FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / WYMAGANIA SANEPIDU CO DO BIEżąCEJ WODY, KANALIZACJI I WENTYLACJI..
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

WYMAGANIA SANEPIDU CO DO BIEżąCEJ WODY, KANALIZACJI I WENTYLACJI..

Autor: Bartosz

Tematy: 3
Wypowiedzi: 9
Post 1 napisany 2013-01-11 o godzinie 10:43:54.
Szanowni Państwo,

przymierzam się do otworzenia własnej działalności w przyczepie gastronomicznej.
Mają to być potrawy smażone na woku.
Dzwoniłem dziś do Sanepidu aby spytać o niezbędne wymagania. Pani powiedziała mi, że przy tego typu działalności, czy przy kebabie np. potrzebuję mieć bieżącą wodę, kanalizację i odpowiednią wentylację.

Czy w przypadku gdy nie mam na swoim placu dostępu do bieżącej wody i kanalizacji, jest jakaś metoda, aby 'zaspokoić' sanepid ?

Z wyrazami szacunku,
Bartosz

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 2 napisany 2013-01-11 o godzinie 10:51:18.
Sanepid zawsze wymaga od inwestora dosłownie cudów. W przypadku przyczep gastronomicznych stosuje się kanistry z wodą czystą oraz brudną. Woda z kanistra lub pojemnika może być dozowana pompką elektryczną do podgrzewacza i baterii. Ścieki docierają do osobnego pojemnika / kanistra. Wentylacja to nie jest problem, gdyż montujemy w przyczepie okap wentylacyjny z łapaczami tłuszczu + wentylator (najlepiej na dachu przyczepy) i po sprawie.

Post 3 napisany 2013-01-11 o godzinie 11:02:20.
Dziękuję za szybką i pozytywną wiadomość.
Jednak w tej samej rozmowie, dopytałem się, czy to może być właśnie zrobione na zasadzie zbiorników z wodą czystą oraz zbiornikiem na wodę brudną - jednak Pani stwierdziła, że nie ma takiej możliwości i musi to być kanalizacja oraz bieżąca woda..

Czy te przepisy są tak niespójne, że ciężko w sanepidzie wydać jednoznaczną opinię, czy to po prostu zależy od dobrej woli lub jej braku urzędnika.. ?

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 4 napisany 2013-01-11 o godzinie 11:06:20.
Co sanepid to inna historia. Jeśli ta Pani ma takie wymagania to poproś o opinie na piśmie oraz zasugeruj jej techniczne rozwiązanie tego problemu. W mobilnych przyczepach nie ma możliwości podłączenia kanalizacji ani bieżącej wody. Wyposażyliśmy wiele tego typu przyczep i w każdej jest zbiornik na wodę czystą i brudną.

Post 5 napisany 2013-01-11 o godzinie 11:21:58.
To dobrze, podnosi mnie Pan na duchu.

Bardzo dziwne założenia mają Polskie urzędy. Pomimo istniejącego kryzysu, ktoś próbuję mimo wszystko wystartować z legalnym biznesem, tym samym opłacając podatki i nakręcając rynek oraz gospodarkę spotka się z takimi debilnymi przeszkodami i niespójnościami...

Szkoda gadać.. ;) w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedź.

Autor: kris-str

Wypowiedzi: 11
Post 6 napisany 2014-04-22 o godzinie 00:14:20.
Podpinam się pod temat.
Chodzi mi o wymogi dotyczące przechowywania i transportowania produktów do przyczepy. Jakie są wymogi Sanepidu, wprawdzie jutro będę dzwonił do nich (po raz n-ty, już mam dość szczerze powiedziawszy), ale może warto też zapytać tutaj o radę lub doświadczenia innych. 
Czy jeżeli transportuje produkty z hurtowni własnym samochodem, to muszą być one transportowane w pojemnikach, jeżeli tak, to jakich (link proszę). Czy w lodówce i zamrażarce też te produkty muszą być dodatkowo w pojemnikach? Nie wystarczy jeśli będą na osobnych regałach?
Jak wygląda sprawa z resztkami jedzenia, czerstwe bułki, nieświeże kotlety itp? Gdzie to wyrzucać, a raczej inaczej: czy muszę mieć na to papier, co z tym robię i gdzie oddaję?

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170
Data: 2025-05-19
Czas: 10:56:38
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: WYMAGANIA SANEPIDU CO DO BIEżąCEJ WODY, KANALIZACJI I WENTYLACJI..
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "wymagania sanepidu co do bieżącej wody, kanalizacji i wentylacji.." w grupie "mobilna gastronomia"
TAGI: przyczepa gastronomiczna (48)    sanepid (33)    woda (4)    wentylacja (8)    wymagania sanepidu (8)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Rozmiar Przyczepy    Oddzielanie się cienkiego spodu ciasta po upieczeniu   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.