzenie protokołu dla Sanepidu - 450 zł netto


Dodam, że projekt przygotowałem sam. Wentylacja działa świetnie i ma bardzo wysoką wymianę powietrza. Projektant pewnie weźmie z tysiaka za taką robotę a i tak nie macie gwarancji, że wszystko jest na 100% cacy (byłem w kilku lokalach, gdzie projekty przygotowywali specjaliści i to była żenada).

Budżet jaki trzeba założyć na taki lokal to wg mnie 10 000 - 12 000 . Im mniejszy lokal tym taniej, ale nie sugerujcie się wypocinami jakie wypisuje Gastromex, że można to zrobić za grosze. Zwróćcie uwagę, że ten człowiek nie podaje żadnych konkretów, żadnej argumentacji ...tylko, że on to zrobi za 1500 wdając się przy tym w pyskówkę z innymi użytkownikami, którzy wytknęli mu próbę nabijania ludzi w butelkę. Takim firmom i użytkownikom mówię stanowczo nie...   
http://www.forumgastronomiczne.pl/forum/temat_727
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:22:44
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: WENTYLACJA MECHANICZNA
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "wentylacja mechaniczna" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: lokal gastronomiczny (34)    wentylacja (8)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.