| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Kurs czy szkoła policealna?
Ludzie do pracy na kuchni to albo z zamiłowania i ambicjami i wtedy coś można osiągnąć albo na kurs i na zmywak. |
2013-10-03 18:46:49 |
18 |
|
Pytanie o taboret gazowy stalgast
Urządzenia gastronomiczne są zbyt drogie żeby ot tak kupować coś dla zabawy, lepiej kupić coś sprawdzonego i dobrego. ja niestety miałam kilka bubli w kuchni i teraz zanim coś kupię to dokładnie szukam i czytam. |
2013-10-03 18:45:03 |
13 |
|
Co lepsze Hallde czy Robot-Coupe?
Kiedyś na pokazie bardzo mi się spodobało urządzenie wielofunkcyjne firmy Robotcoupe i kupiłam r502 i niestety nie jest to najlepsze rozwiązanie bo albo szatkujesz albo mielisz, bo jest jeden napęd i dwie przystawki. Do dzisiaj nie miałam żadnej awarii mimo że dużo na tym pracujemy. Dzisiaj również bym kupiła tylko, że samą szatkownice i zamiast kutra to lepiej zwyczajną maszynkę do mielenia mięsa. Mogę potwierdzić, że Robotcoupe to solidnie wykonane urządzenia. |
2013-10-03 18:39:32 |
14 |
|
Kebab zimą
Ja otwierają restaurację też na początku miałam wielu klientów ale stopniowo ruch malał mimo licznych starań, teraz mam restaurację w tygodniu nie czynną a organizuje w weekendy przyjęcia weselne i tak jest dla mnie lepiej.
|
2013-09-25 09:04:40 |
23 |
|
Sprzedaż jedzenia pod namiotem
Czyli jak wszędzie rączka rączkę myje.. Nie masz znajomości to się nie wbijesz bo niby jak.. |
2013-05-06 20:03:16 |
19 |
|
Ile można zarobić w gastronomii
Gimnazjalisto najważniejsze jest aby gotowanie było Twoją pasją a nie na siłę wyuczonym zawodem. Staraj się, kombinuj z nowymi potrawami, interesuj się branżą. Jak będziesz szukał pracy to może najpierw jako pomoc kucharza, nie licz na wiele ale podpatruj i ucz się od innych (mądrzejszych) i przyjdzie na Ciebie czas. Nikt odrazu nie zostaje szefem kuchni w dobrym lokalu.
Jeżeli jesteś w gimnazjum to warto pomyśleć o szkole typowo gastronomicznej, gdzie zagłębisz się w tajniki albo raczej podstawy gastronomii i przygotowywania potraw, a potem zobaczysz sam, który kierunek w gastronomii będzie dla Ciebie odpowiedni czy szef kuchni czy jego pomocnik itp.
To co się teraz dzieje w branży, tzn kiepskie zarobki, wyzysk itp to przejściowe, zawsze raz jest lepiej a raz gorzej.
Powodzenia i dużo wytrwałości w dążeniu do celu. |
2013-04-29 20:22:55 |
15 |
|
Hit tegorocznych wakacji
specu gastronomiczny nikt Tobie nie każe jeździć nad nasze polskie morze, jeżeli Tobie jest lepiej zagranicą to jedź i wspieraj obcy budżet. Przez takich ludzi jak Ty gastronomia faktycznie nastawiona jest na obcokrajowców, których stać na pobyt a nie biednego polaczka co na 7 dniowy wyjazd z rodziną ma 400 zł w gotówce. Przepraszam za te nerwy ale do mojego lokalu też przychodzą klienci i wszystko jest za drogo, to zamiast na dobry obiad przychodzić do mnie to lepiej do mc donalds na obiad za 15 zł i po sprawie. |
2013-04-29 20:18:00 |
9 |
|
otwieram kebaba - kilka pytań dotyczących samego prowadzenia interesu
Skoro sama nie wiesz ile może być sprzedanych hamburgerów to trudno będzie tobie doradzić. U mnie na otwarciu lokalu było więcej jedzenia niż goście byli w stanie zjeść, a wydawało się, że braknie.
odpowiedź 1)
bułki do hamburgerów i kebabów możesz kupić na zapas 2-3 dniowy, zapiekanki to raczej trzeba mieć przygotowaną odpowiednią ilość lub musisz mieć czas aby przygotować gdy braknie
odpowiedź 2)
warzywa możesz mieć kupione ale pamiętaj, aby kroić w małych ilościach a częściej, bo przerobione jak zostaną na kolejny dzień to będą kiepskiej jakości
odpowiedź 3)
według mnie lepszy smak gdy są ugotowane a później w opiekacz dopieczone, ale zauważyłam w wielu miejscach, że idą nawet surowe
odpowiedź 4)
nie wiem jak pomóc, bo sama nigdy nie robiłam tortili. |
2013-04-11 14:18:29 |
9 |
|
Jak odgrzać kebaba w piekarniku?
Co za głupota odgrzewać kebaba w piekarniku. |
2013-03-24 20:51:23 |
8 |
|
Umowa z browarem
Mnie interesują aktualnie oferowane bonusy może ma ktoś jakieś informacje, co konkretnie można od nich dostać. |
2013-03-24 20:50:32 |
4 |
|
czy kawiarnia to opłacalny biznes?
Samą kawą do kawiarni klienta nie przyciągniesz. Teraz namnożyło się kawiarni, gdzie poza kawą, deserami są serwowane ciepłe posiłki i wiele innych, tak więc znaczenie słowa kawiarnia to raczej nie to co kiedyś. |
2013-03-24 12:04:48 |
14 |
|
Ile kasy zarabia kelnerka?
Jak tylko ruszą ogródki letnie to pracy będzie sporo. Proponuję już się powoli rozglądać, bo jak skończysz szkołę to chętnych do pracy będzie sporo a zaklepać sobie możesz wcześniej.. Książeczka do podstawa, a jak lokal w większy mieście warto znać jakiś język. |
2013-03-24 12:02:02 |
8 |
|
Umowa z browarem
Zbliża się sezon letni i chciałabym nieco podpowiedzi co proponują obecnie browary? Jak co roku przed lokalem będzie ogródek letni a słyszałam, że można otrzymać parasole, stoły, krzesła i inne pierdoły potrzebne do funkcjonowania takiego ogródka. W tym roku chętnie bym odświeżyła wyposażenie ogródka tylko firma, która obecnie dostarcza mi piwo niestety twierdzi, że nie ma możliwości uzyskania żadnego bonusu. W internecie jest wiele informacji o różnych prezentach ale w sumie to nikt konkretnie nie pisze co dostał. |
2013-03-24 11:58:54 |
4 |
|
dotacje UE czy PUP ?
Polecam dotację na stanowisko pracy w urzędzie pracy, tak jest najłatwiej i najszybciej. Nie wiem jak w tym roku z dotacjami na inne cele, ja jak uruchamiałam swój lokal to była dotacja na stanowiska pracy |
2013-01-15 14:37:59 |
6 |
|
Ile zarabia właściciel restauracji ?
Zarobki właściciela restauracji są bardzo różne i wszystko zależy czy pod uwagę bierzemy amortyzację lokalu (zakup maszyn, remont lub budowa itp). Według mnie wszystkim się wydaje że właściciel restauracji czy domu weselnego zarabia nie wiadomo ile. Można zarobić dobre pieniądze ale trzeba wiele czasu poświęcić na pilnowanie pracowników, o managerze nie ma mowy to wtedy coś z tego będzie. |
2013-01-02 14:05:09 |
2 |
|
Problem z otwarciem restauracji
ja mam dom weselny i nie ma nic gorszego niż pracownicy nawet ci niby najlepsi najbardziej zaufani. płaciłam dobrze ale wymagałam i co się stało każdy albo kradł albo kombinował. początkowo chciałam dla nich dobrze, dawałam umowy o pracę itp ale jak się odwdzięczyli kurwa wszyscy wiecznie chorzy i przedłużanie tylko urlopów chorobowych. właściciel w restauracji to musi być 24 godziny na dobę. monitoring nie pomaga, manager to też oszust bo jest pracownikiem. nie ma ludzi uczciwych jeśli rozmawiamy o pracownikach!!!!!!!!!!! Otworzysz lokal to zobaczysz jakie będą cuda z pracownikami a na początku to czeka cię rozczarowanie bo jest duże bezrobocie ale ludzi do pracy w naszym kraju nie ma. |
2012-11-14 09:17:20 |
23 |
|
Ziemniak na patyku pod namiotem
potwierdź im w sanepidzie że namiot rozkładasz na 2 dni zgodnie z przepisami, a później znowu na 2 dni i znowu i tak dalej :) |
2012-07-31 10:03:44 |
5 |
|
Ciasta i garmażerka w domu
Na garmażerce w dzisiejszych czasach to raczej kokosów nie ma.. |
2012-03-13 09:03:06 |
7 |
|
Nóż kuchenny
Ja mogę polecić noże firmy DICK, drogie ale jakość bardzo dobra.
http://www.dick.de/en/index.php |
2011-09-06 07:54:34 |
4 |
|
TP SYSTEM TO JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !!!!!!!!!!!
Jak mnie pracownicy oszukali to nie wypłaciłam wynagrodzenia. Ku mojemu zdziwieniu po 2 tygodniach PIP na kontrole, że nie wypłacamy wynagrodzeń.. Dali 7 dni na zapłacenie lub sąd grodzki, do tego oczywiście mandat.. |
2011-08-13 12:28:43 |
119 |
|
TP SYSTEM TO JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !!!!!!!!!!!
A jak Państwo rozliczyli pracę pracowników którzy ją wykonywali przez całą dobę? Czy Państwo wiedzą co to Kodeks Pracy?? Ciekawa jestem jak macie w ewidencji czasu pracy to rozliczone..
Wasze wypowiedzi szkodą Wam samym, przecież teraz pracownik może napisać że pracował całą dobę przez 7 dni i nie otrzymał za to wynagrodzenia, a Państwo wypowiadając potwierdzili przecież że tyle oni pracowali.
Druga sprawa:
Sponsoring jest opodatkowany.
Sama miałam problemy przez pracowników więc teraz bardziej jestem ostrożna w tym co robię i mówię. |
2011-08-13 12:12:32 |
119 |
|
TP SYSTEM TO JEDNO WIELKIE OSZUSTWO !!!!!!!!!!!
Krajowy Rejestr Długów nie działa odradzam korzystanie z ich usług, bo sama dopisałam kilku klientów i co radzą sobie dalej nie płacąc nikomu, a w rejestrze nawet nie wiadomo jak ich odnaleźć. Kombinatorzy są tacy że z góry nastawieni są na przekręt i nic im się nie zrobi.. |
2011-07-14 12:44:12 |
119 |
|
Pomoc z praktykami.
Na praktykach masz z góry określone zasady przez szkołe, ale jeśli się dogadasz to jest szansa na normalne wynagrodzenie. Paragraf jest taki żeby było zgodnie z wytycznymi ze szkoły! A jak chcesz się na praktykach po nudzić to nie miej do nikogo pretensji w przyszlosci o brak pracy.. Czasami praktyki lub referencje dużo pomagają.. |
2011-06-17 22:39:54 |
4 |
|
Kontrola SANEPIDU
a czym się zajmujesz bo kontrola uzależniona jest od tego jaki typ gastronomii prowadzisz, u mnie byli przed otwarciem i były problemy np. z ilością zlewów, brakiem umywalek mimo iż było ich kilka itp.. W trakcie jeszcze nie miałam... Przygotuj sobie napewno: dokumenty rejestrowe, książeczki zdrowia pracowników, reszta wyjdzie podczas kontroli a sprawdzić mogą dosłownie wszystko.. |
2011-06-07 18:27:47 |
3 |
|