FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZYGOTOWYWANIE DAń A SPRZEDAż Z PRZYCZEPY/SAMOCHODU
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZYGOTOWYWANIE DAń A SPRZEDAż Z PRZYCZEPY/SAMOCHODU

Autor: janz


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2012-09-17 o godzinie 11:12:34.
Witam
Na razie mam tylko pomysł na małą gastronomię i zbieram jak najwięcej informacji technicznych ;).
Plan jest taki, że przygotowywanie dań (mocno sprecyzowany asortyment) odbywało się w powiedzmy na początek w domu (btw. czy to w ogole możliwe aby sanepid zgodził się na przygotowywanie jedzenia w domu prywatnym...) a następnie przeniesienie tychże przygotowanych już żeczy do samochodu gdzie będą jedynie przetrzymywane ciepłe i po prostu sprzedawane. Rozumiem, że nie potrzeba więc wtedy np. pojemników na zużyty olej itd. Czy pozwolenie na jedynie sprzedaż żywności uprzednio przygotowanej a przygotowywanie i gotowanie w samochodzie/przyczepie różni się czymś? czy jest tak samo restrykcyjne w obu przypadkach. dziękuję za odp.
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: janz


Tematy: 2
Wypowiedzi: 3
Post 2 napisany 2012-09-17 o godzinie 11:14:39.
*rzeczy oczywiscie :/
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 3 napisany 2012-09-18 o godzinie 00:42:14.
Dobry Wieczór.
Czy dom to dom, czy mieszkanie? Jeżeli mieszkanie, to się nie uda. Zgodnie z Rozporządzeniami UE i Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności odpowiada Pan w każdym momencie za produkcję i dystrybucję żywności. Jeżeli jest to dom wówczas można się zastanowić. Muszą być spełnione podstawowe wymagania budowlane ( ewentualne odstępstwa można zgłosić do Sanepid-u ), projekt technologiczny, wentylacyjny, ppoż., bhp itd. To są już koszty.
ps. Proszę nie dać się nabrać na ofertę opracowania dokumentacji HACCP w tym momencie.

Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy
Rzeczoznawca z Listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej.
e-mail: ekspert.haccp@com.pl
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 4 napisany 2012-09-18 o godzinie 09:22:15.
Zgadzam się w pełni z przedmówcą dodam tylko, że najlepszym rozwiązaniem w gastronomii mobilnej jest korzystanie z półproduktów i mrożonych dań gotowych. Zdarza się jednak, że SANEPID przychyla się do przygotowywania niektórych dań w przyczepie gastronomicznej pod warunkiem, że zastosowane są harmonogramy czasowe. Niedawno przygotowywałam dokumentację HACCP dla gastronomii mobilnej (bar w autobusie), opartej na harmonogramie czasowym. Dokumentacja została zaakceptowana przez SANEPID Jeżeli prześlesz mi na adres mail przykłady potraw, które chcesz przygotowywać i sprzedawać w przyczepie może mogłabym pomóc znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ Systemy HACCP (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:14:37
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZYGOTOWYWANIE DAń A SPRZEDAż Z PRZYCZEPY/SAMOCHODU
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przygotowywanie dań a sprzedaż z przyczepy/samochodu" w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.