FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?

Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 1 napisany 2013-07-13 o godzinie 13:14:44.
Witam.
Mam zamiar otworzyć Bistro. Znalazłam juz lokal, niestety nie była w nim wczęsniej prowadzona gastronomia. Trzeba będzie sporo pozmieniać. jest dosyć duży bo ma 100m2. I tu pytanie, do której firmy najlepiej się zwrócic po taki projekt?
Czy spoo firm wykonuje taki projekt za darmo w zamian za zakup sprzetu gastronomicznego?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 2 napisany 2013-07-14 o godzinie 00:19:43.
Jestem firmą specjalizującą się w przygotowaniu dokumentacji do odbioru sanepidu, nasze doradztwo jest bezplatne. poamy tylko oplaty za projekt technologiczny, nie oszukujemy klientow pobierajac prowizje za sprzet wliczona w koszta projektu. koszt projektu to koszt projektu zaopiniowanego przez rzeczoznawcow,nasza wiedze i doswiadczenie, a sprzet ktory panstwo moga u nas nabyc jest w takiej samec cenie jak u innych,poniewaz taka sama marze mamy w kazdej firmie,nie naciagamy klientow na drogi sprzet. pomagamy rowniez jesli sobie klient tego życzy w doborze sprzetu uzywanego. jestesmy specjalistami w projektach technologicznych,znamy dokaldnie tak samo przepisy jak i panie z sanepidu.pomagamy dostosowac lokal wg klienta a nie przepisow. 8 lat doswiadczenia i ponad 400 lokali odebranych... gastromex@wp.pl 531 801 101
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 21
Wypowiedzi: 547
Post 3 napisany 2013-07-15 o godzinie 08:42:53.
ja również zapraszam do współpracy pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
Projekt technologiczny, która firma?
Autor: M&M Gastro


Wypowiedzi: 20
Post 4 napisany 2013-07-15 o godzinie 12:41:25.
Dołączamy do grona tych, którzy znają się na projektowaniu :)
Jesteśmy tu od niedawna (przy okazji witamy wszystkich forumowiczów!), ale w gastronomii "siedzimy" już od kilkunastu lat.
Przygotowujemy profesjonalne projekty technologiczne (wersja papierowa + elektroniczna) dopasowane do charakteru planowanej działalności. Koszt ustalamy indywidualnie, a więc w razie zainteresowania prosimy o kontakt pod nr 327 508 130.
Jeśli chodzi o sprzęt jesteśmy otwarci na negocjacje :)

Więcej info: https://mmgastro.pl/projektowanie
PS.
Oczywiście również pomagamy w przeprawie z Sanepidem i przeprowadzeniu procedur wszelakich, które są niezbędne, aby otworzyć swój lokal.
M&M Gastro - Twój partner w gastronomii
Działamy na terenie całej Polski
tel.: 32 750 81 30
mail: sklep@mmgastro.pl
WWW: http://mmgastro.pl

FB: http://facebook.com/MMgastro
YT: http://www.youtube.com/MMGastro
TT: http://www.twitter.com/MMGastro
G+: http://gplus.to/MMgastro
 
Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 5 napisany 2013-07-15 o godzinie 12:55:31.
Nasza firma również wykonuje projekty technologiczne, umożliwiamy odliczenie kosztów wykonania projektu przy zakupie sprzętu.
 
Autor: Komis Gastronomiczny
forum

Wypowiedzi: 30
Post 6 napisany 2013-07-15 o godzinie 13:16:08.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-13 o godzinie 13:14:44:
Witam.
Mam zamiar otworzyć Bistro. Znalazłam juz lokal, niestety nie była w nim wczęsniej prowadzona gastronomia. Trzeba będzie sporo pozmieniać. jest dosyć duży bo ma 100m2. I tu pytanie, do której firmy najlepiej się zwrócic po taki projekt?
Czy spoo firm wykonuje taki projekt za darmo w zamian za zakup sprzetu gastronomicznego?

Jeśli mogę coś podpowiedzieć to polecam zapłacić za projekt i nie dogadywać się na zasadzie teraz płacisz za projekt a później go odliczmy albo projekt gratis ale sprzęt masz kupić u nas (to jest najgorsza opcja). Jak chcesz mieć dobry projekt to zleć wykonanie projektu technologicznego bezpośrednio w firmie STALGAST, bo ma ona największe biuro projektowe, tak będzie najtaniej. Po co masz płacić komuś za pośrednictwo, bo i tak zleci u nich.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 7 napisany 2013-07-15 o godzinie 16:04:58.
Komis Gastronomiczny napisał(a) w dniu 2013-07-15 o godzinie 13:16:08:

Jeśli mogę coś podpowiedzieć to polecam zapłacić za projekt i nie dogadywać się na zasadzie teraz płacisz za projekt a później go odliczmy albo projekt gratis ale sprzęt masz kupić u nas (to jest najgorsza opcja). Jak chcesz mieć dobry projekt to zleć wykonanie projektu technologicznego bezpośrednio w firmie STALGAST, bo ma ona największe biuro projektowe, tak będzie najtaniej. Po co masz płacić komuś za pośrednictwo, bo i tak zleci u nich.

Z tym pośrednictwem to ok. Z tym że STALGASTU bym nie przeceniał pod względem jakości projektów, widziałem już takie babole z ich ręki że ręce opadają. Przedewszystkim to napisz gdzie to bistro się znajduje to być może przesieje chętnych :)
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 8 napisany 2013-07-15 o godzinie 16:09:18.
Z tym odejmowaniem to też bądźmy świadomi tego że projekt to czas, a czas to pieniądz, więc musi kosztować. Albo płacimy za projekt i kupujemy, wybrane sprzęty w takiej a nie innej cenie tam gdzie chcemy, gdzie jest w miarę blisko i mamy jakieś zaufanie do firmy, mamy dostęp do serwisu a nie podwykonawców itd.
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 9 napisany 2013-07-15 o godzinie 16:17:10.
Albo jesteśmy zagmatwani w niejasną rozliczeniowo sytuację ( sory za 3 posty ale niemam opcjii edycjii )
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 10 napisany 2013-07-15 o godzinie 18:08:50.
Dziekuję za odpowiedzi. Bistro ma się znajdować na terenie Krakowa.
PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 11 napisany 2013-07-15 o godzinie 20:25:30.
A czy orientujecie się może ile to wszystko trwa? Tzn przygotowanie takiego projektu a następnie odbiór sanepidu?
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 12 napisany 2013-07-16 o godzinie 02:31:03.
Projekt technologiczny wykonuję w ciągu 3-5 dni zaopiniowany przez rzeczoznawców plus bezpłatne doradztwo do momentu odbioru przez Sanepid. Jeśli klient sobie tego życzy, jestem w dniu odbioru lokalu. Nie zlecam a jedynie mogę pomóc w zakupie sprzętu,ale decyduje klient a nie zobowiązanie i powiązanie z firmą kup u nas sprzęt-projekt taniej! Przygotowujemy również i odbieramy wentylację wraz z pomiarem skuteczności.Działamy 8 lat, ponad 400 odebranych lokali w całej Polsce, 531 801 101, gastromex@wp.pl
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 13 napisany 2013-07-16 o godzinie 06:40:01.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-15 o godzinie 18:08:50:
Dziekuję za odpowiedzi. Bistro ma się znajdować na terenie Krakowa.

Najlepiej dla Ciebie będzie jak wybierzesz lokalną firmę, która wykona projekt. Jak to napisał GASTROMEX ważna jest możliwość konsultacji do projektu, bo urodzi się wiele pytań.
Przy projektowaniu zwróć uwagę na odpowiedni dobór sprzętu i tutaj sugeruję aby przygotować np. wstępną koncepcję i na jej podstawie kilka wycen od kilku dostawców (bo może się zdarzyć że propozycja biura projektowego będzie bardzo fajna ale ceny sprzętu już nie koniecznie), a dopiero wtedy projekt finalny z uwzględnieniem konkretnych sprzętów i mebli. Jeżeli nie masz jeszcze tej wstępnej koncepcji ani pomysłu na sprzęt to większość dostawców powinna zasugerować odpowiednie rozwiązania. Jak chcesz zaoszczędzić to poświęć odrobinę czasu na odpowiedni wybór biura projektowego i dostawcy.
 
Projekt technologiczny, która firma?
Autor: M&M Gastro


Wypowiedzi: 20
Post 14 napisany 2013-07-16 o godzinie 10:04:21.
Gutek napisał(a) w dniu 2013-07-16 o godzinie 06:40:01:

Najlepiej dla Ciebie będzie jak wybierzesz lokalną firmę, która wykona projekt. Jak to napisał GASTROMEX ważna jest możliwość konsultacji do projektu, bo urodzi się wiele pytań.
Przy projektowaniu zwróć uwagę na odpowiedni dobór sprzętu i tutaj sugeruję aby przygotować np. wstępną koncepcję i na jej podstawie kilka wycen od kilku dostawców, a dopiero wtedy projekt finalny z uwzględnieniem konkretnych sprzętów i mebli. Jeżeli nie masz jeszcze tej wstępnej koncepcji ani pomysłu na sprzęt to większość dostawców powinna zasugerować odpowiednie rozwiązania. Jak chcesz zaoszczędzić to poświęć odrobinę czasu na odpowiedni wybór biura projektowego i dostawcy.


@Gutek dobrze prawi :)
Warto wybrać firmę, co do której nie mamy większych wątpliwości, że będzie jakkolwiek utrudniony z nią kontakt. Nie musi być stricte lokalna (bo są np. oddziały), ale taka, że wiemy, że nasze pytania nie zostaną bez odpowiedzi, chętna do pomocy, zaangażowana (chyba można to wyczuć, a i poszukać opinii o gastrofirmach czy zasięgnąć rady znajomych, jeśli "siedzą" w branży). Konsultacje ważna sprawa.

A jak pisano już wcześniej, lepiej nie decydować się na opcję projekt gratis (albo za śmieszną sumkę), ale plus zobowiązanie do zakupu całego sprzętu w danej firmie. Dobry projekt, a później jego wdrożenie decyduje w dużej mierze o powodzeniu biznesu. Lepiej zapłacić a mieć pewność, że dostaniemy coś dobrego, a nie robionego ot tak, byle przeszło. Dobór odpowiedniego sprzętu, technologii, dobre rozplanowanie, funkcjonalność, itd., itd., to kwestie, które początkowo mogą się niektórym wydawać dość błahe, ale naprawdę mają ogromne znaczenie. Lepiej szukać zniżek, negocjować ceny przy zakupie sprzętu niż przy projekcie...
M&M Gastro - Twój partner w gastronomii
Działamy na terenie całej Polski
tel.: 32 750 81 30
mail: sklep@mmgastro.pl
WWW: http://mmgastro.pl

FB: http://facebook.com/MMgastro
YT: http://www.youtube.com/MMGastro
TT: http://www.twitter.com/MMGastro
G+: http://gplus.to/MMgastro
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 15 napisany 2013-07-16 o godzinie 10:31:31.
A orientujecie się ile może kosztować taki projekt?
Pizzeria lokal 100m2.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 16 napisany 2013-07-16 o godzinie 10:38:51.
Jeżeli klient dysponuje planem architektonicznym obiektu to koszt projektu w przedziale 2000-4000 zł netto, w tej cenie przygotuje projekt raczej każda firma w branży. Konsultacje to odrębna sprawa, bo mogą być telefoniczne lub na miejscu a to kosztuje :)
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 17 napisany 2013-07-16 o godzinie 10:46:07.
No to ładnie sobie liczą :) no trudno, w stosunku do tych wszystkich wydatków to są to grosze :)
Gutek a Ty jaką firme reprezentujesz? Bo widzę że dysponujesz sporą wiedzą :)
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 18 napisany 2013-07-16 o godzinie 11:11:17.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-16 o godzinie 10:46:07:
No to ładnie sobie liczą :) no trudno, w stosunku do tych wszystkich wydatków to są to grosze :)
Gutek a Ty jaką firme reprezentujesz? Bo widzę że dysponujesz sporą wiedzą :)

To jest raczej średnica cena projektu ale jak znam życie to pewnie i na tym forum dostaniesz ofertę na wykonanie projektu w cenie około 1000 zł z pakietem konsultacji poprawek i innych gadżetów itp.

Wiedza jak wiedza, największy problem to czas :) jak projekt ma być dobry to wymaga to czasu:
- omówienie pomysłu klienta
- przedstawienie dostępnych możliwości technicznych (mam na myśli sprzęt i możliwości finansowe klienta co do zakupu tego sprzętu bo istnieje wiele rozwiązań a nie koniecznie musi być stać klienta na nie)
- przygotowanie koncepcji i jej omówienie z klientem
- ewentualne poprawki
- konsultacje po wykonaniu projektu (zawsze przy pracach remontowo-budowlanych powstaje tysiące pytań, mimo że jest projekt i w nim większość zawarta to wykonawcy instalacji np. elektrycznych, kanalizacyjnych czy innych mają wiele pytań).

PS. przy odbiorze przez sanepid nie ma potrzeby żeby był obecny projektant i inne osoby, nie wiem komu ma to pomóc. Sanepid też potrafi się przygotować ale po co robić problemy..
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 19 napisany 2013-07-16 o godzinie 11:25:49.
Bardzo chętnie znajdę taka firme która zrobi to za 1000 zł :)
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 20 napisany 2013-07-16 o godzinie 11:35:33.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-16 o godzinie 11:25:49:
Bardzo chętnie znajdę taka firme która zrobi to za 1000 zł :)

Poczekaj to napewno ktoś zaoferuje kompleksową pomoc i projekt :) jak przeglądam to forum to takich fachowców tutaj pełno.
PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 21 napisany 2013-07-16 o godzinie 11:39:44.
ale to są fachowcy czy "fachowcy" ??
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 21
Wypowiedzi: 547
Post 22 napisany 2013-07-16 o godzinie 12:07:14.
Witam serdecznie mam tylko jedną radę. Mioi przedmówcy zachwalali swoje możliwości jako wykonawcy projektu technologicznego zapomnieli dodać jednego małego ale. SANEPID bardzo lubi sam akceptować projekt technologiczny tzn lepiej nie zanosić projektu podpisanego przez rzeczoznawcę nie zatrudnionego w Stacji Sanitarnej w dziale Nadzoru bo wtedy SANEPID czuje się pomijany a przecież od jego sugestii zależy sprawny odbiór lokalu tzn jak najbardziej zalecam skorzystanie z usług technologa zatrudnionego w jednej z wypowiadających się na tym forum firm ale decydujący głos pozostawmy SANEPIDOWI i Jego Rzeczoznawcy. Warto pamiętać również o możliwość udzielenie odstępstwa przez Rzeczoznawcę SANEPID odnośnie wysokości budynku, oświetlenia itp Pozdrawiam Hanna Półtorak
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 23 napisany 2013-07-16 o godzinie 12:15:19.
Czyli sugeruje Pani zwrócić się do rzeczoznawcy z listy sanepidu?
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 21
Wypowiedzi: 547
Post 24 napisany 2013-07-16 o godzinie 15:00:51.
Tak jak najbardziej wskazane dla "pomyślności" późniejszego odbior nalezy z gotowym projektem technologicznym zgłosić sie do Działu Nadzoru znajdującego się w PSSE, na terenie której zlokalizowany jest lokal i proszę nie zrażać się ewentualnymi uwagami odnośnie projektu (to nie świadczy o nie kompetencji osoby przygotowującej projekt) tak jak pisałam wcześniej SANEPID lubi dorzucić parę groszy od siebie. Poprawiony zgodnie ze wskazówkami SANEPIDU projekt i zaakceptowany przez rzeczoznawcę SANEPIDU to gwarancja późniejszego odbioru lokalu.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 25 napisany 2013-07-16 o godzinie 16:45:14.
Nigdy nie rób projektu w sanepidzie. Pracownicy sanepidu nie mają pojęcia o tym jak wykorzystać sprzęt i jak go odpowiednio dobrać. Przygotują Tobie projekt lokalu, w którym nie będzie możliwość ergonomicznej pracy a sprzęt w projekcie będzie przypadkiem dobrany aby tylko był. Taka sama sprawa dotyczy mebli nierdzewnych, na wymyślają i co dalej.

Znam przypadki, że jeden pracownik z sanepidu zaprojektował technologię a jego kolega po fachu nie odebrał :)
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 26 napisany 2013-07-16 o godzinie 20:54:10.
Za tysiąc złotych to robią studenci w Kielcach,ale bez zaopiniowania, takie gnioty. To samo firmy które oferują projekt jako dodatek-gratis do zakupu sprzętu. A tu trzeba porozmawiać z klientem,wyczuć co potrzebuje,doradzić, znać dokładnie przepisy Sanepidu, BHP, budowlane... Bo papier przyjmie wszystko, a o to chodzi by po pierwsze w czasie pracy nie było niedogodności oraz by klient nie ponosił dużych nakładów finansowych przy jego adaptacji. Ale to już lata praktyki. rzadko wzoruję się na projekcie budowlanym,przeważnie zawsze kontroluję wymiary od nowa czy się zgadzają rzeczywiście. Są też projektanci jednej okazji, którzy za projekt liczą sobie 4-5 tys i czekają na jednego nieświadomego klienta. Do Sanepidu też bym nie radził zlecać, bo będzie projekt książkowy,a taki trudny i kosztowny w realizacji. Panie z Sanepidu wciąż zarabiają wystawiając osobę do wykonywania projektów, co się nazywa ogólnie.... Zaopiniowanie przez rzeczoznawców d.s Sanepidu i BHP zarejestrowanych na stronie głównej Sanepidu i BHP, są osobami które gwarantują, że projekt jest zgodny z przepisami. Nie ma sensu jeszcze udawać się do Sanepidu. Znam przypadki, że jedna Pani z Sanepidu powiedziała żeby zmienić tak i tak, a później osoba poszła do drugiej i nakazała zmienić inaczej i tamtą wersję wyśmiała.Liczy się doświadczenie i wiedza osoby projektującej... Co do cen, to zaśwaidczam,jako właściciel o elastyczności cen projektu i kwestii dogadania się.... Gastromex, 531 801 101, gastromex@wp.pl
 
Autor: ARTON


Wypowiedzi: 6
Post 27 napisany 2013-07-17 o godzinie 00:13:38.
Witam.
W sprawie projektu proszę o kontakt bezpośrednio - Krzysiek 602 700 544
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 21
Wypowiedzi: 547
Post 28 napisany 2013-07-17 o godzinie 08:38:10.
Witam źle została zrozumiana:
Nie neguje przygotowywania projektów technologicznych przez zewnętrzne firmy i oczywiście jeżeli projekt przygotowany jest przez znaną SANEPIDOWI koleżankę po fachu, efekt może być różny. Napisałam jedynie że lepiej nie przynosić do SANEPIDU projektu podpisanego przez zewnętrznego rzeczoznawcę tylko żeby akceptować projekt dziale Nadzoru Stacji Powiatowej, w której będzie odbywał sie odbiór. Nieprawdą jest to co napisali moi przedmówcy, że pracownicy Działu HIgieny Żywności którzy będą odbierać lokal zanegują zdanie pracowników Działu Nadzoru Zapobiegawczego, nie znam takiego przypadku natomiast znam niestety przypadki kiedy lokal przygotowany na podstawie projektu nie uwzględniającego uwag inspektorów ze stacji później odbierającej lokal musiał być przerabiany pod dyktando inspektora. Wydaje mi się, że na tym forum powinniśmy (oprócz autoreklamy i przekrzykiwania się w ilości lokali odebranych oraz cen przygotowywanych projektow) starać się pomagać osobom, które na te forum trafiają. Natomiast ofertę umieszczać w piku Firmy lub Ogłoszenia a osoby chętne do współpracy i tak do nas trafią POzdrawiam Hacpasz
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 29 napisany 2013-07-17 o godzinie 19:54:43.
Witam.
Chciałbym uściślić parę spraw. Przede wszystkim nie ma takiego czegoś jak rzeczoznawca ds. sanepidu. Kompletne nieporozumienie. Są rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych znajdujący się na liście rzeczoznawców PIS, ale nie są to pracownicy sanepidu. Pracownikami sanepidu są inspektorzy, którzy nie mają prawa wykonywać projektów technologicznych ani dokumentacji HACCP. Tak stanowi prawo. Projekt technologiczny zatwierdzony przez rzeczoznawcę podlega tylko odbiorowi przez sanepid. Opowieści, że sanepid nakazał wg. siebie zmieniać projekt należy włożyć między bajki, bo jaki rzeczoznawca dobrze zaopiniuje projekt który jest zły. Niedokształcony projektant, niedokształcony rzeczoznawca, tego się nie spotyka.
W mojej wieloletniej praktyce z takim przypadkiem się nie spotkałem.
Odnośnie ceny proszę kierować się uprawnieniami wykonawcy.
Pozdrawiam.

Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Wykładowca HACCP.
Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej.

604 258 220
e-mail: ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 30 napisany 2013-07-17 o godzinie 20:06:04.
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi...ale ja nic już z tego nie rozumiem...dzwonię do sanepidu (3 razy albo może 4) i za każdym razem otrzymuje inne informacje. Raz że moge wykonać projekt na "kolanie" zostawić na dzienniku podawczym a po 3 dniach zjawi sie w lokalu inspektor i mi w ogóle powie czy można robić gastro czy nie. Potem Pan mi mówi, że absolutnie nie, projekt ma być zgodny z przepisami i dopiero wtedy taki "fachowy" projekt zanoszę do sanepidu. Tylko już nie wiem komu zlecić zrobienie tego projektu, żeby było dobrze bo musze przyznać że mam lokal, który będzie wyzwaniem...na każdym kroku kłody pod nogi, nie dziwne że jesteśmy ciągle sto lat za murzynami....taka moja dygresja :)
PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 31 napisany 2013-07-17 o godzinie 23:47:10.
Z przepisami jest tak że od klilku lat projektu jako takiego nie masz obowiązku posiadania. Ale......
Można zrobić samemu ale trzeba znać przepisy. W optymistycznej wersjii pomaga Pani z sanepidu jako urząd dla obywatela. Mając konkretny podbity projekt masz w w 99% spokój tylko uważaj aby projektant był lubiany w sanepidzie.
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 32 napisany 2013-07-18 o godzinie 00:45:46.
Proszę o kontakt na prv.
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 33 napisany 2013-07-18 o godzinie 06:22:58.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-17 o godzinie 20:06:04:
Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi...ale ja nic już z tego nie rozumiem...dzwonię do sanepidu (3 razy albo może 4) i za każdym razem otrzymuje inne informacje. Raz że moge wykonać projekt na \"kolanie\" zostawić na dzienniku podawczym a po 3 dniach zjawi sie w lokalu inspektor i mi w ogóle powie czy można robić gastro czy nie. Potem Pan mi mówi, że absolutnie nie, projekt ma być zgodny z przepisami i dopiero wtedy taki \"fachowy\" projekt zanoszę do sanepidu. Tylko już nie wiem komu zlecić zrobienie tego projektu, żeby było dobrze bo musze przyznać że mam lokal, który będzie wyzwaniem...na każdym kroku kłody pod nogi, nie dziwne że jesteśmy ciągle sto lat za murzynami....taka moja dygresja :)

Trzeba się uzbroić w dużo cierpliwości, bo w naszym pięknym kraju tak niestety jest.. a jak ktoś się zorientuje, że zbyt dobrze Tobie się powodzi to Ci pomogą jeszcze bardziej.
Wracając do projektu proponuję:
- najpierw poukładać wszystkie pomysły i plany w jedną całość,
- omówić to z kimś kto ma odpowiednią wiedzę (np. technolog, handlowiec, kucharz itp) na temat dostępnych rozwiązań i możliwości praktycznych mając na uwadze możliwości finansowe inwestora
- przedstawić pomysł w sanepidzie w oparciu nawet o rysunek odręczny
- przygotować projekt technologiczny
- wdrożyć projekt
- zgłosić lokal do odbioru
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 34 napisany 2013-07-18 o godzinie 08:44:37.
Mówisz, żeby przedstawić w sanepidzie nawet rysunek odręczny...też słyszałam taką wersję ale potem Pan miły mi powiedział, że Sanepid nie jest instytucją opiniotwórczą i oni nie moga udzielać konsultacji, ewentualnie jak ktoś mi pomoże to jest to jego dobra wola..
Dokładnie taki mamy kraj. chcę cos zrobić i po prostu się nie da....
 
Autor: Wyposażam lokal


Wypowiedzi: 7
Post 35 napisany 2013-07-18 o godzinie 09:24:13.
do nowatu:
ja jakiś czas temu przechodziłem taką samą drogę jak Ty: problemy z projektem, problemy z sanepidem, walka z przedstawicielami od sprzętu, poszukiwania pracowników itp.. Jak tu ktoś napisał ustal najpierw ile masz środków i na jaki sprzęt Ciebie stać a później w oparciu o to niech ktoś przygotuje projekt. U mnie najpierw był projekt a później okazało się, że sprzęt z projektu jest w kosmicznych cenach i wiele pozycji jest mi nie potrzebnych. Co jeszcze bardziej wnerwiające przychodzi kucharz do pracy i stwierdza, że na takim sprzęcie pracować nie będzie bo on jest przyzwyczajony do innych urządzeń. Jak ktoś nie ma pojęcia o gastronomii i otwiera lokal (tak jak ja) to jest to droga przez piekło.
 
Autor: nowatu


Tematy: 6
Wypowiedzi: 21
Post 36 napisany 2013-07-18 o godzinie 09:58:03.
I jak udało się?? Wiem, że warto, musze wytrzymać nie dać się, ale naprawdę jest ciezko. Oczywiście, że nie dysponuję dużymi środkami, jakby było inaczej to już bym dawno miała wszystko zrobione :))
 
Autor: Wyposażam lokal


Wypowiedzi: 7
Post 37 napisany 2013-07-18 o godzinie 23:10:39.
nowatu napisał(a) w dniu 2013-07-18 o godzinie 09:58:03:
I jak udało się?? Wiem, że warto, musze wytrzymać nie dać się, ale naprawdę jest ciezko. Oczywiście, że nie dysponuję dużymi środkami, jakby było inaczej to już bym dawno miała wszystko zrobione :))

Pamiętaj, że te środki czyli kasa będzie jeszcze potrzebna przez pierwszy miesiąc po otwarciu..
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 38 napisany 2013-08-04 o godzinie 21:30:13.
i kto został wybrany do wykonania tego projektu?
 
Autor: fabooster


Tematy: 2
Wypowiedzi: 10
Post 39 napisany 2013-08-05 o godzinie 11:52:01.
Witam,

Szkoda mi tutaj niektórych bardzo i współczuję, że musicie przechodzić takie akcje z Sanepidem, kucharzami itd. Mam nadzieję, że kiedyś poprawi się sytuacja w tym zakresie. Piszę ponieważ mam kolegę, który zajmuje się przygotowywaniem projektów HACCP, i tych wszystkich innych typu GMP czy jakoś tak i ukończył studia w tym zakresie :) Sam otwierał lokal i opowiadał mi ile miał przejść z Sanepidem i jak udało mu się załatwić wszystko. Jesli ktoś chce to mogę spróbować Was z nim skontaktować. Myślę, że wszystkich tych rad na początek co i jak zacząć załatwiać, kiedy i gdzie udzieliłby za free jakbym z nim pogadał :) W końcu sam wie ile go to kosztowało nerwów. Gdybyście chcieli to możecie z nim też pogadać o jakimś tańszym przygotowaniu projektu bo z tego co wiem to pomagał w tym swoim znajomym i robił to za ceny duuuużo niższe niż wszystkie profesjonalne firmy, a Pani z Sanepidu później przychodziły i jeszcze chwaliły, że tak wszystko dobrze zrobione. Poza tym on zawsze jest przy takich kontrolach razem z właścicielami i wszystko dogaduje z Sanepidem. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak reklama bo mam dosyć już tych ciągle powtarzających się formułek od firm na tym forum. Po prostu wiem, że przy otwieraniu lokalu warto znać kogoś kto udzieli rad i czasami pomoże poskładać wszystko w całość.

Głowa do góry i życzę powodzenia.
 
Projekt technologiczny, która firma?
Autor: Gastronomek


Wypowiedzi: 20
Post 40 napisany 2013-08-13 o godzinie 09:19:33.
Niestety, Sanepid zawsze się "przyczepia". Czy w każdej dziedzinie musi być jakaś instytucja, która uprzykrza nam życie? ;p
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
Autor: DorZda


Wypowiedzi: 2
Post 41 napisany 2013-10-01 o godzinie 11:06:56.
fabooster napisał(a) w dniu 2013-08-05 o godzinie 11:52:01:
Witam,

Szkoda mi tutaj niektórych bardzo i współczuję, że musicie przechodzić takie akcje z Sanepidem, kucharzami itd. Mam nadzieję, że kiedyś poprawi się sytuacja w tym zakresie. Piszę ponieważ mam kolegę, który zajmuje się przygotowywaniem projektów HACCP, i tych wszystkich innych typu GMP czy jakoś tak i ukończył studia w tym zakresie :)Sam otwierał lokal i opowiadał mi ile miał przejść z Sanepidem i jak udało mu się załatwić wszystko. Jesli ktoś chce to mogę spróbować Was z nim skontaktować. Myślę, że wszystkich tych rad na początek co i jak zacząć załatwiać, kiedy i gdzie udzieliłby za free jakbym z nim pogadał :)W końcu sam wie ile go to kosztowało nerwów. Gdybyście chcieli to możecie z nim też pogadać o jakimś tańszym przygotowaniu projektu bo z tego co wiem to pomagał w tym swoim znajomym i robił to za ceny duuuużo niższe niż wszystkie profesjonalne firmy, a Pani z Sanepidu później przychodziły i jeszcze chwaliły, że tak wszystko dobrze zrobione. Poza tym on zawsze jest przy takich kontrolach razem z właścicielami i wszystko dogaduje z Sanepidem. Mam nadzieję, że nie brzmi to jak reklama bo mam dosyć już tych ciągle powtarzających się formułek od firm na tym forum. Po prostu wiem, że przy otwieraniu lokalu warto znać kogoś kto udzieli rad i czasami pomoże poskładać wszystko w całość.

Głowa do góry i życzę powodzenia.


Chętnie skorzystałabym z pomocy kolegi, planuje otwarcie klubokawiarni i dysponuje ograniczonym budżetem i wiele rzeczy będę robić sama w przyjaciółmi i rodziną ale potrzebuje wsparcia w sprawach Sanepidu. Będę wdzięczna za odpowiedz.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 42 napisany 2013-10-01 o godzinie 11:53:11.
Piszesz o koledze, to czemu kolega sam się nie reklamuje? Sanepid sie nie przyczepia do lokali które wykonane są zgodnie z przepisami, tj. odpowiednia ilość umywalek,zlewów,minimum socjalne dla pracowników, nie krzyżowanie sie dróg, oświetlenie dzienne, instrukcje na ścianach, czystość i estetyka oraz komplet dokumentów które trzeba posiadać do otworzenia gastronomii: dokumenty firmy (nip,regon,wpis), umowa najmu lokalu,umowa na wywóz śmieci, badanie wody,książeczki zdrowia pracowników, książka dobrej higieny sanitarnej, książka kontroli budynku, badanie skuteczności wentylacji i ew. umowa na odbiór zużytego oleju.Projekt technologiczny zaopiniowany przez rzeczoznawców d/s Sanepidu i jesli jest zatrudniony pracownik - ds BHP. Jeśli projekt jest wykonany z głową i tak jak w moim przypadku -jestem na odbiorze lokalu przez Sanepid,to nie było to tej pory problemu z odebraniem lokalu. wyposażam lokal piszesz bzdury,ponieważ osoba projektująca nie pisze czy w lokalu ma być sprzęt droższy czy tańszy. zmywarka,to zmywarka,zaznaczona jest jej wielkość i moc, a nie czy to Fagor czy Stalgast czy jeszcze jakaś firma. Projekt ma za zadanie zaplanowanie układu pomieszczeń i ich zagospodarowania  sprzętem a nie jaki sprzęt użyć w wyposażeniu. Oczywiście firmy które zajmują się wyposażeniem w urządzenia w bezpłatny projekt sugerują klientowi że projekt jest wykonywany pod ich urządzenia. Najlepiej przed samym zatwierdzeniem projektu skonsultować się z podległą placówką Sanepidu i wtedy Panie czują się dowartościowane, że ktoś u nich konsultował projekt. gastromex@wp.pl     531 801 101
 
Autor: Projekty Technologiczne


Wypowiedzi: 2
Post 43 napisany 2013-10-01 o godzinie 14:16:38.
gastromex napisał(a) w dniu 2013-10-01 o godzinie 11:53:11:
Piszesz o koledze, to czemu kolega sam się nie reklamuje? Sanepid sie nie przyczepia do lokali które wykonane są zgodnie z przepisami, tj. odpowiednia ilość umywalek,zlewów,minimum socjalne dla pracowników, nie krzyżowanie sie dróg, oświetlenie dzienne, instrukcje na ścianach, czystość i estetyka oraz komplet dokumentów które trzeba posiadać do otworzenia gastronomii: dokumenty firmy (nip,regon,wpis), umowa najmu lokalu,umowa na wywóz śmieci, badanie wody,książeczki zdrowia pracowników, książka dobrej higieny sanitarnej, książka kontroli budynku, badanie skuteczności wentylacji i ew. umowa na odbiór zużytego oleju.Projekt technologiczny zaopiniowany przez rzeczoznawców d/s Sanepidu i jesli jest zatrudniony pracownik - ds BHP. Jeśli projekt jest wykonany z głową i tak jak w moim przypadku -jestem na odbiorze lokalu przez Sanepid,to nie było to tej pory problemu z odebraniem lokalu. wyposażam lokal piszesz bzdury,ponieważ osoba projektująca nie pisze czy w lokalu ma być sprzęt droższy czy tańszy. zmywarka,to zmywarka,zaznaczona jest jej wielkość i moc, a nie czy to Fagor czy Stalgast czy jeszcze jakaś firma. Projekt ma za zadanie zaplanowanie układu pomieszczeń i ich zagospodarowania  sprzętem a nie jaki sprzęt użyć w wyposażeniu. Oczywiście firmy które zajmują się wyposażeniem w urządzenia w bezpłatny projekt sugerują klientowi że projekt jest wykonywany pod ich urządzenia. Najlepiej przed samym zatwierdzeniem projektu skonsultować się z podległą placówką Sanepidu i wtedy Panie czują się dowartościowane, że ktoś u nich konsultował projekt. gastromex@wp.pl     531 801 101

U nas zamawiając projekt technologiczny konsultujemy z Klientem jego możliwości finansowe oraz wymagania co do sprzętu, żeby nie było sytuacji że my wstawiamy do projektu urządzenie, na które nie stać inwestora lub w jego przekonaniu jest ono nie potrzebne. Panie Gastromex projekt technologiczny powinien być wzorowany na dostępnych na rynku rozwiązaniach i warto dodać taką specyfikację Klientowi. Jeśli ktoś projektuje technologię gastronomiczną w sposób przez Pana opisany to nie ma się co dziwić, że później Klient ma w kuchni cyrk.
wykonujemy projekty technologiczne obiektów gastronomicznych na terenie całego kraju.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 44 napisany 2013-10-02 o godzinie 06:32:30.
Tak jak napisałem wyżej, to klient wybiera z jakiej półki i jakiej firmy kupić urządzenia. My przygotowujemy dokumentację techniczną do odbioru lokalu przez Sanepid. Nigdy nie zdarzyło się, że przez 8 lat działalności, któryś z lokali nie został odebrany.Pomagamy w doradztwie bezpłatnym we wstępnej ekspertyzie lokalu, np jak duże będą koszta z dostosowaniem lokalu i czy lokal się nadaje do gastronomii, działamy na terenie całej polski. wykonujemy projekty technologiczne zaopiniowane przez rzeczoznawców bhp, sanepid, p-poż oraz projekty wentylacji mechanicznej wraz z pomiarem skuteczności. Cena projektu waha się zaleznie od rodzaju lokalu i wielkości od 1300 zł do 1700 zł małe lokale, sklepy spożywcze i fast-foody do 2500 zł restauracje, bary, przedszkola, obiekty słuzby zdrowia. Po okresie 2-3 dni wysyłamy mailem projekt wstepny by można zacząć remont, projekt gotowy to czas do 5-7 dni. Gwarantujemy współpracę i pomoc do momentu odebrania obiektu przez Sanepid. Dojeżdżamy w każde miejsce Polski. Doradzamy również w zakresie kupna sprzętu który można kupić używany (meble z nierdzewki..) a które powinno się kupić nowe. Jeżeli potrzebujecie Państwo żeby któś doświadczony doradził Państwu w zakresie gastronomii, proszę napisać maila: gastromex@wp.pl lub zadzownić: 531 801 101.
 
Autor: fabooster


Tematy: 2
Wypowiedzi: 10
Post 45 napisany 2013-10-02 o godzinie 11:33:20.
DorZda napisał(a) w dniu 2013-10-01 o godzinie 11:06:56:


Chętnie skorzystałabym z pomocy kolegi, planuje otwarcie klubokawiarni i dysponuje ograniczonym budżetem i wiele rzeczy będę robić sama w przyjaciółmi i rodziną ale potrzebuje wsparcia w sprawach Sanepidu. Będę wdzięczna za odpowiedz.



Nie ma problemu. Napisz mi jakiś kontakt do siebie (maila albo numer telefonu) na mój adres mailowy: fabooster@gmail.com i postaram się coś załatwić :)

Panie gastromex - ależ Pan się czepia o wszystko. Kolega nie pisze na tym forum, bo nie wrzuca wszędobylskiej reklamy jak Pan do każdego postu. A ja z zamiłowania jestem bywalcem tego forum więc zasugerowałem tylko pomoc. Czy takie dziwne jest, że w obecnych czasach ktoś jeszcze może chcieć pomóc za darmo?!
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 46 napisany 2013-10-02 o godzinie 14:31:29.
fabooster napisał(a) w dniu 2013-10-02 o godzinie 11:33:20:

Nie ma problemu. Napisz mi jakiś kontakt do siebie (maila albo numer telefonu) na mój adres mailowy: fabooster@gmail.com i postaram się coś załatwić :)

Panie gastromex - ależ Pan się czepia o wszystko. Kolega nie pisze na tym forum, bo nie wrzuca wszędobylskiej reklamy jak Pan do każdego postu. A ja z zamiłowania jestem bywalcem tego forum więc zasugerowałem tylko pomoc. Czy takie dziwne jest, że w obecnych czasach ktoś jeszcze może chcieć pomóc za darmo?!

Chciałbym tutaj zaznaczyć że Pan GASTROMEX również pomaga bezpłatnie i to na terenie całego kraju..
 
Autor: fabooster


Tematy: 2
Wypowiedzi: 10
Post 47 napisany 2013-10-03 o godzinie 14:22:58.
spec gastronomiczny napisał(a) w dniu 2013-10-02 o godzinie 14:31:29:

Chciałbym tutaj zaznaczyć że Pan GASTROMEX również pomaga bezpłatnie i to na terenie całego kraju..


Rzeczywiście głupio to zabrzmiało. W takim razie ta pomoc nie jest darmowa. Płaci się uśmiechem i ewentualnie jakąś dobrą kawą po otwarciu lokalu :)Nie chciałbym, żeby cień Pana GASTROMEX padał na wszystkich. Ja popieram nastawienie, że jeśli ktoś nie ufa w jakieś ogłoszenie tutaj to lepiej nie ryzykować i wziąć droższą ale solidniejszą firmę.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 48 napisany 2013-10-03 o godzinie 16:45:31.
fabooster, ja rozumiem, że to forum,to jedyne, gdzie Pan może wyrwać klienta, skoro tak desperacko się Pan uczepił. Ja wykonuję projekty po całej Polsce, również teraz kiedy klient napisał, że jestem oszust, a otrzymał on kompletną dokumentację i lokal jest w trakcie oczekiwania na zmianę sposobu użytkowania. W tym czasie miałem zlecone i wykonane 17 projektów różnych lokali oraz zlecone kilka badań skuteczności wentylacji. Ponadto byłem obejrzeć kilkanaście lokali z bezpłatnym doradztwem dla klienta, którzy będą lub nie będą moimi klientami,bo kilku odradziłem z przyczyn technicznych. Nie wstydzę się tego, że bezpłatnie dojezdzam i doradzam klientom, u innych brzmi to jako szyderstwo. Ja rozumiem, że poprzez ten wątek niektórzy chcą mi wrzucić antyreklamę, ale niestety osiem lat działalności i koło 500 klientów którzy polecają mnie innym za szybkość, cenę i profesjonalizm robi swoje i nie narzekam na brak klientów. Doradzę tylko: fabooster, spec gastronomiczny, projekty technologiczne-zamiast oczerniać innych i walczyć nieczystą gra, weźcie sie za robote a doswiadczeniem zdobedziecie klienta. Ja daje posty i mam z tego klientow. jesli ktoś chce mieć szybko, tanio i profesjonalnie przygotowana dokumentacje do odbioru lokalu przez sanepid lub bezplatnie chce skorzystac z porady,zapraszam:  www.gastromex.com.pl,   gastromex@wp.pl,   531 801 101
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 49 napisany 2013-10-03 o godzinie 17:11:52.
Panie GASTROMEX ja nikogo nie oczerniam tylko przedstawiam własne zdanie w temacie, a że czytam to forum bardzo dokładnie to widzę co się tu dzieję i jakie są tego efekty. Ja nawet żadnych danych nie podaje bo nie potrzebuje Klientów z tego forum, piszę tutaj jak mam czas..
 
Autor: wisior


Wypowiedzi: 18
Post 50 napisany 2013-10-03 o godzinie 20:01:37.
Profesjonalne projekty technologiczne przygotowywuje firma Gastro z Wrocławia, realizują inwestycje na terenie całego kraju. Z tego co tu wyczytałem to uważajcie na pseudo fachowców i korzystajcie z usług sprawdzonych firm. Projekt najlepiej zamówić w firmie, która ma w swojej ofercie urządzenia gastronomiczne i meble, wtedy wszystko idealnie pasuje.
PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 51 napisany 2013-10-04 o godzinie 06:59:06.
Nie polecam firm które zajmują się sprzedażą urządzeń i zarazem wykonywaniem projektów technologicznych. Nigdy nie wykonuje się projektu pod dane urządzenia, które później trzeba zakupić bo niby pod nie już jest zrobiony projekt. to naciąganie klienta. w projekcie podaje się moc aby później obliczyć ile klient będzie potrzebował ogólnie mocy przy podpisywaniu umowy z energetyką i wymiary, które dla wszystkich urządzeń tego samego typu są podobne. Ktoś kto wykonuje projekty pod urządzenia danej firmy oszukuje klientów i naciąga na zakup. Tak też często postepują firmy które jednocześnie sprzedają sprzęt niczym przy okazji wykonuje projekt. Firmy te często działają - byle sprzedać. Byle najdroższy, bo wtedy najwieksza prowizja. Sam odradzałem wielu klientom, którym np firma radomska chciała w malutkiej pizzerii nastawionej na sprzedaż na wynos ekspress do kawy za 13 tys oraz zmywarke do naczyń za barem bo nie było tam mozliwosci zaprojektowania zmywarni (zbyt mały lokal), ale zmywarka znalazła się w spisie zamówionych rzeczy... Nie piszę, że tak jest ze wszystkimi firmami, bo czasem stworzony jest osobny pion z zatrudnionym specjalistą od projektów ale to tylko w niektórych.
 
Autor: gastrostore


Wypowiedzi: 22
Post 52 napisany 2013-10-05 o godzinie 20:33:27.
Nie raz widziałem jak u klienta lokal wyposażony według projektu firmy, która sprzedaje urządzenia i np w lokalu na 50 osób zmywarka kapturowa winterhalter, duży piec rational i wyspa z linii 700 + wiele innych głupich rozwiązań. Według mnie jest to wina albo niedogadania albo na iągnięcia klienta ale czasy się zmieniają, świadomość klientów coraz większa więc tego typu praktyki raczej się ukrucą, ewentualnie za bezmyślność klienta nie możemy odpowiadać.

Uważam, że projekt technologiczny powinien być wykonywany pd konkretne urządzenia i to najlepiej przez firmę, która ma w późniejszym terminie wykonać wyposażenie i montaż tych urządzeń.

Gastromex:
Gdzie biuro projektowe ma zdobyć wiedzę praktyczną w temacie obsługi urządzeń, ich możliwości oraz cen i dostępności??? Biuro projektowe zrobi suchy teoretyczny projekt i później są problemy, że albo nie da się pracować albo coś nie pasuje albo jest sporo sprzętu gastronomicznego wogóle nie potrzebnego. Bardzo Pan krytykuje tego typu praktyki a może dlatego że Pan ma tylko wykonywanie projektów bez dostępu do sprzętu w konkurencyjnych cenach? Czytałem kilka Pana wypowiedzi i niestety ale tak to odbieram, każdy chwali swoje.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 53 napisany 2013-10-06 o godzinie 09:12:31.
Gastrostore, nie mówię że całkowicie nie bierze się pod uwagę urządzeń, bo wiadomo np że trzeba zastosować inne podejście do zmywarki kapturowej a inne do standardowej.Wiadomo, że się rozmawia z klientem jaki sprzęt chce zastosować. Ja krytykuję podejście niektórych firm, które zajmują się sprzedażą urządzeń i dają klientowi przy okazji chłam-projekt, pisząc np, że projekt gratis. Natomiast dużo jest większych firm, gdzie działa osobny dział projektowy i zatrudniony jest specjalista od technologii i takich rozwiązań nie neguję
 
Autor: wisior


Wypowiedzi: 18
Post 54 napisany 2013-10-09 o godzinie 08:25:44.
Co za różnica kto zrobi projekt skoro klienci i tak się do nich nie stosują.
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 55 napisany 2013-12-04 o godzinie 11:40:31.
Przy okazji...projektuje dużo, nie tylko w Polsce, ale tez na terenie Czech i Niemiec. Chcialbym zobaczyć miny Pan z naszego Sanepidu, gdyby ktoś u nas wyposażył lokal Np. Wg czeskiej technologii: brak naswietlaczy do jaj, kaptorowka stojaca na kuchni i brak naszych wspanialych szaf przelotowych
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 261
Post 56 napisany 2013-12-05 o godzinie 07:28:39.
Brak zmywalni czy jedna ubikacja na kilka lokali..
 
Autor: is


Wypowiedzi: 8
Post 57 napisany 2017-01-01 o godzinie 11:25:00.
Polecam nowy blog gastronomiczny i artykuł o projektach technologicznych kuchni gastronomicznych:
http://www.jakotworzycrestauracje.pl/2016/12/17/czym-jest-projekt-technologiczny-kuchni-wymagany-przez-sanepid/
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.221.43.155
Data: 2024-03-28
Czas: 10:57:44
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PROJEKT TECHNOLOGICZNY, KTóRA FIRMA?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "projekt technologiczny, która firma?" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: wyposażenie gastronomii (32)    projekt technologiczny (14)    projekt (12)    projekty (12)    portal gastronomiczny (2)    pozwolenie (3)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: HoReCa dofinansowanie dotacje    Feromony na podryw   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.