| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
zmywarka iwentowa bez bieżacej wody
Tak jest taka możliwość choć nie będzie to budżetowym rozwiązaniem. Potrzebujesz:
zbiorniki na wodę (czystą i brudną)
booster (urządzanie podnoszące ciśnienie wraz z zbiornikiem wyrównawczym) (do: 1500 PLN)
opcjonalnie filtr osmotyczny (nie ma potrzeby polerowania szkła po wymyciu) (z własnym boosterem podnoszącym ciśnienie) (6000-15 000 PLN) |
2017-06-24 20:28:02 |
3 |
|
ZMYWARKA
Prawdopodobnie każda z wymienionych zmywarek będzie w miarę podobna do siebie. Moim zdaniem jeśli jest to stabilny biznes całoroczny i potrzebujesz nie tylko zmywarki ale i oszczędności. Skierował bym się w kierunku oferty: Hobrata, Winterhalter-a lub Meiko. Różnica w kosztach eksploatacyjnych przy 40 cyklach dziennie może sięgać nawet do 15 PLN oszczędności na rzecz zdecydowanie droższych rozwiązań co oznacza około 5500 PLN zaoszczędzonych pieniędzy rocznie. Co w przybliżeniu w okresie 3 lat powinno pokryć różnice w amortyzacji urządzenia, a następnie zaczyna na siebie zarabiać. |
2017-06-24 19:09:44 |
8 |
|
Straty w restauracji.
Doskonale rozumiem właściciela. Jeśli szef kuchni potrafi nią zarządzać i ma kontakt z Managerem Sali straty na produktach ultra świeżych nie powinny przekraczać 2-3%. Pytania:
A) Kto robi zamówienia
B) Kto układa menu
C) Kto planuje zakupy i wybiera produkty oraz dostawców
Jeśli za wszytko odpowiedzialna jest kuchnia wraz z szefem kuchni to i oni powinni być odpowiedziani za straty. Jeżeli w kuchni nikt nie odpowiadała za straty wtedy możemy zapomnieć o zasadach FiFo a straty są bliższe 15% |
2017-06-24 18:54:13 |
2 |
|
Przeciętny Kebab
ad. 1 Z tego co piszesz twój kebab będzie ważył około 700g bez sosów i bułki. Polacy kochają cebule i soso czosnkowy jednak nie przesadzał bym z nią aż tak bardzo 100g to mała główka cebuli. Najprostszy sposób zrób to w domu ważąc całość na wadze i dodając.
ad. 2 Jeśli lokalizacja jest dobra a produkt będzie smaczny 350-950 paragonów dziennie.
ad.3 Zależnie od technologi to powinno wynikać z projektu.
ad. 4 Zapytaj ludzi od mobilnej gastronomi inny dział forum. |
2017-05-13 11:44:37 |
5 |
|
książka gastronimczna
Proponuje przejrzeć literaturę SGGW Wydział Nauk o Żywności |
2017-03-30 15:26:14 |
3 |
|
Imprezy branżowe HORECA 2017
Targi w Polsce powinny być przed wszystkim platformą komunikacyjną jednak na sam koniec dnia okazuje się być spotkaniem towarzyskim w bardzo hermetycznym kręgu.
Do końca roku w Polsce odbędzie się około 10 eventów o zasięgu ogólnopolskim a w Europie kolejne 30.
Przede wszystkim podzielił bym imprezy na kategorie i odbiorców. Możemy mówić o 3-4 wydarzeniach rocznie istotnych dla konsumentów korporacyjnych , kolejnych 3-5 dla indywidualnych oraz takiej samej ilości dla konsumentów lokalnych. Każda z imprez ma swoją formułę.
Moim zdaniem imprezy istotne ze względu na wyznaczanie trendów i kierunków rozwoju:
-Host -Mediolan
-Internorga -Hamburg
-NRA-USA
-Eurogastro -traktuje jak lokalny bardzo zatłoczony i drogi piknik spotkań znajomych i przyjaciół w którym produkty są tylko tłem.
Dla produktów spożywczych:
Sial -Paryż
IFE -Londyn
NRA -Chicago
Anuga-Kolonia
Polagra -Poznań [lokalne]
Dodatkowo możemy mówić od 3-4 konferencjach rocznie.
Moim zdaniem nie jest problemem ilość eventów w Polsce, a ich poziom merytoryczny i organizacyjny. |
2017-03-30 13:33:35 |
4 |
|
Pomiary natężnia oświetlenia stanowisk pracy
na 99% nie. przypadek aby sanepid sprawdził oświetlenie w lokalu. |
2016-10-29 18:00:54 |
2 |
|
Najlepszy piec do zapiekanek!
Jest wiele koncernów które działają międzynarodowo i produkują wyposażenie i je serwisują na całym świecie ale w parze idzie cena.
Wyposażenie w kategorii budżetowej może być zrealizowane przez parę firm lub wielu dealerów natomiast kategoria ceny wyklucza serwis międzynarodowy z wykluczeniem kontraktów korporacyjnych. Sprzęty firm takich jak: Hendi, Stalgast, Bartscher, Soda, Royal etc. często są produkowane przez tą samą fabrykę w kraju kwitnącej wiśni a nalepka nie gra większej roli.
Sugeruje zakup urządzenia wraz z rysunkami technicznymi oraz prostowodowym zapasem części jeśli taki zakup w ogóle będzie się opłacał w związku z serwisem dostępem etc.
Niektóre kraje nie akceptują pieczarki jako składnika zapiekanki/potrawy. Każdy kraj ma pewne animozje lokale zawiązane z przeciętnymi gustami konsumentów. |
2016-07-06 19:29:57 |
9 |
|
Foodtruck od czego zacząć?
Pomysł-> koncepcja ->biznesplan->projekt->kosztorys->firma->pozwolenia->zakupy->pozwolenia cd. |
2016-07-06 19:18:32 |
8 |
|
Najlepszy piec do zapiekanek!
Macie Państwo do wyboru:
Piec kwarcowy: +wysoka temperatura pracy + względnie szybki -urządzenie wytwarza ogromne ilości ciepła więc jeśli ma być usytuowane w lokalu klimatyzowanym zdecydowanie odradzam
Piec do pizzy z wkładem szamotowym + duża stabilność temperaturowa dużo lepszy bilans energetyczny
Piec taśmowy lub toster taśmowy +pełna powtarzalność produktu -duże ilości wydzielanego ciepła jak w przypadku pieca kwarcowego
Piec Hybrydowy z wkładem szamotowym -poza państwa zasięgiem cenowym
Proszę pamiętać że niektóre kraje europejskie nie tolerują pieczarki jako składnika zapiekanki zgłasza niemiecko języczne. |
2016-07-04 18:32:10 |
9 |
|
Firanki
Wszystkie powierzchnie w kuchni powinny być łatwo zmywalne do wysokości 2m. |
2016-06-13 15:42:34 |
3 |
|
Odbiór SANEPID - czy się stresować?
Z sanepidem należy się umówić na termin najłatwiej telefonicznie, nie czekając aż minie ustawowe 14 dni. Technicznie potrzebujesz poza wyżej wymienionymi:
-HACCAP -księgę inaczej odbiór warunkowy na 3 mic i jest to czas na napisanie/zlecenia napisana księgi HACCAP
-listę alergenów serwowanych w posiłkach
-badanie wentylacji mechanicznej
-umowę na wywóz śmieci
dobrze mieć przygotowane też:
-dokument poświadczający prawo do lokalu [np. umowa]
w sporadycznych przypadkach należy okazać [jednak zawsze warto o to wcześniej zapytać]
-karty techniczne chemii używanej w lokalu
-listę przynajmniej paru dostawców produktów spożywczych wraz z adresami i pełnymi nazwami oraz adresami magazynów
-kartę specyfikacji tech. urządzeń [np. zmywarki jeśli istnieje ryzyko że nie spełnia wymogów]
-atest farb na ścianach
W przypadku braku odbioru lub odbiorem warunkowym to inspektor ma obowiązek przedłożyć listę rzeczy do poprawki. Nie są to wymagania wyssane z palca a rzeczywiste ustalenia. W praprzodku braku odbioru do wdrożenia od razu w przypadku warunkowego w ciągu 3 mic.
Warto podczas umawiania wizyty Sanepidu zapytać o wymagane dokumenty i je w pełni przygotować.
Co do zmywarki jeśli zachowane są +/- przejścia i odległości i nie zakłócając ona w sposób oczywisty działa lokalu nikt jeszcze nie biegał z miarką bo lokalu. |
2016-06-13 15:40:41 |
3 |
|
lokal gastronomiczny, jak zacząć?
[i][font="Calibri Light",sans-serif]Zacznij od oceny lokalu z projektantem i projektu. Jedna toaleta nie powinna być problemem jeśli to mądrze opisać i bez konsumpcji na miejscu. W okolicy do polecenia:
[/font][/i]
[i][font="Calibri Light",sans-serif]Barbara Kowieska Tel: +48 601 573 230 Mail:barbara@kowieska.pl[/font] [/i] |
2016-06-13 15:21:38 |
9 |
|
Roll bar ,Nalewak, Dystrybutor Pepsi ,Coca Cola !
istnieją wyspecjalizowane firmy zajmujące instalacjami napojonymi posmix i premix. Koszt takiej instalacji w zależności od komponentów wybranej wierzy/kolumny oraz odległości waha się w granicach od 3500 do 20 000pln. Opłacalność od 50 litrów rodzaju napoju dziennie. |
2016-05-05 09:43:24 |
2 |
|
pomocy- lokal
Co do projektu jest on przydatny zawsze. Nie jest to duży koszt jednak zaopiniowany przez rzeczoznawce jest praktycznie niepodważalny dla sanepidu. Po drugie daje pełny obraz kosztów inwestycji. Jeśli była tam wcześniej gastronomia może nie będzie trzeba robić projektów branżowych np. elektryka czy wentylacja jednak sama w sobie aranżacja z opisem maszyn i urządzeń jest co najmniej niwelująca połowę kosztów. W przeciwnym razie po otwarciu bardzo szybko okaże się że np. brakuje kosza na śmieci, jest za mało powierzchniowi magazynowej w magazynie suchym lub też należy dokupić dodatkowe urządzenia których nie ma w projekcie a są niezbędne do otwarcia. Lub też wydajność istniejącego okapu wentylacyjnego nie pozwala na ustawienie potrzebnych urządzeń tak by był wydajny. |
2016-04-25 15:00:48 |
7 |
|
pomocy- lokal
Po pierwsze projekt: tzn. niezależny projektant technologiczny z okolicy. Istotne ze względu na to że to osoba która jeśli jest dobra pomoże dobrać wyposażenie narysuje aranżacje lokalu i przekaże do zaopiniowa rzeczoznawcy. Istnieją firmy oferujące projekt w cenie jednak nie daje to żadnej gwarancji uczciwej pracy ale jej też nie wyklucza. Osobiście polecam model negocjacji z firmami oferującymi wyposażenie niż zdawanie się na jedną.
Po drugie: Dostawcy. Niezależenie od tego jaki to będzie biznes musisz mieć gdzie magazynować półprodukty a to jest bardzo często uzależnione od kalendarza dostaw.
Po trzecie: Marketing odbudowywanie wizerunku w lokalizacji w której była już gastrostomia i splajtowała jest dużo trudniejsze niż budowanie nowej. Zastanów się nad tym jak pozyskać klientów i czy z ilości przejść czyli osób które przechodzą przed lokalizacją około 1,5% do 2% wjedzie do lokalu z przypadku jeśli wcześniej była tam gastronomia która splajtowała. Stań przed lokalem i policz czy te osoby wystarczą by utrzymać biznes. |
2016-04-24 19:57:26 |
7 |
|
Odbiór sanepidu i nie tylko
Czy to ma być lokal z kuchnią/ jaka? Pełną? Niepełną? Gdzie lokal będzie umiejscowiony? Piwnica parter? |
2016-04-03 15:29:03 |
6 |
|
Szukam Pomocy HCCP przy nowym lokalu Projekt Technologiczny
Mogę polecić 1-2 osoby zajmujące się projektowaniem nie powiązane z firmami. Bardzo proszę o kontakt telefoniczny. |
2016-03-28 19:04:59 |
6 |
|
pojemniki o gn do bemara - prosze o wyjasnienie
na każde z składników obiektowość x ilość porcji jeśli nie dokładasz produktów w międzyczasie. [np. 200g ziemniaków to jest 0,2l x30 porcji daje 6 l pojemności] na oko 2 lub 3 x GN1/1z tego dwa grzewcze jeden w t pokojowej lub chłodzony |
2016-03-20 15:11:38 |
2 |
|
WENTYLACJA mechaniczna - czy konieczna?
Mówimy o tym co się będzie działo w nocy ale chyba to cie nie dotyczy. Weź projektanta technologi który to narysuje opisze i doda pieczątkę rzeczoznawcy w tym przypadku szczególnego reprezentanta Sanepidu [1500-3000 PLN na fVAT] + firmę która podpiszę się pod badaniami wentylacji i jeśli to konieczne zrobi dokumentację wykonawczą około [1200-3000 na f-vat] i zapominasz o czyś takim jak negatywna opinia gdziekolwiek. Stawki średnie rynkowe dla dowolnego miejsca w Polsce. Może nie jest to najtańsza droga ale na pewno skuteczna i w dużej części zdejmująca z ciebie ryzyko oraz konieczność wiedzy na temat ilości wymian etc. |
2016-02-16 17:58:04 |
5 |
|
WENTYLACJA mechaniczna - czy konieczna?
Sanepid jeśli bardzo skrupulatny poprosi przy odbiorze jedynie o pomiarów wentylacji.
Co do wentylacji mechanicznej zawsze pytanie o to gdzie jesteś? W nowym/starym budynku w piwnicy czy na parterze? Nawet jedna szafa mroźnicza 0,6 kW potrafi podnieść znacznie temperaturę w małym pomieszczeniu bez wentylacji mechanicznej. 2-3 uradzania na których opierasz swój biznes a zwłaszcza tak wrażliwe na temperaturę produkty jak lody rzemieślnicze muszą mieć dobrą wentylacje. Kto doradzi? Lokalna firma od wentylacji/klimatyzacji. Jeśli nie znasz żadnej zaproś przedstawicieli 2-3 na rozmowy. |
2016-02-16 16:56:42 |
5 |
|
budowa grila na przyczepie , przyczepa gastronomiczna
Odbiór to jedno a odpowiedzialność za konstrukcie to drugie. Pamiętaj że jest to element poruszający się po drogach więc jeśli wydąży się cokolwiek niepożądanego odpowiedzialność spada na producenta. Ceny takich rzeczy z reguły są wysokie bo zawierają atesty dopuszczenia i certyfikaty.
Sanepid w przypadku poruszających się konstrukcji otwartych jest najmniejszym problemem. |
2016-02-11 22:21:12 |
3 |
|
kuchnia naturaln
Jeśli sprzedajesz swoje wyroby i/lub dokonujesz żywienia zbiorowego tak musi wiedzieć. W najgorszym wypadku jeśli tego nie zrobisz możesz dostać paragrafy z narażenia na utratę zdrowia lub życia.
Co do półproduktów było wiele lokali które nie potrafiły udokumentować historii pochodzenia półproduktów swoich dań i zostały bardzo szybko zamknięte.
Zacząć od planu: co chcesz sprzedawać, za ile, jak często, następnie ile to potencjalne generuje dochodu i jaką cześć z tego możesz zainwestować [nie więcej niż 50% w pierwszym roku to maksymalna kwota jaką chcesz wyłożyć na start]
Co do urządzeń najpierw określ menu i dzienną przepustowość a później zastanowisz się nad doborem odpowiedniej wielkości maszyn. |
2016-02-11 22:12:00 |
5 |
|
Poszukiwana piekarnia
Tak większość to robi. Pytanie co to do dokładnie ma być i za ile? |
2016-02-11 22:03:41 |
2 |
|
Chińczyk - co potrzeba do takiego baru
Dobre rozwiązania higieniczne czyli ściany i sufity z atestem. Nie rozumiem jak to ma pomóc otworzyć biznes? |
2016-02-11 21:57:51 |
10 |
|