![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: KOSZT OTWARCIA RESTAURACJI, REMONT I URZąDZENIE...? |
|||||||
Autor:
adam
Wypowiedzi: 3 |
Witam wszystkich.
Mam pytanie do panstwa ? Za jakies 2 miesiace planuje zaczac remont i urzadzenie lokalu pod restauracje. Na tan cel ma przeznaczone jakies 250-270 tys. Opwiem o lokalu... Jest to piwnica w kamieniecy ktora trzeba calkowicie wyremontowac,hydraulika wentytlacja kuchnia lazienki sala i przktycznie wszystko..... Moze ktos z Panstwa robil remont podobnego lokalu i zna koszta lub moglby je w przyblizeniu okreslic. Pozdrawiam Adam |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
darful
![]() Wypowiedzi: 47 |
Jeśli dysponuje Pan takim kapitałem,to we wstępnej fazie powinno wystarczyć -warto negocjować z firmą/firmami,które wykonają taki remont
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Według mnie 300 tyś zł na remont lokalu wraz z jego wyposażeniem to zbyt mało.
1) instalacja elektryczna > 20 000 zł 2) instalacja hydrauliczna (toalety, doprowadzenie wody do kuchni, odpływy itp) > 20 000 zł 3) instalacja gazowa > 5 000 zł 4) instalacja wentylacyjna > 20 000 zł 5) pozostałe prace budowlane (malowanie, ewentualne ściany działowe itp) > 10 000 zł 6) wyposażenie kuchni > 150 000 zł 7) wyposażenie sali (bar, stoły, krzesła, oświetlenie) > 40 000 zł Nie wiem na ile osób ma być ten lokal ale mniej więcej tyle musisz zakładać... jak to jest jeszcze w piwnicy to będzie dużo zabawy z budowlanką.. |
||||||
Autor:
INOX
Wypowiedzi: 6 |
podana przez ciebie kwota może nie wystarczyć na otworzenie dobrego lokalu jakim powinna być restauracja, ale każdy ma inne wymagania i dla każdego restauracja to inne pojęcie. Remont to potężna kwota, a wyposażenie kuchni nie wiele mniejsza.
Podaj jakieś dane to Ci podpowiem co i jak dobrze zrobić. |
||||||
Autor:
adam
O jakie dane chodzi ??
Mysle o sprzecie urzywanym sprowadzanym z zachodu bo mam tak mam taka mozliwosc wiec liczylem ze bedzie to polowa tej kwoty podanej przez Gutka ... Najbardziej obawiam sie kosztow samego remontu bo trzeba robic od podstaw,ale skoro Gutek podajesz takie kwoty to moze nie bedzie tak zle. Zastamnawiam sie jeszcze czy moge wynegocjowac jakas kwote od firm piwowarskich Zywiec lub kompanie piwowarska ? |
||||||
Autor:
Gutek
Podane kwoty to absolutne minimum, policz np koszt samych kafelek w kuchni, a gdzie reszta? Elektryka to potężny wydatek, wentylscja też.. Projektu technologicznego za darmo nikt nie zrobi..
Z browaru można dostać dobrą kasę, ale lokal musi być w dobrym miejscu, gdzie będzie dobra sprzedaż piwa, za darmo nic nie ma. Większość klientów, z którymi współpracowałem przy otwieraniu restauracji to 500 tyś to i tak mało.. Sprzęt używany, sprowadzony z zagranicy, w dobrej restauracji? Napisz coś więcej na temat swojego pomysłu.. |
||||||
Autor:
adam
Zdadzam sie ze nikt niczego nie robi za darmo !
Temu wlasnei zadalem pytanie odnosnie kosztow :) Wiem ze projekty budowlane wentylacyjne i cale reszta kosztuje... Jest to lokal o powierzchni 220m wiec raczej myslalem o spokojnej restauracji na ok 40-50 gosci Myslalem o zrobieniu jej w drewnie z polaczeniem z cegla i komieniem na scianach,sufit motywami z gipsu do tego odpowiednie osiwtlenie. Ale to wszystko do przedyskutowania z projektantem. Drugim pomyslem byla by aranzacja na styl ,,siedliska,, nawiazanie do wiejskiego klimatu.... Ale to naprawde musze zobic mala ankiete wsrod zanjomch i porozmawiac z projektantem:) |
||||||
Autor:
mastal23
Wypowiedzi: 10 |
sprzęt używany, sprowadzony z zagranicy? oczywiście że tak. dobry kucharz potrafi stworzyć coś dobrego nawet na używanym sprzęcie. jeśli chodzi o remont to odpowiedz dostaniesz na forum budowlanym bo remont można zrobić za 50 i również 150 tys. forum w zasadzie jest po to żeby radzić ale nie słuchaj wszystkiego co piszą :)
|
||||||
Autor:
Markus
Wypowiedzi: 5 |
Jeśli potrzebujesz wyposażyć lokal, zgłoś się do mnie, posiadam sprzęt gastronomiczny nowy i używany. Będzie można wyceniać, negocjować.
|
||||||
Autor:
karolkarol
Witam
Mam na szprzedazy caly sprzet do restauracji.We wtorek zamykamy ja ,miesci sie w Londynie. Sprzet kuchenny ,bar ,sala,calosc-bardzo okazyjna cena.zainteresowane osoby prosze o kontakt,przesle zdjecia Pozdrawiam Karol |
||||||
KOSZT OTWARCIA RESTAURACJI, REMONT I URZąDZENIE...? | |||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
||||||
Autor:
kominiarz111
Wypowiedzi: 1 |
jesli potrzebujesz usług kominiarskich t.j. doprowadzenie przewodów wentylacyjnych do lokalu, uszczelnianie przewodów kominowych, protokoły odbioru itp. kontakt na nr. 503444301.
|
||||||
Autor:
paltotini
witam serdecznie, jestem bardzo ciekawa jak idzie ci remont i jak wychodzą koszty, bo odnoszę wrażenie że na lokal o tej powierzchnii, i z takim konceptem to znacznie za mało, ale napisz proszę jak Ci idzie
|
||||||
![]() Autor: Gaskom ![]() Wypowiedzi: 25 |
Sprzęt uzywany moim zdaniem w niczym nie ustępuje a w niektórych przypadkach jest nawet lepszy i bardziej żywotny od nowego chińskiego. I nie piszę tego tylko dlatego że handluję takim sprzętem, piszę to na podstawie opinii klientów oraz własnego rozeznania w temacie.
Zapraszam do odwiedzenie mojej strony www.gaskom.pl i zapoznanie się z moją ofertą. Pozdrawiam
Kompleksowe wyposażenie gastronomii www.gaskom.pl. Producent mebli ze stali nierdzewnej. Zadzwoń 509 855 993, napisz marcin@gaskom.pl - Pomożemy, Doradzimy, Wyposażymy.
|
||||||
Autor:
Kirys
Witam serdecznie wszystkich.
Ja również z podobnym tematem się zgłaszam i proszę o podpowiedzi. Mianowicie chciałabym otworzyć małą pizzerię w niewielkiej wiosce 3-4 tys. ale za to turystycznej. (Wielkie jezioro) Dlaczego taka decyzja, jest lokal do wynajęcia w samym centrum na rynku. Po sklepie spożywczym. Dlaczego pizzeria - bo nie ma konkurencji. Nad samym jeziorem jest kilka knajpek - typowy fast i oczekiwanie na byle jaką pizze 2h w sezonie. W ciągu roku nic nie działa. Więc dowóz będzie idealnym rozwiązaniem. Lokal czysty odmalowany ale niedostosowany. Już zrobiłam rysunek i wybieram się do sanepidu. Moje pytanie co jest potrzebne aby rozpocząć taką działalność? Dodam, że nie mam doświadczenia w gastronomii. A dokładnie jaki sprzęt wystarczy, skąd składniki najlepiej brać. Oczywiście liczę na sprzęt używany. Na co zwrócić uwagę. No i jak wybrać dobrego kucharza? Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. No i czy jakieś 30 tys wystarczy. |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Z całym szacunkiem ale 30 tyś to napewno nie starczy chyba że liczysz na cud. Za taką kwotę to możesz zapiekanki sprzedawać. Dobry kucharz napewno ma dobrą pracę za odpowiednie pieniądze.
|
||||||
Autor:
Gutek
W sprawie sprzętu gastronomicznego niestety polecam urządzenia nowe, bo używane kupisz w podobnej cenie ale gorszym stanie. Składniki bez problemu kupisz w hurtowniach typu: makro, selgros, farutex itp.
|
||||||
Autor:
tomek45
Wypowiedzi: 12 |
Ja co do sprzętu mogę polecić Tanake, mają bardzo dobry sprzęt i sami także zajmują się wyposażaniem kuchni gastronomicznych - polecam, bo wiem, że ciężko znaleźć dobry, nierozklekotany sprzęt, który zaraz nie padnie, a z tą firmą mam dobre doświadczenia.
|
||||||
![]() Autor: Gastronomek Wypowiedzi: 20 |
Każdy odradza używany sprzęt i ja też jestem tego zdania.
Lepiej Wydać troszkę więcej na nowy i mieć pewność, że się tak szybko nie zepsuje. I do tego gwarancja!
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
|
||||||
Autor:
gastropiec
Wypowiedzi: 15 |
Zapraszamy do naszego sklepu www.gastropiec-sklep.pl
Doradztwo, projekty technologiczne, szkolenia. |
||||||
Autor:
Anna Lyncz
Sugeruje skorzystać z serwisu www.remontomat.pl który automatycznie wyceni koszty remontu w stosunku do potrzeb, metrażu i materiałów można tam również znaleźć firmy które przyjęłyby zlecenie.
|
||||||
REKLAMA |
![]()
||||||
Autor:
fabooster
Tematy: 2 Wypowiedzi: 10 |
Kirys, jeśli chcesz to napisz na maila fabooster@gmail.com to skontaktuję Cię z osobą, która może Ci pomóc i doradzi za darmo. Jest to osoba, która ukończyła technologię żywności, miała swój lokal i jest szefem kuchni więc myślę, że zna się na rzeczy.
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Panie Adamie. Trzeba przede wszystkim zacząć od ostępstwa od wysokości i pewnie oświetlenia, ponieważ jest jak Pan napisał piwnica i zaniżenie terenu lokalu. Odpowiedź sanepidu - warunkowe odstępstwo ze zwiększeniem wentylacji. Najważniejsze to wysokość lokalu - nie mniej niż 2,5 lokalu, bo od 2,5 można dostać warunkowe odstępstwo na otworzenie lokalu ze zwiększeniem wentylacji. Prawidłowa wysokość 3,3 metra przy warunkach uciążliwych - kuchnia, a tak to 3 metry. Nigdzie nie jest w przepisach napisane że muszą być położone płytki ceramiczne ani na jaką wysokość. Napisane jest, e powierzchnia łatwozmywalna, nienasiąkliwa i jest wiele innych metod niż płytki ceramiczne. Gdyby Pan potrzebował doradzctwa jak wyremontować lokal,to słuzymy pomocą w przygotowaniu dokumentacji. Jeśli chodzi o sprzęt, to jestem tego samego zdania co Gutek, lepiej dopłacić , kupić nowy na gwarancji, niż kupić o 40% tańszy, a później koszty ew napraw wyrównają cenę do nowego. Co innego stoły czy okap. Kirys, skoro nie masz pojęcia o dostosowaniu lokalu,to jak zrobiłeś technologię? Pewnie prosty rysunek pomieszczeń i chcesz się udać do Sanepidu o poradę? Dostaniesz listę dzienników ustaw i tyle. Chętnie pomożemy doradczo w dostosowaniu lokalu i doradzimy jaki sprzęt zakupić oraz pomożemy w przygotowaniu pełnej dokumentacji do otwarcia lokalu w całej Polsce. gastromex@wp.pl, 531 801 101
|
||||||
![]() Autor: Ugotowana01 Wypowiedzi: 2 |
Witaj. Lokal można wyposażyć nowym sprzętem a część używanym to na pewno zmniejszy koszty. Można się dogadywać z browarami bo można od nich wyciągnąć kasę na meble do lokalu i to nie małą kasę z tym że trzeba podpisać umowę wyłącznościową. Masz jakieś pytania pisz na priv mam naprawdę dużą wiedzę popartą wieloletnim doświadczeniem . pozdrawiam :)
|
||||||
Autor:
JagodaW
Jeśli jeszcze nie masz zaprojektowanej kuchni, to polecam ich http://www.bgprojekt.com/projekty.html. Przede wszystkim pomogą Ci ze wszystkimi wymogami, jakie muszą być zachowane w kuchni lokalu gastronomicznego.
|
||||||
![]() Autor: ProfitOn Wypowiedzi: 6 |
Pamiętaj również o pierwszym zatowarowaniu, pierwszych wypłatach dla pracowników i rachunkach za media (musisz mieć jakiś zapas, jakby w ciągu pierwszego miesiąca nie było szaleństwa sprzedażowego).
Pozostaje również kwestia systemu do prowadzenia sprzedaży. Jak widać może ci zabraknąć środków na zakup, dlatego proponuję dzierżawę terminali dotykowych POS z oprogramowaniem dla gastronomii - już za 300zł netto miesięcznie można mieć profesjonalne oprogramowanie (X2) i sprzęt (terminal dotykowy POS + drukarka bonowa) do prowadzenia sprzedaży i zarządzania w lokalu. W przypadku zainteresowania proszę o kontakt. |
||||||
Autor:
AlaZ Wypowiedzi: 5 |
Jeśli chodzi o wyposażenie to proponuję LINK ZABLOKOWANY ponieważ są najlepszą firmą. Ja mam od nich wiele rzeczy w restauracji i są oczywiście niezawodne. Polecam każdemu kto chce mieć problem z głowy i nie martwić się, że w sezonie sprzęt nawala.
|
||||||
Autor:
SmartGast.pl
Wypowiedzi: 24 |
Kompletna oferta wyposażenia restauracji i innych lokali gastronomicznych dostępna na naszej stronie internetowej, dodatkowo nasz wykwalifikowany personel zapewnia doradztwo na każdym etapie inwestycji. Zapraszamy do kontaktu.
smartgast.pl - sklep internetowy dla gastronomii, tel. 880 30 11 30, pracujemy: 9-16 (pn-pt)
W naszej ofercie produkty renomowanych firm w konkurencyjnych cenach. Zapewniamy fachowe doradztwo przy zakupie. Serwis gwarancyjny i pogwarancyjny na terenie całego kraju. |
||||||
Autor:
ZarzadzajGIP
Wypowiedzi: 24 |
Warto sprawdzić ofertę firmy GIP http://gip.com.pl/. Ich rozwiązanie dla restauracji i hoteli jest bardzo funkcjonalnie wymmyslone.
|
||||||
Autor:
tishkas Wypowiedzi: 3 |
Sprawdź program Ollia 2.09 Jest polskim
|
||||||
Autor:
tishkas Wypowiedzi: 3 |
Sprawdź program Ollia 2.09 - http://www.top-rider.ru/149-programma-ollia-2-09-sostavlenie-zakaza.html
Jest polskim |
||||||
REKLAMA |
![]()
||||||
![]() Autor: Evelinum Wypowiedzi: 24 |
jeżeli szukasz dobrego sprzętu do restauracji to polecam hybryda-gastro.pl na pewno znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz
|
||||||
Autor:
willicki Wypowiedzi: 6 |
RZeczywiscie oszacowanie kosztów wyposażenia to podstawa. Jak chcesz inwestować i się w to bawić, jedź pogadaj z firmą, która takie wyposażenie oferuje. Sam byłem w Wesołej w firmie Probox. 2 piętra wyposażania, od noża po piece czy krajalnice. Ze 2 h siedziałem w facetem, na kartce spisywaliśmy co jest potzrebne i ile kosztuje. Sporo się można z takiej rozmowy dowiedzieć i nauczyć, jak ktoś od lat w branżuni siedzi. To dla Ciebie najbezpieczniejsze wyjście będzie.
|
||||||
Autor:
izaxx Wypowiedzi: 8 |
Mając własną restaurację warto zastanowić się skąd wziąć warzywa :) Ja od lat korzystam z usług http://rogowski.net.pl/portfolio_item/cebula-marynowana/. Polecam, bo świetne produkty, np.cebula marynowana - pyszna ! :)
|
||||||
Autor:
Warto zaopatrzyć się w oprogramowanie call center - http://www.mojegastro.pl/callcenter/. Świetne usprawnienie w restauracjach :)
|
||||||
Autor:
Należy także zadbać o to, aby obsługa restauracji była 10/10. http://www.lrspoland.pl/obsluga-w-restauracji-jakie-sa-glowne-bledy,204.html - tutaj znajdziecie odpowiedź na pytanie jakie są główne błędy popełniane podczas obsługi.
|
||||||
Autor:
karollaa Wypowiedzi: 2 |
Bardzo dobre zmywarki ma też firma winterhalter, a co ważne można ten sprzed o nich dzierżawić na dogodnych warunkach i to jest doskonała propozycja dla tych którzy zaczynają przygodę z gastronomią
|
||||||
Autor:
jozef.kwiatkowski85@gmail.com![]() Wypowiedzi: 37 |
Wszystko zależy od tego jaką kuchnie serwujesz. Bardzo dobrej jakości sprzęt w dobrej cenie znajdziesz w sklepie https://multigastro.pl/ . Znajdziesz tam praktycznie całe sprzęt, którego potrzeba w każdej restauracji, mają bardzo szeroki wybór.
|
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170 Data: 2025-05-19 Czas: 10:26:37 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|