DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Koszt projektu technologicznego
Proszę o kontakt ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. Projektowania zakładów przemysłu spożywczego |
2014-12-18 19:37:00 |
8 |
|
Opracowanie technologiczne produkcji zdrowej zywnosci.
Dobry wieczór.
Wykonanie jak najbardziej możliwe ale proszę o więcej danych na prv.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
Rzeczoznawca ds. Projektowanie zakładów przemysłu spożywczego.
Rzeczoznawca z listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej.
[size=3][font=Times New Roman]Kontakt: ekspert.haccp@gmail.com[/font][/size] |
2014-11-30 22:34:24 |
3 |
|
Projekt technologiczny, która firma?
Proszę o kontakt na prv. |
2013-07-18 00:45:46 |
57 |
|
Projekt technologiczny, która firma?
Witam.
Chciałbym uściślić parę spraw. Przede wszystkim nie ma takiego czegoś jak rzeczoznawca ds. sanepidu. Kompletne nieporozumienie. Są rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych znajdujący się na liście rzeczoznawców PIS, ale nie są to pracownicy sanepidu. Pracownikami sanepidu są inspektorzy, którzy nie mają prawa wykonywać projektów technologicznych ani dokumentacji HACCP. Tak stanowi prawo. Projekt technologiczny zatwierdzony przez rzeczoznawcę podlega tylko odbiorowi przez sanepid. Opowieści, że sanepid nakazał wg. siebie zmieniać projekt należy włożyć między bajki, bo jaki rzeczoznawca dobrze zaopiniuje projekt który jest zły. Niedokształcony projektant, niedokształcony rzeczoznawca, tego się nie spotyka.
W mojej wieloletniej praktyce z takim przypadkiem się nie spotkałem.
Odnośnie ceny proszę kierować się uprawnieniami wykonawcy.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
e-mail: ekspert.haccp@gmail.com
|
2013-07-17 19:54:43 |
57 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Dzień Dobry.
Półproduktów nie da się ominąć, gdyż tylko takie mają prawo być wykorzystywane w gastronomi mobilnej. Są dwa wyście. Pierwsze to kupować w sklepie, drugie to podpisać umowę z restauracją/kuchnią na produkcję hamburgerów według własnego przepisu. Trzeba to wszystko bardzo precyzyjnie opisać w dokumentacji HACCP i stosować się dni niej. Problemów wtedy nie będzie żadnych.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
e-mail: ekspert.haccp@gmail.com
|
2013-05-31 17:35:13 |
11 |
|
OTWARCIE KEBABA
Dobry wieczór.
Jeżeli wcześniej w lokalu była prowadzona gastronomia to nie ma obowiązku wykonywania projektu technologicznego, chyba, że był wykonany remont lub adaptacja. Wymagane jest opracowanie dokumentacji HACCP, jego wdrożenie i szkolenie pracowników.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
e-mail: ekspert.haccp@gmail.com
|
2013-03-13 21:28:39 |
10 |
|
Sprzedaż pierogów w przyczepie gastronomicznej
Pierwsze pytanie - TAK, dla swojego dobra. Na drugie pytanie może odpowie Gutek. Ma potężną wiedzę w tych sprawach.
Pamiętaj jeszcze o opracowaniu i wdrożeniu systemu HACCP dla Twojej działalności.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
|
2013-01-30 16:58:08 |
7 |
|
Sprzedaż pierogów w przyczepie gastronomicznej
Dobry Wieczór.
Sugeruję udać się do SANEPID-u i sprawdzić czy dopuszczą produkcję pierogów w domowej kuchni. Moim skromnym zdaniem nie.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
|
2013-01-29 17:23:32 |
7 |
|
Bar FAST FOOD od czego zacząć?
Dobry Wieczór.
Proszę pamiętać, że jest kolosalna różnica pomiędzy remontem a adaptacją. Jeżeli planowany jest remont, to musi być wykonany projekt budowlany. Przy adaptacji projekt w tym zakresie jest dużo tańszy. Na podstawie jednego z tych projektów wykonywany jest projekt technologiczny. Po jego wykonaniu są dwie drogi postępowania. Pierwsza to zgłoszenie do Sanepidu w celu uzyskania akceptacji, druga to uzyskanie opinii rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych. Rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych zatwierdza (lub nie, jeżeli są w nim błędy zwykle popełniane przez osoby niekompetentne) projekt swoim podpisem i pieczęcią. Tak podpisany projekt zgłasza się do Sanepidu i to wszystko. Polecam tą drugą drogę.
Idealnym wyjściem jest kupno/wynajem pomieszczenia, gdzie wcześniej była już "spożywka". Odpada wówczas projekt technologiczny. Ważne jest aby wysokość pomieszczenia miała 3,3m. Nie potrzeba wówczas pisać do Sanepidu o odstępstwo.
Ostatnim ogniwem jest opracowanie dokumentacji HACCP i jego wdrożenie. Można to zrobić samemu lub zlecić osobie kompetentnej.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.
604 258 220
|
2013-01-17 18:34:54 |
17 |
|
kontrola HACCP
Odpowiedź na ostatnie pytanie - zdecydowanie TAK :)
Pozdrawiam. |
2012-12-29 00:31:04 |
6 |
|
umowa na odbiór odpadów kuchennych ?
Dobry wieczór.
Uściślając odpowiedź Pani Hanny resztki żywnościowe typu zwierzęcego (mięso, drób, ryby, jaja) oraz zużyte oleje zgodnie z prawem podlegają podlegają utylizacji. Pozostałe odpady traktować jako komunalne. SANEPID może nawet zażądać faktur za utylizację odpadów, szczególnie za zużyty olej. Proszę pamiętać, że odpady nie podlegają SANEPID-owi ale Wojewódzkiemu Inspektoratowi Ochrony Środowiska. Jeżeli WIOŚ stwierdzi, że odpady o których mówimy powyżej trafiają do kanalizacji lub jako odpady komunalne, to kary są na prawdę bolesne.
Jako ciekawostkę podam, że ostatnio w pewnej pizzerii w Szczecinie pani z SANEPID-u stwierdziła, że jeżeli właściciel dzierżawi obiekt od wspólnoty mieszkaniowej, gdzie prowadzi działalność gastronomiczną, to może wszystko wyrzucać do ich pojemników. Pozostawiam to bez komentarza.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
Rzeczoznawca z Listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej. |
2012-11-09 18:45:58 |
5 |
|
Przygotowywanie dań a sprzedaż z przyczepy/samochodu
Dobry Wieczór.
Czy dom to dom, czy mieszkanie? Jeżeli mieszkanie, to się nie uda. Zgodnie z Rozporządzeniami UE i Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności odpowiada Pan w każdym momencie za produkcję i dystrybucję żywności. Jeżeli jest to dom wówczas można się zastanowić. Muszą być spełnione podstawowe wymagania budowlane ( ewentualne odstępstwa można zgłosić do Sanepid-u ), projekt technologiczny, wentylacyjny, ppoż., bhp itd. To są już koszty.
ps. Proszę nie dać się nabrać na ofertę opracowania dokumentacji HACCP w tym momencie.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy
Rzeczoznawca z Listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej.
e-mail: ekspert.haccp@com.pl |
2012-09-18 00:42:14 |
4 |
|
Przeróbka przyczepy gastronomicznej
Witam.
Jedna umywalka + zlewozmywak jednokomorowy, lub zlewozmywak dwukomorowy, gdzie jedna komora pełni funkcję umywalki. To drugie rozwiązanie wydaje się bardziej sensowne.
Powodzenia.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
W razie pytań proszę o kontakt:
ekspert.haccp@gmail.com |
2012-06-16 00:50:27 |
8 |
|
geometria pomieszczenia dla przyczepy gastronomicznej
Dobry Wieczór.
Chcę Pani pomóc. Proszę o maila na prv.
ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. |
2012-04-17 01:07:58 |
5 |
|
geometria pomieszczenia dla przyczepy gastronomicznej
Dobry Wieczór.
Ktoś wprowadza Panią w błąd.
Proszę o ewentualny kontakt: ekspert.haccp@gmail.com.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. |
2012-04-15 00:15:44 |
5 |
|
Przyczepa - kilka pytań
Dobry Wieczór.
Przypadkiem tu wszedłem i oczom nie wierzę.
Zdanie: "Ad.2 woda stosowana do produkcji żywności musi być wodą zdatną do picia i spełniać określone kryteria mikrobiologiczne i chemiczne. Woda stosowana do celów higienicznych (mycie rąk ) nie musi spełniać tych kryteriów".
Odpowiedź poprawna: "Woda do picia i do celów sanitarno-higienicznych musi spełniać te same wymagania".
Pozostawiam to bez komentarza.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
ekspert.haccp@gmail.com |
2012-04-03 00:08:33 |
5 |
|
budka gastronomiczna
Dobry Wieczór.
Przyczepa gastronomiczna jest pojazdem i musi być zarejestrowana. Proszę sprawdzić w umowie co Pani kupiła? Umowę kupna-sprzedaży musi Pani okazać w Urzędzie skarbowym w ciągu 14 dni. Jeżeli nie ma żadnych dokumentów odnośnie Dowodu Rejestracyjnego, opłaconego OC przez poprzedniego właściciela, oraz tablic rejestracyjnych, to procedura ponownej rejestracji będzie raczej kosztowna. W tym momencie status przyczepy jest najważniejszy. Uruchomienie gastronomii to sprawa wtórna.
Proponuję kontakt mailowy.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
ekspert.haccp@gmail.com |
2012-04-02 23:09:22 |
3 |
|
OTWIERAM LOKAL I CO JESZCZE
Dobry Wieczór.
Tak więc wszystko na najlepszej drodze do uruchamiania działalności. GMP- GHP to warunki wstępne do HACCP. Czyli prosta droga: opracowujemy Dobre Praktyki, potem Księgę HACCP, Karty monitoringu, wzorcujemy termometry, zgłaszamy to do SANEPID-u i po problemach.
Dalszy kontakt:
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
ekspert.haccp@gmail.com
604 258 220 |
2012-04-02 20:23:08 |
6 |
|
OTWIERAM LOKAL I CO JESZCZE
Dobry Wieczór.
Czy remont i budowa była poparta projektem technologicznym zaopiniowanym przez rzeczoznawce ds. sanitarno-higienicznych? Jeżeli tak to SANEPID musi to przyjąć. Pozostaje wówczas poprawnie wdrożyć system HACCP i działać :).
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy.
ekspert.haccp@gmail.com
604 258 220 |
2012-04-01 23:38:32 |
6 |
|
posiłki tylko na dowóz/ jakie wymagania?
Pytanie jest na poziomie PROJEKTU TECHNOLOGICZNEGO. |
2012-03-19 23:02:08 |
6 |
|
posiłki tylko na dowóz/ jakie wymagania?
Dzień Dobry.
Proszę o podanie maila.
ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. |
2012-03-18 18:38:11 |
6 |
|
posiłki tylko na dowóz/ jakie wymagania?
Dobry Wieczór.
Proszę sobie to odpuścić. Nie uda się w takich warunkach.
Obserwuję niektóre podpowiedzi forumowiczów i widzę, że ewidentnie wprowadzają w błąd. Zawsze warto pytać jakie uprawnienia kryją się pod nickiem.
ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. |
2012-03-18 01:00:13 |
6 |
|
Ciasta i garmażerka w domu
Dobry Wieczór.
Sprawa wydaje się już prostsza, ale: wysokość pomieszczeń. Jeżeli jest 3,3 m, to OK. Jeżeli 3,0 to należy wystąpić do Sanepidu o odstępstwa. Jeżeli mniej to się już nie uda. Konieczny będzie projekt technologiczny zatwierdzony przez Rzeczoznawcę ds. sanitarno-higienicznych. Takiego projektu Sanepid nie może podważyć.
Proponuję kontakt mailowy.
ekspert.haccp@gmail.com.
Pozdrawiam.
Piotr Błaszkiewicz.
Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy HACCP. |
2012-03-14 20:57:03 |
7 |
|
Ciasta i garmażerka w domu
Dobry Wieczór.
Jeżeli przez słowo "dom" rozumiemy mieszkanie, to nie ma opcji prowadzenia takiej działalności. Jeżeli jest to wolno stojący budynek, to nawet w fazie projektowania wymaga się, aby pomieszczenia produkcyjne nie były trwale połączone z budynkiem mieszkalnym. Chodzi tu o przejście z jednego do drugiego budynku. Można wystąpić do Sanepidu o odstępstwa. Wówczas mogą zalecić wykonanie tzw. śluzy, czyli podwójne drzwi lub usunąć przejście. Wracając do meritum proponuje sformułować pytanie i na piśmie wysłać do Sanepidu. Ich odpowiedź będzie wiążąca.
Pozdrawiam. |
2012-03-13 21:37:34 |
7 |
|