![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: CZY KAWIARNIA TO OPłACALNY BIZNES? |
|||||||
|
Autor:
gallus
Wypowiedzi: 1 |
Myślę o założeniu kawiarni, doświadczenia moje ograniczają się do pracy w pubie, w którym jest dobra kawa. Nie wiem jednak, na ile opłacalnym biznesem jest typowa kawiarnia. Chcę teź dowiedzieć się , co powinno być w kawiarni, jaki sprzęt, jaki asortyment, jak duży lokal?
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
robpert
Wypowiedzi: 6 |
Też rozważam założenie kawiarni - w niewielkiej miejscowości, 3 tys. mieszkańców. Nie ma tam żadnego przyjemnego lokalu, tylko jakieś dziwne bary. Myślicie, że taki biznes mógłby wypalić? Jakieś kawiarnie powstawały i upadały, ale były mocno średnie. Mnie zależy na ładnym wystroju i dobrym jedzeniu.
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
dobra kawiarnia to przedewszystkim dobra kawa, a dobra kawa to dobry ekspress i tutaj spory wydatek około 25000 zł (ekspress, młynek itp)
Sprzęty jakie powinny znaleźć się w kawiarni uzależnione są od tego co będziecie chcieli oferować, co mogę zasugerować: - witryny chłodnicze np na ciasto - ekspress do kawy - blendery np. do shakeów - wyciskarki do cytrusów np. świeżo wyciskane soki - sokowirówki do warzyw i owoców - ewentualny opiekacz do podgrzewania - kostkarka do lodu - syfon do bitej śmietany lub automaty do bitej śmietany - lodówki i zamrażarki (teoretycznie wiele) Otwarcie dobrej kawiarni to spory wydatek ale według mnie jeśli dobrze się to zrobi to można zarobić, skoro GALLUS pracował w pubie to pewnie wie jaka jest przebitka np. na kawie :) znam lokale we Wrocławiu co potrafią sprzedać około 15-18 kg kawy miesięcznie, a z 1 kg kawy mamy około 130 espresso, więc rachunek jest prosty. |
||||||
|
Autor:
del Chefo
Wypowiedzi: 10 |
Dokładnie trzeba przemyśleć menu - powinno być możliwe szerokie i oryginalne. Klientów mogą zachęcić ciekawo brzmiące nazwy kaw, dodatki do nich.
|
||||||
|
Autor:
agniecha
Wypowiedzi: 1 |
skontaktuj się z firmą gastro tur mają przystępne ceny i nie mają podpisanej umowy z zadną firmą dostarczającą sprzęt dlatego dobierają sprzęt zgodnie z Twoimi potrzebami, pozatym pomogą Ci w otwarci kawiarni od samego początku aż do otwarcia. Zcenami też nie szaleją a znają się na rzeczy.
|
||||||
|
Autor:
nusia15
Wypowiedzi: 1 |
Moim zdaniem nie tylko menu jest ważne ale także lokalizacja lokalu . Jeżeli lokal nie będzie w dosyć ciekawym miejscu to nawet najlepsze jedzenie wiele nie zdziała. http://komdax.com pozdrawiam
|
||||||
|
Autor:
KarolW38
Wypowiedzi: 3 |
Lokalizacja to wg mnie kluczowa sprawa. Multum razy zdarzyło mi się, że nie odwiedziłem jakiejś knajpy, na której jedzenie miałem ochotę, tylko dlatego, że była za daleko lub nie było gdzie zaparkować.
|
||||||
Autor:
Barbara M
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 30 |
Samą kawą do kawiarni klienta nie przyciągniesz. Teraz namnożyło się kawiarni, gdzie poza kawą, deserami są serwowane ciepłe posiłki i wiele innych, tak więc znaczenie słowa kawiarnia to raczej nie to co kiedyś.
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Kawiarnia to przede wszystkim klimat...
Możesz serwować nie wiem jak dobrą kawę,a klimat będzie kiepski i nie będziesz miał klientów. wiem to bo otworzyłem ponad 400 nowych lokali, w tym kilkadziesiąt kawiarni... |
||||||
|
Autor:
MULTIGER Gerard Śpiewak
Wypowiedzi: 15 |
gallus napisał(a) w dniu 2013-02-25 o godzinie 19:36:28: Myślę o założeniu kawiarni, doświadczenia moje ograniczają się do pracy w pubie, w którym jest dobra kawa. Nie wiem jednak, na ile opłacalnym biznesem jest typowa kawiarnia. Chcę teź dowiedzieć się , co powinno być w kawiarni, jaki sprzęt, jaki asortyment, jak duży lokal? Witam skontaktuj sie na priv. mam propozycję info@multiger.pl Pozdrawiam Gerard Śpiewak
GASTRONOMIA NA 101 %, DORADZIMY, ZAPROJEKTUJEMY, WYPOSAŻYMY, ZAMONTUJEMY, NAUCZYMY JAK ZMAKSYMALIZOWAĆ PRACĘ URZĄDZEŃ I LUDZI, SERWIS GWARANCYJNY I POGWARANCYJNY POMOŻEMY ZDOBYĆ FINANSOWANIE (LEASING)
DOSTARCZAMY RÓWNIEŻ GALANTERIĘ STOŁOWĄ, DORADZAMY W MENU. CO TYLKO DROGI KLIENT POTRZEBUJE ZAPR |
||||||
| CZY KAWIARNIA TO OPłACALNY BIZNES? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
MULTIGER Gerard Śpiewak
Wypowiedzi: 15 |
robpert napisał(a) w dniu 2013-02-28 o godzinie 08:30:02: Też rozważam założenie kawiarni - w niewielkiej miejscowości, 3 tys. mieszkańców. Nie ma tam żadnego przyjemnego lokalu, tylko jakieś dziwne bary. Myślicie, że taki biznes mógłby wypalić? Jakieś kawiarnie powstawały i upadały, ale były mocno średnie. Mnie zależy na ładnym wystroju i dobrym jedzeniu. Witam, prosze o kontakt na priv, info@multiger.pl, może będę miał interesującą propozycję Pozdrawiam Gerard Śpiewak
GASTRONOMIA NA 101 %, DORADZIMY, ZAPROJEKTUJEMY, WYPOSAŻYMY, ZAMONTUJEMY, NAUCZYMY JAK ZMAKSYMALIZOWAĆ PRACĘ URZĄDZEŃ I LUDZI, SERWIS GWARANCYJNY I POGWARANCYJNY POMOŻEMY ZDOBYĆ FINANSOWANIE (LEASING)
DOSTARCZAMY RÓWNIEŻ GALANTERIĘ STOŁOWĄ, DORADZAMY W MENU. CO TYLKO DROGI KLIENT POTRZEBUJE ZAPR |
||||||
![]() Autor: anetamska Tematy: 2 Wypowiedzi: 16 |
Przede wszystkim musisz zwrócić uwagę na lokalizację: dobre położenie, w centrum, przy ruchliwej ulicy, tam gdzie będzie widoczna i nie będzie trudno do niej trafić. Po drugie: musisz zaproponować coś szczególnego co będzie charakteryzowało tylko Twoją kawiarnię, jakiś dodatek, specjał, specjalny smak kawy, wygląd wnętrza, a może oryginalny klimat miejsca. ;) Po trzecie: niezwykle ważne jest wyposażenie kawiarni. Warto zadbać o dobry sprzęt, np. ekspres do kawy, dzięki czemu będzie można zaoferować klientom coś więcej. Moja siostra prowadzi kawiarnię od 2 lat i póki co stale ma klientów. Z tego co się orientuje ona zamawiała ekspres z tej strony http://multigastro.pl/category/ekspresy-kolbowe. Dokładnie zastanów się co chcesz serwować i jaki sprzęt będzie Ci do tego potrzebny.
|
||||||
|
Autor:
tojaasia Wypowiedzi: 1 |
Decydując się na biznes, wpierw warto sprawdzić czy jest zapotrzebowanie na takie miejsce, a jeśli jest to jaki będzie odzew społeczny.
Rozmiar lokalu i jego umiejscowienie też jest bardzo istotne. Bo jeśli są to obrzeża to goście jednak będą bywać raczej rzadko, centrum miasta lub w pobliżu różnych firm to znacznie lepszy pomysł, ale także i większe koszty. Nie należy też oszczędzać na asortymencie kawie oraz urządzeniach, dzięki którym będzie ona przyrządzania. Zachęcam do zapoznania się ze stroną http://www.coffeedesk.pl, a znajdziesz tam mnóstwo inspiracji. Powodzenia. |
||||||
|
Autor:
Adam_ Wypowiedzi: 17 |
Przy prowadzeniu takiego rodzaju biznesu na pewno przydałyby się wodoodporne terminale POS od POSIFLEX. Są mega wytrzymałe i odporne na wiele czynników i nie przegrzewają się po całym dniu pracy. Wiem, bo korzystam codziennie. ;) Możecie więcej poczytać tutaj: www.posiflex.com.pl
http://gastro.pl/gastro-pos/
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:09:54 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|