![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZERóBKA PRZYCZEPY GASTRONOMICZNEJ |
|||||||
Autor:
Kamilek
Wypowiedzi: 4 |
Witam wszystkich, jest to moja pierwsza wypowiedź na tym forum.
Kupiłem przyczepę tzw gołą bez wyposażenia wewnątrz, planuję uruchomienie działalności gastronomicznej typu fast food w tej przyczepie i będę zmuszony przystosować przyczepę do pracy i mam pytania: - ile musi być umywalek i zlewów w takiej przyczepie oraz jakie muszą być ich rozmiary - jaki duży rozmiar powinno mieć przejście wewnątrz pomiędzy blatami - czy instalacja elektryczna może być doprowadzona od dolnej części (przez podłogę) a cała tablica była by umieszczona u góry - jakie zastosować oświetlenie wewnątrz - przyczepa nie będzie miała podłączenie do wody, wiec muszę zastosować zbiorniki, pytanie o jakiej one muszą być pojemności - czy blat może być wykonany z płyty MDF, czytałem gdzieś że takie płyty są akceptowane i mają dużą wytrzymałość Za udzielone odpowiedzi będę bardzo wdzięczny |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Według mnie przy prostej działalności gastronomicznej w przyczepie typu fast food to wystarczy jedna umywalka i 2 komory zlewowe, rozmiar zlewu, który my montujemy to np. 340x340x200 mm, rozmiar umywalki do uzgodnienia ale z reguły mniejsza niż zlew
Co do przejścia to odległość nie powinna być mniejsza chyba niż 90 cm ale to zależy od ilości osób która mają tam pracować Instalacja elektryczna może być doprowadzona przez podłogę, z zewnętrznej strony najlepiej przygotować gniazdo np. 32A, co do instalacji wewnątrz przyczepy to tablica elektryczna znajdować się będzie w łatwo dostępnym miejscu dla własnego bezpieczeństwa, warto przygotować osobne zabezpieczenie dla oświetlenie oraz dla urządzeń (jak masz środki to najlepiej 1 podwójne gniazdo 230V do tego przewód 3 x 2,5 mm podpięty na tablicy do bezpiecznika przeciążeniowego B20, na tym śmiało będą działać 2 urządzenia np. frytownica i jakiś opiekacz) Zbiorniki na wodę polecam np. 30 l Wewnętrzna zabudowa jak najbardziej możliwa z płyt laminowanych. Ja polecam jeszcze przygotowanie na tylnej ścianie specjalnej osłony termicznej ze stali nierdzewnej. Jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało.. |
||||||
Autor:
Kamilek
A czy umywalka może być na jednej płycie z komorami zlewowymi? Mam możliwość zamówienia ze stali nierdzewnej 2 zlewów i umywalki jako jeden blat
|
||||||
Autor:
Kamilek
Ktoś mi podpowie jak to jest z tymi zlewami i umywalką?
W przyczepie będzie pracować 1 osoba (właściciel), czy musi ona mieć szafkę na odzież? Gutek jakie muszą być przewody do tej instalacji, bo w przyczepie będzie podwyższona temperatura.. |
||||||
Autor:
ARTON
Wypowiedzi: 6 |
Witam,
przewody YDYżo 3x2,5 m2 do każdego gniazdka osobno od tablicy z "esami" i zapomniałbym o problemach z prądem:) zrób raz i porządnie. Szafka na odzież jest wymagana przez sanepid i nie ważne ile osób będzie pracowało. Zlew i umywalka, mogą być obok siebie ale nie zapomnij o dozownikach na mydło i ręcznikach papierowych. Jak masz je obok siebie to najprościej oddzielić je chociażby kawałkiem plexy. Pozdrawiam |
||||||
Autor:
jfp
witam,
to ile tych umywalek i zlewozmywaków musi być bo widziałem działajace przyczepy raz z dwoma a innym razem z trzema o co tu chodzi ? |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Witam.
Jedna umywalka + zlewozmywak jednokomorowy, lub zlewozmywak dwukomorowy, gdzie jedna komora pełni funkcję umywalki. To drugie rozwiązanie wydaje się bardziej sensowne. Powodzenia. Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. W razie pytań proszę o kontakt: ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 23 Wypowiedzi: 551 |
Witam serdecznie wskazane by było (o ile jest taka możliwość) żeby umywalka nie znajdowała się koło zlewu i należy koniecznie posiadać zimną i ciepłą wodę. Jeżeli chodzi o zastosowanie laminatu wskazane byłoby zastosowanie blatów posiadających świadectwo Państwowego Zakładu Higieny. Stosowanie laminatów, które nie zostały przebadane pod kątem przydatności do produkcji mebli kuchennych i elementów wykończeniowych kuchni mogą budzić zastrzeżenie SANEPIDU . Proszę pamiętać również o tym, że z gotowym projektem wykończenia przyczepy należy zwrócić się do SANEPIDU w celu jego zatwierdzenia, Następnie na minimum 14 dni przed rozpoczęciem działalności związanej z produkcją i sprzedażą żywności należy w sanepidzie dokonać rejestracji i zatwierdzenia "zakładu produkującego żywność" i oczywiście opracować wymaganą przez przepisy prawa dokumentację HACCP
Pozdrawiam serdecznie Hanna Półtorak firma doradczo-szkoleniowa HACPASZ (poltorak@haccp-gmp.home.pl) |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.14.82 Data: 2025-03-15 Czas: 12:43:18 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|