FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / LEOKANAREK
leokanarek
leokanarek
Lokalizacja: Zielona Góra
Data rejestracji w systemie: 2013-05-10
Ilość tematów: 2       Ilość wypowiedzi: 19       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Budowa mobilnej kawiarni
do zaparzenia dużej ilości kaw w plenerze gdzie temperatura otoczenia jest w okresie jesienno zimowo wiosennym niższa od tej w pomieszczeniu,potrzebna jest stabilna temperatura parzenia i decydujący argument to moc palnika i poj. bojlera.  jeżeli stoisko ma być mobilne to też oczywiście mały pobór prądu do zasilania , Fracino posiada wszystkie te cechy naraz.
2014-03-05 14:29:11 91
Budowa mobilnej kawiarni
Jeżeli będzie potrzebny lokal to udostępnię moja przyczepę, niestety nie posiadam jeszcze expresu ciśnieniowego.Na temat zastosowania expresu Fracino to ten model wykorzystywany w mobilnych kawiarniach i cieszy się dobra opinią. Może mógłby stanąć w na równi z expresem Astoria Gloria ale to już też inna półka cenowa.
2014-03-04 17:23:15 91
Otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania.
Pani Hanna Półtorak ma rację, GHP/GMP to wstęp do  każdego rodzaju działalności związanej z wprowadzaniem żywności do obrotu poza sprzedażą okazjonalną. Żywność to również napoje przygotowywane na miejscu. P.S Z rad jakich Pani Hanna udzielała na forum skorzystałem nie raz i należy się jej szacunek !
2014-02-19 19:04:13 17
Otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania.
Zrobić kilka potraw które chcesz sprzedać i zaprosić zespól na poczęstunek. Niech wyraża swoją opinie skoro ma być to ich lokal.
2014-02-16 11:02:15 17
zasilanie niezależne w mobilnej gastronomii, akumulatory żelowe, agregat? Food truck
skoro masz grill na gaz to dlaczego reszta sprzętu nie jet na gaz,  przy przetwornicy może być problem z włączeniem tych urządzeń ( duży prąd rozruchowy)
2014-01-26 11:52:00 5
Odbiór przez Sanepid przyczepy gastronomicznej
sorry za dublowanie wpisu ale przez próbę wskazania błędu jaki napisałem  wyszła kopia w załączniku II są rozdziały , do którego mam się stosować?
2014-01-24 22:02:06 4
Odbiór przez Sanepid przyczepy gastronomicznej
2014-01-24 21:57:32 4
Odbiór przez Sanepid przyczepy gastronomicznej
Działalność gastronomiczna zakwalifikowana w PKD jako kod 56.10.B ruchome punkty sprzedażny będzie podlegała przepisom unijnym Rozporządzenia (WE) nr 852/2004. Mam wątpliwości czy taki obiekt gastronomiczny podlega przepisom zawartym w  załączniku II rozdział III Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 czy będzie to niestety załącznik II który brzmi podobnie ale są wymagania co do toalety. Moja działalność będzie obsługiwać impresy masowe i tymczasowo w punktach rozmieszczonych w mieście. Czeka mnie odbiór przez sanepid dlatego mam dylemat do których przepisów mam się stosować > dzięki:)
2014-01-24 21:56:48 4
Budowa mobilnej kawiarni
Dzięki za zainteresowanie i wierze że materiał który proponujesz do budowy ścian na pewno jest bardziej praktyczny i skraca czas przy budowie takich przyczepek gastronomicznych. Głównym założeniem przy projekcie  była sztywność konstrukcji oraz  izolacja cieplna. Nie chciałem ryzykować ze ścianą typu sandwicz pokrytą warstwa 2 mm PCV ponieważ bałem się ze taka ściana nie wytrzyma montażu pochłaniacza i szafek które podczas podróży potrafią odpaść przy złym montażu. Do izolacji dachu również podchodziłem z wyczuleniem ze względu na letnie upały a wiem jak taki dach potrafi sie nagrzewać latem co przy dodoatkowym ogrzewaniu z pieca powoduje ze nie da sie długo wytrzymac w takiej saunie.
2013-12-22 22:14:16 91
Budowa mobilnej kawiarni
Zielona Góra
2013-05-29 23:58:24 91
otwieram kebaba - kilka pytań dotyczących samego prowadzenia interesu
jeżeli chcesz odnieść sukces to obejrzyj kilka odcinków kuchennych rewolucji i posłuchaj rad Pani Magdy. To co dzieje się w tym programie to naprawdę artyzm>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2013-05-29 23:42:54 9
Budowa mobilnej kawiarni
ten model by się nadawał, jeżeli jest dostępny za mniej niż 10 tys. to jest wart zainteresowania
2013-05-29 23:12:27 91
Budowa mobilnej kawiarni
Expres do parzenia dużej ilości kaw przy braku stałego zasilania w energię elektryczną wymaga bojlera podgrzewanego gazem minimum 4,5 L. Expres Conti - X-One TCI ma pompę wbudowaną i jest wyłącznie na prąd. To w moim przypadku jest nie praktyczne z uwagi na brak stałego zasilania.
2013-05-29 22:46:24 91
Budowa mobilnej kawiarni
więcej na temat budowy i rozwiązań dla mobilnej kawiarni na moim blogu www.cafevan.pl
2013-05-28 22:56:03 91
Budowa mobilnej kawiarni
więcej na temat budowy i rozwiązań dla mobilnej kawiarni na moim blogu www.cafevan.pl
2013-05-28 22:55:57 91
Przyczepa gastronomiczna a wymogi sanepidu
Ten biznes ma swoje wady ponieważ to jest zawsze handel na ulicy i czasami źle odbierany przez innych ludzi. Często też kojarzony z brakiem higieny i nie zawsze świeżym jedzeniem. Najczęściej przyczepy gastronomiczne są wyposażone w rożen do kruczka albo kebabów. Ja uważam że jest wiele do zrobienia w temacie jedzenia w przyczepach gastronomicznych, pamiętam wiele punktów w moim mieście które nie przetrwały kilku miesięcy. Wydawało by się że mają dobrą lokalizację i jedzenie powinno się sprzedawać. Niestety to nie takie proste, jedzenie z przyczepy gastronomicznej ma swoja specyfikę przez wymogi sanepidu. Nie wszystkie produkty można przygotować na miejscu, to ma wpływ na nasze potrawy które będziemy oferować. Jest problem z obieraniem warzyw, powinna być osobna strefa brudna i czysta. Warzywa też rozróżniamy na czyste i brudne np. ogórek może być obierany w przyczepie ale cebula czy ziemniak już nie. Przechowywanie produktów przygotowanych do sprzedaży tylko w chłodziarkach. Jestem na etapie samodzielnej budowy przyczepy gastronomicznej w której będę serwował z expresu ciśnieniowego i pyszne jedzenie. Mam już zaplanowany układ urządzeń na których będę przygotowywał jedzenie. Uważam ze powinno się dużo zmienić w przepisach ponieważ nie ułatwiają rozwojowi mobilnej gastronomi. Prowadzę też bloga na którym opisuję postępy w pracy na przyczepą. Ciesze się że na tym forum można znaleźć dużo rzeczowych informacji na temat sanepidu i technicznych problemów.
2013-05-18 21:44:42 9
Budowa mobilnej kawiarni
Dostałem od sanepidu stam prawny na 23.102012 1.Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r.o bezpieczeństwie żywności i żywienia 2.Rozporządzeniue (WE) nr 852/2004 3.Oraz szczegółowe wymogi bhp dla danego rodzaju zakładu. Poza tym inspektor nadzoru technicznego obejrzała projekt i powiedziała mi jak już będę miał wykonaną przyczepę to mam się zgłosić z wnioskiem o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej. w tym wniosku musisz wskazać siedzibę zakładu podać rodzaj i zakres prowadzonej działalności w moim przypadku to ruchome punkty gastronomiczne PKD PKD 56.10.B i PKD 56.30.Z - Przygotowywanie i podawanie napojów . Z ruchomymi punktami to nie wiem dokładnie jak to jest, trzeba wskazać miejsce gdzie będzie prowadzona działalność ( wskazać dokładny adres). Zastanawiam się jak to będzie w przypadku handlu na imprezach plenerowych. Na razie to mam temat budowy i z sanepidem jeszcze troche poczekam. Pozdro.
2013-05-14 21:33:04 91
Budowa mobilnej kawiarni
Pierwsza wizyta w sanepidzie okazała się bardzo potrzebna. Poszedłem do sanepidu z moim projektem aby go zweryfikować. Miła Pani obejrzała i dała mi kilka cennych rad i wskazówek . Naprawdę przydatnych ponieważ chciałem zbudować mobilną kawiarnie z wysokością która jest nie odpowiednia do przepisów bhp. Druga sprawa to woda do expresu musi być przebadana przez sanepid i nie może pochodzić z kranu. Zapytałem dlaczego nie można przebadanej wody nalewać z kranu do zbiornika i używać ją w expresie. Usłyszałem odpowiedź od pracownika nadzoru żywności że może dojść do skażenia mikrobiologicznego wody podczas wlewania do baniaka. Z samy zbiornikiem też jest problem ponieważ powstaje osad który powoduje zanieczyszczenia wody. Do tego dochodzi dezynfekcja zbiornika przez wykwalifikowaną firmę przy użyciu środków do dezynfekcji zgodnych z normami Uni Europejskiej przeznaczonymi do kontaktu z żywnością. Dobrą radę usłyszałem że można takowa wodę kupować i wlewać ja bezpośrednio do expresu ale to nie expres przelewowy tylko ciśnieniowy i musi mieć podłączenie stałe wody. Do sprzedaży i przygotowywania żywności a kawa jest żywnością muszą być wszystkie badania lekarskie dla pracownika. Miejsce sprzedaży musi być zaopatrzone w toaletę lub podpisana umowa z kimś kto taka toaletę nie publiczna nam udostępnia. Chciałbym też dodać że instalacja do expresu ciśnieniowego wymaga napiecia 220V co wcale nie ułatwia sprawy w przyczepie która będzie służyć jako mobilna kafejka.
2013-05-11 19:26:20 91
Budowa mobilnej kawiarni
Witam wszystkich forumowiczów zainteresowanych mobilną gastronomią. Moim nowym pomysłem na biznes jest mobilna kawiarnia. Poruszam ten temat ponieważ uważam ze jest zainteresowanie tym tematem ale jakoś cicho na forum. Moją kawiarnie buduje od podstaw i będzie to przyczepa przystosowana do sprzedaży kawy i produktów żywnościowych. Mogą to być hot dogi lub tacos, ale jeszcze nie zdecydowałem na 100%. Jestem miłośnikiem kulinarnym od czasu jak poznałem moją zonę która świetnie radzi sobie w kuchni tylko nie ma czasu na gotowanie. Muszę stwierdzić ze dużo walczyłem sam ze sobą jeśli chodzi o pracę w kuchni i uważam ze kiedy się tego nie lubi to lepiej to odłożyć. Nie bede się rozpisywał o moich początkach bo to nie dotyczy tematu. otóż buduje moją kawiarnie sam na podstawie własnego projektu ( podparłem się tylko trochę google grafika ale to ważne dla samej inspiracji) wymiary tej kafejki przyjołem opcjonalnie dla mobilnej gastronomi aby praca była przyjemnością i wyszło mi tak 3,20 m długość szerokość 2,6 m i wysokość 2,3 m z tego co wiem od technologa z sanepidu to dla przyczep gastronomicznych wysokość minimalna 2,3 m a gdy się pracuje samemu wystarczy 2,2 m Chciałbym się podzielić z wami tym co planuje i oczekuje sugestii z waszej strony odnośnie wszystkiego co dotyczy budowy i wyposażenia a może nawet i samych przepisów. Myślę że tez wiele osób na tym skorzysta którzy są zainteresowani podobnym tematem. Proszę o wyrażenie opinii co do kontynuowania tematu. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji. Daniel S.
2013-05-10 22:30:47 91
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.