FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / ODBIóR SANEPID - CZY SIę STRESOWAć?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

ODBIóR SANEPID - CZY SIę STRESOWAć?

Autor: Tom


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2016-06-05 o godzinie 19:29:11.
Cześć,

Mamy przyszykowany (i podbity przez sanepid) projekt technologiczny lokalu.
Zgłoszenie w SANEPID złożone - teraz tylko czekamy...ale bardzo się stresujemy :/

Mamy badanie sprawności klimatyzacji oraz badania wody.
Książeczki SANEPID też przyszykowane.

Oczywiście wszytko wykonane zgodnie z tym projektem. Ilość zlewów, rozkład pomieszczeń, sprzęty....

Co nas stresuje:
* oczywiście sam odbiór - czy urzędnik nie jest się w stanie np. przyczepić, ze zmywarka stoi 40cm (wygodniej) niż na planie?
* jest to nowy lokal - czy nie będzie w związku z tym, żadnych problemów :/
* czy może wydać "warunkowe" dopuszczenie?
* co w razie gdy dostaniemy odmowę otwarcia?


Słyszałem, że SANEPID ma 14 dni na odbiór (czy to są dni "pracujące" czy wszystkie)?
Co jeśli nie będzie kontroli przez ten czas?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: bcs
forumforum

Wypowiedzi: 58
Post 2 napisany 2016-06-13 o godzinie 15:40:41.
Z sanepidem należy się umówić na termin najłatwiej telefonicznie, nie czekając aż minie ustawowe 14 dni. Technicznie potrzebujesz poza wyżej wymienionymi:
-HACCAP -księgę inaczej odbiór warunkowy na 3 mic i jest to czas na napisanie/zlecenia napisana księgi HACCAP
-listę alergenów serwowanych w posiłkach
-badanie wentylacji mechanicznej
-umowę na wywóz śmieci
dobrze mieć przygotowane też:
-dokument poświadczający prawo do lokalu [np. umowa]
 w sporadycznych przypadkach należy okazać [jednak zawsze warto o to wcześniej zapytać]
-karty techniczne chemii używanej w lokalu
-listę przynajmniej paru dostawców produktów spożywczych wraz z adresami i pełnymi nazwami oraz adresami magazynów
-kartę specyfikacji tech. urządzeń [np. zmywarki jeśli istnieje ryzyko że nie spełnia wymogów]
-atest farb na ścianach  
W przypadku braku odbioru lub odbiorem warunkowym to inspektor ma obowiązek przedłożyć listę rzeczy do poprawki. Nie są to wymagania wyssane z palca a rzeczywiste ustalenia. W praprzodku braku odbioru do wdrożenia od razu w przypadku warunkowego w ciągu 3 mic.
Warto podczas umawiania wizyty Sanepidu zapytać o wymagane dokumenty i je w pełni przygotować.
Co do zmywarki jeśli zachowane są +/- przejścia i odległości i nie zakłócając ona w sposób oczywisty działa lokalu nikt jeszcze nie biegał z miarką bo lokalu.
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 3 napisany 2017-06-02 o godzinie 13:18:42.
Jeżeli masz podpisany przez rzeczoznawcę projekt  i remont wykonałeś zgodnie z projekttm to odbiór powinien przejść gładko i bez problemów

Pamiętaj, żeby na odbiór mieć przy sobie
- umowę wynajmu lokalu/akt własności lokalu
- umowę na dostawę  mediów (jeżeli nie jest to zawarte w umowie najmu)
- wyniki badania wody
- pomiar wydajności oraz jeżeli wymaga tego Sanepidu hałasu dla zainstalowanej wentylacji mechanicznej
- dokumentację HACCP w zakresie wymaganym przez Sanepid

POzdrawiam Hanna Półtorak HACPASZ: projekty technologiczne kuchni, dokumentacja HACCP poltorak@haccp-gmp.home.pl
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:46:49
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: ODBIóR SANEPID - CZY SIę STRESOWAć?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "odbiór sanepid - czy się stresować?" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.