![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA - KROK PO KROKU |
|||||||
|
Autor:
kris-str
Tematy: 3 Wypowiedzi: 11 |
Witam wszystkich serdecznie!
Od pewnego czasu zastanawiam się nad otwarciem mobilnej gastronomii. Stwierdziłem jednak, ze czas przestać myśleć i wziąć się do pracy. Otworzyłem działalność gospodarczą, mam upatrzoną przyczepę, mam miejsce gdzie będę mógł otworzyć swój biznes. Jednakże mam też kilka pytań co do dalszego postępowania, co jak i gdzie w kolejności załatwiać, bo generalnie ja to widzę tak: 1) podpisuję umowę dzierżawy na działkę na której ma stać przyczepa 2) idę do sanepidu, ustalają mi warunki jakie muszę spełnić 3) przyłącze wodne (tutaj mam duży problem bo nie wiem czy mogę sobie podpiąć je pod znajomego od którego dzierżawię działkę? i doprowadzić wężem do przyczepy?) 4) przyłącze elektryczne (też pytanie czy może zainstalować jakiś podlicznik u znajomego i czerpać od niego? albo po prostu wpiąć się kablem i rozliczać tak samo jak wodę, między nami tylko? pytanie tylko czy sanepid nie będzie wymagał zatwierdzenia o przyłączeniu od zakładu komunalnego i energetyki?) 5) kupno przyczepy (przyczepa będzie miała już odbiór sanepidu, wiem jednak, że wymagane jest zgłoszenie) 6) odbiór sanepidu 7) uruchomienie sprzedaży Bardzo proszę o pomoc, największe problemy stwarzają mi te przyłącza, chciałbym się dowiedzieć czy można w jakiś sposób "podpiąć" się do tego sąsiada. Uniknął bym wtedy znacznych kosztów. Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Tematy: 25 Wypowiedzi: 554 |
Witam serdecznie twoje rozumowanie jest jak najbardziej prawidłowe zwrócę uwagę na kilka spraw:
1) Stałe podłączenie do wody: na dzień odbioru musisz mieć aktualne badania wody pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym 2) kwestia toalety dla pracowników: musisz zapewnić dla pracowników przyczepy toaletę tylko dla nich przeznaczoną (może być toy-toy ale z umywalką zasilaną wodą 3) badania w kierunku nosicielstwa wszystkie osoby, które będą pracowały przy przygotowywaniu posiłków muszą mieć zaświadczenie od lekarza msdycyny pracy zezwalające na pracę w gastronomii (wydawane na podstawie badań w kierunku nosicielstwa, miejsce badania SANEPID) 4) Umowa na odbiór ścieków: - zgoda właścicela działki na wylewanie brudnej wody do kanalizacji (może być szambo) znajdującej się na działce lub umowa np ze stacją benzynową - polecam BP (mają stanowisko na serwis camperów) na zrzut brudnej wody 5) dokumentacja Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej 6) odbiór przyczepy: jeżeli nic nie będziesz zmieniał w przyczepie jeżeli chodzi o wyposażenie, zadeklarujesz że będziesz przygotowywał te same dania co poprzednich i będziesz dysponował kąpią zatwierdzenia wcześniejszego to jak najbardziej odbiór odbędzie się na podstawie zgłoszenia i ogledzin przyczepy - najczęściej SANEPID prosi o podstawienie przyczepy pod ich siedzibę. Jeżeli jednak dokonasz zmian w menu lub wyposażeniu odbiór będzie przeprowadzany tak jak za pierwszym razem Zapraszam 09.04.2014 na szkolenie, które organizuje w Warszawie poświęcone rozpoczęciu tego typu dziłalności. Szczegóły dotyczące szkolenia znajdują się w Zakładce Ogłoszenia tytuł szkolenia Moja gastronomia od czego zacząć. POzdrawiam |
||||||
|
Autor:
kris-str
Dziękuję Ci serdecznie za wypowiedź !
1) gdzie wykonać te badania? rozumiem, że sanepid to przeprowadza? 2) działalność będę prowadził sam, toaleta prawdopodobnie będzie udostępniona przez dzierżawcę w jego domu, czy takie coś też wchodzi w grę? jakaś umowa między nim, a mną? 3) rozumiem, że te badania w sanepidzie wykonać? 4) umowa będzie zawarta z wydzierżawiającym 5) tego nie rozumiem... w jaki sposób i gdzie to załatwić? 6) to już wiem, bo dzwoniłem do sanepidu Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam. |
||||||
![]() Autor: Ar0 Wypowiedzi: 5 |
Cześć.
1) gdzie wykonać te badania? rozumiem, że sanepid to przeprowadza? Oficjalnie musisz pobrać próbkę wody z Twojego punku. Czy bieżąca z kranu, czy z bańki np. 20l. to z bańki. I dajesz do wodociągów. Badanie kosztuje chyba 160 zł. ok. Nie pamiętam dokładnie. Ja osobiście brałem próbkę z domu. Najlepiej jakbyś miał podwieszony jakiś baniak 20l. i z tego. A jeśli możesz od dzierżawcy wężem, to dobrze. Nawet ogrodowym. Bieżąca woda to jest lepiej. Ale musisz mieć też odpływ. I umowę z wodociągami, oczyszczalnią, że masz przyłącze do studzienki, albo że wywozisz do nich w bańkach czy beczkach nieczystości. 2) działalność będę prowadził sam, toaleta prawdopodobnie będzie udostępniona przez dzierżawcę w jego domu, czy takie coś też wchodzi w grę? jakaś umowa między nim, a mną? Raczej nie. Załatw sobie toy toya z umywalką, albo jakąś publiczną toaletę z zamkniętą kabiną TYLKO dla Ciebie. Lub podpisz umowę z jakimś ośrodkiem w pobliżu. Tak umowa musi być. 3) rozumiem, że te badania w sanepidzie wykonać? Tak, badania na nosicielstwo (kału) robisz w sanepidzie. A później badania lekarza medycyny pracy. Czyli po prostu pełna książeczka zdrowia (sanitarno-epidiologiczna) 4) umowa będzie zawarta z wydzierżawiającym O tym już wspomniałem. Ale nie wiem czy z dzierżawcą wystarczy. Dowiedz się wszystkiego w sanepidzie. 5) tego nie rozumiem... w jaki sposób i gdzie to załatwić? Tu chodzi o HCCP, tego sam nie ogarniam. To musisz się kogoś poradzić. Najlepiej kogoś kto prowadzi już działalność. 6) to już wiem, bo dzwoniłem do sanepidu Raczej nie pod ich siedzibę, a w miejsce gdzie będziesz sprzedawał. Na swój punkt, bo chcą to wszystko zobaczyć. To tyle co mogłem pomóc. Pozdawiam. |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Witam serdecznie raz jeszcze:
Jeżelil chodzi o badanie wody to badasz ją wyłącznie wtedy kiedy masz stałe podłączenie do wodociągu. Woda "z bańki" to może być wyłącznie zakupiona woda spożywcza, zakup ten udowadniasz paragonem bądż fakturą VAT (takiej wody nie musisz badać przebadał ją już jej producent. nigdy nie mów SANEPIDOwi, że będziesz przynosić wodę w baniakach z domu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to działanie niezgodne z wytycznymi SANEPIDU Przygotowuje dokumentację Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej potrzebą do rozpoczęcia tego typu działalności, pomagam również w doborze potraw jakie mogą być w gastronomii mobilnej przygotowywane. Zapraszam do kontaktu poltorak@haccp-gmp.home.pl |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
i jeszcze kwestia toalety. Jeżeli z toalety o której pisałeś będą korzystać wyłącznie osoby zatrudnione w Twojej gastronomii to wtedy takie rozwiązanie jest jak najbardziej ok (musisz mieć umowę na użyczenie toalety) Natomiast jeżeli z tej toalety będą korzystały osoby nie zatrudnione w gastronomii to lepszym rozwiązaniem bedzie toy toy
|
||||||
|
Autor:
kris-str
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc i odpowiedzi w mojej sprawie !
Mam jeszcze parę uwag dotyczących przyłączy: 1) czy przyłącze wodne może być to po prostu "podłączenie" się wężem do sąsiada? czy muszę to zgłaszać w wodociągach i czy jest to legalne? 2) jak rozwiązać kwestię energetyki? Wiadomo, że mogę podczepić sobie kabel z czwórnikiem i czerpać od niego prąd, pytanie czy energetyka nie doczepi się jego osoby za odpłatną sprzedaż prądu? Nie orientuję się w tej kwestii, wiem że może powinienem zadzwonić do energetyki, ale skoro już tu piszę to zadaję to pytanie może ktoś miał ten sam przypadek Pozdrawiam ! |
||||||
|
Autor:
HACPASZ Hanna Półtorak
Witam serdecznie
zagadnienia związane z rozpoczeciem pracy w gastronomii będą poruszane na kolejnej edycji Warsztatów MOja Gastronomia, które będą odbywały się w Warszawie 14.05.2014. Szczegoły w zakładce ogłoszenia serdecznie zapraszam Hanna Półtorak Powiemy o tym: - jak należy wyposażyć i urządzić kuchnię zarówno w lokalu gastronomicznym jak też w samochodzie czy busie - na jakie dania lansowane zdecydować się w lokalu w zależności od jego wielkości - Jak przygotować się do odbioru SANEPID (dokumentacja, zgłoszenie, zatrudnienie pracowników) |
||||||
![]() Autor: Ar0 Wypowiedzi: 5 |
W odpowiedzi na Twoje pozostałe pytania, powiem z własnego doświadczenia...
1. Możesz się podłączyć "wężem" do sąsiada, ale nie bierz lepiej zwykłego węża ogrodowego, tylko wydaj parę złoty i kup plastikową rurę pcv czy coś w ten styl, ja o śr. np. 1cm. wystarczy. Ja płaciłem chyba w Castoramie ok. 1-1,2zł za metr. Więc nie drogo. Nie musisz tego nigdzie zgłaszać, bylebyś miał umowę z "sąsiadem" o tym przyłączu, oraz badanie wody z tego miejsca. 2. Nie musisz tego zgłaszać do energetyki. Nie czepiają się. Ja sam w Mielnie miałem przyłącze w przez 7 lat w toalecie publicznej (umowa z właścicielem) i później na innym punkcie z ośrodkiem wczasowym. Byleby przewód był wystarczająco gruby (mocny) by nie było przeciążeń, zwarć, wysadzania korków ... Ja na odległości 140 metrów (przez wydmy szło) miałem 4x3 i było dobrze. Gdzie miałem zamrażarkę, lodówko-zamrażarkę, frytkownicę, światło, 2 czajniki, sprzęt muzyczny, podgrzewacz wody, maszynę do hot-dogów. Ważne bylebyś miał umowę o przyłączu tak jak w przypadku wody. Pozdrawiam. :D |
||||||
|
Autor:
kris-str
Dzięki za odpowiedź !
Jutro jadę do Sanepidu i Energetyki podpytać co i jak jeszcze. Sąsiad nie chce się naciąć i mówił, ze mam sprawdzić jak to prawnie dobrze rozwiązać z energetyką, bo z wodą problemów nie będzie (sąsiad pracuje w wodociągach). Sanepid natomiast ma mi wskazać konkretne wytyczne i jeżeli nie będzie większych problemów otwieram firmę, kupuję przyczepkę, realizuję wytyczne i działam |
||||||
| PRZYCZEPA GASTRONOMICZNA - KROK PO KROKU | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
kris-str napisał(a) w dniu 2014-04-14 o godzinie 15:39:48: Dzięki za odpowiedź ! Jutro jadę do Sanepidu i Energetyki podpytać co i jak jeszcze. Sąsiad nie chce się naciąć i mówił, ze mam sprawdzić jak to prawnie dobrze rozwiązać z energetyką, bo z wodą problemów nie będzie (sąsiad pracuje w wodociągach). Sanepid natomiast ma mi wskazać konkretne wytyczne i jeżeli nie będzie większych problemów otwieram firmę, kupuję przyczepkę, realizuję wytyczne i działam Z tego co się orientuję to nie można ot tak udostępniać prądu innemu podmiotowi, wymaga to specjalnej koncesji. Mam tu na myśli rozwiązania zgodne z prawem, bo kto i jak miałby sprawdzić skąd masz prąd w przyczepie? |
||||||
|
Autor:
kris-str
Więc sprawa ma się tak:
1) odwiedziłem Sanepid, bardzo miła Pani powiedziała mi, że nie będzie mi wszystkiego tłumaczyć bo jestem młodą osobą i podała mi link do strony internetowej skąd mam sobie wydrukować akt prawny regulujący coś takiego. Język urzędowy okazał się zbyt trudny, ale mniej więcej wiem co ma być. Szkoda tylko, że nie uprzedziła o badaniu wody, bo muszę jechać do nich znowu po specjalny pojemnik i wrócić z próbką wody. Pytanie: przed chwilą rozmawiałem z tym sąsiadem (on pracuje w wodociągach) i mówi mi, że może mi załatwić takie zaświadczenie z wodociągów, że na tym terenie woda ma status wody pitnej itp. Czy to wystarczy sanepidowi? 2) Odwiedziłem energetykę, jeżeli będę miał podlicznik w przyczepie to żaden problem, mogę sobie sporządzić umowę z moim sąsiadem, że rozliczamy się między sobą na podstawie podlicznika, a całość prądu i tak idzie do Enea. Jeżeli natomiast chce dostawać rachunki i wliczać to w koszty to muszę wypisać wniosek o przyłączenie. Także w ten sposób to wygląda. Co do toalety podobno musi być taka, która również została zaakceptowana przez sanepid np. w sklepie spożywczym. Jest niedaleko (25 metrów), wiec tam zapytam i spiszę z nimi umowę użyczenia. |
||||||
![]() Autor: BANNERT- Przyczepy Gastro ![]() Wypowiedzi: 48 |
Witam,
Wiem, że nie jest łatwo, bo interpretacja w każdym sanepidzie bywa różna. Popatrz na to z innej strony, czym trudniej tym mniejsza konkurencja. Pozdrawiam Marek
BANNERT- Przyczepy i Samochody Gastronomiczne
Sprzedaż / Serwis / Części / Remonty www.przyczepygastronomiczne.pl |
||||||
|
Autor:
marcin3city
Wypowiedzi: 4 |
kris-str daj znać jak poszło? sam myślę o przyczepie, jestem ciekawy. Dużo ważnych kwestii zostało tu poruszonych. Daj znać czy już działasz?
Pozdrawiam Marcin |
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 04:44:56 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|