FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / FILTRACJA OLEJU I ZALETY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

FILTRACJA OLEJU I ZALETY

Autor: Jacass


Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2013-06-11 o godzinie 15:44:59.
Witam użytkowników,
miesiąc temu w Niemczech zakupiłem urządzenie firmy vito do filtarcji oleju z frytownic. Na początku nie wiedziałem czy dobrze zrobiłem ale trudno zainwestowałem. I oto moje odczucia:
- Inwestycja po miesiącu zaczeła na siebie zarabiać poprzez odzysk oleju, który generalnie mial iść do kosza
- Używam okolo 20-30L tygodniowo i przez ostatni miesiąć wydałem na fryture o połowe mniej.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tym produktem?Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie udziele odpowiedzi
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 2 napisany 2013-06-11 o godzinie 19:13:18.
Jak już tak zachwalasz to napisz jeszcze ile kosztowało samo urządzenie. Nie wiele osób w naszym kraju korzysta z filtrowania oleju ze względu na wysoką cenę urządzenia.
 
Autor: Jacass


Wypowiedzi: 3
Post 3 napisany 2013-06-11 o godzinie 21:52:02.
Może mało nie zapłaciłem ale około 6tyś z filtrami. Był jeszcze tester oleju w ofercie ale tyle pieniedzy nie chcialem w to pakowac. Kiedys przyjezdzala do mnie firma ktora filtruje olej z "odkurzaczem" to zawalali mi cala kuchnie i placilem ponaz 1 zł za litr przefitrowania oleju. Od kiedy mam VITO robie to sam keidy tylko frytura jest zbyt przepalona i wyciagam ten syf. Zajmuje mi to 2-3 min i moge to robić w godzinach dużego ruchu w lokalu,kiedy nie ma czasu na zmiane frytury. W swoim lokalu korzystam dużo z frytury i widze tą rożnicę. Przed zakupem zmienialem fryture co 2 dni (10L) - okolo 60zł brtto. Teraz robię to raz w tygodniu dolewajac okolo 2L zwykłego oleju z tesco czy biedronki. Nie mówiąc o jakości frytek czy innych produktów wymagających smażenia w głębokim tłuszczu. Nie ma śladów na produktach "przepalonych oczek" czy innych syfów. Swoją knajpe prowadze już 3 lata i jeśli nic się nie zmieni to urządzenie zwróci mi się za 11 mscy:)
 
Autor: crxvtec


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 4 napisany 2013-06-12 o godzinie 17:19:35.
Świetny pomysł jak ktoś nie ma pomysłu co zrobić z 6-cioma tysiącami złotych, dla tych którzy się zastanawiają polecam duży gar bądz wiadro 10L po fryturze bądz każdy inny pojemnik + filtr, koszt to pojemnik i filtr 1zł za sztukę, robi robotę, cała kasa zostaje w kieszeni. Twoje urządzenie jest bardzo drogie na starcie plus chore ceny filtrów i pewnie serwis nienajtańszy. Można jeszcze zbudować samemu coś takiego, blacha do spożywki kwasoodporna, pompa spożywcza, rurki, kółka, zasobnik wyszedł na jakieś 50litrów, koszt to spawacz i materiał. Maszyna nie do zajechania.
 
Autor: Justyna73


Wypowiedzi: 1
Post 5 napisany 2013-06-14 o godzinie 14:40:26.
Witam Forumowiczów,

Nie trzeba jechać do Niemiec, filtry vito można kupić w Polsce, dystrybutor ma siedzibę pod Krakowem ale mają ludzi w terenie. Do mnie przyjechał pracownik z Warszawy, zrobił prezentację i umówiliśmy się na 2 tygodnie testowania. Muszę Wam powiedzieć, że efekty robią wrażenie. Wcześniej wymienialiśmy olej codziennie, smażymy dużo w panierce, po filtracji olej jest klarowny i wystarczy wymiana co 2-3 dni w zależności od intensywności użytkowania. Bez porównania łatwiejsze jest czyszczenie frytownic a potrawy wyglądają dużo lepiej. Jest lepszy od innych sposobów filtrowania - jest wygodniej - nie trzeba studzić oleju, wszystko odbywa się automatycznie i nie wpuszczamy obcych ludzi do kuchni. Co do ceny - zależy jak na to patrzeć - dla nas ta kwota wydaje się być uczciwa, co miesiąc można oszczędzić kilkaset złotych na oleju a łatwiejszą pracę na kuchni i zadowolenie klienta dostajemy gratis ;)

Polecam oglądnąć filmik na polgastro.pl - mnie przekonał
 
Autor: crxvtec


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 6 napisany 2013-06-16 o godzinie 11:45:16.
Justyna73 wymienialiście olej codziennie a teraz wymieniacie co 2-3 dni... I Wydaje ci się że to jest oszczędność??? Ja smażę ok 100kg mięsa w panierce codziennie w maszynie o pojemności 50 litrów i wymieniam olej co 20dni nawet do miesiąca, czas filtracji 5-10minut w zależności od ilości syfu w maszynie, maszyna filtrująca wyniosła mnie 1500zł a filtr kosztuje ok1zł , jak założę 2 filtry na raz to nie pękają i można na noich filtrować pare dni, Polecam sposoby które przynoszą realne oszczędności bez wydawania chorej kasy na start i te drogie filtry w cenie 1L oleju to też zdzierstwo.
 
Autor: tomekpp


Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 7 napisany 2013-06-16 o godzinie 23:42:49.
to może pochwalisz się co to za maszyna za 1500zł ?
 
Autor: crxvtec


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 8 napisany 2013-06-18 o godzinie 12:36:03.
Podobna w budowie maszyna filtrująca jest obecnie na alegro (3303041429). Facet chce za nia chore pieniądze, ja kupiłem swoją za 1500zł drugą zbudowałem za podobne pieniądze. Jest bardzo prosta w budowie i filtruje frytownice o dużej pojemności frytury nie pozostawiając żadnego syfu, cząstek jedzenia czy panierki.
 
Autor: tomekpp


Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 9 napisany 2013-06-18 o godzinie 15:17:13.
A z kąd można dostać filtry do takiego urządzenia ?
Szkoda że to takie masywne urządzenie. Niestety do mobilnej gastronomii było by ciężkie w użyciu
 
Autor: Jacass


Wypowiedzi: 3
Post 10 napisany 2013-06-18 o godzinie 17:22:07.
Urządzenie mimo wysokiej ceny jak na Polski rynek ma wiele zalet. Samo to ze jest poreczne i można schować je w szafce na buty, a nie zajmuje pół kuchni. W tej przestrzeni zmieściłby sie piec konw-parow:) Wiadomo że mozna kombinowac i szukac tanszych rozwiazan ale skoro moją restauracje stać na to a żeby wydac te klika tysięcy złoty na urzadzenie które za jakis czas zacznie zarabiac na siebie to czemu nie?Z reszta poważni restauratorzy nie maja czasu myślec o tym zeby jechac do spawacza i szukac filtrów olejowych.:)Jeżeli chodzi o mnie to mój czas w moim lokalu bardziej przyda się do budowania marketingu i renomy.
Popieram system Vito w 100% i polecam to poważnym przedsiębiorcom a nie " gołodupcą" co ledwo zarabiają na czynsz w knajpie:)
FILTRACJA OLEJU I ZALETY
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 11 napisany 2013-06-18 o godzinie 18:13:37.
Jacass napisałeś że poważni restauratorzy nie mają czasu żeby jechać do spawacza a czy poważny restaurator ma czas na ciągłe zachwalanie systemu do filtrowania frytury? Też nie, więc skończ wypisywać bzdury bo marketing szeptany staje się już nudny..
 
Autor: crxvtec


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 12 napisany 2013-06-19 o godzinie 02:25:52.
tomekpp filtry można zamówić w firmie, nazywają się (na mail crxvtec@interia.pl) bez reklamy. W punkcie stacjonarnym nie masz problemu bo stawiasz maszynę gdzie chcesz, natomiast w gastronomii mobilnej też jest wyjście. Ja zrobiłem to tak że ustawiłem 3 frytownice a miedzy nimi stolik na tace na mięso, specjalnie wyprofilowany, pod nim natomiast trzymam maszynę filtrującą, wszystko mam w jednym ciągu, nad tym okap a na przeciwko stół do panierowania. Da się to ogarnąć, ale trzeba mieć sporo miejsca, ja mam busa z kontenerem 6 metrowym. Masywne piszesz... ten model na alegro rzeczywićsie jest trochę przerośniety, kuweta jest wkładana w stelaż,mój jest mniejszy za to ścianki ma wyższe, kuweta jest na kółkach, bez stelaża a na to nakladana jest pompa w obudowie ze stali kwasoodpornej którą zdejmuję do mycia kuwety. Pracuje na frytownicach ze scislej czołówki producentów, maszyna filtrująca którą nabyłem w Polsce za 1500zł, nowa warta jest 3tysiące dolarów + koszt wysyłki z Usa, ale już sama pompa do tej maszyny czyli serce to wydatek 550dolarów. Facet który ją sprzedawał wiedział dobrze do czego służy i ile jest warta ale co z tego jak nie miał komu jej sprzedać, zaproponowałem mu tyle ile warta jest realnie za materiał. W Polsce mało ludzi prywatnie tak jak ja wykorzystuje system filtracji oleju, dlatego bo tego rodzaju system-poważne słowo ale nic innego jak zlanie oleju do pojemnika, wyczyszczenie komory smażalniczej i napełnienie olejem wykorzystuje się przy smażeniu produktów w panierce, która w ilości znacznej opada na dno maszyny. W mojej firmie użycie systemu Vito nic by nie pomogło bo urządzenie przelewa olej przez filtr a nie zbiera osadów poniżej grzałek w strefie zimnej, poza tym Vito nie można użyć do frytownicy bo budowa na to nie pozwala można jej użyć do mniejszych frytkownic nastawnych, lub stojących ale dla małej ilości, pojemności oleju w której usmażymy frytki a nie potraw w panierce które potrzebują głębokiego oleju, ale jak już pisałem do małej frytkownicy użyłbym garnka a nie maszynki za 6 tysięcy. Reasumując, jeżeli ktoś pisze że dużo smaży w panierce i wykorzystuje Vito z powodzeniem to inaczej rozumiemy słowo "dużo". Jacass prowadząc firmę 3 lata i będąc poważnym restauratorem to chyba wiesz że filtrować olej należy codziennie od początku nawet jak olej jest klarowny,żeby usunąć stałe i rozpuszczone substancje występujące w oleju, a nie zamawiać firmę która filtruje olej wówczas gdy jest przepalony, jezeli zamawiasz firmę do przefiltrowania 10 litrów oleju to nie jest to rozsądne, jężeli posiadasz więcej 10litrowych frytownic np.3 to koszt zabiegu to tylko 30zł, żeby przefiltrować 30l oleju rozstawiają się na polowie kuchni??? a kto by przyjechał to przefiltrować za 30zł chyba że dojazd 200zł. Jako też poważny restaurator piszesz że odkąd zanabyłeś Vito filtrujesz olej sam kiedy już jest przepalony (nie zjadłbym nic u ciebie z frytury) czyścisz sobie filtr a raz na tydzień udajesz się do tesco lub biedronki żeby dolać oleju całe 2 Litry, szczerze... musisz być naprawdę bardzo poważnym restauratorem, gruba szychą znawcą kulinarnym o nieprzeciętnym smaku korzystającym jak piszesz duzo z frytury wszak najlepsze jedzenie tylko z frytury. Proponuję ujawnić się Panie przedstawicielu handlowy z firmy Vito, dawno takiego cukrowania nie czytalem, strzelam że Justyna73 to ta sama osoba, a jeżeli chybiłem to Pani zmieni zajęcie, bo nie ma Pani pojęcia o oleju i smażeniu we fryturze, oleju sie nie wymienia codziennie tylko filtruje codziennie i to kilka nawet kikanaście razy, kupiła Pani system vito za tyle kasy i wyrzuca Pani olej po 3 dniach? Kazik Staszewski śpiewał czy wy nas macie za idiotów?
 
Autor: Mar-Wit


Wypowiedzi: 1
Post 13 napisany 2013-06-24 o godzinie 12:54:55.
fajny zakup muszę sie porozglądać w tych ofertach.. pieniądze nie małe ale myśle, że przy takim obrocie jak mam w firmie powinno się zwrócić.
Mar-Wit __ specjalizujemy się w kompleksowej obsłudze imprez i uroczystości firmowych oraz prywatnych.
 
Autor: PM Food Solution


Wypowiedzi: 2
Post 14 napisany 2013-07-03 o godzinie 10:14:49.
Szanowni
Chciałem zwrócić Waszą uwagę na nowość w zakresie filtrowania oleju , to co proponuje to Magnesol XL substancja do oczyszczania oleju , ma postać białego proszku którego cząsteczki działają jak magnes przyciągając rozpuszczone substancje smakowe i zapachowe,eliminuje zawartość TPM (Total Polar Materials ; związków polarnych ).Wszyscy wiemy że żadna mechaniczna metoda oczyszczania /filtrowania oleju nie eliminuje rozpuszczonych w oleju zanieczyszczeń . Magnesol XL opóźnia starzenie oleju do 50 proc ,to oznacza że wymieniając olej co 2-3 dni stosując Magnesol XL wydłużycie ten czas do 7-10 dni .
polecam zainteresowanym
 
Autor: Komis Gastronomiczny
forum

Wypowiedzi: 30
Post 15 napisany 2013-07-12 o godzinie 10:34:54.
Według mnie filtrowanie oleju wyżej wymienionym sprzętem to raczej nie realne zjawisko w naszych krajowych warunkach. Wielu gastronomów korzysta z jak najtańszego rozwiązania, ja jeszcze u nikogo nie widziałem profesjonalnego systemu do filtracji oleju.. Pomijam lokale sieciowe typu mc donalds itp.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne
 
Autor: logo


Wypowiedzi: 4
Post 16 napisany 2013-07-19 o godzinie 12:46:41.
Wybacz kolego - crxvtec - ale pisząc takie rzeczy mijasz się z prawdą. "...użycie systemu Vito nic by nie pomogło bo urządzenie przelewa olej przez filtr a nie zbiera osadów poniżej grzałek w strefie zimnej, poza tym Vito nie można użyć do frytownicy bo budowa na to nie pozwala można jej użyć do mniejszych frytkownic nastawnych, lub stojących ale dla małej ilości, pojemności oleju w której usmażymy frytki a nie potraw w panierce które potrzebują głębokiego oleju... "

System VITO działa sprawnie i wysysa wszystko ze strefy zimnej, są to kawałki frytek, panierka, mniejsze fragmenty potraw i zatrzymuje to na celulozowym filtrze.( podobno nawet piecio mikronowej wielkosci). Po odliczeniu kosztów papierowych wkładów, oszczędności i tak są spore.

pozdrawiam
 
Autor: Restauracja 2


Wypowiedzi: 12
Post 17 napisany 2013-08-20 o godzinie 12:00:20.
Filtrowanie oleju w większości restauracji to raczej nie realne, wątpię czy ktokolwiek kupiłby takie urządzenie i filtry do niego po to aby filtrować olej. Pamiętaj, że w gastronomii to jeszcze trzeba mieć pracownika bo będzie wiedział jak to zrobić i przy okazji nic nie ukradnie lub zepsuje.
 
Autor: k4ss


Tematy: 2
Wypowiedzi: 11
Post 18 napisany 2014-01-28 o godzinie 23:21:10.
Mar-Wit napisał(a) w dniu 2013-06-24 o godzinie 12:54:55:
fajny zakup muszę sie porozglądać w tych ofertach.. pieniądze nie małe ale myśle, że przy takim obrocie jak mam w firmie powinno się zwrócić.


Hej, widzę że znasz się na fryturach, 

ile się powinno wkładać frytury do frytkownicy o pojemności 7l?

Jaką fryturę wybrać - gold pack ? Dobra ?

czy taką w kostce co oferuje np. farm frites?

A może proponujecie coś innego ?
 
Autor: k4ss


Tematy: 2
Wypowiedzi: 11
Post 19 napisany 2014-01-28 o godzinie 23:23:22.
crxvtec napisał(a) w dniu 2013-06-19 o godzinie 02:25:52:
tomekpp filtry można zamówić w firmie, nazywają się (na mail crxvtec@interia.pl) bez reklamy. W punkcie stacjonarnym nie masz problemu bo stawiasz maszynę gdzie chcesz, natomiast w gastronomii mobilnej też jest wyjście. Ja zrobiłem to tak że ustawiłem 3 frytownice a miedzy nimi stolik na tace na mięso, specjalnie wyprofilowany, pod nim natomiast trzymam maszynę filtrującą, wszystko mam w jednym ciągu, nad tym okap a na przeciwko stół do panierowania. Da się to ogarnąć, ale trzeba mieć sporo miejsca, ja mam busa z kontenerem 6 metrowym. Masywne piszesz... ten model na alegro rzeczywićsie jest trochę przerośniety, kuweta jest wkładana w stelaż,mój jest mniejszy za to ścianki ma wyższe, kuweta jest na kółkach, bez stelaża a na to nakladana jest pompa w obudowie ze stali kwasoodpornej którą zdejmuję do mycia kuwety. Pracuje na frytownicach ze scislej czołówki producentów, maszyna filtrująca którą nabyłem w Polsce za 1500zł, nowa warta jest 3tysiące dolarów + koszt wysyłki z Usa, ale już sama pompa do tej maszyny czyli serce to wydatek 550dolarów. Facet który ją sprzedawał wiedział dobrze do czego służy i  ile jest warta ale co z tego jak nie miał komu jej sprzedać, zaproponowałem mu tyle ile warta jest realnie za materiał. W Polsce mało ludzi prywatnie tak jak ja wykorzystuje system filtracji oleju, dlatego bo tego rodzaju system-poważne słowo ale nic innego  jak zlanie oleju do pojemnika, wyczyszczenie komory smażalniczej i napełnienie olejem wykorzystuje się przy smażeniu produktów w panierce, która w ilości znacznej opada na dno maszyny. W mojej firmie użycie systemu Vito nic by nie pomogło bo urządzenie przelewa olej przez filtr a nie zbiera osadów poniżej grzałek w strefie zimnej, poza tym Vito nie można użyć do frytownicy bo budowa na to nie pozwala można jej użyć do mniejszych frytkownic nastawnych, lub stojących ale dla małej ilości, pojemności oleju w której usmażymy frytki a nie potraw w panierce które potrzebują głębokiego oleju, ale jak już pisałem do małej frytkownicy użyłbym garnka a nie maszynki za 6 tysięcy. Reasumując, jeżeli ktoś pisze że dużo smaży w panierce i wykorzystuje Vito z powodzeniem to inaczej rozumiemy słowo \"dużo\". Jacass prowadząc firmę 3 lata i będąc poważnym restauratorem to chyba wiesz że filtrować olej należy codziennie od początku nawet jak olej jest klarowny,żeby usunąć stałe i rozpuszczone substancje występujące w oleju, a nie zamawiać firmę która filtruje olej wówczas gdy jest przepalony, jezeli zamawiasz firmę do przefiltrowania 10 litrów oleju to nie jest to rozsądne, jężeli posiadasz więcej 10litrowych frytownic np.3 to koszt zabiegu to tylko 30zł, żeby przefiltrować 30l oleju rozstawiają się na polowie kuchni??? a kto by przyjechał to przefiltrować za 30zł chyba że dojazd 200zł. Jako też poważny restaurator piszesz że odkąd zanabyłeś Vito filtrujesz olej sam kiedy już jest przepalony (nie zjadłbym nic u ciebie z frytury) czyścisz sobie filtr a raz na tydzień udajesz się do tesco lub biedronki żeby dolać oleju całe 2 Litry, szczerze... musisz być naprawdę bardzo poważnym restauratorem, gruba szychą znawcą kulinarnym o nieprzeciętnym smaku korzystającym jak piszesz duzo z frytury wszak najlepsze jedzenie tylko z frytury. Proponuję ujawnić się Panie przedstawicielu handlowy z firmy Vito, dawno takiego cukrowania nie czytalem, strzelam że Justyna73 to ta sama osoba, a jeżeli chybiłem to Pani zmieni zajęcie, bo nie ma Pani pojęcia o oleju i smażeniu we fryturze, oleju sie nie wymienia codziennie tylko filtruje codziennie i to kilka nawet kikanaście razy, kupiła Pani system vito za tyle kasy i wyrzuca Pani olej po 3 dniach? Kazik Staszewski śpiewał czy wy nas macie za idiotów?



hej, ile się powinno wkładać frytury do frytkownicy o pojemności 7l?

Jaką fryturę wybrać - gold pack ? Dobra ?

czy taką w kostce co oferuje np. farm frites?

A może proponujecie coś innego ?
 
Autor: crxvtec


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 20 napisany 2014-02-01 o godzinie 16:17:56.
Ja używam Olfryt z Kruszwicy, frytura płynna, kiedyś używałem Tytan też z Kruszwicy frytura stała. Jeśli używasz frytkownicy gazowej to możesz użyc stałej oraz płynnej, a jeżeli elektrycznej to płynnej. Nie masz aż tak dużej frytkownicy, więc nie ma co cdzwonic i pytac o ceny, zobacz w makro, tam jest frytura, będzie dobra dla Ciebie.
FILTRACJA OLEJU I ZALETY
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: k4ss


Tematy: 2
Wypowiedzi: 11
Post 21 napisany 2014-02-02 o godzinie 12:53:53.
Dzięki crxvtec ;-)
Nie chcę też kupować byle jakiej dlatego pytam ;-)
Frytkownica elektryczna, więc z tego co mówisz zostaje mi płynna ;-)
Co ile się ją powinno wymieniać?
Codziennie oczyszczać z zabrudzeń?
A kiedy wymienić na zupełnie nową?
Z tego co mówisz frytury nie będę zużywać jakiś kosmicznych ilości?
Kupiłam jednak 2x8 L frytkownice

Nie ukrywamm .. nie mam doświadczenia w tym temacie, ale szybko się uczę ;-)
 
Filtracja oleju i zalety
Autor: Jasta_utylizacja


Wypowiedzi: 10
Post 22 napisany 2017-04-20 o godzinie 08:01:17.
Jeśli ktoś nie chce inwestować w systemy filtrujące bądź nie ma na to czasu i warunków, polecam współpracę z nami: odbieramy zużyty olej i płacimy za to. Jest to jakaś alternatywa na zwrot kosztów zakupu nowego oleju/frytury.
kamil.bienkowski@jasta.net.pl
609 194 792
www.jasta.net.pl
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:24:35
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: FILTRACJA OLEJU I ZALETY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "filtracja oleju i zalety" w grupie "produkty dla gastronomii"
TAGI: frytura (2)    frytki (3)    filtrowanie oleju (1)    smażenie (1)    frytownica (3)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.