![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: POMOCY- LOKAL |
|||||||
|
Autor:
yagna
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
Witam,
z racji tego, że otwieram swoją pierwsza działalność mam mnóstwo pytań. Pierwsze pojawia się na samym początku. Otóż, znalazłam lokal, który odpowiada pod względem lokalizacji, lokal posiada 34m2 i był tam wcześniej kebab. Mój pomysł jest zupełnie inny tylko gdzie mogę dowiedzieć się czy lokal, który wybrałam będzie nadawał się do prowadzenia mojej działalności? Czy powinnam zrobić nowy projekt gastronomiczny czy mam bezpośrednio udać się do sanepidu? Proszę o pomoc bo stoję teraz w miejscu.. proszę o poważne potraktowanie mojego pytania, każdy przecież kiedyś zaczynał :) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Adrian
Wypowiedzi: 8 |
Witaj, opowiedz więcej o sowim pomyśle na biznes. Chętnie pomogę w miarę swojej wiedzy i chętne sam się czegoś od ciebie nauczę.
|
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
Po pierwsze projekt: tzn. niezależny projektant technologiczny z okolicy. Istotne ze względu na to że to osoba która jeśli jest dobra pomoże dobrać wyposażenie narysuje aranżacje lokalu i przekaże do zaopiniowa rzeczoznawcy. Istnieją firmy oferujące projekt w cenie jednak nie daje to żadnej gwarancji uczciwej pracy ale jej też nie wyklucza. Osobiście polecam model negocjacji z firmami oferującymi wyposażenie niż zdawanie się na jedną.
Po drugie: Dostawcy. Niezależenie od tego jaki to będzie biznes musisz mieć gdzie magazynować półprodukty a to jest bardzo często uzależnione od kalendarza dostaw. Po trzecie: Marketing odbudowywanie wizerunku w lokalizacji w której była już gastrostomia i splajtowała jest dużo trudniejsze niż budowanie nowej. Zastanów się nad tym jak pozyskać klientów i czy z ilości przejść czyli osób które przechodzą przed lokalizacją około 1,5% do 2% wjedzie do lokalu z przypadku jeśli wcześniej była tam gastronomia która splajtowała. Stań przed lokalem i policz czy te osoby wystarczą by utrzymać biznes. |
||||||
|
Autor:
yagna
Jeżeli wcześniej była w lokalu inna działalność gastronomiczna to projektu drugi raz nie muszę robić, prawda ? Tak przynajmniem dowiedziałam się od Pana z firmy zajmującej się projektami gastro. Czekam teraz na jego odpowiedz czy lokal w ogóle nadaje się pod działalność gastonomiczną, jaką ja sobie wymyśliłam :)
Dostawców już wstępnie znalazłam, natomiast na początku sama mam zamair we wszystko się zaopatrywać ( chodzi o to, że w mojej działalności nie będę potrzebowała dużo produktów) Kwestię marketingową też już mam przemyślaną :) Co jeszcze mjszę wiedzieć, czego unikać w umowach najmu? Najlepiej na jaki okres czas podposać umowę? Właścicielka lokalu chce na rok bez możliwości wcześniejszego rozwiązania ? Nie jest ona zbyt korzystna dla mnie, jakich argumentów użyć żeby jednak przekonać ją do zmiany umowy? |
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
Co do projektu jest on przydatny zawsze. Nie jest to duży koszt jednak zaopiniowany przez rzeczoznawce jest praktycznie niepodważalny dla sanepidu. Po drugie daje pełny obraz kosztów inwestycji. Jeśli była tam wcześniej gastronomia może nie będzie trzeba robić projektów branżowych np. elektryka czy wentylacja jednak sama w sobie aranżacja z opisem maszyn i urządzeń jest co najmniej niwelująca połowę kosztów. W przeciwnym razie po otwarciu bardzo szybko okaże się że np. brakuje kosza na śmieci, jest za mało powierzchniowi magazynowej w magazynie suchym lub też należy dokupić dodatkowe urządzenia których nie ma w projekcie a są niezbędne do otwarcia. Lub też wydajność istniejącego okapu wentylacyjnego nie pozwala na ustawienie potrzebnych urządzeń tak by był wydajny.
|
||||||
|
Autor:
yagna
To taki projekt jak najbardziej będę robiła, znaczy zlecę to firmie - lokal jest mały więc muszę mieć idealnie zrobiony projekt żeby każdy centymetr lokalu dobrze zagospodarować.
A co z umową? na co uważać? |
||||||
|
Autor:
Bieleckisz
Wypowiedzi: 6 |
z umową to uważać szczególnie na odpowiedzialność najemcy względem lokalu i wynajmujacego. Tu potrafia tak ładnie sobie napisać o wszelkich naprawach na koszt najemcy że potem skóra bieleje od kwot za naprawy
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 08:22:19 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|