![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: UMOWA NA ODBIóR ODPADóW KUCHENNYCH ? |
|||||||
|
Autor:
soniak
Wypowiedzi: 1 |
Czy to prawda, że otwierając restaurację muszę mieć podpisaną umowę na odbiór konkretnie odpadów biodegradowalnych? Słyszę różne wersje ...
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie w praktyce różnie to bywa ale ze względu na SANEPID lepiej umowę na wywożenie resztek żywnościowych podpisać (zgodnie z przepisami resztki posiłków i produktów spożywczych nie powinny być wyrzucane do śmieci komunalnych) Proszę porozumieć się z firmą odbierającą od Państwa odpady komunalne bardzo często taka firma może odbierać odpady od Państwa resztki żywnościowe zaopatzry wtedy Państwa w odpowiedni pojemnik
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry wieczór.
Uściślając odpowiedź Pani Hanny resztki żywnościowe typu zwierzęcego (mięso, drób, ryby, jaja) oraz zużyte oleje zgodnie z prawem podlegają podlegają utylizacji. Pozostałe odpady traktować jako komunalne. SANEPID może nawet zażądać faktur za utylizację odpadów, szczególnie za zużyty olej. Proszę pamiętać, że odpady nie podlegają SANEPID-owi ale Wojewódzkiemu Inspektoratowi Ochrony Środowiska. Jeżeli WIOŚ stwierdzi, że odpady o których mówimy powyżej trafiają do kanalizacji lub jako odpady komunalne, to kary są na prawdę bolesne. Jako ciekawostkę podam, że ostatnio w pewnej pizzerii w Szczecinie pani z SANEPID-u stwierdziła, że jeżeli właściciel dzierżawi obiekt od wspólnoty mieszkaniowej, gdzie prowadzi działalność gastronomiczną, to może wszystko wyrzucać do ich pojemników. Pozostawiam to bez komentarza. Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. Rzeczoznawca z Listy Zachodniopomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Inspekcji Handlowej.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
Dawid Kloza
Wypowiedzi: 3 |
Witam,
Zajmujemy się odbiorem odpadów z obiektów gastronomicznych. Odbieramy również olej posmażalniczy. Mamy wszystkie niezbędne zezwolenia. Wystawiamy stosowne dokumenty przy odbiorze, które będą przydatne w razie kontroli SANEPIDU oraz Inspekcji Weterynarii: -Karta przekazania odpadu -Dokument handlowy Zachęcam również do zapoznania się z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 1069 oraz z naszą stroną internetową www.refood.pl W razie pytań służymy pomocą mazowieckie - Dawid Kloza -728 931 437 -dawid.kloza@saria.pl wielkopolskie - Dawid Fajfer -728 931 447 - dawid.fajfer@saria.pl |
||||||
![]() Autor: Jasta_utylizacja Wypowiedzi: 12 |
Witam.
Odbiór i utylizacja odpadów gastronomicznych i odpadów spożywczych, a także olejów posmażalniczych. Oferujemy profesjonalne usługi na terenie województw: łódzkiego, śląskiego, świętokrzyskiego, opolskiego i południowej części mazowieckiego. Więcej informacji: Handlowiec Kamil Bieńkowski - 609 194 792 kamil.bienkowski@jasta.net.pl www.jasta.net.pl
e-mail: kamil.bienkowski@jasta.net.pl
tel.: +48 609 194 792 www.jasta.net.pl |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:25:27 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|