![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: ILE MOżNA ZAROBIć W GASTRONOMII |
|||||||
|
Autor:
Gimnazjalista
Wypowiedzi: 4 |
Dobry wieczór! Jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Czy możecie mi napisać ile zarabia się w gastronomii, pracując na stanowisku np. kucharz, pomocnik kucharza, kelner. Czy trudno jest znaleźć pracę i jaką szkołę lub kursy muszę mieć ukończone aby znaleźć dobrą pracę w kuchni?
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Komis Gastronomiczny
![]() Wypowiedzi: 30 |
Zarobek uzależniony jest od konkretnego lokalu, podpowiem że więcej można zarobić w dużym mieście. Czy trudno znaleźć pracę, hmm to zależy od kwalifikacji i umiejętności, według mnie jeśli potraktujesz sztukę kulinarną jako pasję a nie tylko pracę to będzie dużo łatwiej. Powodzenia
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne |
||||||
|
Autor:
Gimnazjalista
A możesz mi napisać ile zarabia kucharz?
|
||||||
|
Autor:
xsaav
Wypowiedzi: 3 |
Na początku to nawet lekarz po medycynie dostaje 2000 zł, więc bezpośrednio po szkole kucharz wiele nie zarobi, bo można oczekiwać płacy w przedziale 1800-2000 brutto. Jak już masz kilka lat doświadczenia to płaca automatycznie rośnie. Znajomy 28 letni kucharz z 8 letnim doświadczeniem nie przyjmię pracy za mniej niż 3000netto, ale ma do tego jakieś kursy porobione i papiery mistrzowskie.
Większośc kucharzy w Polsce to ludzie w przumusu, nie wiedzieli co robić i nie wiedzą jak się rozwinać, a pracodawcy ich ruchają w tyłek niskimi stawkami. Jak skończysz gastronomika, popracujesz w zawodzie i sam się dużo nauczysz to nie będziesz mało zarabiał, bo dobrych kucharzy jest jak na lekarstwo. W Warszawie z 2-3 letnim doświadczeniem jesteś w stanie dostać 3k netto w dobrym hotelu albo restauracji, ale musisz coś sobą reprezentować to oczywiste. Jak znasz angielski to wyjeżdzaj do Norwegii i tam po roku stać Cię na zbudowanie chałupy w Polsce. W Norwegii czy jakimkolwiek innym kraju kucharze są bardzo szanowani i świetnie wynagradzani. Jeszcze mi się przypomniało. Kolego rok temu zaczął pracę w Gdańsku w Hotelu świeżo po policealce z gastronomii i dostał na wstępie bodajże 14zł/h na zlecenie, a teraz robi normalnie na umowę i ma nieco ponad 2k netto+wyżywienie w pracy. Na prawdę nie jest źle! |
||||||
|
Autor:
Gimnazjalista
xsaav dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Z opowieści słucham, że praca w gastronomii bardzo opłacalna, a tu się okazuje, że niekoniecznie.
|
||||||
Autor:
Komis Gastronomiczny
![]() Wypowiedzi: 30 |
Żeby dobrze zarobić trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Zależy też gdzie trafisz, czasami lepiej dłużej szukać niż zacząć w kiepskim miejscu.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne |
||||||
|
Autor:
Gimnazjalista
Komis Gastronomiczny napisał(a) w dniu 2013-04-28 o godzinie 07:13:33: Żeby dobrze zarobić trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Zależy też gdzie trafisz, czasami lepiej dłużej szukać niż zacząć w kiepskim miejscu. A jakie wykształcenie jest wymagane i gdzie mam zdobyć doświadczenie skoro według XSAAV wszędzie wyzyskują pracowników w gastronomii? |
||||||
Autor:
Barbara M
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 30 |
Gimnazjalisto najważniejsze jest aby gotowanie było Twoją pasją a nie na siłę wyuczonym zawodem. Staraj się, kombinuj z nowymi potrawami, interesuj się branżą. Jak będziesz szukał pracy to może najpierw jako pomoc kucharza, nie licz na wiele ale podpatruj i ucz się od innych (mądrzejszych) i przyjdzie na Ciebie czas. Nikt odrazu nie zostaje szefem kuchni w dobrym lokalu.
Jeżeli jesteś w gimnazjum to warto pomyśleć o szkole typowo gastronomicznej, gdzie zagłębisz się w tajniki albo raczej podstawy gastronomii i przygotowywania potraw, a potem zobaczysz sam, który kierunek w gastronomii będzie dla Ciebie odpowiedni czy szef kuchni czy jego pomocnik itp. To co się teraz dzieje w branży, tzn kiepskie zarobki, wyzysk itp to przejściowe, zawsze raz jest lepiej a raz gorzej. Powodzenia i dużo wytrwałości w dążeniu do celu. |
||||||
|
Autor:
marecki45
Wypowiedzi: 5 |
Zarobić można naprawdę różnie - w zależności od miasta, umiejscowienia lokalu, reklamy, profilu...
|
||||||
|
Autor:
KucharkaBunia
dokładnie! najważniejsza jest pasja i talent. techniki możesz się nauczyć nawet na kursie, czy szkole policealnej. Ja sama taki kurs skończyłam i jestem zadowolona. Nie będę pisać nazwy co by nie robić darmowej reklamy- ale ogólnie warto brać udział w takich szkoleniach:)
|
||||||
| ILE MOżNA ZAROBIć W GASTRONOMII | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Marek78
Wypowiedzi: 2 |
Widziałem kilka firm, które mają w swojej ofercie coś na temat gastronomii. Sam się tym interesowałem m.in firmy to: Instytut sztuki kulinarnej, SGGW, gowork, czasami też coś jest na gruponie
|
||||||
|
Autor:
kuchcik
i co byłeś tam ? jak oferta ?
|
||||||
|
Autor:
Marek78
Wypowiedzi: 2 |
od 5.08 zaczynam kurs to dam znac co i jak
|
||||||
|
Autor:
kuchcik
a gdzie ? ....
|
||||||
|
Autor:
Restauracja 2
Wypowiedzi: 12 |
Zarobki zależą od tego ile wniesiesz swoją pracą. Zauważyłem że ludzie to z zasady przychodzą odwalić swoje i do domu a później wielkie rozczarowanie jak przychodzi dzień wypłaty. W pracy trzeba się starać i wtedy się zarabia.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:04 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|