FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO

Autor: pikniczek


Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2013-12-10 o godzinie 12:44:53.
Potrzebuję zakupić zastawę stołową + sztućce na ok 50 osób. Jak przeliczyć ile potrzebuję zastawy. Dzięki za pomoc
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Hurtownia z wyposażeniem gastr


Wypowiedzi: 4
Post 2 napisany 2013-12-10 o godzinie 12:50:13.
Ogólne zasady przeliczania:
TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2
TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75
TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2
KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6
WIDELEC: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6
NÓŻ: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2

Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady

http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3
 
Autor: gastrostore


Wypowiedzi: 22
Post 3 napisany 2013-12-10 o godzinie 14:16:04.
Ciekawe proporcje a w szczególności ilość talerzy głębokich do ilości miejsc.. Jednym słowem bzdura. Ilość powinna być minimum 1:1.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 4 napisany 2013-12-10 o godzinie 16:20:38.
Hurtownia z wyposażeniem gastr napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:50:13:
Ogólne zasady przeliczania:
TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2
TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75
TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2
KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6
WIDELEC: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6
NÓŻ: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2

Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady

http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3

a co w przypadku imprezy gdzie ilość miejsc w lokalu odpowiada ilości gości i trzeba podać szampana? 4/10 gości patrzy jak reszta pije? A zupa to co też na zasadzie, że część gości je a część tylko patrzy? Ubogie te Twoje rady.
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 5 napisany 2013-12-10 o godzinie 21:18:45.
Zakładamy półtorej do dwa razy więcej niż miejsc konsumpcyjnych - przy założeniu organizacji imprez.
Jeżeli zakładamy, iż np. wina na imprezach nie podajemy wszystkim (tylko na życzenie) a głownie będzie ono serwowane z karty na codzień - kupujemy odpowiednio mniej kieliszków do wina....
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 6 napisany 2013-12-12 o godzinie 22:43:33.
Moja koncepcja jest taka :
Przy talerzu przystawkowym występuje podwójne krycie czyli x2 + zapas na stłuczki, podobnie przy sztućcach podawanych do przystawek również x2 + zapas na kradzieże.
pozostałe :
- płaski na danie główne ilość osób + zapas na stłuczki
- głęboki lub bulionówka ---------||------------------ i tak samo z łyżką + zapas na kradzieże
- szampan i wódka ---------||------------------
- wina 0,5
- martini, irish, whisky -----wedle uznania ale coś musi być tak jak i na browary
- naczynie na wodę --ilość osób + zapas
- talerz deserowy --ilość osób + zapas
- filiżanki ze spodkami duża i małą ( 0,2 i 0,25 ) po 0,5 x ilość + zapasy ---na kawe i herbate + troche na espresso - z łyżeczkami analogicznie
- możesz pomyśleć o półmiskach, rawierkach i salaterkach-- liczone na 6 osób wedle rodzajów przystawek


co do zasad przyjętych ogólnie w postach powyżej to jak to powiedział wieszcz internetu : śmiech na sali :)
Pozdrawiam
 
Autor: ADMIN
forumforum

Tematy: 14
Wypowiedzi: 86
Post 7 napisany 2013-12-12 o godzinie 23:12:24.
pikniczek napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:44:53:
Potrzebuję zakupić zastawę stołową + sztućce na ok 50 osób. Jak przeliczyć ile potrzebuję zastawy. Dzięki za pomoc

Hurtownia z wyposażeniem gastr napisał(a) w dniu 2013-12-10 o godzinie 12:50:13:
Ogólne zasady przeliczania:
TALERZ PŁASKI: ilość miejsc x 1,2
TALERZ GŁĘBOKI: ilość miejsc x 0,75
TALERZ DESEROWY: ilość miejsc x 2
KIELISZEK DO WODY: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO WINA: ilość miejsc x 1,1
KIELISZEK DO SZAMPANA: ilość miejsc x 0,6
WIDELEC: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻKA: ilość miejsc x 0,6
NÓŻ: ilość miejsc x 1,2
ŁYŻECZKA DO HERBATY: ilość miejsc x 1,2

Zapraszam na naszą stronę gdzie można znaleźć tą i inne porady

http://www.robin.pl/zastawa-stolowa3

Szanowna Pani lub Szanowny Panie @pikniczek i @Hurtownia z wyposażeniem gastr,
rejestracja 2 kont z 1 adresu IP oraz prowadzenie rozmowy samemu ze sobą na 2 kontach użytkownika również z tego samego adresu IP podczas trwania 1 sesji będzie skutkowało blokadą obu kont.

To forum nie jest przeznaczone do prowadzenia marketingu szeptanego.
 
Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 8 napisany 2013-12-13 o godzinie 09:45:41.
ADMIN napisał(a) w dniu 2013-12-12 o godzinie 23:12:24:


Szanowna Pani lub Szanowny Panie @pikniczek i @Hurtownia z wyposażeniem gastr,
rejestracja 2 kont z 1 adresu IP oraz prowadzenie rozmowy samemu ze sobą na 2 kontach użytkownika również z tego samego adresu IP podczas trwania 1 sesji będzie skutkowało blokadą obu kont.

To forum nie jest przeznaczone do prowadzenia marketingu szeptanego.


Człowiek czasem tak ma...że rozmawia sam ze sobą - szczególnie jak jest samotny. Czyżby nie było Klienta, z którym można porozmawiać????
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 9 napisany 2013-12-13 o godzinie 12:18:01.
Bartek K. napisał(a) w dniu 2013-12-13 o godzinie 09:45:41:


Człowiek czasem tak ma...że rozmawia sam ze sobą - szczególnie jak jest samotny. Czyżby nie było Klienta, z którym można porozmawiać????

Oboje polecają Hurtownię Robin, szkoda tylko że w tak kiepski sposób no ale co zrobić jak szef wymaga to się robi :)
 
Autor: misiaczeklodowy
forumforum

Tematy: 2
Wypowiedzi: 73
Post 10 napisany 2013-12-25 o godzinie 22:45:20.
Widlak napisał(a) w dniu 2013-12-12 o godzinie 22:43:33:
Moja koncepcja jest taka :
Przy talerzu przystawkowym występuje podwójne krycie czyli x2 + zapas na stłuczki, podobnie przy sztućcach podawanych do przystawek również x2 + zapas na kradzieże.
pozostałe :
- płaski na danie główne ilość osób + zapas na stłuczki
- głęboki lub bulionówka ---------||------------------ i tak samo z łyżką + zapas na kradzieże
- szampan i wódka ---------||------------------
- wina 0,5
- martini, irish, whisky -----wedle uznania ale coś musi być tak jak i na browary
- naczynie na wodę --ilość osób + zapas
- talerz deserowy --ilość osób + zapas
- filiżanki ze spodkami duża i małą ( 0,2 i 0,25 ) po 0,5 x ilość + zapasy ---na kawe i herbate + troche na espresso - z łyżeczkami analogicznie
- możesz pomyśleć o półmiskach, rawierkach i salaterkach-- liczone na 6 osób wedle rodzajów przystawek


co do zasad przyjętych ogólnie w postach powyżej to jak to powiedział wieszcz internetu : śmiech na sali :)
Pozdrawiam


Piszesz o podwójnym nakrywanie sztućcami, to jest bzdura. Tak se można nakrywać w eksluzywnych lokalach. W zwykłych to się skończy tak, że goście będą jeść obiad dwoma widelcami, a na zimne przystawki będziesz musiał kłaść znowu sztućce.

Talerz duży - taka ilość jaka ilość miejsc + rezerwa na stłuczki
bulionówka - jak powyżej

sztućce (nóż i widelec) - podwójna ilość miejsc + zapas na zniszczone + zapas na sztućce do serwowania (te co idą na półmiski)

szampan - takie jak liczba miejsc + stłuczki + 2 zniszczone kieliszki po każdym weselu

drinkówki i wódka: podwójna liczba miejsc

Dokładna liczba zależy też od tego jaką masz technologię mycia i kto to robi. Bo jeżeli podajesz obiad, potem słodkie, i potem dopiero zimne przystawki (mówię o imprezie) to jeżeli kobita na zmywaku zdąży umyć, to ok.
JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Widlak
forumforumforum

Wypowiedzi: 113
Post 11 napisany 2013-12-30 o godzinie 19:30:58.
misiaczeklodowy napisał(a) w dniu 2013-12-25 o godzinie 22:45:20:


Piszesz o podwójnym nakrywanie sztućcami, to jest bzdura. Tak se można nakrywać w eksluzywnych lokalach. W zwykłych to się skończy tak, że goście będą jeść obiad dwoma widelcami, a na zimne przystawki będziesz musiał kłaść znowu sztućce.

Talerz duży - taka ilość jaka ilość miejsc + rezerwa na stłuczki
bulionówka - jak powyżej

sztućce (nóż i widelec) - podwójna ilość miejsc + zapas na zniszczone + zapas na sztućce do serwowania (te co idą na półmiski)

szampan - takie jak liczba miejsc + stłuczki + 2 zniszczone kieliszki po każdym weselu

drinkówki i wódka: podwójna liczba miejsc

Dokładna liczba zależy też od tego jaką masz technologię mycia i kto to robi. Bo jeżeli podajesz obiad, potem słodkie, i potem dopiero zimne przystawki (mówię o imprezie) to jeżeli kobita na zmywaku zdąży umyć, to ok.


To była moja koncepcja. A jeśli podwójne krycie to bzdura to w moim rejonie są same ekskluzywne lokale włączając w to bistro na małe bankieciki. Jak sie głupoli wpuści to będą tort nakładać chochlą do zupy ale są jakieś zasady i trzeba się ich trzymać.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 06:48:40
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: JAK PRZELICZYć ZAPOTRZEBOWANIE NA SZTUćCE I SZKOłO
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "jak przeliczyć zapotrzebowanie na sztućce i szkoło " w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.