![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA A WYMOGI SANEPIDU |
|||||||
|
Autor:
MYSZKA
Wypowiedzi: 3 |
Witam wszystkich użytkowników tego forum oraz gastro przedsiębiorców.
Mam problem z sanepidem, mianowicie: wiosną kupiłam na allegro przyczepę, która przeszła kapitalny remont i została przystosowana według wcześniejszych podpowiedzi sanepidu. przyczepa została wyposażona w niezbędny sprzęt, meble, okapy, zlewy i inne pierdoły, a podczas odbioru pani z sanepidu stwierdziła że muszę mieć w przyczepie separator tłuszczu, mało tego mam za mało chłodziarek, według niej 2 szt chłodziarek podblatowych to za mało.. Ja przypomnę, że dostawy będę miała codziennie. Nie mam jak wstawić więcej chłodziarek, bo cała przyczepa jest po remoncie, gdzie wykorzystano każdy centymetr. Jak polecacie wyjść z tej sytuacji? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Witaj!
A do jakieś działalności gastronomicznej przeznaczona jest Twoja przyczepa? |
||||||
|
Autor:
MYSZKA
Wypowiedzi: 3 |
przyczepa jest przygotowana pod sprzedaż frytek, zapiekanek i hotdogów, aha i knysze.. w lodówkach mam trzymać kotlety, frytki i częściowo warzywa. Szkoda że wcześniej nikt mi nie powiedział że ma tak być, teraz kiedy ja mam gotowe wszystkie meble to się obudzili.. W tym kraju to zawsze są jakieś przeboje, jak pracowałam zagranicą to zupełnie inaczej wygląda prowadzenie działalności gastronomicznej..
|
||||||
|
Autor:
eldorin
Wypowiedzi: 4 |
Pani z Sanepidu musi podać podstawę prawną - na jakiej się opiera TWIERDZĄC, ŻE "ZA MAŁO LODÓWEK". Podpowiadam, że stricte - nie istnieje taki zapis, na który ta pani mogłaby się powołać. Wygląda tak, jakby czekała na lapówkę...
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Przepisy mówią o segregacji przechowywanych produktów spożywczych tzn na jednej półce w lodówce nie można przechowywać surowców, półproduktów i wyrobów gotowych (w celu ewentualnego skażenia żywności), dlatego w "dużej gastronomii" często stosowanych jest parę lodówek np osobno przechowywane są jajka, osobno warzywa i owoce, osobno surowe mięso itp. Takie rozwiązanie jest jednak nie możliwe w "małej gastronomii" Wyjściem z sytuacji jest stosowanie podpisanych zamykanych pojemników. Ważne jest żeby te pojemniki były podpisane np.wędliny, nabiał, warzywa itp - wtedy unikasz zarzutu,że żywność przechowujesz w przypadkowych pojemnikach. Takie rozwiązanie jest akceptowane przez SANEPID pozdrawiam Hanna Półtorak
|
||||||
|
Autor:
agus19876
Wypowiedzi: 2 |
a jak w takiej przyczepie gastronomicznej przechowywac bulki do kebaba? oraz tortille? mam tez pytanie odnosnie dokumentacji, ktora trzeba prowadzic, mianowicie karta kontroli dostaw. trzeba wpisac dostawcow, a jesli warzywa kupuje sobie w makro i sama je dowoze to jak to zapisac wtedy dostawce? No i niestety straty. zeszyt strat czy jak to sie profesjonalnie nazywa, co powinno sie robic z odpadami, typu nieswieze mieso, surowki itd.? jak sie cos zepsuje i musze sie tego pozbyc, to w jaki sposob i jak to zapisac w takim zeszycie? czy trzeba podawac dokladne ilosci, wszystko wazyc? prosze o pomoc i z gory przepraszam jesli temat sie juz pojawil, ale jestem tu nowa. pozdrawiam
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie wszystkie produkty spożywcze w tym bułki do kebaba czy tortille musisz przechowywać zgodnie z zaleceniami producenta. Jeżeli producent zaleca przechowywanie w suchym miejscu musisz wygospodarować szafkę, w której te bułki umieścisz. W celu upewnienia się, że warunki przechowywania są odpowiednie możesz zakupić higrometr lub termohigrometr np. firmy Testo wtedy będziesz mieć pewność, że warunki przechowywania są prawidłowe. Dostawcą twoich warzyw i owoców jest firma Makro ty zapewniasz im tylko transport, dlatego w karcie dostaw wpisujesz firmę Makro. Pamiętaj jednak o tym,że SANEPID niechętnie patrzy na transport produktów spożywczych własnym transportem tzn samochodem osobowym i upiera się żeby wszystkie dostawy były samochodem dostawczym jest sposób (uznawany przez SANEPID) transport produktów spożywczych w pojemnikach wyłącznie do tego celu przeznaczonych. Dobrze jest wtedy w księdze GMP/GHP umieścić w punkcie dostawa produktów zapis, że transport odbywa się w pojemnikach przeznaczonych wyłącznie do tego celu, które po każdej dostawie są myte a raz lub dwa razy w tygodniu dezynfekowane. Zapis o dezynfekcji powinien być umieszczony przede wszystkim wtedy kiedy w pojemnikach przewozisz różne rodzaje żywności. W zeszycie twoich zwrotów czy strat można podawać przybliżoną wartość towaru, który z różnych przyczyn został wycofany ze sprzedaży np. ilość porcji, opakowań itp. Na rynku funkcjonują firmy, które zajmują się odbiorem odpadów z lokali gastronomicznych. Mam nadzieję, że moja wypowiedź będzie pomocna w rozwiązywaniu Twoich problemów pozdrawiam Hanna Półtorak firma doradczo-szkoleniowa HACPASZ (poltorak@haccp-gmp.home.pl)
|
||||||
![]() Autor: leokanarek Tematy: 2 Wypowiedzi: 19 |
Ten biznes ma swoje wady ponieważ to jest zawsze handel na ulicy i czasami źle odbierany przez innych ludzi. Często też kojarzony z brakiem higieny i nie zawsze świeżym jedzeniem. Najczęściej przyczepy gastronomiczne są wyposażone w rożen do kruczka albo kebabów. Ja uważam że jest wiele do zrobienia w temacie jedzenia w przyczepach gastronomicznych, pamiętam wiele punktów w moim mieście które nie przetrwały kilku miesięcy. Wydawało by się że mają dobrą lokalizację i jedzenie powinno się sprzedawać. Niestety to nie takie proste, jedzenie z przyczepy gastronomicznej ma swoja specyfikę przez wymogi sanepidu. Nie wszystkie produkty można przygotować na miejscu, to ma wpływ na nasze potrawy które będziemy oferować. Jest problem z obieraniem warzyw, powinna być osobna strefa brudna i czysta. Warzywa też rozróżniamy na czyste i brudne np. ogórek może być obierany w przyczepie ale cebula czy ziemniak już nie. Przechowywanie produktów przygotowanych do sprzedaży tylko w chłodziarkach.
Jestem na etapie samodzielnej budowy przyczepy gastronomicznej w której będę serwował z expresu ciśnieniowego i pyszne jedzenie. Mam już zaplanowany układ urządzeń na których będę przygotowywał jedzenie. Uważam ze powinno się dużo zmienić w przepisach ponieważ nie ułatwiają rozwojowi mobilnej gastronomi. Prowadzę też bloga na którym opisuję postępy w pracy na przyczepą. Ciesze się że na tym forum można znaleźć dużo rzeczowych informacji na temat sanepidu i technicznych problemów.
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
|
||||||
|
Autor:
kris-str
Tematy: 3 Wypowiedzi: 11 |
A czy może ktoś sprecyzować i wymienić te wymagania sanepidu? Co jest potrzebne i w jakiej ilości? Bo może się okazać, że nie starczy mi pieniędzy i wtedy będzie trochę lipa...
W mojej przyczepie chcę sprzedawać: -frytki -pity -kebaby -hot-dogi -hamburgery -zapiekanki Stałe przyłącze prądu i wody jest, woda ciepła też, ścieki do szamba, toaleta w pobliskim sklepie, nie będzie jedzenia na miejscu. Nie mam ławek, więc Klienci tylko kupują i jedzą w domu lub w drodze. Badania wody mam, badania lekarskie też mam. Chodzi głównie o te przyrządy wszystkie, o transport itp. Też chciałem swoim autem dowozić bo najkorzystniej i najprościej, przynajmniej tak myślałem. A teraz widzę, że wcale nie tak prosto... |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:30 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|