| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Warzywa w lokalu gastronomicznym
Witam
Jeżeli chodzi o warzywniak to raczej wątpię że ma pozwolenie na mycie i próżniowe pakowanie. Jeżeli tak to mogą to dla ciebie robić. Ewentualnie zaopatrz się w fakturę na której jest opis produktu warzywa myte lub obrane. Ale wątpię że ktoś się zgodzi na takie rozwiązanie. Najłatwiejszym sposobem jest kupienie warzyw i owoców w firmach które się tym specjalizują. Na pewno dostaniesz takie produkty w halach makro czy selgros.
Co do produktów mącznych, mięs, serów wystarczy w lodówce je oddzielić od siebie półkami a jeżeli masz dużą chłodnie to skrzynkami. U mnie w sanepidzie to przeszło.Mam dużą ladę chłodniczą bez półek podzieliłem ją na trzy sekcje skrzynkami warzywa, mięso, sery. oczywiście wszystko dodatkowo zamknięte w pojemnikach do żywności. skrzynki lub półki muszą być oczywiście opisane.
Pozdrawiam
Pozdrawiam |
2014-11-01 11:15:03 |
12 |
|
Warzywa w lokalu gastronomicznym
Witam
Jeżli chodzi o warzywniak to raczej wątpie że ma pozwolenie na mycie i prużniowe pakowanie. |
2014-11-01 11:04:33 |
12 |
|
Umowa na dostarczanie wody do przyczepy/busa.
Witam
Po co tobie taka umowa. Jako potwierdzenie wystarczy faktura na zakupioną wodę w 5 litrowych baniakach zakupionych w makro lub nawet tesco. Wytłumacz jej że to jest potwierdzenie tego że masz wodę zdatną do picia bo przecież w sklepie takowa sprzedają :D. Czasem panie wystarczy z lekka pobudzić do myślenia odrywając od ciastka i kawki. ps. U mnie to przeszło. ps2. Jeżeli pani jest oporna na myślenie to polecam wodę eden lub dar natury. |
2014-07-21 22:04:19 |
5 |
|
Mycie owoców i warzyw
To w zupełności wystarczy :)A czy oni będą je myli czy nie to już jest kwestia pani sumienia :)ważna jest że tak powiem umowa :D
Oczywiście proszę to z konsultować z sanepidem. Bo tak jak mi jedna pani powiedziała w sanepidzie. Panie u nich może tak jest ale u nas jest tak jak ja panu mówi. Inna pani cytuje interpretacja przepisów jest rożna w każdym mieście :)
jak dla mnie interpretacja jest jedna podwawelska i sprawa jest załatwiona. Ale na mnie żerować nie będą wiec trochę pomęczyć się trzeba. |
2014-03-25 19:49:11 |
11 |
|
Mycie owoców i warzyw
Witam
No ja nie jestem tego taki pewien :)
W moim mieście sanepid kazał mi wydzielić osobne pomieszczenie do mycia warzyw to samo by było jak byś chciała obrabiać mięso. Od razu powiedziano mi że jeżeli jest to interes mobilny to tylko i wyłącznie można robić co cokolwiek z pół produktów jeżeli oczywiście nie chce się używać mrożonek tylko świeżych produktów.
W przyczepach gastronomicznych lub food truckach mobilnych używa się tylko i wyłącznie pół produktów. Czyli np. kupionych mytych warzyw czy pakowanego mielonego mięsa lub już gotowanego czy też smażonego. Oddzielne zlewy nie wystarczą muszą być to wyznaczone oddzielne pomieszczenia do obróbki.
Jeżeli uprzesz się to tak czy siak będziesz potrzebować bieżącej wody ale w przypodoba mobilnej gastronomi jest to ciężkie do zrealizowania.
Ale co sanepid to inna interpretacja więc najlepiej jak byś dowiedziała się bezpośrednio w swoim sanepidzie.
Ja w zeszłym roku potrzebowałem tylko dwa zlewy do mobilnej gastronomi a w tym potrzebuje już trzy zlew do mycia rąk, zlew do mycia brudnych naczyń, oraz zlewa do wylewania brudnej wody po mytych blatach podłogach urządzeniach.
Najlepiej znaleźć firmę która sprzedaje umyte warzywa i owoce.
Jeżeli chodzi o świeże mięso możesz zlecić obróbkę czyli na przykład mielenie i pakowanie mięsa firmie kateringowej. Co ciekawe mięso zmielone jest już pół produktem wiec doprawiać i smażyć lub gotować można je w food trucku :D
Ale tak jak wcześniej powiedziałem co sanepid to rożną interpretacja wiec najlepiej dowiedzieć się u źródła. |
2014-03-25 10:49:59 |
11 |
|
Punkt bez bieżącej wody
Witam
Najprostszy i najtańszy sposób to dystrybutor do wody na duże baniaki taki jak można spotkać w biurach czy nawet aptekach. Inny system to przepływowy podgrzewacz do wody, pompka elektryczną i dwa karnisty jeden z wodą czystą a drugi na wodę brudną a i oczywiście zlew dwu komorowy. Pompka podaje wodę pod ciśnieniem do podgrzewacza przepływowego i dalej do baterii. baterię najlepiej kupić taką która uruchamia pompkę automatycznie żeby się nie bawić z włączaniem i wyłączaniem pompki do prądu. Jeżeli chciał byś sam coś takiego sklecić to myślę że zamkniesz się w 500-700zł.
Pozdrawiam. |
2014-03-11 00:23:05 |
4 |
|
Jakie PKD wybrać?
Witam
Na tej stronce znajdzie pani interesujące panią pkd
http://www.klasyfikacje.gofin.pl/pkd/5,2,1479,dzialalnosc-uslugowa-zwiazana-z-wyzywieniem.html#D56
Pozdrawiam |
2014-03-11 00:12:19 |
2 |
|
Lokal z zapiekankami w Anglii. prosze o rady
Witam
Jeżeli chcesz coś robić to zrób to dobrze. Więc zero mrożonek tylko świeże produkty i skup się na jednym czyli na zapiekankach :)
Sama napisałaś że to lokal z zapiekankami wiec niech taki będzie. Inaczej wyjdzie z tego typowy fast food i nie skupisz się na jednym i nie możliwe będzie żeby utrzymać jakość produktów czyli siłą rzeczy wejdziesz w mrożonki i niskiej jakości produkty itp...
Ludzie ociekną prędzej czy później
Ja sam jestem w trakcie otwierania zapiekankarni i skupiam się na jednym żeby było smacznie świeżo co ważne zero konserwantów jak już są jakieś to tylko naturalne.
Pieczywo to podstawa czyli codziennie świeże i nie mrożone czy chłodzone.
Pieczarki to twój kluczowy składnik. Jeżeli jadłaś kiedyś dobrą zapiekankę to wiesz że pieczarka nie może być świeża musisz zrobić pyszny farsz pieczarkowy.
Istotne jest menu żeby nie przyprawiało o zawrót głowy max do 8-10 pozycji.
Ile sprzedaż to już od ciebie zależy. Nierób żeby było jak najtaniej rób żeby było smacznie świeżo i zdrowo a ludzie z pewnością do ciebie wrócą |
2014-02-19 14:00:16 |
2 |
|
Sos bez konserwantów
Mam możliwość kupienia warzyw obranych i umytych czy w takim razie takie sosy mogę robić.
Nie do końca będę jechał na gotowcach. Bardziej Fast food w wykonaniu slow. Czyli wszystko na świeżo 0 mrożonek i w miarę naturalnie chociażby bez sztucznych konserwantów czy zagęstników. |
2014-01-31 09:31:54 |
5 |
|
Sos bez konserwantów
Ketchup włocławek to znam używam od dziecka czyli lat 80 :)ale jak sam napisałeś kiepsko z opakowaniami dla gastronomi.
A jeżeli sosy nie w pojemnikach gastronomicznych to może chociaż w 1L lub słoikach?
Sosy może i bym sam robił ale mam samochód mobilny i nie wiem czy sanepid na to pozwoli. |
2014-01-29 13:00:45 |
5 |
|
Sos bez konserwantów
Witam
Znacie może jakiś polskich producentów sosów bez konserwantów, zagęstników itp...
Interesują mnie takie sosy jak na przykład : czosnkowy, arabski, ostry, curry, ziołowy, ketchup i inne
Pozdrawiam
Dziękuję za pomoc. |
2014-01-28 19:36:07 |
5 |
|
Zapiekanki w przyczepie gastronomicznej
Witam
Odświeżę temat.Jaki był by najlepszy sprzęt do zapiekanek ? Znalazłem opiekacz gazowy czy opiekacz gazowy będzie wystarczająco dobry ? Osoba z którą rozmawiałem mówiła mi że zapiekanka jest gotowa w 3 minuty a piecyk szybko się nagrzewa.
http://allegro.pl/opiekacz-gazowy-nowy-1-rok-gwarancji-i3687207623.html
Ewentualnie czy możecie polecić coś na gaz ? |
2013-11-19 08:57:42 |
12 |
|