![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: WYMAGANIA SANEPIDU CO DO BIEżąCEJ WODY, KANALIZACJI I WENTYLACJI.. |
|||||||
Autor:
Bartosz
Tematy: 3 Wypowiedzi: 9 |
Szanowni Państwo,
przymierzam się do otworzenia własnej działalności w przyczepie gastronomicznej. Mają to być potrawy smażone na woku. Dzwoniłem dziś do Sanepidu aby spytać o niezbędne wymagania. Pani powiedziała mi, że przy tego typu działalności, czy przy kebabie np. potrzebuję mieć bieżącą wodę, kanalizację i odpowiednią wentylację. Czy w przypadku gdy nie mam na swoim placu dostępu do bieżącej wody i kanalizacji, jest jakaś metoda, aby 'zaspokoić' sanepid ? Z wyrazami szacunku, Bartosz |
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Sanepid zawsze wymaga od inwestora dosłownie cudów. W przypadku przyczep gastronomicznych stosuje się kanistry z wodą czystą oraz brudną. Woda z kanistra lub pojemnika może być dozowana pompką elektryczną do podgrzewacza i baterii. Ścieki docierają do osobnego pojemnika / kanistra. Wentylacja to nie jest problem, gdyż montujemy w przyczepie okap wentylacyjny z łapaczami tłuszczu + wentylator (najlepiej na dachu przyczepy) i po sprawie.
|
||||||
Autor:
Bartosz
Tematy: 3 Wypowiedzi: 9 |
Dziękuję za szybką i pozytywną wiadomość.
Jednak w tej samej rozmowie, dopytałem się, czy to może być właśnie zrobione na zasadzie zbiorników z wodą czystą oraz zbiornikiem na wodę brudną - jednak Pani stwierdziła, że nie ma takiej możliwości i musi to być kanalizacja oraz bieżąca woda.. Czy te przepisy są tak niespójne, że ciężko w sanepidzie wydać jednoznaczną opinię, czy to po prostu zależy od dobrej woli lub jej braku urzędnika.. ? |
||||||
Autor:
Hurtownia Gastronomiczna
![]() ![]() Wypowiedzi: 85 |
Co sanepid to inna historia. Jeśli ta Pani ma takie wymagania to poproś o opinie na piśmie oraz zasugeruj jej techniczne rozwiązanie tego problemu. W mobilnych przyczepach nie ma możliwości podłączenia kanalizacji ani bieżącej wody. Wyposażyliśmy wiele tego typu przyczep i w każdej jest zbiornik na wodę czystą i brudną.
|
||||||
Autor:
Bartosz
Tematy: 3 Wypowiedzi: 9 |
To dobrze, podnosi mnie Pan na duchu.
Bardzo dziwne założenia mają Polskie urzędy. Pomimo istniejącego kryzysu, ktoś próbuję mimo wszystko wystartować z legalnym biznesem, tym samym opłacając podatki i nakręcając rynek oraz gospodarkę spotka się z takimi debilnymi przeszkodami i niespójnościami... Szkoda gadać.. ;) w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedź. |
||||||
Autor:
kris-str
Tematy: 3 Wypowiedzi: 11 |
Podpinam się pod temat.
Chodzi mi o wymogi dotyczące przechowywania i transportowania produktów do przyczepy. Jakie są wymogi Sanepidu, wprawdzie jutro będę dzwonił do nich (po raz n-ty, już mam dość szczerze powiedziawszy), ale może warto też zapytać tutaj o radę lub doświadczenia innych. Czy jeżeli transportuje produkty z hurtowni własnym samochodem, to muszą być one transportowane w pojemnikach, jeżeli tak, to jakich (link proszę). Czy w lodówce i zamrażarce też te produkty muszą być dodatkowo w pojemnikach? Nie wystarczy jeśli będą na osobnych regałach? Jak wygląda sprawa z resztkami jedzenia, czerstwe bułki, nieświeże kotlety itp? Gdzie to wyrzucać, a raczej inaczej: czy muszę mieć na to papier, co z tym robię i gdzie oddaję? |
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170 Data: 2025-05-19 Czas: 10:56:38 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|