![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: BAR FAST FOOD OD CZEGO ZACZ±æ? |
|||||||
|
Autor:
sibuj
Wypowiedzi: 1 |
Witam,
mam zamiar otworzyæ fast food (nie jestem kucharzem, ale lubiê gotowaæ i mam trochê pomys³ów na potrawy). Wraz z ¿on± bêdziemy siê staraæ o dotacjê z urzêdu pracy. Oprócz tego posiadamy rezerwy finansowe. My¶lê nad barem z zapiekankami, kebabem, ró¿nego rodzaju burgerami, kurczak z ro¿na, moze jakies kanapki itp. Co do sprzêtu to my¶lê nad frytkownic±, gyros (elektr/gazowy?), grill do burgerów (lawowy czy sto³owy?), ro¿no, podgrzewana witryna np na udka z kurczaka i pa³eczki, zaparzacz do kawy/herbaty, oczywi¶cie porz±dny okap, jakie¶ lodówki/ zamra¿arki. Nie chce robiæ jedzenia z gotowych produktów. Np miêso na burgery chce mieliæ sam, przyprawiaæ, mam w³asne pomys³y na przyprawy. Pieczarki do zapiekanek równie¿. Miêso na kebab oczywi¶cie kupowane. Od czego tak naprawdê powiniennem zacz±æ? Czy 3 pracowników na pocz±tek to nie za ma³o? Ja+ zatrudniony kucharz bêdziemy na kuchni, ¿ona obs³uga klientów. Czy lepiej wynajmowaæ lokal, czy kupiæ gotowy pawilon od firmy? Jaki powinien byæ metra¿ ca³ego lokalu? Chcia³bym ¿eby w ¶rodku znalaz³y siê 3-4 stoliki. Bardzo proszê o pomoc |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Gyros kup gazowy, grill do burgerów to p³yta grillowa g³adka (jak masz gaz to gazowa), ro¿no do kurczaków te¿ gazowe.
Miêso na kebab chcesz mieæ kupowane a wiesz jaki to jest syf? Je¶li to bêdzie miêso drobiowe to rób sam a je¶li my¶lisz o jaki¶ mieszankach wo³owo-niewiadomo z makro czy selgrosu to zdecydowanie odradzam. Lokal sobie lepiej wynaj±æ, bo jak bêdzie problem to rezygnujesz i tyle, a za pawilon trzeba bêdzie sporo zap³aciæ i jeszcze trzeba siê mêczyæ z za³atwieniem dobrej miejscówki. |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie, poniewa¿ masz zamiar sam przygotowywaæ potrawy konieczne jest wynajêcie lokalu, pamiêtaj o tym, ¿e oprócz kuchni w³a¶ciwej musi znajdowaæ siê na zapleczu kuchennym pomieszczenie obróbki wstêpnej, zmywalnia oraz magazyn, dlatego dobrze by by³o ¿eby zaplecze twojego lokalu sk³ada³o siê z kuchni i s±siaduj±cymi z ni± trzema pomieszczeniami. Podstawow± zasad± w gastronomii jest brak krzy¿owania siê dróg surowców brudnych z czystymi tzn Pó³produkty, warzywa itp musz± najpierw trafiæ do magazynu, nastêpnie do pomieszczenia obróbki wstêpnej a dopiero potem do kuchni w³asciwej. Dlatego dobrze jest wynaj±æ lokal, w którym dostawa surowców nie odbywa³a siê przez kuchniê w³a¶ciw±. Zanim przyst±pisz do remontu kuchni musisz udaæ siê do w³a¶ciwego SANEPIDU z projektem technologicznym kuchni (tzn schemat pomieszczeñ z zaznaczonym na nim sprzêtem kuchennym + informacja o materia³ach wykoñczeniowch, wentylacji lokalu itp). Taki projekkt stempluje rzeczoznawca SANEPIDU i wtedy masz zielone ¶wiat³o do realilzacji swojej inwestycji. Najpó¼niej na dwa tygodnie przed rozpoczêciem dzia³alno¶ci musisz zg³osiæ do SANEPIDU, ¿e rozpoczynasz dzia³alno¶æ zwi±zan± z produkcj± posi³ków i wtedy SANEPID wpisuje ciê do rejestru producentów i umawia siê z tob± na odbiór lokalu i jeszcze jedna rzecz, musisz opracowaæ |(lub zleciæ jej opracowanie) dokumentacjê HACCP wymagan± przy uruchamianiu tego typu dzia³alno¶ci. Jestem w stanie przygotowaæ projekt technologiczny kuchni oraz wymagan± przepisami prawa diokumentacjê HACCP, zapraszam do kontaktu z firm± Hanna Pó³torak HACPASZ (mail poltorak@haccp-gmp.home.pl)
|
||||||
Autor:
EPEX Firma In¿ynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Proszê pamiêtaæ, ¿e jest kolosalna ró¿nica pomiêdzy remontem a adaptacj±. Je¿eli planowany jest remont, to musi byæ wykonany projekt budowlany. Przy adaptacji projekt w tym zakresie jest du¿o tañszy. Na podstawie jednego z tych projektów wykonywany jest projekt technologiczny. Po jego wykonaniu s± dwie drogi postêpowania. Pierwsza to zg³oszenie do Sanepidu w celu uzyskania akceptacji, druga to uzyskanie opinii rzeczoznawcy ds. sanitarno-higienicznych. Rzeczoznawca ds. sanitarno-higienicznych zatwierdza (lub nie, je¿eli s± w nim b³êdy zwykle pope³niane przez osoby niekompetentne) projekt swoim podpisem i pieczêci±. Tak podpisany projekt zg³asza siê do Sanepidu i to wszystko. Polecam t± drug± drogê. Idealnym wyj¶ciem jest kupno/wynajem pomieszczenia, gdzie wcze¶niej by³a ju¿ "spo¿ywka". Odpada wówczas projekt technologiczny. Wa¿ne jest aby wysoko¶æ pomieszczenia mia³a 3,3m. Nie potrzeba wówczas pisaæ do Sanepidu o odstêpstwo. Ostatnim ogniwem jest opracowanie dokumentacji HACCP i jego wdro¿enie. Mo¿na to zrobiæ samemu lub zleciæ osobie kompetentnej. Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia. Rzeczoznawca ds. HACCP. Bieg³y S±dowy. Wyk³adowca HACCP. Rzeczoznawca z Listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej. 604 258 220
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
Autor:
gos.cy
Wypowiedzi: 1 |
Witam,
sama jestem równie¿ zainteresowana tego typu inwestycj± i nie wiem jak siê za to zabraæ. Pochodzê z okolic Trójmiasta i ostatnio s³ysza³am o targach gastronomicznych FOOD-to-GO organizowanych w Gdañsku 5 i 6 lutego. Na stronie internetowej jest zawarta informacja, ¿e na targach bêd± przedsiêbiorcy zajmuj±cy siê w³a¶nie barami szybkiej obs³ugi. Wiem, ¿e mo¿na siê rejestrowaæ na stronce http://www.easyfairs.com/pl/events_216/food-to-go-gdansk2013_32567/food-to-go-gdansk-2013_32568/, a wej¶cie jest wtedy darmowe. My¶lê, ¿e warto zasiêgn±æ informacji z pierwszej rêki. Pozdrawiam |
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Ja podpowiem w sprawie urz±dzeñ gastronomicznych:
1) idealnym urz±dzeniem do zapiekanek s± opiekacze z grza³kami kwarcowymi np. http://www.gastronomiczne.pl/opiekacze-tostery_m283 zwróæ uwagê na d³ugo¶æ zapiekanki i wymiary wnêtrza. 2) do kebabu dobrze u¿ywaæ gyros gazowy, najlepiej z minimum 3 palnikami np. http://www.gastronomiczne.pl/gyros_gazowy_p1228 równie¿ nie polecam miêsa gotowego. 3) kurczaki z ro¿na to tylko ro¿no gazowe, bo gaz nie wysusza miêsa i kurczak jest lepszy w smaku. Jedyna wada to dobre ro¿na gazowe nie s± ma³e np. http://www.gastronomiczne.pl/rozno_gazowe_do_kurczakow_000.ogz-24nc_p51 4) do kotletów polecam p³ytê grillow± lub kontakt grilla. Je¿eli chcesz sprzedawaæ dobre kurczaki i przygotowywaæ je w prosty sposób to polecam zastanowiæ siê nad piecem konwekcyjno-parowym, który piecze kurczaki w czasie 40-50 minut, zachowuj±c ich soczysto¶æ i walory smakowe, dodatkowo kurczaki po przygotowaniu mog± byæ w piecu nawet ca³y dzieñ i dalej bêd± ¶wie¿e. W przypadku czê¶ci kurczaka sprawa jest u³atwiona, bo bez wzglêdu na rodzaj w piecu przygotujemy ka¿dy na p³askim pojemniku gn. Piece konwekcyjno-parowe nie s± tanie ale jak dobrze przeliczysz oszczêdno¶æ energii, wagi produktu itp to piec w rozliczeniu 2 letnim wyjdzie du¿o korzystniej ni¿ najlepsze ro¿no. Piec równie¿ mo¿e byæ gazowy ale szkoda przep³acaæ. |
||||||
|
Autor:
magda77 Wypowiedzi: 2 |
Kilka lat temu tak¿e rusza³am z gastronomi±. D³ugo nie mog³am znale¼æ odpowiedniego lokalu, dlatego zdecydowa³am siê na postawienie pawilonu gastronomicznego. To by³ ¶wietny wybór dzieki firmie Ramal z Obornik z wielkopolski. Dzi¶ mam ju¿ postawionych 5 pawilonów dziêki ramal wiêc wszystkim niezdecydowanym polecam rozwarzyæ opcjê pawilonu gastronomicznego.
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Gratuluje sukcesu - natomiast wszystkich zainteresowanych rozpoczêciem swojej przygody z gastronomi± zapraszam na warsztaty szkoleniowe organizowane w Warszawie 25.09.2015 na których omawiane bêd± tematy zwi±zane z uruchomieniem w³asnej gastronomii: (lokale, pawilony gastronomiczne, samochody gastronomiczne). Poruszone bêd± tematy zwi±zane z wyborem odpowiedniego miejsca na dzia³alno¶æ gastronomiczn±, wyposa¿enia podpowiemy jak zaplanowaæ pracê w lokalu w zale¿no¶ci od jego wielkosci oraz jak bez problemów przebrn±æ przez odbiór sanepidu. Szczegó³owe informacjie udzielane s± mailowo poltorak@haccp-gmp.home.pl zapraszam serdecznie
|
||||||
|
Autor:
Pela¶ka Wypowiedzi: 2 |
Funkcjonalne pawilony handlowe znajdziemy w firmie Ramal. Szeroka oferta idealna dla osób
prowadz±cych w³asny biznes. Pracownicy fachowo podchodz± do klienta i uwzglêdniaj± jego preferencje. Dostêpne s± ró¿ne wielko¶ci pawilonów, dziêki czemu znajd± wszechstronne zastosowanie. |
||||||
|
Autor:
IwoG Wypowiedzi: 1 |
Jak kontenery to tylko te z p³yty obornickiej np. firmy Ramal. Fachowa i dobra firma dlatego polecam!
|
||||||
| BAR FAST FOOD OD CZEGO ZACZ±æ? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAK£O w najni¿szych cenach w internecie!
Przekonaj siê sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
kacper.wola Wypowiedzi: 1 |
faktycznie specjali¶ci z wielkopolskej firmy ramal.pl bez problemu sprostaj± takim realizacjom :)
|
||||||
|
Autor:
OREST Tematy: 3 Wypowiedzi: 6 |
sibuj napisa³(a) w dniu 2013-01-16 o godzinie 12:39:46: Witam, mam zamiar otworzyæ fast food (nie jestem kucharzem, ale lubiê gotowaæ i mam trochê pomys³ów na potrawy). Wraz z ¿on± bêdziemy siê staraæ o dotacjê z urzêdu pracy. Oprócz tego posiadamy rezerwy finansowe. My¶lê nad barem z zapiekankami, kebabem, ró¿nego rodzaju burgerami, kurczak z ro¿na, moze jakies kanapki itp. Co do sprzêtu to my¶lê nad frytkownic±, gyros (elektr/gazowy?), grill do burgerów (lawowy czy sto³owy?), ro¿no, podgrzewana witryna np na udka z kurczaka i pa³eczki, zaparzacz do kawy/herbaty, oczywi¶cie porz±dny okap, jakie¶ lodówki/ zamra¿arki. Nie chce robiæ jedzenia z gotowych produktów. Np miêso na burgery chce mieliæ sam, przyprawiaæ, mam w³asne pomys³y na przyprawy. Pieczarki do zapiekanek równie¿. Miêso na kebab oczywi¶cie kupowane. Od czego tak naprawdê powiniennem zacz±æ? Czy 3 pracowników na pocz±tek to nie za ma³o? Ja+ zatrudniony kucharz bêdziemy na kuchni, ¿ona obs³uga klientów. Czy lepiej wynajmowaæ lokal, czy kupiæ gotowy pawilon od firmy? Jaki powinien byæ metra¿ ca³ego lokalu? Chcia³bym ¿eby w ¶rodku znalaz³y siê 3-4 stoliki. Bardzo proszê o pomoc |
||||||
|
Autor:
OREST Tematy: 3 Wypowiedzi: 6 |
Oferta dla fast food od producenta www.orest.com.pl
Zapraszamy |
||||||
|
Autor:
Adam_ Wypowiedzi: 17 |
Aktualizujê temat, bo od jakiego¶ czasu pojawi³o siê wiele ciekawych rozwi±zañ dla barów fast food. Osobi¶cie polecam systemy przywo³awcze. To ¶wietnie rozwi±zanie, które pomaga podnie¶æ jako¶æ obs³ugi klienta i podnosi komfort wydawania dañ nie tylko w barach samoobs³ugowych, ale te¿ tych, gdzie jest obs³uga kelnerska. Polecam system przywo³awczy firmy LRS - http://www.lrspoland.pl/
http://gastro.pl/gastro-pos/
|
||||||
|
Autor:
gastrofaza Wypowiedzi: 1 |
My¶lê, ¿e warto zainwestowaæ w dobre opiekacze gazowe do kebaba.
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Pó³torak
Zgadzam siê w food trackach najlepiej instalowaæ wyposa¿enie gazowe to u³atwia u¿ytkownikom zapewnienie energii elektrycznej niezbêdnej do funkcjonowania lodówek, zamra¿arek i podgrzewacza do ciep³ej wody. Na rynku pojawia siê coraz wiêkszy asortyment sprzêtu gazowego np. p³yty grillowe, ekspresy itp. Sprzêt montowany w food tracku nie musi byæ nowy wa¿ne ¿eby by³ sprawny i nie uszkodzony (obudowa bez ¶ladów rdzy spêkañ itp). Z mojej strony mogê zaoferowaæ pomoc w doborze i zakupie sprzêtu. Hanna Pó³torak HACPASZ poltorak@haccp-gmp.home.pl
|
||||||
|
Autor:
sylwia s Wypowiedzi: 12 |
mia³am taki epizod w ¿yciu.... polecam urz±dzenie grzewcze firmy Bolarus, mi s³u¿y³o kilka lat.
|
||||||
|
NOWE OG£OSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:02:00 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|