FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / WENTYLACJA MECHANICZNA - CZY KONIECZNA?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

WENTYLACJA MECHANICZNA - CZY KONIECZNA?

Autor: miko


Wypowiedzi: 2
Post 1 napisany 2016-02-16 o godzinie 16:19:20.
Dzień dobry,

Mam pewną niejasność co do warunków technicznych. Otwieram lokal w którym na zapleczu 14m2 bedą produkowane lody rzemieślnicze (prosta "kuchnia" czyli - frezer z pasteryzatorem, jedna zamrażarka skrzyniowa, jedna lodówka, dwa zlewy i blat jako miejsce pracy. Łączna moc urządzeń max 5-6kW z czego współczynnik pracy wspólnej będzie niewyskoki. Frezer 2kW i pasteryzator 1,8kW - będą pracować 1-2h dziennie i nigdy jednocześnie). Sala sprzedaży to jedynie witryna 1,5kW - lody sprzedawane na wynos.

Moja rozterka dotyczy wentylacji. W jednym sanepidzie mówią, że "chyba" wystarczy grawitacyjna, w innym nic nie mówią bo takie rzeczy wie technolog któremu mogę zlecić przygotowanie projektu (jasne że za niemałe pieniądze), a technolog na pewno powie że musi być mechaniczna, bo przecież za projekt weźmie pieniążki, a i poleci "przypadkową" firmę co takie układy wykonuje.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia, czy może ktoś potrafi mi podpowiedzieć? 
Podałem moce urządzeń, ponieważ doszukałem się informacji że wymaganą sprawność wentylacji określa się min. określając bilans zysków ciepła z urządzeń elektrycznych.. 
Jak to jest... Czy ta wentylacja mechaniczna jest konieczna...? Gdzie szukać odpowiedzi..?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: bcs
forumforum

Wypowiedzi: 58
Post 2 napisany 2016-02-16 o godzinie 16:56:42.
Sanepid jeśli bardzo skrupulatny poprosi przy odbiorze jedynie o pomiarów wentylacji.

Co do wentylacji mechanicznej zawsze pytanie o to gdzie jesteś? W nowym/starym budynku w piwnicy czy na parterze? Nawet jedna szafa mroźnicza 0,6 kW potrafi podnieść znacznie temperaturę w małym pomieszczeniu bez wentylacji mechanicznej. 2-3 uradzania na których opierasz swój biznes a zwłaszcza tak wrażliwe na temperaturę produkty jak lody rzemieślnicze muszą mieć dobrą wentylacje. Kto doradzi? Lokalna firma od wentylacji/klimatyzacji. Jeśli nie znasz żadnej zaproś przedstawicieli 2-3 na rozmowy.
 
Autor: miko


Wypowiedzi: 2
Post 3 napisany 2016-02-16 o godzinie 17:18:46.
Dziękuję za odpowiedź :)

Przy odbiorze może jedynie poprosić - natomiast przy opiniowaniu w stacji (bądź u rzeczoznawcy) mogą wszystko policzyć (kubatury, ilości wymian powietrza etc.) i mogą zaopiniować negatywnie.. To mnie boli. 
Chodzi mi o to aby sanepid mi zatwierdził (mam pełno przepisów z których nic nie rozumiem a inne są tak ogólne, że nic z nich nie płynie) a później, jeśli będzie potrzeba podniosę standard tej wentylacji.

Budynek to lata 70-80, pięć pięter, na parterze, w ciągu lokali użytkowych, kanały wentylacyjne udrożnione z silnym ciągiem (sprawdzone). Wymiana ciepła? heh, i tak planuję mieć drzwi otwarte jak szeroko - w tej branży klient musi widzieć towar i musi mu pociec ślinka :)
 
Autor: bcs
forumforum

Wypowiedzi: 58
Post 4 napisany 2016-02-16 o godzinie 17:58:04.
Mówimy o tym co się będzie działo w nocy ale chyba to cie nie dotyczy. Weź projektanta technologi który to narysuje opisze i doda pieczątkę rzeczoznawcy w tym przypadku szczególnego reprezentanta Sanepidu [1500-3000 PLN na fVAT] + firmę która podpiszę się pod badaniami wentylacji i jeśli to konieczne zrobi dokumentację wykonawczą około [1200-3000 na f-vat] i zapominasz o czyś takim jak negatywna opinia gdziekolwiek. Stawki średnie rynkowe dla dowolnego miejsca w Polsce. Może nie jest to najtańsza droga ale na pewno skuteczna i w dużej części zdejmująca z ciebie ryzyko oraz konieczność wiedzy na temat ilości wymian etc.
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 5 napisany 2016-03-12 o godzinie 04:15:50.
Jesli chciałby Pan pomocy w tym zakresie, to my możemy pomóc, wykonujemy i projekty technologiczne i zarazem doradzimy jak najtaniej wykonac wentylacje w Pana lokalu i zarazem mamy uprawnienie do pomiaru wentylacji, wiec problem z głowy. wentylacja ani projekt nie musi drogo kosztowac...   gastromex@wp.pl,   531 801 101
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 07:09:01
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: WENTYLACJA MECHANICZNA - CZY KONIECZNA?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "wentylacja mechaniczna - czy konieczna?" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.