FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / GOOCHA
goocha
Lokalizacja: Żuromin
Data rejestracji w systemie: 2011-10-30
Ilość tematów: 14       Ilość wypowiedzi: 17       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
odzież
Witam:) Od czasów kiedy pracowałam w gastronomii troszkę minęło czasu. Teraz mam własną działalność- lokal z kurczakami z rożna, fast-food i właśnie w związku z tym czy będę musiała być ubrana w biały fartuch czy w zwykłej podkoszulce bądź w zapasce mogę pracować? Pamiętam, że jak się uczyłam i w wakacje pracowałam w budce z fast-foodami to miałam zwykłą podkoszulkę.
2012-02-05 12:16:42 1
GAZ
Witam! Może ktoś mi napisać na ile mi wystarczy butla gazowa (11l) przy kurczakach z rożna. Producenci piszą zuzycie gazu np.540g/h ale niestety nic mi to ie mówi.Punkt z kurczakami będzie czynny przez 10 godzin. Może taniej mnie wyniesie rożno elektryczne niż gazowe (gaz idzie w góre). Jeśli ktoś może mi napisać na ile starczy mi taka butla to była bym wdzięczna.
2012-01-31 14:35:28 2
szkolenie
Tak, pracownik powinien przejść szkolenie. Nawet pisząc księgę GMP/GHP musisz napisać tzw. szkolenie pracowników. Kiedyś wymagana była tylko książeczka zdrowia, a teraz wymyślają. Ale zależy wszystko od pań sanepidu i ich humoru czy będą chciały szkolenie. Skoro nie zamierzasz pracować w punkcie to tylko pracownika możesz przeszkolić, bo GMP/GHP to instrukcje mycia rąk, zaplecz, magazynu, sprzętu drobnego, higieny osobistej, wywóz śmieci, etay produkcji itp., więc wszystko to czym będzie zajmował się pracownik.
2012-01-31 13:13:06 7
szkolenie
Tak, będziesz musiała skończyć chociaż szkolenie GMP/GHP-dostęne w internecie za 200 zł i otrzymujesz certyfikat.
2012-01-30 17:43:43 7
szkolenie
Witam:) Posiadam wyższe wykształcenie inżynier towaroznawstwa specjalność jakość żywności, technika żywienia zbiorowego i dyplom kucharza. Czy będę musiała odbywa szkolenie GHP/GMP? Pani z sanepidu powiedziała, że dyplomy im nic nie mówią i żebym przyniosła jakiś dokument co mogę robić po takich studiach. Na dyplomie B jest napisane tak: Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe: Absolwent posiada kwalifikacje do pracy na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych, jak i prowadzenia własnych podmiotów gospodarczych: w różnych segmentach gospodarki, a zwłaszcza w przemyśle spożywczym, handlu, transporcie i gospodarce magazynowej, oddziałach kontroli towarowo-celnej i sanitarnej. Posiada kwalifikacje specjalisty-towaroznawcy w zakresie kształtowania, kontroli i sterowania jakością towarów i usług we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego i branżach pokrewnych w warunkach gospodarki rynkowej. Czy ten opis wystarczy czy muszę kończyć szkolenie i mieć certyfikat. Na studiach miałam księgę HACCP- sporządzenie księgi, ale nie mam żadnego certyfikatu.
2012-01-26 15:01:56 1
szkolenie
Witam:) Posiadam wyższe wykształcenie inżynier towaroznawstwa specjalność jakość żywności, technika żywienia zbiorowego i dyplom kucharza. Czy będę musiała odbywa szkolenie GHP/GMP? Pani z sanepidu powiedziała, że dyplomy im nic nie mówią i żebym przyniosła jakiś dokument co mogę robić po takich studiach. Na dyplomie B jest napisane tak: Posiadane kwalifikacje oraz uprawnienia zawodowe: Absolwent posiada kwalifikacje do pracy na stanowiskach inżynierskich i kierowniczych, jak i prowadzenia własnych podmiotów gospodarczych: w różnych segmentach gospodarki, a zwłaszcza w przemyśle spożywczym, handlu, transporcie i gospodarce magazynowej, oddziałach kontroli towarowo-celnej i sanitarnej. Posiada kwalifikacje specjalisty-towaroznawcy w zakresie kształtowania, kontroli i sterowania jakością towarów i usług we wszystkich gałęziach przemysłu spożywczego i branżach pokrewnych w warunkach gospodarki rynkowej. Czy ten opis wystarczy czy muszę kończyć szkolenie i mieć certyfikat. Na studiach miałam księgę HACCP- sporządzenie księgi, ale nie mam żadnego certyfikatu.
2012-01-25 15:54:26 7
zatwierdzenie
Witam. Napisałam księgę GHP/GMP dla malego punktu gastronomicznego czy musi ktoś mi ją zatwierdzić? W skład księgi wchodzi: - Instrukcja Mycie i odkażanie rąk oraz pomieszczeń toalet, - Instrukcja korzystania z WC, - Instrukcja zabezpiecznia zakładu przed szkodnikami, - Instrukcja usuwanie eśmieci, odpadów i ścieków, - Instrukcja przyjęcia urzędowej kontroli osób wizytujących zakład, - Instrukcja nadzoru nad wyposażeniem - Instrukcja konserwacji maszyn i urządzeń, - instrukcja kontrola warunków magazynowania, - Instrukcja rozmnażania i mycia lodówki, - Instrukcja postępowania w przypadku wyników badania wody niezgodnych z wymaganiami, - Instrukcja zaopatrzenia zakładu w wodę, - Instrukcja technologiczna postępowania z surówkami - Instrukcja szkolenia personelu, - Instrukcja przyjęcia surowców i materiałów pomocniczych oraz sposób ich magazynowania w zakładzie, - Instrukcja higieny na stanowisku pracy w punkcie gastronomicznym, - Instrukcja nadzorowania wody, - Instrukcja nadzorowania nad dokumentacją, - Instrukcja mycia urządzeń i sprzętu drobnego, - Instrukcja mycia i dezynfekcji sali konsumpcyjnej, - Instrukcja mycia pomieszczenia konsumpcyjnego i zaplecza socjalno-sanitarnego lokalu, - Instrukcja utrzymania otoczenia punktu gastronomicznego0. - Instrukcja technologiczna wydawania dań i napojów W skład jeszcze wchodzi: - karta reklamacji towaru, - Karta kontroli przyjęcia towaru, - Karta kontroli temperatury urządzenia chłodniczego Czy coś jeszcze muszę umieścić w tej księdze czy to co mam to wystarczy? Jest to punkt gastronomiczny z kurczakami z rożna, zapiekankami, hot-dogami, goframi, hamburgerami. Nie ma magazynu, jest tylko zaplecze. Wszystko będzie dowożone gotowe od producentów.
2012-01-24 13:24:43 2
MAKRO
Witam:) Potrzebuje naczyń jednorazowych i zastanawiam się czy w Makro bym je dostała? Chodzi mi także o torby do kurczaka z rożna.
2012-01-03 17:43:57 4
odbiór
Witam ponownie:))) Żeby odebrać lokal to potrzebna jest opinia rzeczoznawcy BHP, kominiarza (klimatyzacja) a ostatni sanepid-zgadza się?A jeśli chodzi o straż pożarną? bo różnie mi mówią jedni, że potrzebny rzeczoznawca a inni że wystarczy powiadomić straż pożarną, że będzie otwarty punkt gastronomiczny.Oczywiście PIH i PIP powiadamiam tylko listownie? Dziękuję za pomoc:)
2011-12-29 18:26:48 3
dobra praktyka higeniczna
Witam. Mam pytanko co powinna zawierać dokumentacja GHP w małej gastronomii?. Jak dobrze pamiętam to do książeczki zdrowia prócz badań na nosicielstwo, będzie potrzebne badanie krwi, moczu i chyba prześwietlenie klatki piersiowej?i jeszcze jedno pytanko Będę miała rożno gazowe na propan -butan(zwykła butla gazowa jak w domach) czy potrzebuję odbioru przez gazownię?`Mi się wydaje, że nie muszę nigdzie zgłaszać, ktoś mi powiedział, że odbiór przez gazownię potrzebny.Dziękuję za szybkie odpowiedzi:)
2011-12-27 13:26:48 10
rożno
Potrzebuje namiary na rożno gazowe na 12 kurczaków. Firma od której mialam mieć rożno niestety nie była szczera do końca, a w internecie - tragedia z towarem. Jeśli ktoś mi może pomóc była bym wdzięczna:) Dzia
2011-12-21 01:04:45 4
odpady
Jeszcze mam jedno pytanie: Będę miała kurczaki z rożna, czy pozostalości po kurczakach (kości) mogę wyrzucać do kosz i zaliczać je do nieczystości stałych czy muszę mieć firmę, która mi będzie odbierała te kości?
2011-12-20 09:50:14 2
utylizacja tłuszczu
Witam. Potrzebuje namiary na firmę, która odbierała by ode mnie zużyty tłuszcz.Jestem z województwa mazowieckiego.Potrzebuje także dokumentacji GHP-GMP gdzie mogę ją dostać i w jakie cenie.Rzeczoznawcy muszą się podpisać pod projektem technologicznym czy wystarczy oświadczenie wydane przez nich? Dziękuję za pomoc:)
2011-12-20 09:30:39 3
łazienki
Witam:) Otwieram punkt gastronomiczny z miejscami siedzącymi dla klientów. Będę pracowała sama, czy mogę mieć jedną łazienkę w lokalu? Czy muszę mieć dokumentacje GHP i GMP da rade je ściągnąć z internetu? Na co zwraca sanepid przy odbiorze lokalu? Będę miała dania typu fast-food i kurczaki z rożna. Dziękuję za podpowiedzi:))
2011-12-14 15:24:41 2
okap gastronomiczny
Sanepid mówił o klimatyzacji
2011-11-21 16:04:09 9
okap gastronomiczny
Witam. Zamierzam otworzyć punkt z kurczakami z rożna, zapiekanki, frytki, gofry, hot-dogi, hamburgery. Byłam w sanepidzie i kazali mi założyć klimatyzację w lokalu, nic nie mówili o okapie. Czy muszę montować okap??? Lokal ma 30m2, a wysokość 2,50-2,60m, będę sama pracowała, lokal jest z miejscami do konsumpcji. Czy sama mogę zamontować te dwa urządzenia? Jeśli chodzi o projekt technologiczny- to sama mogę go sporządzić? Wcześniej była w tym lokalu gastronomia, ale sanepid sobie zażyczył projektu. Dziękuje za podpowiedzi:)
2011-11-20 11:41:05 9
Kurczki z rożna
Witam:) Potrzebuje pomocy w sprawie punktu gastronomicznego. Chcę otworzyć punkt gastronomiczny, w którym będą serwowane kurczaki z rożna a prócz nich to jeszcze hot-dogi, hamburgery, frytki,zapiekanki, skrzydelka pieczone, napoje,gofry. Chciała bym wiedzieć czy sanepid bedzie mi robił jakieś problemy. W lokalu, który będę wynajmować był już kiedyś punktem gastronomicznym, nie ma płytek (są w łazience), wysokość pomieszczenia gdzieś ze 2 metry,brak ogrzewania. Czy wystarczy butla gazowa do ogrzania?Czy potrzebna jest kasa fiskalna?Jak byłam gdzieś 6 miesięcy temu w sanepidzie to powiedzieli mi, że muszę u nich kończyć (odpłatnie)kurs, aby móc prowadzić taka działalność, Jestem po technikum gastronomicznym, mam studia z jakości żywności i mistrza kucharza-czy muszę jeszcze kończyć u nich ten kurs?Czy będą robić badania wody?Bym zapomiala w moim punkcie dania będą podawane na jednorazowych talerzach.Myślicie że ta działalność jest dobrym pomysłem? Jest niedaleko dworca autobusowego i technikum.Z góry dziękuję za pomoc:)))
2011-10-30 01:38:55 2
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.