FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: WYNAJEM LOKALU GASTRONOMICZNEGO Z POZWOLENIAMI |
|||||||
Autor:
Camel
Wypowiedzi: 2 |
Witam,
Chcę otworzyć restaurację w lokalu, który posiada zezwolenia na prowadzenie takiej działalności (odbiór sanepidu itd). Moje pytanie jest takie: czy powinnam domagać się przekazania mi jakiejś dokumentacji, projektów technicznych itd. Jeśli tak, to o co powinnam pytać? Kolejne pytanie to: chcąc zmienić wyposażenie kuchni w takowym lokalu, czy muszę tworzyć nowe projekty, czy muszę się starać o nowe zezwolenia sanepidu? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam |
||||||
REKLAMA |
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
Wypowiedzi: 261 |
Do odbioru lokalu przez Sanepid potrzebna jest książka budowlana obiektu, gdzie wpisane są aktualne kontrole budowlane. jesli zmieniasz technologie musisz zrobic nowy projekt,chyba ze Sanepid na to przymknie oko. Nowy inwestor-od nowa robuisz odbiór. jeśli potrzebujesz pomocy jesli chodzi o dokumentację Sanepidu-projekt technologiczny, pomiar wentylacji-napisz: gastromex@wp.pl lub zadzowń: 531 801 101
|
||||||
Autor:
smakoszek
Wypowiedzi: 92 |
Każda zmiana musi być zatwierdzona przez sanepid więc wcześniej lepiej jest z nimi pogadać i mieć to na papierze w razie późniejszych niedomówień. Co do dokumentacji to tak jak kolega wyżej napisał
|
||||||
Autor:
Camel
Wypowiedzi: 2 |
Bardzo dziękuję za odpowiedź
|
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 22 Wypowiedzi: 548 |
Witam podczas odbioru SANEPID prosi o przedstawienie dokumentów wystawionych dla aktualnego najemcy lokalu:
- umowy najmu lokalu - umów na dostarczenie energii elektrycznej i wywozu odpadów - wyników badania wody - protokołu z pomiaru wydajności wentylacji oraz chałasu (szczególnie jeżeli lokal jest w budynku wielorodzinnym) - dokumentację Dobrej Praktyki Produkcyjnej i HIgienicznej oraz jeżeli jest opracowana to księgę HACCP (księgę Haccp można opracować w trakcie prowadzenia działalności ale Dobra Praktyka powinna być przedstawiona na dzień odbioru) POzdrawiam Hanna Półtorak (poltorak@haccp-gmp.home.pl) |
||||||
Autor:
Luk.company
Wypowiedzi: 9 |
Nie spotkałem się jeszcze, żeby Sanepid chciał książkę budowlaną obiektu. Trzeba mieć niezłego pecha :) to o czym pisze Pani Hanna to podstawy, choć protokół z pomiarów wentylacji też nie zawsze jest wymagany.
Mój blog o prowadzeniu lokalu gastronomicznego: www.niepoddawajsie.pl
|
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 22 Wypowiedzi: 548 |
Witam 22.10.2015 w Warszawie odbywać się będzie szkolenie dla wszystkich osób zainteresowanych otwarciem lokalu gastromnomicznego. Szkolenie ma charakter warsztatów podczas których odpowiadamy na pytania uczestników. Szkolenie organizowane jest wg ramy programowej:
- Jak wybrać odpowiedni lokal do planowanej działalności - Odstępstwa SANEPID kiedy i jak je uzyskać - Projekt technologiczny co powinno się w nim znaleść - Jak wykończyć i wyposażyć lokal: dobór materiałów wykończeniowych, sprzętów kuchennych - Technologia przygotowywanych posiłków o czym pamiętać przy jej przygotowaniu - Jak przygotować lokal do odbioru: umowy, pozwolenia ,dokumenty dla SANEPID-u Informacji dotyczące udziału i kosztów szkolenia udzielane są mailowo: poltorak@haccp-gmp.home.pl Serdecznie zapraszamy |
||||||
Autor:
gastromex
Wypowiedzi: 261 |
Luk,chyba nie wiesz co piszesz i nie wprowadzaj ludzi w bład:
Podczas kontroli i przeglądu pomieszczeń inwestor powinien przedstawić szereg dokumentów m.in.: – umowę najmu lokalu lub akt jego własności, – KRS lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, – numery REGON i NIP, – sprawozdanie z badań próbki wody, – umowę na wywóz śmieci, – protokół pomiarów wydajności i głośności wentylacji mechanicznej. To jest wypis ze strony Wojewódzkiej Stacji w Warszawie, kazdy otrzymuje karteczke z tym co ma miec w dokumentach, jest tez dokumenty budowlane lub stwierdzajace charakter budynku. Czy Pani Hanno mam rację? |
||||||
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 22 Wypowiedzi: 548 |
Zgadzam się z Pana ostatnim wpisem jak najbardziej. Ja osobiście nie spotkałam się z tym żeby SANEPID wymagał księżki budowlanej obiektu podczas odbioru lokalu podejrzewam, że taki wymóg może być w przypadku kiedy lokal powstał w nowym budynku lub lokal jest w nowym budynku wolnostojącym. Podczas mojego doświadczenia w odbiorach lokali w pomieszczeniach z drugiego obiegu o książkę budowlaną SANEPID nie prosił, ale co Inspektor to inny obyczaj..................
|
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 44.201.97.138 Data: 2024-09-15 Czas: 08:15:12 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|