![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA - KILKA PYTAń |
|||||||
|
Autor:
#Sebastian
Wypowiedzi: 2 |
Witam, chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy dotyczących PRZYCZEPY GASTRONOMICZNEJ. Widziałem, że było już parę tematów tego typu na forum, jednak nie znalazłem tam wszystkich odpowiedzi ;)
Tak więc zaczynamy …. 1. W ogłoszeniach z używanymi przyczepami przeważnie napisane jest „odbiór sanepidu”. Czy to znaczy, że nie muszę już załatwiać żadnych formalności? Kupuje przyczepę, stawiam w docelowym miejscu i sprzedaję? 2. W miejscu gdzie ma stać przyczepa nie ma ani przyłącza wody ani ścieków. Ścieki mają spływać ze zlewu do 5l pojemników, a stamtąd do 1000l pojemników stojących na zewnątrz. Duże pojemniki będą opróżniane przez szambiarki i na to będę miał pokwitowanie. Wystarczy? Czy musi być jakaś specjalna umowa? 3. Wodę z kolei chcę nalewać z miejsca, do którego należy plac gdzie ma stać przyczepa. Jak to załatwić żeby było dobrze? ;) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam chętnie odpowiem na Twoje pytania
Ad.1 każdy kto produkuje lub sprzedaje żywność musi opracować i wdrożyć zasady Dobrej Praktyki Higienicznej (w przypadku sprzedaży żywności) oraz Dobrej Praktyki Produkcyjnej (przygotowanie dań, ich odmrażanie, podgrzewanie itp) dostosowane do swojej działalności. Jeżeli zaczynasz produkować lub sprzedawać żywność musisz zgłosić się do SANEPIDU w celu zarejestrowania działalności. Określenie "odbiór SANEPIDU" odnosi się albo do wyposażenia przyczepy lub związane jest z działalnością poprzedniego właściciela. Nie ma "standardowego odbioru SANEPIDU" Ad.2 woda stosowana do produkcji żywności musi być wodą zdatną do picia i spełniać określone kryteria mikrobiologiczne i chemiczne. Woda stosowana do celów higienicznych (mycie rąk ) nie musi spełniać tych kryteriów. Jeżeli chodzi o odbiór ścieków musisz ustalić z SANEPIDEM czy proponowane przez Ciebiie rozwiązanie ich satysfakcjonuje Ad.3 Jeżeli chodzi o jakość wody to wydaje mi się, że informacje zawarte wyżej powinny być wystarczające Należy również pamiętać o tym, że sprzedając żywność musisz dysponować odpowiednim zaświadczeniem wydanym przez lekarza do celów sanitarno-epidemiologicznych. Jeżeli będziesz miał jakieś pytania chętnie na nie odpowiem mogę również pomoc w przygotowaniu odpowiedniej dokumentacji. Dane do kontaktu umieszczone są na stronie internetowej firmy doradczo-szkoleniowej HACPASZ (www.haccp-gmp.com.pl) pozdrawiam Hanna Półtorak |
||||||
|
Autor:
#Sebastian
Wypowiedzi: 2 |
Dziękuje za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie o pkt.1. Jeżeli przyczepa posiada odbiór sanepidu na sprzęt, to czy ja jeszcze raz muszę ten odbiór przechodzić? Czy te wszystkie dokumenty, które posiadał poprzedni właściciel mi wystarczą to prowadzenia własnej działalności?
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam Ponownie musi Pan zgłosić swoją działalność do SANEPIDU, podczas rejestracji dowie się Pan czy uznany zostanie wcześniejszy odbiór przyczepy czy też będzie Pan musiał "przejść to nowo". Nie ma jednoznacznego zapisu prawnego dotyczącego tego zagadnienia. Decyzja o ponownym odbiorze zależy od "Pana SANEPIDU", na pewno na decyzje ma wpływ data poprzedniego odbioru. Pozdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ (www.haccp-gmp.com.pl)
|
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Przypadkiem tu wszedłem i oczom nie wierzę. Zdanie: "Ad.2 woda stosowana do produkcji żywności musi być wodą zdatną do picia i spełniać określone kryteria mikrobiologiczne i chemiczne. Woda stosowana do celów higienicznych (mycie rąk ) nie musi spełniać tych kryteriów". Odpowiedź poprawna: "Woda do picia i do celów sanitarno-higienicznych musi spełniać te same wymagania". Pozostawiam to bez komentarza. Rzeczoznawca ds. HACCP. Biegły Sądowy. ekspert.haccp@gmail.com
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:15:01 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|