LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Umowa na dostarczanie wody do przyczepy/busa.
Witam, przeszło z oswiadczeniem ze woda bedzie zakupywana w sklepie lub hurtowni, takze bez wiekszej kominatoryki, ogolnie odbior busa gastronomicznego to farsa, jakies pytania to podpowiem jak swoimi silami odebrac auto gastronomiczne bez niepotrzebnych oplat za projekty itp. |
2015-06-29 14:11:51 |
5 |
|
ITALGAST TO OSZUST I ZŁODZIEJ !!!!!!!!!!!!!!!
Proszę więc udostępnic tresc takiej umowy komisowej z komisu Italgast. Nie oddanie pieniędzy za sprzęt sprzedany zaginiony itd. to jest jedna sprawa, a podpisanie umowy z karnymi odsetkami za magazynowanie to inna sprawa. Z tego co czytałem na internecie na forum to dużo ludzi macha ręką i w momencie jak komis nie płaci kasy, kręci, mąci wodę to odpuszczają a pożniej mija kilka lat i przychodzi nakaz nakaz zapłaty, komornik i inne chore akcje. A przecież wystarczy pójść na Policje i zgłosić zaistniały fakt, że komis nie oddaje pieniędzy ani sprzętu. Nawet jak nic z tego to zawsze jest sporządzany protokół policyjny na podkładkę. Ale tak sobie tylko pisze bo nie czytałem wzoru umowy komisowej. |
2014-12-31 16:26:02 |
12 |
|
ITALGAST TO OSZUST I ZŁODZIEJ !!!!!!!!!!!!!!!
Aha i jeszcze pytanie do autora awangarda, Czy ma Pan umowę na wykonanie mebli, czy wystawił Pan fakturę i czy wziął Pan zaliczkę za meble które Pan dostarczył? Ciekawi mnie przebieg transakcji począwszy od telefonu z zamówieniem od firmy Italgast do autora. |
2014-12-07 17:54:22 |
12 |
|
ITALGAST TO OSZUST I ZŁODZIEJ !!!!!!!!!!!!!!!
Czytałem na temat tej firmy trochę w internecie, panowie wysyłają polecenia zapłaty za magazynowanie urządzeń wcześniej wziętych w komis. A skoro tak to musi być podpisana umowa komisowa. Czy ktoś z poszkodowanych mógłby wykreślając swoje dane osobowe udostępnić treść takiej umowy, wkleić tutaj bądź wkleić link do takiej umowy? |
2014-12-07 17:48:08 |
12 |
|
Umowa na dostarczanie wody do przyczepy/busa.
Witam. Pani z sanepidu poprosiła mnie o zawarcie umowy z firmą która będzie dostarczać wodę do mojego samochodu gastronomicznego, czy ktoś z Was może mi polecić firmę która dostarczy wodę wtedy kiedy będzie potrzebna nie wiążąc się umową na stałe dostawy? |
2014-07-17 17:34:24 |
5 |
|
Parę pytań na temat smażenia skrzydełek i ich podawania
Cześć, skrzydła smażysz w temp minimum 180 nawet 190, 7-8min, bez żadnego przykrycia we frytkownicy otwartej. Możesz smażyć je tylko w marynacie wtedy nie będą nasiąknięte tłuszczem albo w panierce wtedy będą na pewno bardziej kaloryczne ale również smaczne oraz chrupiące. |
2014-07-12 13:47:01 |
5 |
|
Ciepła woda w przyczepce gastronomicznej
Są odpowiednie urządzenia z zasobnikiem 5L i kranem wieszane na ścianie, które podgrzewają wodę a nawet gotują. Wtedy nie musisz robić ujęcia wody z wodociągów, kupować grzałek czy pompy wody. Wlewasz wodę od góry podłączasz pod prąd i woda się nagrzewa do ustawionej temperatury. Mam tak zrobione u siebie. |
2014-06-27 12:19:31 |
12 |
|
kurczaki a la KFC
Witam, panierka to zwykła mąka, kurczaka można smażyc we frytkownicy ciśnieniowej ale w otwartej również. |
2014-03-19 14:42:05 |
4 |
|
Filtracja oleju i zalety
Ja używam Olfryt z Kruszwicy, frytura płynna, kiedyś używałem Tytan też z Kruszwicy frytura stała. Jeśli używasz frytkownicy gazowej to możesz użyc stałej oraz płynnej, a jeżeli elektrycznej to płynnej. Nie masz aż tak dużej frytkownicy, więc nie ma co cdzwonic i pytac o ceny, zobacz w makro, tam jest frytura, będzie dobra dla Ciebie. |
2014-02-01 16:17:56 |
23 |
|
Filtracja oleju i zalety
tomekpp filtry można zamówić w firmie, nazywają się (na mail crxvtec@interia.pl) bez reklamy. W punkcie stacjonarnym nie masz problemu bo stawiasz maszynę gdzie chcesz, natomiast w gastronomii mobilnej też jest wyjście. Ja zrobiłem to tak że ustawiłem 3 frytownice a miedzy nimi stolik na tace na mięso, specjalnie wyprofilowany, pod nim natomiast trzymam maszynę filtrującą, wszystko mam w jednym ciągu, nad tym okap a na przeciwko stół do panierowania. Da się to ogarnąć, ale trzeba mieć sporo miejsca, ja mam busa z kontenerem 6 metrowym. Masywne piszesz... ten model na alegro rzeczywićsie jest trochę przerośniety, kuweta jest wkładana w stelaż,mój jest mniejszy za to ścianki ma wyższe, kuweta jest na kółkach, bez stelaża a na to nakladana jest pompa w obudowie ze stali kwasoodpornej którą zdejmuję do mycia kuwety. Pracuje na frytownicach ze scislej czołówki producentów, maszyna filtrująca którą nabyłem w Polsce za 1500zł, nowa warta jest 3tysiące dolarów + koszt wysyłki z Usa, ale już sama pompa do tej maszyny czyli serce to wydatek 550dolarów. Facet który ją sprzedawał wiedział dobrze do czego służy i ile jest warta ale co z tego jak nie miał komu jej sprzedać, zaproponowałem mu tyle ile warta jest realnie za materiał. W Polsce mało ludzi prywatnie tak jak ja wykorzystuje system filtracji oleju, dlatego bo tego rodzaju system-poważne słowo ale nic innego jak zlanie oleju do pojemnika, wyczyszczenie komory smażalniczej i napełnienie olejem wykorzystuje się przy smażeniu produktów w panierce, która w ilości znacznej opada na dno maszyny. W mojej firmie użycie systemu Vito nic by nie pomogło bo urządzenie przelewa olej przez filtr a nie zbiera osadów poniżej grzałek w strefie zimnej, poza tym Vito nie można użyć do frytownicy bo budowa na to nie pozwala można jej użyć do mniejszych frytkownic nastawnych, lub stojących ale dla małej ilości, pojemności oleju w której usmażymy frytki a nie potraw w panierce które potrzebują głębokiego oleju, ale jak już pisałem do małej frytkownicy użyłbym garnka a nie maszynki za 6 tysięcy. Reasumując, jeżeli ktoś pisze że dużo smaży w panierce i wykorzystuje Vito z powodzeniem to inaczej rozumiemy słowo "dużo". Jacass prowadząc firmę 3 lata i będąc poważnym restauratorem to chyba wiesz że filtrować olej należy codziennie od początku nawet jak olej jest klarowny,żeby usunąć stałe i rozpuszczone substancje występujące w oleju, a nie zamawiać firmę która filtruje olej wówczas gdy jest przepalony, jezeli zamawiasz firmę do przefiltrowania 10 litrów oleju to nie jest to rozsądne, jężeli posiadasz więcej 10litrowych frytownic np.3 to koszt zabiegu to tylko 30zł, żeby przefiltrować 30l oleju rozstawiają się na polowie kuchni??? a kto by przyjechał to przefiltrować za 30zł chyba że dojazd 200zł. Jako też poważny restaurator piszesz że odkąd zanabyłeś Vito filtrujesz olej sam kiedy już jest przepalony (nie zjadłbym nic u ciebie z frytury) czyścisz sobie filtr a raz na tydzień udajesz się do tesco lub biedronki żeby dolać oleju całe 2 Litry, szczerze... musisz być naprawdę bardzo poważnym restauratorem, gruba szychą znawcą kulinarnym o nieprzeciętnym smaku korzystającym jak piszesz duzo z frytury wszak najlepsze jedzenie tylko z frytury. Proponuję ujawnić się Panie przedstawicielu handlowy z firmy Vito, dawno takiego cukrowania nie czytalem, strzelam że Justyna73 to ta sama osoba, a jeżeli chybiłem to Pani zmieni zajęcie, bo nie ma Pani pojęcia o oleju i smażeniu we fryturze, oleju sie nie wymienia codziennie tylko filtruje codziennie i to kilka nawet kikanaście razy, kupiła Pani system vito za tyle kasy i wyrzuca Pani olej po 3 dniach? Kazik Staszewski śpiewał czy wy nas macie za idiotów? |
2013-06-19 02:25:52 |
23 |
|
Filtracja oleju i zalety
Podobna w budowie maszyna filtrująca jest obecnie na alegro (3303041429). Facet chce za nia chore pieniądze, ja kupiłem swoją za 1500zł drugą zbudowałem za podobne pieniądze. Jest bardzo prosta w budowie i filtruje frytownice o dużej pojemności frytury nie pozostawiając żadnego syfu, cząstek jedzenia czy panierki. |
2013-06-18 12:36:03 |
23 |
|
Filtracja oleju i zalety
Justyna73 wymienialiście olej codziennie a teraz wymieniacie co 2-3 dni... I Wydaje ci się że to jest oszczędność??? Ja smażę ok 100kg mięsa w panierce codziennie w maszynie o pojemności 50 litrów i wymieniam olej co 20dni nawet do miesiąca, czas filtracji 5-10minut w zależności od ilości syfu w maszynie, maszyna filtrująca wyniosła mnie 1500zł a filtr kosztuje ok1zł , jak założę 2 filtry na raz to nie pękają i można na noich filtrować pare dni, Polecam sposoby które przynoszą realne oszczędności bez wydawania chorej kasy na start i te drogie filtry w cenie 1L oleju to też zdzierstwo. |
2013-06-16 11:45:16 |
23 |
|
Filtracja oleju i zalety
Świetny pomysł jak ktoś nie ma pomysłu co zrobić z 6-cioma tysiącami złotych, dla tych którzy się zastanawiają polecam duży gar bądz wiadro 10L po fryturze bądz każdy inny pojemnik + filtr, koszt to pojemnik i filtr 1zł za sztukę, robi robotę, cała kasa zostaje w kieszeni. Twoje urządzenie jest bardzo drogie na starcie plus chore ceny filtrów i pewnie serwis nienajtańszy. Można jeszcze zbudować samemu coś takiego, blacha do spożywki kwasoodporna, pompa spożywcza, rurki, kółka, zasobnik wyszedł na jakieś 50litrów, koszt to spawacz i materiał. Maszyna nie do zajechania. |
2013-06-12 17:19:35 |
23 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Bartosz mówiąc przygotowanie hamburgera w tymże punkcie mobilnym masz na myśli ulepienie hamburgera z mięsa surowego? |
2013-06-02 15:22:20 |
11 |
|
Filtrowanie frytury
Kurczaki w panierce nie są pieczone w piecu konw.-par. tylko smażone we frytownicach, nie pisz takich głupot. System filtracji vito to jest dobre do filtracji oleju po frytkach ale do oleju po kurczakach nie sprawdzi się, te śmieszne filtry zaraz się pozapychają będziesz musiał zużyć do filtracji oleju z całej maszyny kilka sztuk. Do tej najmniejszej maszynki sztuka filtra kosztuje 4,5zł do tej największej ok 9-10zł przecież to chore... To w ogóle dobry biznes takie filtrujące maszynki za 5 tysięcy a później jeszcze filtry po 10zł, dobre dla jeleni, jak to kupisz to dopiero umoczysz. A co w takiej maszynce? Trochę kwasówki, pompka spożywcza do pracy w wysokiej temp, kabel miedziany zasilający to właśnie za okazyją kwotę 5tysięcy, Ludzie już nie wiedzą jakie pieniądze wołać... Rozwiązaniem dla Ciebie jest kupno używanego filtra stosowanego przez sieć KFC lub budowa swojego u spawacza który ogarnia spawanie kwasówki, budowa takiego filtra jest prosta jak budowa cepa. tomekpp napisz do mnie maila co Cię interesuje, prowadziłem taki interes stacjonarnie teraz zamierzam to robić mobilnie. crxvtec@interia.pl |
2013-06-02 14:17:20 |
6 |
|
Lodówki i zamrażarki
Dzięki za odpowiedzi, no wiadoma sprawa będę jeździł powoli bo i auto jest spore ale i tak będą występować pewne przeciążenia dlatego może zaopatrzę się w tańsze urządzenia używane i zobaczę jak się sprawują w takich warunkach. |
2013-01-21 00:37:26 |
4 |
|
Lodówki i zamrażarki
Witam, jestem na etapie wyboru urządzeń chłodniczych które będę montował w busie gastronomicznym i zastanawiam się czy mogę kupić zwykłe lodówki chłodnie i zamrażarki które normalnie ustawia się w domu czy restauracji czy muszą być to specjalne urządzenia chłodnicze przystosowane do gastronomii mobilnej i czy są w ogóle takie. Chodzi mi o to że podczas przejazdu busa gastronomicznego na miejsce handlu czynnik chłodniczy w lodówkach będzie się przemieszczał i boję się że po włączeniu lodówek zaraz po dojechaniu na plac handlowy spowoduje ich natychmiastowe lub szybsze zepsucie. Montując agregat prądotwórczy nad szoferką mógłbym zasilać lodówki prądem nie tylko na postoju ale również podczas przejazdów, czy to w ogóle możliwe aby lodówka pracowała podczas przejazdu bezawaryjnie. |
2013-01-20 12:25:54 |
4 |
|
Jak otworzyć małą gastronomię-catering w piwnicy własnego domu...
Ja prowadziłem działalnośc w piwnicy w domu, jedzenie tylko na wynos oraz dowóz. Co było potrzebne, zmiana sposobu użytkowania, projekt wentylacji, projekt technologiczny, kominiarz, strażak, bhpowiec, na końcu sanepid. Dobrze miec wydzielone pomieszczenie socjalne wtedy sanepid łatwiej przejśc. Umowa na wywóz śmieci i pewnie jeszcze parę rzeczy o których teraz już nie pamiętam. |
2013-01-15 00:30:48 |
6 |
|
Przyczepa gastronomiczna wynajem czy zakup?
Do gdyniak, bardzo proszę prześlij mi swoje opracowanie na crxvtec@interia.pl, jestem na etapie wyposażania busa gastronomicznego a przede mną odbiór sanepidu. |
2012-05-18 12:15:37 |
46 |
|
|