FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / HACCP ALICJA DOWIEDCZYK
HACCP Alicja Dowiedczyk
Data rejestracji w systemie: 2012-11-12
Ilość tematów: 0       Ilość wypowiedzi: 7       Ilość ogłoszeń: 1

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
otwarcie pizzeri
Panie Mariuszu, nie piszę bzdur. Nie jestem w branży nowicjuszem i również mam sporo doświadczeń zawodowych. Nie rzucałabym słów na wiatr, gdybym nie była pewna tego co mówię. Chociażby na ostatnim odbiorze (w ostatni piątek) usłyszałam osobiście od Pani z Sanepidu, że projekt to jedno, a to co ona uważa i jak interpretuje przepisy to drugie. Tu tez jest pies pogrzebany. Prawo mamy jedno, ale jego interpretacji tyle co jest Sanepidów i osób tam zatrudnionych...Niestety to nie ułatwia. Każdy przepisy interpretuje na swój sposób i w swojej pracy zawodowej się o tym niejednokrotnie przekonałam. Cóż bowiem oznacza dla Pana: "odpowiednia ilość stanowisk mycia rąk" -> tak mówią przepisy, a wg Pana może być to 3, według mnie 2, a według Pani z Sanepidu 5. Dlatego podpowiadam, że najprostszą drogą jest po prostu iść do konkretnego Sanepidu i zapytać czego wymagają.  Co do bhp nie kwestionuję, że jest to aspekt ważny i konieczny do opanowania, ale pieczątka rzeczoznawcy na projekcie nie jest koniecznością do odbioru sanitarnego.
2013-09-03 23:11:24 19
otwarcie pizzeri
Projekt jak wspomniałam warto mieć po to, aby ułatwić sobie pracę (zlecić zaprojektowanie i pomysł na biznes ludziom, którzy się na tym znają, zamiast samemu się z tym mordować). Sanepid go nie wymaga, a w praktyce często bywa tak, że Sanepid nie patrzy nawet na projekt, a na to co zastanie w lokalu faktycznie. Ostatnio podczas odbiorów Sanepidu, w których uczestniczyłam dla swojego klienta, usłyszałam wręcz, że projektanci wymyślają często bzdury i pieczątka rzeczoznawcy też niewiele znaczy - oni oceniają to co zastaną na miejscu (właśnie w odniesieniu do przepisów prawa) i mogą to zakwestionować. Mieli drobne uwagi do pracy projektanta, choć w sumie obeszło się bez kłopotów. Sanepid do odbioru nie potrzebuje pieczątki rzeczoznawcy bhp (dodatkowo płatna). Zawsze zanim wyda się niepotrzebnie pieniądze, należy (w Sanepidzie), który będzie odbierał zapytać po prostu czego potrzebują na odbiór. Pozdrawiam i życzę rozsądnych decyzji:)
2013-09-03 07:46:59 19
otwarcie pizzeri
Projekt technologiczny na pewno ułatwi Panu pracę i adaptację lokalu, ale nie ma Pan obowiązku zlecać go komukolwiek (Sanepid go nie wymaga). Jeśli jest to prosta sprawa jak pisze gastromex, to po drobnej konsultacji sam Pan będzie w stanie rozrysować gdzie i co, obdumać koncepcję działania i upewnić się w Sanepidzie, że jest ok. Jeśli wcześniej była tam prowadzona pizzeria możliwe, że wystarczy zgłoszenie do Sanepidu, a nie składanie wniosku o wpis do rejestru. Oznacza to, że Sanepid odnotuje, że Pan będzie dalej prowadził pizzerię w miejscu, które już znają (o ile poprzedni właściciel prowadził biznes legalnie i zgłosił do Sanepidu) i nawet nie będą przychodzili na odbiór. W Sanepidzie pracują ludzie - trzeba iść i pytać, zanim się wyda pieniądze bez sensu. Obowiązkowy zgodnie z unijnymi przepisami jest system HACCP. Tu też warto porozmawiać z Sanepidem, bo jeśli działalność produkcyjna jest niewielka zgadzają się często na same Dobre Praktyki (GMP/GHP). Podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa żywności będzie Pan jednak musiał zapewnić. W razie pytań proszę pisać: kontakt@arscogito.pl. Jeśli będę potrafiła Panu pomóc - chętnie to zrobię. Alicja
2013-09-02 09:02:23 19
Tymczasowy odbiór sanepidu, brak HACCP i GHP
Dzień dobry, Przede wszystkim staraj się dopilnować terminu wyznaczonego przez Sanepid - inaczej mogą robić problemy, nawet zamknąć Twój biznes. W sumie jak najwcześniej, jeśli uda Ci się zrobić HACCP - idź do Sanepidu i przedstaw im pełną dokumentację. Na pewno sobie nie zaszkodzisz, a najwyżej pokażesz, że do ich zaleceń podchodzisz serio. Jeśli sam się pofatygujesz, to przedłużenie pozwolenia na nieograniczone czasem powinno nastąpić nawet bez wizyty kontrolnej, być może nawet od ręki. Tu nie dam sobie głowy uciąć, gdyż co Sanepid - inne zdanie i ciężko zgadnąć co mają w planach. Inną opcją jest wykonanie do nich telefonu i dopytanie, aczkolwiek ja z gotowym HACCP po prostu bym do nich poszła jak najwcześniej, by mieć z głowy. HACCP możesz sam zrobić, w internecie jest wiele bezpłatnych poradników (fapa). Jedyne co, to nie radzę korzystać z tzw. "gotowców" - niespójność wyjdzie od razu i możesz mieć kolejne problemy ze strony Sanepidu - mogą nie uznać takiej dokumentacji. Gdybyś potrzebował pomocy podczas tworzenia HACCP - napisz na alicja@arscogito.pl, chyba że chciałbyś zlecić zrobienie HACCP - wówczas również napisz na ten adres - przygotuję ofertę:) Osobiście, od wielu lat pomagam swoim klientom sprostać obowiązkowi HACCP - tworzę dokumentację, wdrażam system i prowadzę szkolenia. Co więcej? - prowadzę swoją firmę - elastyczność w negocjacjach - biorę pełna odpowiedzialność za swoją pracę, na każdej stronie dokumentacji podpisuję się własnoręcznie, ewentualne poprawki wykonuję nieodpłatnie - dla klienta staję się "prywatnym sanepidowcem", zajrzę w każdy kąt i podpowiem co zmienić; wizyta Sanepidu nie musi oznaczać stresu - zawsze służę radą i pomocą – nawet po zakończeniu współpracy -posiadam kierunkowe wykształcenie i 8 lat doświadczenia Pozdrawiam i życzę powodzenia Alicja Dowiedczyk www.arscogito.pl
2012-11-16 10:10:45 2
Pomoc w otwarciu pizzerii.
Do sutek1989. Są wytyczne podstawowe (np wymagana wysokość pomieszczeń produkcyjnych min. 2,5m) które warunkują, że w ogóle możesz myśleć o gastronomii w danym miejscu. Jeśli pomierzysz i okaże się, że jest ok - przydałoby się dobre biuro projektowe, które podpowie jak przystosować obiekt do tego typu działalności, wykona projekt technologiczny (rysunki, opisy, wytyczne dla pozostałych branż: wentylacja, wod-kan, elektryka itd) i załatwi uzgodnienia z rzeczoznawcą ds. sanitarno-epidemiologicznych. Później zgłaszasz do Sanepidu, że prosisz o odbiór. Po ok. 2 tyg panie z Sanepidu powinny do Ciebie zawitać. Jak się uda - działasz. Oczywiście do odbioru sanitarnego potrzebujesz różnych dokumentów, zgód itd. Dodatkowo nie ominie Cię system HACCP, który jest również wymagany przez Sanepid. Zdarza się, że już przy odbiorze mogą zapytać o projekt dokumentacji HACCP, a może dopiero poproszą o dokumentację jak zaczniesz działać - to zależy od lokalnego Sanepidu. Jeśli chciałbyś uzyskać dokładniejsze informacje na temat jak ruszyć to napisz proszę na kontakt@arscogito.pl - niezobowiązująco i nieodpłatnie oczywiście postaram się chociaż coś podpowiedzieć. Ja osobiście zajmuję się opracowywaniem dokumentacji i wdrażaniem systemu HACCP. Dodatkowo współpracuję z biurem projektowym, dzięki czemu na życzenie jestem w stanie przedstawić kompleksową ofertę (projekt technologiczny+HACCP). Pozdrawiam i życzę powodzenia Alicja Dowiedczyk
2012-11-13 19:24:35 4
HACCP w lokalach gastronomicznych
Dzień dobry, Nazywam się Alicja Dowiedczyk i również zachęcam do zapoznania się z moją ofertą. Od wielu lat pomagam swoim klientom sprostać obowiązkowi HACCP - tworzę dokumentację, wdrażam system i prowadzę szkolenia. Co więcej? - prowadzę swoją, małą firmę - sama decyduje o cenach - duża elastyczność w negocjacjach, - przez 8 lat zdążyłam zdobyć na tyle doświadczenia, by móc powiedzieć że jestem nie tylko wyuczonym "teoretykiem", ale wiem jak praktycznie podejść do sprawy, - każdego klienta traktuję indywidualnie, wiedząc że nie ma dwóch takich samych przypadków i potrzeb; nie korzystam z gotowców czy też szablonów - to się nie sprawdza, niespójność wyjdzie przy pierwszej kontroli, - staram się unikać przerostu formy nad treścią, - biorę pełna odpowiedzialność za swoją pracę, na każdej stronie dokumentacji podpisuję się własnoręcznie, jeśli konieczne są poprawki wykonuję je nieodpłatnie, - przy współpracy staję się dla klienta jego "prywatnym sanepidowcem", zajrzę w każdy kąt i wskażę błędy tylko po to, by pomóc poprawić niedoskonałości; poprzez to wizyta Sanepidu nie musi wiązać się już ze stresem i niepokojem, - nawet po zakończeniu współpracy ze swoimi klientami utrzymuje kontakt i zawsze służę radą i pomocą, -oczywiście posiadam kierunkowe wykształcenie (mgr inż Technologii Żywności +dodatkowe kursy i szkolenia). - oferuję również kompleksowe usługi: wykonanie projektu technologicznego niezbędnego do uruchomienia obiektu + projekt dokumentacji HACCP Po niskich kosztach i zachowaniem zdrowego rozsądku tez można wdrożyć HACCP! Więcej na www.arscogito.pl Pozdrawiam Alicja Dowiedczyk
2012-11-13 10:55:35 5
Sprzedaż jedzenia pod namiotem
Witam. Mogę również podpowiedzieć kilka rzeczy w kwestii Sanepidu. Zarówno namiot Pana PORCHETTA & BRUSCHETTA jak i pomysł z przyczepą Pana KONRADA będą kwalifikować się pod szczególne przepisy Rozporządzenia, które wspomina Pani Hanna. Jest to Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r.w sprawie higieny środków spożywczych. Zerknijcie Panowie do Załącznika II do tego rozporządzenia, a konkretnie do rozdziału III. Zawarte są tam szczegółowe "WYMAGANIA DOTYCZĄCE RUCHOMYCH I/LUB TYMCZASOWYCH POMIESZCZEŃ (JAK DUŻE NAMIOTY, STRAGANY, RUCHOME PUNKTY SPRZEDAŻY)...". Warto poczytać i wiedzieć czego Sanepid będzie wymagał. Osobiście zajmuję się wdrażaniem systemu HACCP, więc jeśli którykolwiek z Panów chciałby poznać również moją ofertę , proszę o informację na kontakt@arscogito.pl. Na życzenie przedstawię swoje propozycje. Pozdrawiam
2012-11-12 23:50:06 19
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.