![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: CIASTA I GARMAżERKA W DOMU |
|||||||
|
Autor:
Garmażerka
Wypowiedzi: 2 |
Jakie są wymogi sanepidu w temacie pieczenia ciast w domu + dodatkowo wyroby typu: pierogi, krokiety.
Znajomy ma sklep, który będzie odbiorcą garmażerki i ciast. Mam możliwość dostosowania pomieszczenia tylko na co zwraca uwagę sanepid i inne kontrole? Czy do dostaw garmażerki trzeba mieć sprcjalny samochód czy wystarczą jakieś pojemniki? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Barbara M
![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 30 |
Na garmażerce w dzisiejszych czasach to raczej kokosów nie ma..
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
do transportu żywności będą potrzebne pojemniki np. termoizolacyjne lub odpowiednio przystosowany pojazd.
dla sanepidu nie ma znaczenia czy produkcja w domu czy zakładzie gastronomicznym bo i tak wymogi będą zbliżone: trzeba będzie dostosować minimum jedno pomieszczenie (kafle, umywalki, stoły) pod produkcję oraz jedno magazynowe.. Jeśli planujesz pracować na domowym sprzęcie to wątpię aby udało się osiągnąć wymaganą wydajność, gdzie produkty garmażeryjne np. pierogi, krokiety to pracochłonne zajęcie.. :) PS. według mnie przy dobrej organizacji pracy garmażerka może być opłacalna.. A co do ciast to nie wiem. |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Jeżeli przez słowo "dom" rozumiemy mieszkanie, to nie ma opcji prowadzenia takiej działalności. Jeżeli jest to wolno stojący budynek, to nawet w fazie projektowania wymaga się, aby pomieszczenia produkcyjne nie były trwale połączone z budynkiem mieszkalnym. Chodzi tu o przejście z jednego do drugiego budynku. Można wystąpić do Sanepidu o odstępstwa. Wówczas mogą zalecić wykonanie tzw. śluzy, czyli podwójne drzwi lub usunąć przejście. Wracając do meritum proponuje sformułować pytanie i na piśmie wysłać do Sanepidu. Ich odpowiedź będzie wiążąca. Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
Garmażerka
Wypowiedzi: 2 |
Mam dom (wolnostojący), w którym jest drugie wejście i 2 pomieszczenia, które mogę dostosować (są to pomieszczenia na parterze tzw "piwnica". Co muszę zrobić aby można było zgodnie z przepisami produkować produkty typu pierogi, krokiety itp oraz ciasta?
Sanepid mam pytać w formie pisemnej w sprawie zmian? |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Sprawa wydaje się już prostsza, ale: wysokość pomieszczeń. Jeżeli jest 3,3 m, to OK. Jeżeli 3,0 to należy wystąpić do Sanepidu o odstępstwa. Jeżeli mniej to się już nie uda. Konieczny będzie projekt technologiczny zatwierdzony przez Rzeczoznawcę ds. sanitarno-higienicznych. Takiego projektu Sanepid nie może podważyć. Proponuję kontakt mailowy. ekspert.haccp@gmail.com. Pozdrawiam. Piotr Błaszkiewicz. Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy HACCP.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
w sprawie projektu proszę o kontakt: biuro@gastronomiczne.pl :)
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.55 Data: 2026-01-13 Czas: 07:20:22 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|