FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / KRIS-STR
kris-str
Data rejestracji w systemie: 2014-03-27
Ilość tematów: 3       Ilość wypowiedzi: 11       Ilość ogłoszeń: 0

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Przyczepa gastro - od czego zacząć, jakie wymagania, dokumenty?
czy na ten odbiór tłuszczu musi być specjalna umowa? nie można się go pozbywać razem z brudną wodą? dzierżawię grunt i podłączenie do sieci zajmie mi miesiąc, dzwoniłem do Enea i można podpiąć się pod sieć, a umowę o podłączeniu będę miał z sąsiadem, podlicznik w przyczepie. Myślicie że to wystarczy?
2014-04-22 00:26:41 7
Wymagania sanepidu co do bieżącej wody, kanalizacji i wentylacji..
Podpinam się pod temat. Chodzi mi o wymogi dotyczące przechowywania i transportowania produktów do przyczepy. Jakie są wymogi Sanepidu, wprawdzie jutro będę dzwonił do nich (po raz n-ty, już mam dość szczerze powiedziawszy), ale może warto też zapytać tutaj o radę lub doświadczenia innych.  Czy jeżeli transportuje produkty z hurtowni własnym samochodem, to muszą być one transportowane w pojemnikach, jeżeli tak, to jakich (link proszę). Czy w lodówce i zamrażarce też te produkty muszą być dodatkowo w pojemnikach? Nie wystarczy jeśli będą na osobnych regałach? Jak wygląda sprawa z resztkami jedzenia, czerstwe bułki, nieświeże kotlety itp? Gdzie to wyrzucać, a raczej inaczej: czy muszę mieć na to papier, co z tym robię i gdzie oddaję?
2014-04-22 00:14:20 6
Przyczepa gastronomiczna a wymogi sanepidu
A czy może ktoś sprecyzować i wymienić te wymagania sanepidu? Co jest potrzebne i w jakiej ilości? Bo może się okazać, że nie starczy mi pieniędzy i wtedy będzie trochę lipa... W mojej przyczepie chcę sprzedawać: [size=3][font=Cambria, serif]-frytki -pity -kebaby -hot-dogi -hamburgery -zapiekanki[/font][/size] [size=3][font=Cambria, serif]Stałe przyłącze prądu i wody jest, woda ciepła też, ścieki do szamba, toaleta w pobliskim sklepie, nie będzie jedzenia na miejscu. Nie mam ławek, więc Klienci tylko kupują i jedzą w domu lub w drodze. Badania wody mam, badania lekarskie też mam. Chodzi głównie o te przyrządy wszystkie, o transport itp. Też chciałem swoim autem dowozić bo najkorzystniej i najprościej, przynajmniej tak myślałem. A teraz widzę, że wcale nie tak prosto...[/font][/size]
2014-04-18 22:04:03 9
Jakie dania w przyczepie?
Czy możliwa jest "produkcja" i sprzedaż kanapek/śniadań w takiej przyczepie?
2014-04-18 21:50:58 5
Jakie dania w przyczepie?
Witam, mam pytanie co do możliwości gastronomicznych w przyczepie specjalnie do tego przystosowanej. Chodzi mi głównie o: 1) gyros, czy jest możliwe smażenie na blacie grillowym kawałków kurczaka i podawanie go w zestawie z frytkami? z tego co mowila mi pani w sanepidzie to mogę tylko sprzedawać tam półprodukty, a surowy kurczak raczej takim nie jest. Pytanie wzięło się jednak stąd, że ludzie w mojej miejscowości prowadzą taką budkę i sprzedają tam gyrosa... Jakieś opinie Wasze? 2) sałatki/surówki, czy można robić w przyczepie i "przechowywać" w ladzie chłodniczej?
2014-04-17 20:39:56 5
Przyczepa gastronomiczna - krok po kroku
Więc sprawa ma się tak: 1) odwiedziłem Sanepid, bardzo miła Pani powiedziała mi, że nie będzie mi wszystkiego tłumaczyć bo jestem młodą osobą i podała mi link do strony internetowej skąd mam sobie wydrukować akt prawny regulujący coś takiego. Język urzędowy okazał się zbyt trudny, ale mniej więcej wiem co ma być. Szkoda tylko, że nie uprzedziła o badaniu wody, bo muszę jechać do nich znowu po specjalny pojemnik i wrócić z próbką wody. Pytanie: przed chwilą rozmawiałem z tym sąsiadem (on pracuje w wodociągach) i mówi mi, że może mi załatwić takie zaświadczenie z wodociągów, że na tym terenie woda ma status wody pitnej itp. Czy to wystarczy sanepidowi? 2) Odwiedziłem energetykę, jeżeli będę miał podlicznik w przyczepie to żaden problem, mogę sobie sporządzić umowę z moim sąsiadem, że rozliczamy się między sobą na podstawie podlicznika, a całość prądu i tak idzie do Enea. Jeżeli natomiast chce dostawać rachunki i wliczać to w koszty to muszę wypisać wniosek o przyłączenie. Także w ten sposób to wygląda. Co do toalety podobno musi być taka, która również została zaakceptowana przez sanepid np. w sklepie spożywczym. Jest niedaleko (25 metrów), wiec tam zapytam i spiszę z nimi umowę użyczenia.
2014-04-16 21:40:12 14
Dzierżawa działki w 3 tys. miejscowości
Witam, chcę jutro udać sie do znajomego, od którego chcę wydzierżawić działkę pod moją przyczepę gastronomiczną. Działka nieduża powiedzmy 100 m2. Jak myślicie jaka cena jest odpowiednia? Czynsz miesięczny. Myślałem o 100-150 zł/m. Pozdrawiam.
2014-04-16 15:57:04 3
Przyczepa gastronomiczna - krok po kroku
Dzięki za odpowiedź ! Jutro jadę do Sanepidu i Energetyki podpytać co i jak jeszcze. Sąsiad nie chce się naciąć i mówił, ze mam sprawdzić jak to prawnie dobrze rozwiązać z energetyką, bo z wodą problemów nie będzie (sąsiad pracuje w wodociągach). Sanepid natomiast ma mi wskazać konkretne wytyczne i jeżeli nie będzie większych problemów otwieram firmę, kupuję przyczepkę, realizuję wytyczne i działam
2014-04-14 15:39:48 14
Przyczepa gastronomiczna - krok po kroku
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi w mojej sprawie ! Mam jeszcze parę uwag dotyczących przyłączy: 1) czy przyłącze wodne może być to po prostu "podłączenie" się wężem do sąsiada? czy muszę to zgłaszać w wodociągach i czy jest to legalne? 2) jak rozwiązać kwestię energetyki? Wiadomo, że mogę podczepić sobie kabel z czwórnikiem i czerpać od niego prąd, pytanie czy energetyka nie doczepi się jego osoby za odpłatną sprzedaż prądu? Nie orientuję się w tej kwestii, wiem że może powinienem zadzwonić do energetyki, ale skoro już tu piszę to zadaję to pytanie może ktoś miał ten sam przypadek Pozdrawiam !
2014-04-08 19:33:07 14
Przyczepa gastronomiczna - krok po kroku
Dziękuję Ci serdecznie za wypowiedź ! 1) gdzie wykonać te badania? rozumiem, że sanepid to przeprowadza? 2) działalność będę prowadził sam, toaleta prawdopodobnie będzie udostępniona przez dzierżawcę w jego domu, czy takie coś też wchodzi w grę? jakaś umowa między nim, a mną? 3) rozumiem, że te badania w sanepidzie wykonać? 4) umowa będzie zawarta z wydzierżawiającym 5) tego nie rozumiem... w jaki sposób i gdzie to załatwić? 6) to już wiem, bo dzwoniłem do sanepidu Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam.
2014-03-28 20:42:06 14
Przyczepa gastronomiczna - krok po kroku
Witam wszystkich serdecznie! Od pewnego czasu zastanawiam się nad otwarciem mobilnej gastronomii. Stwierdziłem jednak, ze czas przestać myśleć i wziąć się do pracy. Otworzyłem działalność gospodarczą, mam upatrzoną przyczepę, mam miejsce gdzie będę mógł otworzyć swój biznes. Jednakże mam też kilka pytań co do dalszego postępowania, co jak i gdzie w kolejności załatwiać, bo generalnie ja to widzę tak: 1) podpisuję umowę dzierżawy na działkę na której ma stać przyczepa 2) idę do sanepidu, ustalają mi warunki jakie muszę spełnić 3) przyłącze wodne (tutaj mam duży problem bo nie wiem czy mogę sobie podpiąć je pod znajomego od którego dzierżawię działkę? i doprowadzić wężem do przyczepy?) 4) przyłącze elektryczne (też pytanie czy może zainstalować jakiś podlicznik u znajomego i czerpać od niego? albo po prostu wpiąć się kablem i rozliczać tak samo jak wodę, między nami tylko? pytanie tylko czy sanepid nie będzie wymagał zatwierdzenia o przyłączeniu od zakładu komunalnego i energetyki?) 5) kupno przyczepy (przyczepa będzie miała już odbiór sanepidu, wiem jednak, że wymagane jest zgłoszenie) 6) odbiór sanepidu 7) uruchomienie sprzedaży Bardzo proszę o pomoc, największe problemy stwarzają mi te przyłącza, chciałbym się dowiedzieć czy można w jakiś sposób "podpiąć" się do tego sąsiada. Uniknął bym wtedy znacznych kosztów. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
2014-03-27 22:51:26 14
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.