![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: POMOC W OTWARCIU PIZZERII. |
|||||||
|
Autor:
sutek1989
Tematy: 2 Wypowiedzi: 2 |
Witam,
Chciałbym prosić o pomoc w otworzeniu punktu gastronomicznego-Pizzerii. Otóż mam pewien pomysł i potrzebuje paru wskazówek. Mam zamiar otworzyć pizzerię, ale tylko na dostawę. Mieszkam na obrzeżach miasta, które liczy 50 tys. mieszkańców. Konkurencja: W mieście znajduje się 5 pizzerii, ale nastawione są one głownie na klientów, którzy przychodzą i jedzą w lokalu, bądź sami „robią” dostawę do własnego domu” Czas oczekiwania w tygodniu dochodzi do godzinki ,oczywiście zależy od pory dnia, do nawet1,5 h w weekendy- trochę długo.. Dostawa –wszędzie płatna Mieszkam w domku jednorodzinnym i mam niewykorzystaną powierzchnie magazynową o powierzchni 50m2,oddzieloną od powierzchni mieszkalnej ścianka działową. Chciałbym uzyskać informacje gdzie, do jakich instytucji mam się zgłoście(zaczynając od przekształcenia budynku w lokal gastronomiczny, projekt adaptacyjny, kończąc na wizytach w sanepidzie),gdyż jest to bardzo skomplikowane i trudno mi się w tym wszystkim odnaleźć Dzięki za wskazówki |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
MULTIGER Gerard Śpiewak
Wypowiedzi: 15 |
proponuję pomoc na info@multiger.pl
pozdrawiam
GASTRONOMIA NA 101 %, DORADZIMY, ZAPROJEKTUJEMY, WYPOSAŻYMY, ZAMONTUJEMY, NAUCZYMY JAK ZMAKSYMALIZOWAĆ PRACĘ URZĄDZEŃ I LUDZI, SERWIS GWARANCYJNY I POGWARANCYJNY POMOŻEMY ZDOBYĆ FINANSOWANIE (LEASING)
DOSTARCZAMY RÓWNIEŻ GALANTERIĘ STOŁOWĄ, DORADZAMY W MENU. CO TYLKO DROGI KLIENT POTRZEBUJE ZAPR |
||||||
|
Autor:
HACCP Alicja Dowiedczyk
Wypowiedzi: 7 |
Do sutek1989.
Są wytyczne podstawowe (np wymagana wysokość pomieszczeń produkcyjnych min. 2,5m) które warunkują, że w ogóle możesz myśleć o gastronomii w danym miejscu. Jeśli pomierzysz i okaże się, że jest ok - przydałoby się dobre biuro projektowe, które podpowie jak przystosować obiekt do tego typu działalności, wykona projekt technologiczny (rysunki, opisy, wytyczne dla pozostałych branż: wentylacja, wod-kan, elektryka itd) i załatwi uzgodnienia z rzeczoznawcą ds. sanitarno-epidemiologicznych. Później zgłaszasz do Sanepidu, że prosisz o odbiór. Po ok. 2 tyg panie z Sanepidu powinny do Ciebie zawitać. Jak się uda - działasz. Oczywiście do odbioru sanitarnego potrzebujesz różnych dokumentów, zgód itd. Dodatkowo nie ominie Cię system HACCP, który jest również wymagany przez Sanepid. Zdarza się, że już przy odbiorze mogą zapytać o projekt dokumentacji HACCP, a może dopiero poproszą o dokumentację jak zaczniesz działać - to zależy od lokalnego Sanepidu. Jeśli chciałbyś uzyskać dokładniejsze informacje na temat jak ruszyć to napisz proszę na kontakt@arscogito.pl - niezobowiązująco i nieodpłatnie oczywiście postaram się chociaż coś podpowiedzieć. Ja osobiście zajmuję się opracowywaniem dokumentacji i wdrażaniem systemu HACCP. Dodatkowo współpracuję z biurem projektowym, dzięki czemu na życzenie jestem w stanie przedstawić kompleksową ofertę (projekt technologiczny+HACCP). Pozdrawiam i życzę powodzenia Alicja Dowiedczyk |
||||||
|
Autor:
PrimGastro
Wypowiedzi: 16 |
Możemy pomóc w przygotowaniu rozplanowania rozmieszczenia sprzętu jak i z wyposażeniem pomieszczenia w sprzęt. Dla sanepidu potrzebne będzie właśnie odpowiednie rozplanowanie pomieszczenia produkcyjnego zgodnie z normami HACCP. Taki plan technologiczny możemy wykonać. W przypadku zaopatrzenia się w sprzęt od nas rozplanowanie będzie gratis. Potrzebne sprzęty: Piec do pizzy, stół roboczy z blatem marmurowym (najlepiej gdyby to był stół chłodniczy) , przy większej produkcji mikser do zagniatania ciasta. Drobny sprzęt : łopata do wyciągania pizzy , formy lub kratki do pieczenia , pojemniki GN na składniki do pizzy , chochle. Pomieszczenie produkcyjne powinno posiadać dostęp do bieżącej wody i odpowiednie odprowadzenie ścieków oraz odpowiednie tworzywa na ścianach i podłodze pozwalające na łatwe zachowanie higieny w miejscu pracy np. wyłożone płytkami ceramicznymi , rogi zaokrąglone aby brud się nie zbierał w nich. Powinno mieć oddzieloną zmywalnie, toaletę dla pracowników, magazyn, chłodnię bądź przynajmniej szafy lub stoły chłodnicze. Wszystko by dało się zrobić, ale jest to zależne od budżetu jaki chce Pan przeznaczyć na start. Jeśli jest bardzo mały to można poszukać sprzętu używanego. Jednak norm HACCP Pan nie przeskoczy trzeba spore pieniądze włożyć aby sanepid zatwierdził dane pomieszczenie jako produkcyjne wyrobów spożywczych.
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 09:40:42 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|