![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: WENTYLACJA MECHANICZNA - CZY KONIECZNA? |
|||||||
|
Autor:
miko
Wypowiedzi: 2 |
Dzień dobry,
Mam pewną niejasność co do warunków technicznych. Otwieram lokal w którym na zapleczu 14m2 bedą produkowane lody rzemieślnicze (prosta "kuchnia" czyli - frezer z pasteryzatorem, jedna zamrażarka skrzyniowa, jedna lodówka, dwa zlewy i blat jako miejsce pracy. Łączna moc urządzeń max 5-6kW z czego współczynnik pracy wspólnej będzie niewyskoki. Frezer 2kW i pasteryzator 1,8kW - będą pracować 1-2h dziennie i nigdy jednocześnie). Sala sprzedaży to jedynie witryna 1,5kW - lody sprzedawane na wynos. Moja rozterka dotyczy wentylacji. W jednym sanepidzie mówią, że "chyba" wystarczy grawitacyjna, w innym nic nie mówią bo takie rzeczy wie technolog któremu mogę zlecić przygotowanie projektu (jasne że za niemałe pieniądze), a technolog na pewno powie że musi być mechaniczna, bo przecież za projekt weźmie pieniążki, a i poleci "przypadkową" firmę co takie układy wykonuje. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia, czy może ktoś potrafi mi podpowiedzieć? Podałem moce urządzeń, ponieważ doszukałem się informacji że wymaganą sprawność wentylacji określa się min. określając bilans zysków ciepła z urządzeń elektrycznych.. Jak to jest... Czy ta wentylacja mechaniczna jest konieczna...? Gdzie szukać odpowiedzi..? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
Sanepid jeśli bardzo skrupulatny poprosi przy odbiorze jedynie o pomiarów wentylacji.
Co do wentylacji mechanicznej zawsze pytanie o to gdzie jesteś? W nowym/starym budynku w piwnicy czy na parterze? Nawet jedna szafa mroźnicza 0,6 kW potrafi podnieść znacznie temperaturę w małym pomieszczeniu bez wentylacji mechanicznej. 2-3 uradzania na których opierasz swój biznes a zwłaszcza tak wrażliwe na temperaturę produkty jak lody rzemieślnicze muszą mieć dobrą wentylacje. Kto doradzi? Lokalna firma od wentylacji/klimatyzacji. Jeśli nie znasz żadnej zaproś przedstawicieli 2-3 na rozmowy. |
||||||
|
Autor:
miko
Wypowiedzi: 2 |
Dziękuję za odpowiedź :)
Przy odbiorze może jedynie poprosić - natomiast przy opiniowaniu w stacji (bądź u rzeczoznawcy) mogą wszystko policzyć (kubatury, ilości wymian powietrza etc.) i mogą zaopiniować negatywnie.. To mnie boli. Chodzi mi o to aby sanepid mi zatwierdził (mam pełno przepisów z których nic nie rozumiem a inne są tak ogólne, że nic z nich nie płynie) a później, jeśli będzie potrzeba podniosę standard tej wentylacji. Budynek to lata 70-80, pięć pięter, na parterze, w ciągu lokali użytkowych, kanały wentylacyjne udrożnione z silnym ciągiem (sprawdzone). Wymiana ciepła? heh, i tak planuję mieć drzwi otwarte jak szeroko - w tej branży klient musi widzieć towar i musi mu pociec ślinka :) |
||||||
Autor:
bcs
![]() ![]() Wypowiedzi: 58 |
Mówimy o tym co się będzie działo w nocy ale chyba to cie nie dotyczy. Weź projektanta technologi który to narysuje opisze i doda pieczątkę rzeczoznawcy w tym przypadku szczególnego reprezentanta Sanepidu [1500-3000 PLN na fVAT] + firmę która podpiszę się pod badaniami wentylacji i jeśli to konieczne zrobi dokumentację wykonawczą około [1200-3000 na f-vat] i zapominasz o czyś takim jak negatywna opinia gdziekolwiek. Stawki średnie rynkowe dla dowolnego miejsca w Polsce. Może nie jest to najtańsza droga ale na pewno skuteczna i w dużej części zdejmująca z ciebie ryzyko oraz konieczność wiedzy na temat ilości wymian etc.
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Jesli chciałby Pan pomocy w tym zakresie, to my możemy pomóc, wykonujemy i projekty technologiczne i zarazem doradzimy jak najtaniej wykonac wentylacje w Pana lokalu i zarazem mamy uprawnienie do pomiaru wentylacji, wiec problem z głowy. wentylacja ani projekt nie musi drogo kosztowac... gastromex@wp.pl, 531 801 101
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:09:01 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|