![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO |
|||||||
|
Autor:
pikniczek
Wypowiedzi: 2 |
Potrzebuję zakupić zastawę stołową + sztućce na ok 50 osób. Jak przeliczyć ile potrzebuję zastawy. Dzięki za pomoc
|
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Hurtownia z wyposażeniem gastr
Wypowiedzi: 4 |
Ogólne zasady przeliczania:
TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2 TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75 TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2 KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6 WIDELEC: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6 NÓŻ: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2 Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3 |
||||||
|
Autor:
gastrostore
Wypowiedzi: 22 |
Ciekawe proporcje a w szczególności ilość talerzy głębokich do ilości miejsc.. Jednym słowem bzdura. Ilość powinna być minimum 1:1.
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Hurtownia z wyposażeniem gastr napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:50:13: Ogólne zasady przeliczania: TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2 TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75 TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2 KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6 WIDELEC: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6 NÓŻ: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2 Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3 a co w przypadku imprezy gdzie ilość miejsc w lokalu odpowiada ilości gości i trzeba podać szampana? 4/10 gości patrzy jak reszta pije? A zupa to co też na zasadzie, że część gości je a część tylko patrzy? Ubogie te Twoje rady. |
||||||
Autor:
Bartek K.
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
Zakładamy półtorej do dwa razy więcej niż miejsc konsumpcyjnych - przy założeniu organizacji imprez.
Jeżeli zakładamy, iż np. wina na imprezach nie podajemy wszystkim (tylko na życzenie) a głownie będzie ono serwowane z karty na codzień - kupujemy odpowiednio mniej kieliszków do wina.... |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
Moja koncepcja jest taka :
Przy talerzu przystawkowym występuje podwójne krycie czyli x2 + zapas na stłuczki, podobnie przy sztućcach podawanych do przystawek również x2 + zapas na kradzieże. pozostałe : - płaski na danie główne ilość osób + zapas na stłuczki - głęboki lub bulionówka ---------||------------------ i tak samo z łyżką + zapas na kradzieże - szampan i wódka ---------||------------------ - wina 0,5 - martini, irish, whisky -----wedle uznania ale coś musi być tak jak i na browary - naczynie na wodę --ilość osób + zapas - talerz deserowy --ilość osób + zapas - filiżanki ze spodkami duża i małą ( 0,2 i 0,25 ) po 0,5 x ilość + zapasy ---na kawe i herbate + troche na espresso - z łyżeczkami analogicznie - możesz pomyśleć o półmiskach, rawierkach i salaterkach-- liczone na 6 osób wedle rodzajów przystawek co do zasad przyjętych ogólnie w postach powyżej to jak to powiedział wieszcz internetu : śmiech na sali :) Pozdrawiam |
||||||
Autor:
ADMIN
![]() ![]() Tematy: 14 Wypowiedzi: 86 |
pikniczek napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:44:53: Potrzebuję zakupić zastawę stołową + sztućce na ok 50 osób. Jak przeliczyć ile potrzebuję zastawy. Dzięki za pomoc Hurtownia z wyposażeniem gastr napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:50:13: Ogólne zasady przeliczania: TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2 TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75 TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2 KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1 KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6 WIDELEC: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6 NÓŻ: ilość miejsc x 1,2 ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2 Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3 Szanowna Pani lub Szanowny Panie @pikniczek i @Hurtownia z wyposażeniem gastr, rejestracja 2 kont z 1 adresu IP oraz prowadzenie rozmowy samemu ze sobą na 2 kontach użytkownika również z tego samego adresu IP podczas trwania 1 sesji będzie skutkowało blokadą obu kont. To forum nie jest przeznaczone do prowadzenia marketingu szeptanego. |
||||||
Autor:
Bartek K.
![]() Tematy: 3 Wypowiedzi: 29 |
ADMIN napisał(a) w dniu 2013-12-12 o godzinie 23:12:24: Szanowna Pani lub Szanowny Panie @pikniczek i @Hurtownia z wyposażeniem gastr, rejestracja 2 kont z 1 adresu IP oraz prowadzenie rozmowy samemu ze sobą na 2 kontach użytkownika również z tego samego adresu IP podczas trwania 1 sesji będzie skutkowało blokadą obu kont. To forum nie jest przeznaczone do prowadzenia marketingu szeptanego. Człowiek czasem tak ma...że rozmawia sam ze sobą - szczególnie jak jest samotny. Czyżby nie było Klienta, z którym można porozmawiać???? |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Bartek K. napisał(a) w dniu 2013-12-13 o godzinie 09:45:41: Człowiek czasem tak ma...że rozmawia sam ze sobą - szczególnie jak jest samotny. Czyżby nie było Klienta, z którym można porozmawiać???? Oboje polecają Hurtownię Robin, szkoda tylko że w tak kiepski sposób no ale co zrobić jak szef wymaga to się robi :) |
||||||
Autor:
misiaczeklodowy
![]() ![]() Tematy: 2 Wypowiedzi: 73 |
Widlak napisał(a) w dniu 2013-12-12 o godzinie 22:43:33: Moja koncepcja jest taka : Przy talerzu przystawkowym występuje podwójne krycie czyli x2 + zapas na stłuczki, podobnie przy sztućcach podawanych do przystawek również x2 + zapas na kradzieże. pozostałe : - płaski na danie główne ilość osób + zapas na stłuczki - głęboki lub bulionówka ---------||------------------ i tak samo z łyżką + zapas na kradzieże - szampan i wódka ---------||------------------ - wina 0,5 - martini, irish, whisky -----wedle uznania ale coś musi być tak jak i na browary - naczynie na wodę --ilość osób + zapas - talerz deserowy --ilość osób + zapas - filiżanki ze spodkami duża i małą ( 0,2 i 0,25 ) po 0,5 x ilość + zapasy ---na kawe i herbate + troche na espresso - z łyżeczkami analogicznie - możesz pomyśleć o półmiskach, rawierkach i salaterkach-- liczone na 6 osób wedle rodzajów przystawek co do zasad przyjętych ogólnie w postach powyżej to jak to powiedział wieszcz internetu : śmiech na sali :) Pozdrawiam Piszesz o podwójnym nakrywanie sztućcami, to jest bzdura. Tak se można nakrywać w eksluzywnych lokalach. W zwykłych to się skończy tak, że goście będą jeść obiad dwoma widelcami, a na zimne przystawki będziesz musiał kłaść znowu sztućce. Talerz duży - taka ilość jaka ilość miejsc + rezerwa na stłuczki bulionówka - jak powyżej sztućce (nóż i widelec) - podwójna ilość miejsc + zapas na zniszczone + zapas na sztućce do serwowania (te co idą na półmiski) szampan - takie jak liczba miejsc + stłuczki + 2 zniszczone kieliszki po każdym weselu drinkówki i wódka: podwójna liczba miejsc Dokładna liczba zależy też od tego jaką masz technologię mycia i kto to robi. Bo jeżeli podajesz obiad, potem słodkie, i potem dopiero zimne przystawki (mówię o imprezie) to jeżeli kobita na zmywaku zdąży umyć, to ok. |
||||||
| JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
misiaczeklodowy napisał(a) w dniu 2013-12-25 o godzinie 22:45:20: Piszesz o podwójnym nakrywanie sztućcami, to jest bzdura. Tak se można nakrywać w eksluzywnych lokalach. W zwykłych to się skończy tak, że goście będą jeść obiad dwoma widelcami, a na zimne przystawki będziesz musiał kłaść znowu sztućce. Talerz duży - taka ilość jaka ilość miejsc + rezerwa na stłuczki bulionówka - jak powyżej sztućce (nóż i widelec) - podwójna ilość miejsc + zapas na zniszczone + zapas na sztućce do serwowania (te co idą na półmiski) szampan - takie jak liczba miejsc + stłuczki + 2 zniszczone kieliszki po każdym weselu drinkówki i wódka: podwójna liczba miejsc Dokładna liczba zależy też od tego jaką masz technologię mycia i kto to robi. Bo jeżeli podajesz obiad, potem słodkie, i potem dopiero zimne przystawki (mówię o imprezie) to jeżeli kobita na zmywaku zdąży umyć, to ok. To była moja koncepcja. A jeśli podwójne krycie to bzdura to w moim rejonie są same ekskluzywne lokale włączając w to bistro na małe bankieciki. Jak sie głupoli wpuści to będą tort nakładać chochlą do zupy ale są jakieś zasady i trzeba się ich trzymać. |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:48:40 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|