| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Gredil caterina
Gredila nie polecam sam widziałeś jaka jest cena więc jakość adekwatna do ceny. Caterina trochę lepiej ale też cudów nie ma.. Zainteresuj się porządnym sprzętem tj RM Gastro czy Redfox. Misiaczeklodowy dobrze napisał o tym prądzie, cena sprzętu to nie wszystko. |
2014-05-21 10:16:03 |
5 |
|
Jak przeliczyć zapotrzebowanie na sztućce i szkoło
Ciekawe proporcje a w szczególności ilość talerzy głębokich do ilości miejsc.. Jednym słowem bzdura. Ilość powinna być minimum 1:1. |
2013-12-10 14:16:04 |
11 |
|
Samochody gastronomiczne potrzebne opinie i pomoc
Nie znam się zbytnio na tej formie gastronomii ale według mnie dużo lepszym rozwiązaniem jest przyczepa gastronomiczna, bo łatwiej ją utrzymać na chodzie, a z samochodem może być różnie raz zapali raz nie itp, przyczepę pociągniesz każdym samochodem i po problemie. |
2013-10-30 09:58:19 |
11 |
|
Potrzebny serwisant do pieca konwkecyjno parowego.
jak padła elektronika to naprawa będzie kosztowna nawet kilka tysięcy złotych |
2013-10-15 20:30:04 |
5 |
|
Sous Vide
sous-vide to w polskich warunkach i przy podejściu polskiego klienta i restauratora się nie sprawdzi, zbyt długo trzeba czekać na przygotowanie potrawy, do tego wymóg dodatkowych urządzeń. Świadomość restauratorów w tym temacie jest bardzo skromna i szkoda czasu na edukowanie każdego, bo i tak tego nie kupią |
2013-10-15 20:28:13 |
11 |
|
Bułki z pieca konwekcyjno parowego
Jakie są te bułki ? mrożone czy surowe? |
2013-10-15 20:24:08 |
9 |
|
grill elektryczny czy gazowy??
Jeżeli grill ma być po mięsa to lepiej żeby był elektryczny, pisząc grill mam na myśli płytę beztłuszczowego smażenia. W temacie lokalu to. ie patrz na cenę tylko lokalizację, bo oszczędzając na lokalizacji inwestycja może nie wypalić. |
2013-10-15 20:22:41 |
6 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Andrzejj jeżeli będą pracować na kuch i i będzie to typowy lokal gastronomiczny to zapachy będą. Cena za okap z firmy jeven jest faktycznie kosmiczna ale zobacz u ich dystrybutorów to może ktoś to wyceni inaczej znaczy taniej. |
2013-10-15 20:19:41 |
31 |
|
Zapiekanki w przyczepie gastronomicznej
Do przygotowywania zapiekanek w przyczepie będzie potrzebny toster kwarcowy, dobry toster ma moc powyżej 3 kw więc potrzebne będzie źródło prądu. Dodatkowo umywalka, zlew, blaty i lodówki. Ser kupisz już rozdrobniony a pieczarki trzeba lekko podduśić więc potrzebna będzie mała kuchnia gazowa. |
2013-10-15 20:16:33 |
12 |
|
Pytanie o taboret gazowy stalgast
jeżeli mamy być tacy dokładni to dysza jest częścią w taborecie, którą bardzo ciężko zalać, a elementem zalewanym jest korona (kołpak) palnika. Nie wiem jak długo Pan pracuje w gastronomii ale w sprawach serwisowych blade ma Pan pojęcie, w wielu miejscach tzn u wielu Klientów można zauważyć w taboretach gazowych firmy Kromet takie problemy, że taboret po 3-5 latach używania nadaje się praktycznie do wymiany bo cena części prawie przekracza cenę nowego taboretu. |
2013-10-15 20:11:59 |
13 |
|
Targi w Mediolanie, HOST 2013
dostałem zaproszenie na targi do Mediolanu i nie wiem czy warto tam się udać, w Polsce targi to nic nadzwyczajnego, a tam? Był ktoś z Was i może podpowiedzieć jak tam jest czy warto przejechać 1800 km |
2013-10-06 09:38:25 |
4 |
|
Sprzęt gastronomiczny Wrocław
Firma Gastro ale która bo jest ich kilka.. |
2013-10-05 20:34:55 |
19 |
|
Projekt technologiczny, która firma?
Nie raz widziałem jak u klienta lokal wyposażony według projektu firmy, która sprzedaje urządzenia i np w lokalu na 50 osób zmywarka kapturowa winterhalter, duży piec rational i wyspa z linii 700 + wiele innych głupich rozwiązań. Według mnie jest to wina albo niedogadania albo na iągnięcia klienta ale czasy się zmieniają, świadomość klientów coraz większa więc tego typu praktyki raczej się ukrucą, ewentualnie za bezmyślność klienta nie możemy odpowiadać.
Uważam, że projekt technologiczny powinien być wykonywany pd konkretne urządzenia i to najlepiej przez firmę, która ma w późniejszym terminie wykonać wyposażenie i montaż tych urządzeń.
Gastromex:
Gdzie biuro projektowe ma zdobyć wiedzę praktyczną w temacie obsługi urządzeń, ich możliwości oraz cen i dostępności??? Biuro projektowe zrobi suchy teoretyczny projekt i później są problemy, że albo nie da się pracować albo coś nie pasuje albo jest sporo sprzętu gastronomicznego wogóle nie potrzebnego. Bardzo Pan krytykuje tego typu praktyki a może dlatego że Pan ma tylko wykonywanie projektów bez dostępu do sprzętu w konkurencyjnych cenach? Czytałem kilka Pana wypowiedzi i niestety ale tak to odbieram, każdy chwali swoje. |
2013-10-05 20:33:27 |
57 |
|
Jak zagospodarowac auto
Przerabiając takie stare i wbrew pozorom małe samochody to kariery gastronomicznej nie zrobisz a sanepid raczej nie umożliwi uruchomienia takiego biznesu. Podgrzewać pizzy w nieskończoność się nie da, a jak będziesz chciał zarobić skoro pizza będzie z pizzerii ? Jaki masz na myśli piekarnik lub podgrzewacz do tej pizzy? Przyznam szczerze, że nie mogę sobie tego wyobrazić, pizza będzie nie dobra.. |
2013-10-05 20:23:41 |
9 |
|
Pytanie o taboret gazowy stalgast
Kilka osób tu napisało, że taboret gazowy ma nie wiele części które mogą ulec uszkodzeniu. W przypadku taboretów firmy Stalgast to nie ma się czego obawiać, taborety produkowane w Radomiu, musiały przejść badania żeby dostać pozwolenie na sprzedaż tego produktu, więc są bezpieczne. Trwałość taboretu to raczej zależy od użytkownika, bo jak nie będziemy dbać to szybko trzeba będzie taboret wymienić na nowy.
Gastromex:
w taborecie gazowym to może się zepsuć wiele rzeczy i dysza to raczej nie jest część psująca się, prędzej termopara (bród lub zużycie), piloty palnika (od brudu), zawór (zużycie) i pokrętła (uszkodzenie mechaniczne) :) Pozostałe części taboretu np. korona palnika to niszczy się przez zalanie lub czyszczenie silnymi detergentami, |
2013-10-05 20:20:23 |
13 |
|
Kuchenne rewolucje
To co jest pokazane w programie ma się nijak do tego jak jest naprawdę, zadaj sobie pytanie czy mając problem zaprosiłbyś do siebie telewizję, pokazałbyś swój bałagan i siebie w roli nieudacznika? Chyba raczej nie. Wracając do lokali gastronomicznych to często bywam na kuchni w restauracjach, hotelach itp i jest ogólnie tragedia, syf i amatorka jeżeli chodzi o wyposażenie, a sala czyli to co widzi klient wyglada rewelacyjnie, nikt by nawet nie pomyślał co jest na zapleczu np. klejąca się podłoga, pracownicy z brudnymi rękoma przygotowujący na brudnych stołach jedzenie dla klientów, mycie talerzy w umywalce do rąk itp to przykłady z piątku.. |
2013-10-05 20:13:55 |
9 |
|
Kuchnia elektryczna, co i jak?
Z tanią indukcją to daj sobie spokój chyba. Dla pojedynczych potraw to faktycznie na początku szkoda inwestować piec nawet używany. W temacie wentylacji to gdzie będzie wyprowadzenie, do komina czy na zewnątrz przez ścianę, okno itp? Jak masz lokal na parterze to licz się z problemami ze strony sąsiadów związane z zapachami. Czy lokal da rade bez pieca konwekcyjno parowego to zależy tylko od kucharza, bo to on ma to ogarnąć. |
2013-10-05 20:07:50 |
31 |
|
Jaki grill do samochodu gastronomicznego
W dużym skrócie to zastanowiłbym soę nad tym jakie urządzenia wybrałeś, moż lepiej zainteresuj się markami, które są na rynku od długiego czasu np. RM Gastro, Roller Grill. Do zapiekanek to najlepiej tzw opiekacz firmy Roller Grill a do hamburgerów (mięsa) to płyta grillowa firmy RM Gastro. postaw na profesjonalizm i miej spokój rzez długi czas. |
2013-10-05 20:03:50 |
3 |
|
Szukam dostawców do małej gastronomii
ja proponuję znaleźć tak jak napisałeś lokalnego dostawcę, nie makro, selgros czy farutex.. lokalny dostawca, który doceni klienta i zapewni odpowiednią jakość usługi i towaru |
2013-09-25 22:11:33 |
11 |
|
okap gastronomiczny
okap z wentylatorem podłączony do wentylacji mechanicznej ? zastanów się zanim coś napiszesz.. |
2013-09-17 22:43:54 |
18 |
|
kebab czy kebap?
W naszym kraju to faktycznie funkcjonują dwie nazwy, najczęściej to chyba jest kebab |
2013-09-17 22:40:46 |
7 |
|
okap gastronomiczny
Jeśli w lokalu jest wentylacja mechaniczna to okap nie powinien mieć wentylatora. Według mnie są albo rezygnujesz z wentylatora w okapie i podłączasz okap bezpośrednio do wentylacji albo szukaj wolnego kanału wyciągowego ale tutaj jest jeszcze pytanie jaka jest moc tego wentylatora czy da radę. |
2013-09-15 13:39:47 |
18 |
|