| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Doradztwo w otwarciu baru
ile razy ktoś poprosi o pomoc w otwieraniu czegokolwiek to nagle pojawia się grono osób-przedstawicieli firm, które chętnie pomogą, mają udany przepis na każdy interes, oferują sprzęt, który jest drogi i okazuje się często, że wcale nie potrzebny. i oczywiście nie za darmo. może ja nie jestem wszechwiedzący ale zibo 87 nie po to pisze na forum (przynajmniej tak mi się wydaje) żeby zbierać oferty firm, tylko żeby porozmawiać i otrzymać poradę za darmo. |
2011-10-02 21:58:25 |
23 |
|
ulubione miejsca
a ja polecam gastronauci.pl |
2011-09-16 23:05:56 |
6 |
|
Nóż kuchenny
a ja mogę polecić śmiało nóż fiskarsa. dostępne masz chyba ze 4 rodzaje noży szefa kuuchni w zależniiści od kieszeni. rękojeści w tych nożach są chyba najwygodniejsze. to ważne na kuchni. ja osobiście używam sanelli i fiskarsa. jeśli chodzi o ceramikę to są baaardzo ostre i nie trzeba a nawet nie wolno ostrzyć. minus jest taki że jeśli spadnie lub stukniesz nie tak jak trzeba to się może pokruszyć |
2011-09-16 23:00:45 |
4 |
|
Pomóżcie mi jakie są najlepsze kurczaki na rożno gastronomiczne.
a jeśli chodzi o wagę to ja kupowałem 1,5-1,7. po upieczeniu 1,1. jak masz możliwość obróbki wstępnej w lokalu to proponuję peklowanie w soli peklowej z dodatkiem speccjalnego białka. mięso smaczniejsze i szybciej pieczone. |
2011-08-01 19:52:05 |
3 |
|
Pomóżcie mi jakie są najlepsze kurczaki na rożno gastronomiczne.
w Krakowie firma IMEX. ja miałem problem z sanepidem bo nie mogłem mieć obróbki wstępnej a ta firma robiła mi przyprawione kurczaki. ma też siedzibę w Brzesku. jest też firma koko za Zabierzowem, już nie pamiętam jaka to miejscowość. internet cię powiedzie :@ |
2011-08-01 19:48:39 |
3 |
|
Nurtujące pytanie
moje zdanie jest takie że będąc pracodawcą i zatrudniając kucharza nie patrzyłbym na skończone szkoły czy lata praktyki. w tym zawodzie to mało ważne i mówię to każdemu. można mieć 20 lat w zawodzie kucharza w najlepszych restauracjach i nie umieć nic oprócz wyklepanych przepisów, można też być żółtodziobem który tworzy sztukę kulinarna i śmiało mógłby być szefem kuchni. nie twiedzę jednak, że doświadczenie nie jest ważne bo pewne rzeczy trzeba koniecznie doskonalić na kuchni, z załogą i po pewnym czasie dopiero ma się świadomość tego co się robi. praktyka czyni mistrza, ale nie sama praktyka czyni mistrza patelni. |
2011-07-14 22:36:15 |
6 |
|
Nurtujące pytanie
inżynieria materiałowa.... no nieźle. ja w zawodzie pracuję 6 lat nie licząc szkoły. oj spotykało się w pracy różnych specjalistów obracających patelnią. skoro mechanicy samochodowi lub zawodowi huligani potrafią gotować to czemu nie ty. gotowanie to sztuka, która może być twoją własną filozofią. musisz się znaleźć w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu. powodzenia. a w jakim mieście szukasz pracy? |
2011-07-03 22:07:40 |
6 |
|
Problem z domem weselnym
garmażerka to niezły pomysł. jeśli zareklamowanie lokalu nic nie dało i na tygodniu nic się nie dzieje to trzeba coś zmienić. albo zamykać na tygodniu, albo reklamować imprezy zamknięte, salę konferencyjną itp albo catering. rozwiązań jest kilka. nie poddawać się najważniejsze |
2011-06-13 00:41:27 |
14 |
|
Potrzebuje pomocy przy zakupie
kinga, zależy jak duże ilości chcesz szatkować. ja mam małą gastonomię i świetnie radzę sobie na maszynce do mięsa zelmera z przystawką do szatkowania. nie straszna jej kapusta w ilości 10kg a koszt to niecałe 300 zł.
ja rozpędziłem się z kupnem opiekacza do kebaba na 70 kg mięsa (do sprzedania na forum) i żałuję bo wystarczyłby nawet na 15 kg.
A jeśli chodzi o piec to też proponowałbym mniejszy. zależy też co konkretnie chcesz w nim przygotowywać. para w piecu czasami bardzo sie przydaje. |
2011-06-13 00:32:06 |
10 |
|
Koszt otwarcia restauracji, remont i urządzenie...?
sprzęt używany, sprowadzony z zagranicy? oczywiście że tak. dobry kucharz potrafi stworzyć coś dobrego nawet na używanym sprzęcie. jeśli chodzi o remont to odpowiedz dostaniesz na forum budowlanym bo remont można zrobić za 50 i również 150 tys. forum w zasadzie jest po to żeby radzić ale nie słuchaj wszystkiego co piszą :) |
2011-06-13 00:19:04 |
37 |
|