![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA. |
|||||||
|
Autor:
Panda Wypowiedzi: 1 |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Uzyskałem niesamowitą szansę na zarobek. Otóż mam 18 lat i otwieram biznes (proszę o zostawienie swoich przekonań wiekowych dla siebie, nie po to tu jestem). Po skontaktowaniu się z ekipą pewnego młodzieżowego zespołu rapowego i przedstawieniu mojego pomysłu, otrzymałem zaproszenie na spotkanie i tak się zaczęło... Otwieram lokal gastronomiczny, dzierżący nazwę tego zespołu. Zespół cieszy się bardzo duża popularnością w każdym regionie Polski. Na samym Facebook'u, zespół ten ma 300 000 fanów, a na ostatnim koncercie było 2,5 tysiąca ludzi. Zespół posiada również sieć sklepów odzieżowych. Ale do sedna. Będzie to niewielki lokal (myślę do 60m2), w którym sprzedawane będą hamburgery, lody, napoje, możliwe że zestawy śniadaniowe (omlety, kanapki, itd..) Na razie jestem w fazie planowania. Jako iż mam 18 lat, niewiele mam wspólnego z biznesem, dlatego proszę o radę. Co zrobić, aby moja działalność zaczęła działać? Z finansami nie ma problemu, gdyż zespół finansuje tą działalność, jednak ja operować będę tymi pieniędzmi. Co powinno być moim pierwszym krokiem? Zarejestrowanie firmy? Znalezienie lokalu (w trakcie...), sanepid? Gdzie muszę się udać, jedynie z pomysłem na biznes i finansami aby poczynić pierwsze kroki? Ile trwać będą wszystkie urzędowe działania, nim będę mógł ogłosić otwarcie lokalu? Jakie pozwolenia muszę uzyskać i w jakiej kolejności? Taki poradnik dla zielonych, jeśli wiecie o co chodzi. Jest to dla mnie duża szansa i nie chcę z tego zrezygnować, gdyż omówiony zespół jest moim ulubionym. Rzadko nadarza się okazja, współpracowania ze swoim idolem, więc mam szansę. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź! Pozdrawiam serdecznie :) |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
![]() Autor: leokanarek Tematy: 2 Wypowiedzi: 19 |
Zrobić kilka potraw które chcesz sprzedać i zaprosić zespól na poczęstunek. Niech wyraża swoją opinie skoro ma być to ich lokal.
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
|
||||||
|
Autor:
Trasco Wypowiedzi: 2 |
Zapraszam do siebie na pocztę, to prześle Ci kolego wszystko co należy zrobić ( a przynajmniej co ja robiłem ), krok po kroku.....lokal otwierałem w lipcu ubiegłego roku w Poznaniu. sebastianbiuro@wp.pl
|
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Co i jak krok po kroku:
1) ogólny zarys pomysłu 2) wstępny projekt + lokal (z wc) 3) projekt technologiczny docelowy 4) dostosowanie lokalu - remont 5) wyposażenie lokalu 6) niezbędne szkolenia i odbiory 7) start Fast Food to bardzo prosta forma działalności gastronomicznej, więc przez wymagania sanepidu bez problemu można przebrnąć. Przygotowanie wstępnych potraw na tym etapie bez urządzeń może być mylne, gdyż dopiero urządzenia umożliwią uzyskanie wymaganego efektu. |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
i pamietaj jeszcze o dokumentacji wymaganej przez SANEPID: DObra Praktyka Produkcyjna i Higieniczna a docelowo księga HACCP
|
||||||
|
Autor:
PORCHETTA & BRUSCHETTA
Tematy: 2 Wypowiedzi: 23 |
Panda, pomyśl o przyczepie gastronomicznej (zespół pewnie koncertuje nie tylko u siebie) a ja takową posiadam i sprzedam nawet na raty. Zapraszam do ogłoszeń na tym forum w zakładce sprzedam, ogłoszenie wystawione przez PORCHETTA & BRUSCHETTA lub na tablicę nr ogłosz. 64630245. Jeśli Cię zainteresuję pisz na priw. Janek
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Pani półtorak ,dlaczego Paqni radzi każdemu książkę haccp przy małej gastronomii kiedy jest ona zbyteczna? Pomagałem jednej osobie otworzyć już taki lokal który istniał przez kilka lat w Lublinie. Był to klub muzyczny, gdzie chłopaki robili próby i goście mogli sobie uczestniczyc w takich próbach pijac piwko i konsumując.Co prawda troszke inny charakter zespołu bo zespół był popowo-rockowy ale zalozenie podobne. potrzebna fachowa porada od a do z, pisz na maila: gastromex@wp.pl lub na telefon: 531 801 101
|
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Szanowny Panie przede wszystkim jeżeli zwraca się Pan do mnie po nazwisku - bo poczułam sie wyzwana do tablicy proszę pamiętać o tym, że nazwiska pisze się z dużej litery. Osoba, która wypowiada się na tym forum w tak szerokim zakresie powinna dokładnie czytać wypowiedzi porzedników Ja pisałąm o dokumentacji Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higieniczne - tzn warunkach wstępnych do HACCAPU. Taka dokumentacja jest wymagana przy każdego rodzaju działalności gastronomicznej nawet w gastronomii mobilnej. Jeżeli doradza Pan swoim klientom nie przestrzeganie podstawowych przepisów prawa (zgodnie z wytycznymi prawa nawet rozdawanie żywności to wprowadzanie jej do obrotu) i narażanie ich na problemy od strony SANEPIDU to gratuluje może z tego powodu wpisy niektórych uczestników tego forum (wątek Ostrzezenie przed oszustem) są dla Pana tak niekorzystne.
|
||||||
![]() Autor: leokanarek Tematy: 2 Wypowiedzi: 19 |
Pani Hanna Półtorak ma rację, GHP/GMP to wstęp do każdego rodzaju działalności związanej z wprowadzaniem żywności do obrotu poza sprzedażą okazjonalną. Żywność to również napoje przygotowywane na miejscu.
P.S Z rad jakich Pani Hanna udzielała na forum skorzystałem nie raz i należy się jej szacunek !
mobilna kawiarnia www.cafevan.pl
|
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Umiem czytać i widzę co Pani napisała - Książka Dobrej Higieny Sanitarnej a docelowo HACCP. Wiem, że najkorzystniej dla Pani byłoby, aby procedura HACCP wprowadzana była nawet do przyczep gastronomicznych. Każdy mój klient otrzymuje Książkę Dobrej Higieny Sanitarnej w zestawie dokumentacji. U mnie zadowoleni klienci nie siedzą na forum by pisać "pod Twą obronę", bo zajmują sie prowadzeniem gastronomii, ale mogę Pani podać telefony wyrywkowo do ponad pięciuset z ośmioletniej działalności, również ten Pan który zamieścił w przypływie emocji ten nieprzychylny dla mnie wpis prawie rok temu, co z radością Pani poderwała jako linię atak. Przygotowywanie dokumentacji to nie jedyna moja działalność firmy i zapewniam Panią, że do wszystkich klientów podchodzę z szacunkiem i profesjonalizmem...
|
||||||
| OTWARCIE MAłEJ GASTRONOMII - HAMBURGERY, śNIADANIA. | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
Nowy
Wypowiedzi: 3 |
Panie Gastromex za bardzo nie rozumiem co Pan chce osiągnąć swoimi wpisami na tym forum. Każda z Pana wypowiedzi na tym forum ma tylko jeden jedyny cel ZADZWOŃ DO MNIE. To chyba mija się z celem. Nie o taki dialog tutaj chodzi
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Nowy napisał(a) w dniu 2014-02-20 o godzinie 06:53:58: Panie Gastromex za bardzo nie rozumiem co Pan chce osiągnąć swoimi wpisami na tym forum. Każda z Pana wypowiedzi na tym forum ma tylko jeden jedyny cel ZADZWOŃ DO MNIE. To chyba mija się z celem. Nie o taki dialog tutaj chodzi Popieram:) Wszędzie pełno Pana z firmy Gastromex, brakuje w Polsce takich fachowców. |
||||||
|
Autor:
aga74
Wypowiedzi: 1 |
@ gastromex ...ahahha ale sie usmialam z tym panskim "PROFESJONALIZMEM" ..co post to rosnie u Pana ILOSC tych zadowolonych klientow...szkoda,ze to sa pana "marzenia" do dokumentacji to Pan dolacza ale zaswiadczenia osob, ktore maja tzw "pieczatke" i czesto gesto maja juz przeterminowane zezwolenia na jej uzywanie. Rzadko tu zagladam, ale jak juz zajrze i czytam te brednie to mnie cisnienie od raz skakac zaczyna... Niech sie pan nie blazni.. tymi dobrymi radami
|
||||||
![]() Autor: Ar0 Wypowiedzi: 5 |
gastromex napisał(a) w dniu 2014-02-20 o godzinie 04:27:16: Wiem, że najkorzystniej dla Pani byłoby, aby procedura HACCP wprowadzana była nawet do przyczep gastronomicznych. I tutaj drogi Panie się nie zgodzę. Tydzień temu sprzedałem jedną ze swoich przyczep gastronomicznych koledze. I pomagałem mu w formalnościach co do odbioru Sanepidu i ... Sanepid WYMAGA nawet w przyczepach gastronomicznych HACCP`u. Takie są ich wymogi i nikt tego nie zmieni. Niektóre reguły, zasady można nagiąć, zamienić, ale wymagają HACCP`u. To że przed ośmiu laty tego nie wymagali jak Pan zaczynał swoją "działalność", to nie oznacza iż teraz tego nie trzeba mieć. A jak Pan nie jest doinformowany, to proszę się przejść, albo zadzwonić do Sanepidu. Wszystko powiedzą. PORCHETTA & BRUSCHETTA napisał(a) w dniu 2014-02-18 o godzinie 20:42:36: Panda, pomyśl o przyczepie gastronomicznej (zespół pewnie koncertuje nie tylko u siebie) Dokładnie - Panda. Pomyśl o przyczepie. Zespół koncertuje po całej Polsce, a przy amfiteatrach, klubach i innych scenach to jest fajna sprawa. Ja tak jeździłem. Kabareton, dożynki, koncerty pod amfiteatrem. Większe perspektywy. Oklejasz całą przyczepę logo i nazwą zespołu i efekt + reklama wspaniałe. Polecam. Sam posiadam jeszcze kilka przyczep do sprzedania. Pozdrawiam. |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
i nastała cisza.. nikt nie pisze, czyżby trwało uzbrajanie się w argumenty ze strony fachowców?
|
||||||
|
Autor:
Wypowiedzi: 9 |
Witam, możemy pomóc przy wykonaniu prawidłowej wentylacji lokalu.
Usługi wentylacji i klimatyzacji od A do Z. Projekt montaż serwis. Pomagamy przy odbiorach przez Sanepid. Zapraszam do kontaktu 731-110-110 www.climavent.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Witam serdecznie zagadnienia związane z rozpoczęciem dziłalności gastronomicznej zostaną poruszone na kolejnej edycji szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć - Warszawa 18.03.2014 , tematykę szkolenia i koszty w nim udziału znajdziecie Państwo w zakładce Ogłoszenia.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 04:43:52 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|