![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: OTWIERAM KEBABA - KILKA PYTAń DOTYCZąCYCH SAMEGO PROWADZENIA INTERESU |
|||||||
|
Autor:
kochaniutka88
Tematy: 3 Wypowiedzi: 11 |
Witam.
Otwieram lokal gastronomiczny typu kebab w moim rodzinnym miasteczku (ok. 3 tys. mieszkańców miasta + drugie tyle z okolic). W związku z tym, iż do tej pory pracowałam jedynie w handlu i nie mam zielonego pojęcia o stronie technicznej małej gastronomii. Mam już projekt techniczny, lokal jest w trakcie adaptacji, wstępnie zatwierdzony przez sanepid. Byłabym wdzięczna gdybym uzyskała tu odpowiedzi na nurtujące mnie pytania: 1) ile będę (mniej więcej) potrzebować buiłek do kebabów, hamburgerów i zapiekanek na dzień? (godziny otwarcia 10.00-20.00). Trudno mi przewidzieć ile będę dziennie sprzedawać. 2) ile (mniej więcej) muszę zakupić warzyw na jeden dzień? 3) Pytanie dotyczące zapiekanek: zakładam, że będę je wykonywać świeże (nie mrożone), to jak je wykonać? Pieczarki muszą być ugotowane czy podsmażone? A może ktoś podzieli się przepisem? 4) pytanie dotyczące tortilli: jak ją wykonać? Próbowałam w domu ale po podgrzaniu w mikrofalówce placek pszenny natychmiast mi twardniał, nawet nie zdążyłam nic zrobić. Proszę o wskazówki jak zrobić to należycie. Bardzo proszę o wyrozumiałość. Być może moje pytania są głupie, ale dla mnie to naprawdę bardzo ważne i trudne. Nigdy nie miałam styczności z gastronomią, a pomysł z tym lokalem wyszedł przez przypadek. Dodam, że w mieście nie ma ŻADNEGO lokalu z szybkim jedzeniem, jedynie trzy restauracje hotelowe, a same miasteczko jest bardzo atrakcyjne turystycznie. Z góry dziękuję. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Barbara M
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 30 |
Skoro sama nie wiesz ile może być sprzedanych hamburgerów to trudno będzie tobie doradzić. U mnie na otwarciu lokalu było więcej jedzenia niż goście byli w stanie zjeść, a wydawało się, że braknie.
odpowiedź 1) bułki do hamburgerów i kebabów możesz kupić na zapas 2-3 dniowy, zapiekanki to raczej trzeba mieć przygotowaną odpowiednią ilość lub musisz mieć czas aby przygotować gdy braknie odpowiedź 2) warzywa możesz mieć kupione ale pamiętaj, aby kroić w małych ilościach a częściej, bo przerobione jak zostaną na kolejny dzień to będą kiepskiej jakości odpowiedź 3) według mnie lepszy smak gdy są ugotowane a później w opiekacz dopieczone, ale zauważyłam w wielu miejscach, że idą nawet surowe odpowiedź 4) nie wiem jak pomóc, bo sama nigdy nie robiłam tortili. |
||||||
|
Autor:
catering
Wypowiedzi: 6 |
Tortilla to nie w mikrofalówce tylko raczej kontakt grill i najlepiej w wersji z płytami gładkimi, chyba że chcesz mieć dobrze opieczone a nie podgrzane to kontakt grill ryflowany
|
||||||
|
Autor:
kochaniutka88
Dziękuję bardzo za dotychczasowe odpowiedzi. Odnośnie tortilli, będę miała płytę grillową gładką. Czy trortillę najpierw należy wykonać "na zimno" i dopiero wtedy chwilkę podgrillować na płycie? Największy problem mam z tym jak się zaopatrzyć aby niczego nie zabrakło, ale również żeby nie ponieść strat. Z warzywami będę ostrożna, szczególnie że obok mojego lokalu jest sklep w którym będę się w nie zaopatrywać. Nie jestem w stanie wyczaić ilu potencjalnie mogę mieć klientów w ciągu dnia. Czy może ktoś posiada podobny lokal w małym miasteczku? Czekam na informacje :)
|
||||||
|
Autor:
Ferran
Wypowiedzi: 7 |
Hej,
Bede szczery, ale przynajmniej pomoge. Nie baw sie w gastronomie, bo masz blade pojecie. Wtopisz kase i bedziesz zalowac. Skoro trudno Tobie przewidziec ile bedziesz sprzedawac, to na jakiej podstawie sporzadzilas projekt techniczny ? Powinnas pojsc do wrozki sie zapytac ile bedziesz potrzebowala warzyw, bo 3tys. mieszkancow nic nie mowi. Liczy sie produkt i jego jakosc, od tego w ogole trzeba zaczac, potem trzeba obadac zapotrzebowanie. Musisz wiedziec, kto bedzie potencjalnym klientem, do kogo chcesz trafic. Otwierasz kebaba, a pytasz o zapiekanki ? Skup sie na jednym i zrob to dobrze. Pamietaj, ze szybkie jedzenie z mikrofali odchodzi do lamusa, a skoro w Twoim miescie nie ma tego typu lokalu, to moze ktos to juz przemyslal i dal sobie spokoj. Nie rob nic na pol gwizdka, bo widac, ze kuchnia fast food nie jest Twoja mocna strona.. |
||||||
|
Autor:
kochaniutka88
Witam.
Do Ferran: zgadzam się z tym, że nie mam zielonego pojęcia o gastronomii, ale człowiek nie wszystko wie od razu i po prostu się uczy. Mój mąż otwierał sklep budowlany nie wiedząc nawet co to mufa a co kolanko, a dziś po pięciu latach sklep świetnie prosperuje i zarabia. Mój kebab działa od 1 maja i muszę przyznać, że nie było łatwo, ale obyło się bez strat a jednocześnie wszystkiego wystarczyło. Dziś już wiem ile kebabów sprzedaję, ile tortilli itp. Zbieram opinie klientów i dzięki temu stworzyłam już własne przepisy na moje dania. Nie chwaląc się, ale narazie jestem zadowolona z obrotów, a opinie o naszych daniach są coraz lepsze. Także słowem podusmowania: nie od razu Rzym zbudowano, a bez ryzyka nie ma zabawy :P Pozdrawiam :) |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego lokalu gastronomicznego zapraszam na szkolenie nt Przygoda z gastronomią – czyli jak otworzyć własny lokal
Warszawa dnia 25.06.2013 Godz. 10.00-14.00 Program szkolenia 1. Jak wybrać odpowiedni lokal 2. Wymagania stawiane osobom zatrudnionym w gastronomii 3. Rejestracja w SANEPIDZIE Krok po kroku 4. Urzędowa kontrola W zakładce ogłoszenia znajdziecie Państwo wszystkie informacje odnośnie kontaktu z organizatorem i ceną szkolenia |
||||||
![]() Autor: leokanarek Tematy: 2 Wypowiedzi: 19 |
jeżeli chcesz odnieść sukces to obejrzyj kilka odcinków kuchennych rewolucji i posłuchaj rad Pani Magdy. To co dzieje się w tym programie to naprawdę artyzm>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
|
||||||
|
Autor:
Aspart1
Wypowiedzi: 5 |
Polecam ucinarke- dozownik do folii spożywczej i aluminiowej Wrapmaster.
Doskonaly do kebaba i cateringu. Stabilny, przenosny, szybki w obsludze. Wiecej na: www.aspart.com.pl Pozdrawiam |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55 Data: 2026-01-13 Czas: 07:34:26 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|