FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA.
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA.

Autor: Panda


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2014-02-15 o godzinie 13:57:20.
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Uzyskałem niesamowitą szansę na zarobek. Otóż mam 18 lat i otwieram biznes (proszę o zostawienie swoich przekonań wiekowych dla siebie, nie po to tu jestem).

Po skontaktowaniu się z ekipą pewnego młodzieżowego zespołu rapowego i przedstawieniu mojego pomysłu, otrzymałem zaproszenie na spotkanie i tak się zaczęło...

Otwieram lokal gastronomiczny, dzierżący nazwę tego zespołu. Zespół cieszy się bardzo duża popularnością w każdym regionie Polski. Na samym Facebook'u, zespół ten ma 300 000 fanów, a na ostatnim koncercie było 2,5 tysiąca ludzi. Zespół posiada również sieć sklepów odzieżowych.

Ale do sedna. Będzie to niewielki lokal (myślę do 60m2), w którym sprzedawane będą hamburgery, lody, napoje, możliwe że zestawy śniadaniowe (omlety, kanapki, itd..)

Na razie jestem w fazie planowania. Jako iż mam 18 lat, niewiele mam wspólnego z biznesem, dlatego proszę o radę. Co zrobić, aby moja działalność zaczęła działać? Z finansami nie ma problemu, gdyż zespół finansuje tą działalność, jednak ja operować będę tymi pieniędzmi.

Co powinno być moim pierwszym krokiem? Zarejestrowanie firmy? Znalezienie lokalu (w trakcie...), sanepid? Gdzie muszę się udać, jedynie z pomysłem na biznes i finansami aby poczynić pierwsze kroki? Ile trwać będą wszystkie urzędowe działania, nim będę mógł ogłosić otwarcie lokalu? Jakie pozwolenia muszę uzyskać i w jakiej kolejności? Taki poradnik dla zielonych, jeśli wiecie o co chodzi.

Jest to dla mnie duża szansa i nie chcę z tego zrezygnować, gdyż omówiony zespół jest moim ulubionym. Rzadko nadarza się okazja, współpracowania ze swoim idolem, więc mam szansę.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie :)
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania.
Autor: leokanarek


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 2 napisany 2014-02-16 o godzinie 11:02:15.
Zrobić kilka potraw które chcesz sprzedać i zaprosić zespól na poczęstunek. Niech wyraża swoją opinie skoro ma być to ich lokal.
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
 
Autor: Trasco


Wypowiedzi: 2
Post 3 napisany 2014-02-16 o godzinie 17:26:54.
Zapraszam do siebie na pocztę, to prześle Ci kolego wszystko co należy zrobić ( a przynajmniej co ja robiłem ), krok po kroku.....lokal otwierałem w lipcu ubiegłego roku w Poznaniu. sebastianbiuro@wp.pl
 
Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 4 napisany 2014-02-17 o godzinie 10:58:39.
Co i jak krok po kroku:
1) ogólny zarys pomysłu
2) wstępny projekt + lokal (z wc)
3) projekt technologiczny docelowy
4) dostosowanie lokalu - remont
5) wyposażenie lokalu
6) niezbędne szkolenia i odbiory
7) start

Fast Food to bardzo prosta forma działalności gastronomicznej, więc przez wymagania sanepidu bez problemu można przebrnąć.

Przygotowanie wstępnych potraw na tym etapie bez urządzeń może być mylne, gdyż dopiero urządzenia umożliwią uzyskanie wymaganego efektu.
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 5 napisany 2014-02-17 o godzinie 15:41:30.
i pamietaj jeszcze o dokumentacji wymaganej przez SANEPID: DObra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna a docelowo księga HACCP
 
Autor: PORCHETTA & BRUSCHETTA


Tematy: 2
Wypowiedzi: 23
Post 6 napisany 2014-02-18 o godzinie 20:42:36.
Panda, pomyśl o przyczepie gastronomicznej (zespół pewnie koncertuje nie tylko u siebie) a ja takową posiadam i sprzedam nawet na raty. Zapraszam do ogłoszeń na tym forum w zakładce sprzedam, ogłoszenie wystawione przez PORCHETTA & BRUSCHETTA lub na tablicę nr ogłosz. 64630245. Jeśli Cię zainteresuję pisz na priw. Janek
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 7 napisany 2014-02-19 o godzinie 11:02:02.
Pani półtorak ,dlaczego Paqni radzi każdemu książkę haccp przy małej gastronomii kiedy jest ona zbyteczna? Pomagałem jednej osobie otworzyć już taki lokal który istniał przez kilka lat w Lublinie. Był to klub muzyczny, gdzie chłopaki robili próby i goście mogli sobie uczestniczyc w takich próbach pijac piwko i konsumując.Co prawda troszke inny charakter zespołu bo zespół był popowo-rockowy ale zalozenie podobne. potrzebna fachowa porada od a do z, pisz na maila: gastromex@wp.pl  lub na telefon: 531 801 101
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 8 napisany 2014-02-19 o godzinie 18:30:54.
Szanowny Panie przede wszystkim jeżeli  zwraca się Pan do mnie po nazwisku - bo poczułam sie wyzwana do tablicy proszę pamiętać o tym, że nazwiska pisze się z dużej litery.  Osoba, która wypowiada się na tym forum w tak szerokim zakresie powinna dokładnie  czytać wypowiedzi porzedników Ja pisałąm o dokumentacji Dobrej Praktyki  Produkcyjnej i Higieniczne - tzn warunkach wstępnych  do HACCAPU. Taka dokumentacja jest wymagana przy każdego rodzaju działalności gastronomicznej  nawet w gastronomii mobilnej. Jeżeli doradza Pan swoim klientom nie przestrzeganie podstawowych przepisów prawa (zgodnie z wytycznymi prawa nawet rozdawanie żywności to wprowadzanie jej  do obrotu) i narażanie ich na problemy od strony SANEPIDU to  gratuluje może z tego powodu wpisy niektórych uczestników  tego forum (wątek Ostrzezenie przed oszustem)  są dla Pana tak niekorzystne.
 
Otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania.
Autor: leokanarek


Tematy: 2
Wypowiedzi: 19
Post 9 napisany 2014-02-19 o godzinie 19:04:13.
Pani Hanna Półtorak ma rację, GHP/GMP to wstęp do  każdego rodzaju działalności związanej z wprowadzaniem żywności do obrotu poza sprzedażą okazjonalną. Żywność to również napoje przygotowywane na miejscu.

P.S Z rad jakich Pani Hanna udzielała na forum skorzystałem nie raz i należy się jej szacunek !
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
 
Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 10 napisany 2014-02-20 o godzinie 04:27:16.
Umiem czytać i widzę co Pani napisała - Książka Dobrej Higieny Sanitarnej a docelowo HACCP. Wiem, że najkorzystniej dla Pani byłoby, aby procedura HACCP wprowadzana była nawet do przyczep gastronomicznych. Każdy mój klient otrzymuje Książkę Dobrej Higieny Sanitarnej w zestawie dokumentacji. U mnie zadowoleni klienci nie siedzą na forum by pisać "pod Twą obronę", bo zajmują sie prowadzeniem gastronomii, ale mogę Pani podać telefony wyrywkowo do ponad pięciuset z ośmioletniej działalności, również ten Pan który zamieścił w przypływie emocji ten nieprzychylny dla mnie wpis prawie rok temu, co z radością Pani poderwała jako linię atak. Przygotowywanie dokumentacji to nie jedyna moja działalność firmy i zapewniam Panią, że do wszystkich klientów podchodzę z szacunkiem i profesjonalizmem...
OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA.
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Nowy


Wypowiedzi: 3
Post 11 napisany 2014-02-20 o godzinie 06:53:58.
Panie Gastromex za bardzo nie rozumiem co Pan chce osiągnąć swoimi wpisami na tym forum.  Każda z Pana wypowiedzi na tym forum ma tylko jeden jedyny cel ZADZWOŃ DO MNIE. To chyba mija się z celem. Nie o taki dialog  tutaj chodzi
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 12 napisany 2014-02-20 o godzinie 13:47:56.
Nowy napisał(a) w dniu 2014-02-20 o godzinie 06:53:58:
Panie Gastromex za bardzo nie rozumiem co Pan chce osiągnąć swoimi wpisami na tym forum.  Każda z Pana wypowiedzi na tym forum ma tylko jeden jedyny cel ZADZWOŃ DO MNIE. To chyba mija się z celem. Nie o taki dialog  tutaj chodzi

Popieram:) Wszędzie pełno Pana z firmy Gastromex, brakuje w Polsce takich fachowców.
 
Autor: aga74


Wypowiedzi: 1
Post 13 napisany 2014-02-21 o godzinie 15:23:23.
@ gastromex  ...ahahha  ale sie usmialam z tym panskim "PROFESJONALIZMEM" ..co post to rosnie u Pana ILOSC tych zadowolonych klientow...szkoda,ze to sa pana "marzenia" do dokumentacji to Pan dolacza ale zaswiadczenia osob, ktore maja tzw "pieczatke" i czesto gesto maja juz przeterminowane zezwolenia na jej uzywanie. Rzadko tu zagladam, ale jak juz zajrze i czytam te brednie to mnie cisnienie od raz skakac zaczyna... Niech sie pan nie blazni.. tymi dobrymi radami
 
Otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania.
Autor: Ar0


Wypowiedzi: 5
Post 14 napisany 2014-02-21 o godzinie 22:21:05.
gastromex napisał(a) w dniu 2014-02-20 o godzinie 04:27:16:
Wiem, że najkorzystniej dla Pani byłoby, aby procedura HACCP wprowadzana była nawet do przyczep gastronomicznych.


I tutaj drogi Panie się nie zgodzę. Tydzień temu sprzedałem jedną ze swoich przyczep gastronomicznych koledze. I pomagałem mu w formalnościach co do odbioru Sanepidu i ... Sanepid WYMAGA nawet w przyczepach gastronomicznych HACCP`u. Takie są ich wymogi i nikt tego nie zmieni. 

Niektóre reguły, zasady można nagiąć, zamienić, ale wymagają HACCP`u. To że przed ośmiu laty tego nie wymagali jak Pan zaczynał swoją "działalność", to nie oznacza iż teraz tego nie trzeba mieć. A jak Pan nie jest doinformowany, to proszę się przejść, albo zadzwonić do Sanepidu. Wszystko powiedzą.



PORCHETTA & BRUSCHETTA napisał(a) w dniu 2014-02-18 o godzinie 20:42:36:
Panda, pomyśl o przyczepie gastronomicznej (zespół pewnie koncertuje nie tylko u siebie)



Dokładnie - Panda. Pomyśl o przyczepie. Zespół koncertuje po całej Polsce, a przy amfiteatrach, klubach i innych scenach to jest fajna sprawa. Ja tak jeździłem. Kabareton, dożynki, koncerty pod amfiteatrem. Większe perspektywy. Oklejasz całą przyczepę logo i nazwą zespołu i efekt + reklama wspaniałe. Polecam.

Sam posiadam jeszcze kilka przyczep do sprzedania.

Pozdrawiam.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 15 napisany 2014-02-22 o godzinie 13:57:36.
i nastała cisza.. nikt nie pisze, czyżby trwało uzbrajanie się w argumenty ze strony fachowców?
 
Autor:


Wypowiedzi: 9
Post 16 napisany 2014-03-04 o godzinie 14:34:42.
Witam, możemy pomóc przy wykonaniu prawidłowej wentylacji lokalu.
Usługi wentylacji i klimatyzacji od A do Z.
Projekt montaż serwis. Pomagamy przy odbiorach przez Sanepid.
Zapraszam do kontaktu 731-110-110 www.climavent.pl
 
Autor: HACPASZ Hanna Półtorak


Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 17 napisany 2014-03-05 o godzinie 09:11:41.
Witam serdecznie zagadnienia związane z rozpoczęciem dziłalności gastronomicznej zostaną poruszone na kolejnej edycji szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć - Warszawa 18.03.2014 ,  tematykę szkolenia  i koszty w nim udziału znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 04:43:52
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA.
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "otwarcie małej gastronomii - hamburgery, śniadania." w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.