![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYGOTOWYWANIE DAń A SPRZEDAż Z PRZYCZEPY/SAMOCHODU |
|||||||
|
Autor:
janz
Tematy: 2 Wypowiedzi: 3 |
Witam
Na razie mam tylko pomysł na małą gastronomię i zbieram jak najwięcej informacji technicznych ;). Plan jest taki, że przygotowywanie dań (mocno sprecyzowany asortyment) odbywało się w powiedzmy na początek w domu (btw. czy to w ogole możliwe aby sanepid zgodził się na przygotowywanie jedzenia w domu prywatnym...) a następnie przeniesienie tychże przygotowanych już żeczy do samochodu gdzie będą jedynie przetrzymywane ciepłe i po prostu sprzedawane. Rozumiem, że nie potrzeba więc wtedy np. pojemników na zużyty olej itd. Czy pozwolenie na jedynie sprzedaż żywności uprzednio przygotowanej a przygotowywanie i gotowanie w samochodzie/przyczepie różni się czymś? czy jest tak samo restrykcyjne w obu przypadkach. dziękuję za odp. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
janz
Tematy: 2 Wypowiedzi: 3 |
*rzeczy oczywiscie :/
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Czy dom to dom, czy mieszkanie? Jeżeli mieszkanie, to się nie uda. Zgodnie z Rozporządzeniami UE i Ustawy o Bezpieczeństwie Żywności odpowiada Pan w każdym momencie za produkcję i dystrybucję żywności. Jeżeli jest to dom wówczas można się zastanowić. Muszą być spełnione podstawowe wymagania budowlane ( ewentualne odstępstwa można zgłosić do Sanepid-u ), projekt technologiczny, wentylacyjny, ppoż., bhp itd. To są już koszty. ps. Proszę nie dać się nabrać na ofertę opracowania dokumentacji HACCP w tym momencie. Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy Rzeczoznawca z Listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej. e-mail: ekspert.haccp@com.pl
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Zgadzam się w pełni z przedmówcą dodam tylko, że najlepszym rozwiązaniem w gastronomii mobilnej jest korzystanie z półproduktów i mrożonych dań gotowych. Zdarza się jednak, że SANEPID przychyla się do przygotowywania niektórych dań w przyczepie gastronomicznej pod warunkiem, że zastosowane są harmonogramy czasowe. Niedawno przygotowywałam dokumentację HACCP dla gastronomii mobilnej (bar w autobusie), opartej na harmonogramie czasowym. Dokumentacja została zaakceptowana przez SANEPID Jeżeli prześlesz mi na adres mail przykłady potraw, które chcesz przygotowywać i sprzedawać w przyczepie może mogłabym pomóc znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ Systemy HACCP (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:14:37 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|