![]() |
FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: OTWARCIE PIZZERI |
|||||||
Autor:
maciej93
Tematy: 6 Wypowiedzi: 18 |
Witam. Chciałbym otworzyć pizzerię + kebab itd. Jakie wymogi musi spełniać lokal? Ile i jakie pomieszczenia muszą się w nim znajdować. Wymagany jest projekt technologiczny jeśli w lokalu wcześniej był prowadzony bar z kebabem??
|
||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 266 |
Zmienia Pan technologię wieć projekt jest wymagany. gastromex@wp.pl
|
||||||
Autor:
gastromex
Pizzeria i kebab to jeden z najprostszych technologii, ponieważ może posiadać otwarty do klienta bar. Nie jest wymagane robienie osobnego zaplecza. Oczywiście wc dla personelu, jesli prowadzona będzie sprzedaż na miejscu to również dla klientów wc. w zależności czy na talerzach czy na jednorazówkach - zmywalnia. ważnym elementem jest wysokość 3 metry (prawidłowa 3,3 m , a najniższa w jakiej można otworzyć to 2,5 metra - z warunkowym odstępstwem) oraz wentylacja. Gdyby Pan potrzebował jakiekolwiek pomocy, jestem do dyspozycji,aby przygotować dokumentację techniczną - technologię,wentylację. gastromex@wp.pl, 531 801 101
|
||||||
Autor:
JakubM
Wypowiedzi: 7 |
Witam serdecznie.
Jestem inżynierem biotechnologi oraz certyfikowanym ekspertem ds. jakości żywności. Specjalizuję się w pisaniu ksiąg HACCP oraz GMP/GHP dla restauracji oraz dla małej gastronomii. Księgi te są bezwzględnie wymagane przez sanepid.Gwarantuję Panu szybkie i profesjonalne napisanie obu ksiąg jakości w przystępnej cenie. Proszę o kontakt: jakub.michalak90@gmail.com Tel: 727562470 |
||||||
Autor:
maciej93
Dowiedziałem się, że w lokalu, który mam zamiar wynająć wcześniej była prowadzona już pizzeria. W takim przypadku nie muszę zlecać projektu technologicznego?
|
||||||
Autor:
gastromex
To zależy,jesli Pan nic nie zmienia, to raczej nie,chyba że Pan przebudowuje czy zmienia cokolwiek w lokalu i zmienia sie obiekt,czy produkcja. wszystko zalezy jak interpretuje to Sanepid
|
||||||
Autor:
maciej93
jaki byłby koszt sporządzenia takiego projektu?
|
||||||
Autor:
gastromex
Proszę napisać na maila gastromex@wp.pl swój numer telefonu i lokalizacje jakie miasto oraz metraż obiektu
|
||||||
Autor:
HACCP Alicja Dowiedczyk
Projekt technologiczny na pewno ułatwi Panu pracę i adaptację lokalu, ale nie ma Pan obowiązku zlecać go komukolwiek (Sanepid go nie wymaga). Jeśli jest to prosta sprawa jak pisze gastromex, to po drobnej konsultacji sam Pan będzie w stanie rozrysować gdzie i co, obdumać koncepcję działania i upewnić się w Sanepidzie, że jest ok.
Jeśli wcześniej była tam prowadzona pizzeria możliwe, że wystarczy zgłoszenie do Sanepidu, a nie składanie wniosku o wpis do rejestru. Oznacza to, że Sanepid odnotuje, że Pan będzie dalej prowadził pizzerię w miejscu, które już znają (o ile poprzedni właściciel prowadził biznes legalnie i zgłosił do Sanepidu) i nawet nie będą przychodzili na odbiór. W Sanepidzie pracują ludzie - trzeba iść i pytać, zanim się wyda pieniądze bez sensu. Obowiązkowy zgodnie z unijnymi przepisami jest system HACCP. Tu też warto porozmawiać z Sanepidem, bo jeśli działalność produkcyjna jest niewielka zgadzają się często na same Dobre Praktyki (GMP/GHP). Podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa żywności będzie Pan jednak musiał zapewnić. W razie pytań proszę pisać: kontakt@arscogito.pl. Jeśli będę potrafiła Panu pomóc - chętnie to zrobię. Alicja |
||||||
Autor:
Widlak
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 113 |
W końcu ktoś powiedział coś mądrego. Dziękuje przedmówczyni. Nie ma takiego obowiązku od dłuższego czasu
|
||||||
OTWARCIE PIZZERI | |||||||
REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
gastromex
Nie mniej jednak lepiej mieć zaopiniowany projekt, wtedy sanepid nie sprawdza czy wykonaliście obiekt zgodnie z przepisami,tylko czy wykonaliście dostosowanie zgodnie z projektem, bo na projekcie są pieczątki,ze obiekt zgodny z przepisami sanepidu i druga bhp.
|
||||||
Autor:
HACCP Alicja Dowiedczyk
Projekt jak wspomniałam warto mieć po to, aby ułatwić sobie pracę (zlecić zaprojektowanie i pomysł na biznes ludziom, którzy się na tym znają, zamiast samemu się z tym mordować). Sanepid go nie wymaga, a w praktyce często bywa tak, że Sanepid nie patrzy nawet na projekt, a na to co zastanie w lokalu faktycznie.
Ostatnio podczas odbiorów Sanepidu, w których uczestniczyłam dla swojego klienta, usłyszałam wręcz, że projektanci wymyślają często bzdury i pieczątka rzeczoznawcy też niewiele znaczy - oni oceniają to co zastaną na miejscu (właśnie w odniesieniu do przepisów prawa) i mogą to zakwestionować. Mieli drobne uwagi do pracy projektanta, choć w sumie obeszło się bez kłopotów. Sanepid do odbioru nie potrzebuje pieczątki rzeczoznawcy bhp (dodatkowo płatna). Zawsze zanim wyda się niepotrzebnie pieniądze, należy (w Sanepidzie), który będzie odbierał zapytać po prostu czego potrzebują na odbiór. Pozdrawiam i życzę rozsądnych decyzji:) |
||||||
Autor:
gastromex
Bzdury Pani pisze Pani Alicjo. za każdym razem kiedy jest przygotowany projekt technologiczny zaopiniowany przez rzeczoznawców, sanepid sprawdza przygotowanie obiektu względem projektu. po to rzeczoznawca opiniuje, żeby potwierdzić prawidłowość przepisów. po to zostali rzeczoznawcy powołani przez Głównego Inspektora Sanitarnego i po to zdawali egzaminy,nie po to, żeby mieć pieczątkę z uprawnieniami dla siebie. Przez 8 lat działaności nie spotkałem się, żeby sanepid podważył opinię rzeczoznawcy. Kiedy zatrudniona jest własciciel tylko nie trzeba rzeczoznawcy ds bhp,ale kiedy sa już zatrudnieni pracownicy trzeba stworzyć im warunki pracy zgodne z przepisami. ponadto przepisy bhp mówią np o ilości światła dziennego, warunkach socjalnych, szerokości drzwi,ogólnie bezpieczeństwie pracownika w miejscu pracy. często jest tak, że ktoś dzwoni do mnie po wykonanym remoncie dostosowania lokalu, żebym wykonał projekt technologiczny, kiedy już jest po fakcie i bardzo ciężko o jakiekolwiek zmiany. Często jest również, że ktoś zaprasza mnie doradczo na obejrzenie lokalu i po wizji lokalnej, mówię jasno, że lokal jest watpliwy do dostosowania i zbyt duzo funduszy pochłonie na jego dostosowanie. Nie naciagam klienta... Lepiej mu odradzić , niz ma później się denerwować że przerastają go koszta. www.gastromex.com.pl
|
||||||
Autor:
HACCP Alicja Dowiedczyk
Panie Mariuszu, nie piszę bzdur. Nie jestem w branży nowicjuszem i również mam sporo doświadczeń zawodowych. Nie rzucałabym słów na wiatr, gdybym nie była pewna tego co mówię.
Chociażby na ostatnim odbiorze (w ostatni piątek) usłyszałam osobiście od Pani z Sanepidu, że projekt to jedno, a to co ona uważa i jak interpretuje przepisy to drugie. Tu tez jest pies pogrzebany. Prawo mamy jedno, ale jego interpretacji tyle co jest Sanepidów i osób tam zatrudnionych...Niestety to nie ułatwia. Każdy przepisy interpretuje na swój sposób i w swojej pracy zawodowej się o tym niejednokrotnie przekonałam. Cóż bowiem oznacza dla Pana: "odpowiednia ilość stanowisk mycia rąk" -> tak mówią przepisy, a wg Pana może być to 3, według mnie 2, a według Pani z Sanepidu 5. Dlatego podpowiadam, że najprostszą drogą jest po prostu iść do konkretnego Sanepidu i zapytać czego wymagają. Co do bhp nie kwestionuję, że jest to aspekt ważny i konieczny do opanowania, ale pieczątka rzeczoznawcy na projekcie nie jest koniecznością do odbioru sanitarnego. |
||||||
Autor:
gastromex
Pani Alicjo, z lat doświadczenia wiem które Sanepidy co wymagają i jakie są. Dwa najgorsze to Lublin i Kielce. Najlepsze - Warszawa Mokotów. Wiadomo, że tam pracują ludzie i całe szczęście kadra się zmienia ze starszych pan które kiedyś wychodziły z kontrolowanych lokali z reklamówkami gadżetów albo jedzenia na młode panie, które są ustawione negatywnie do dawnej dewizy, że w Sanepidzie nic bez łapówki się nie załatwi. Ale przyznaję rację, tam pracują tylko ludzie. Pójdzie klient do jednej pani powie co innego, później trafi na inną bo tamtej nie będzie - dowie się co innego. Ja staram się jezdzić na odbiory lokali i ew bronic mojego projektu. Co do interpretacji przepisów też ma Pani rację. Dopóki Główny Inspektor Sanitarny nie wydał jednolitej i konkretnej decyzji co do zakazu używania w zmywalniach młynków koloidalnych, to w mazowieckim się ich nie używało, za to w łódzkim panie były zadowolone z ich zastosowania w zmywalniach. To samo tyczy np dostępności korzystania z ubikacji w przedszkolach dla dzieci i personelu, gdzie miski sedesowe są niżej osadzone i kabinki przedzielone przepierzeniem tylko... ale to tylko Polska i polskie przepisy, które różnią się diametralnie od przepisów dla gastronomii w innych krajach Unii Europejskiej...
|
||||||
Autor:
nocnapizza Wypowiedzi: 1 |
dużo z tym roboty ale warto, zapraszam na http://nocnapizza.bialystok.pl
|
||||||
Autor:
natalka14
Wypowiedzi: 6 |
Otwarcie pizzerii to zawsze duże wydarzenie! Kto nie lubi pizzy! Wszyscy ją kochamy! Tylko najgorsze jest, kiedy w niektórych pizzeriach nie można brać tzw pizzy „pół na pół”. Dlatego ja zawsze wybieram miejsca, gdzie można skorzystać z takiej opcji i mam nadzieję, że reszta pizzerii zadba o takie rozwiązanie i zaopatrzy się w systemy, które tym kierują! Do tego możliwość zamówienia przez telefon komórkowy czy aplikacja zamówień na smartphone i jest idealnie!
|
||||||
Autor:
grazka Wypowiedzi: 5 |
Jakie piece preferujecie my właśnie zastanawiamy się nad kupnem pieca elektrycznego w Tanake https://www.tanake.com.pl/sklep/piece-do-pizzy/piec-do-pizzy-4-x-pizza-sr-340-mm-md4-4
Wydaje się byc ok, parametry ok, na 4 pizze, jak na mały lokal powinien na początek wystarczyc |
||||||
Autor:
PizzeriaNS Wypowiedzi: 2 |
Właśnie otworzyliśmy pizzerie nocna w Nowym Sączu. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą na stronie :
http://pizzerianocnanowysacz.pl Pizzeria ma się dobrze i prężnie rozwija!
http://pizzerianocnanowysacz.pl/
|
||||||
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170 Data: 2025-05-19 Czas: 10:48:22 |
|||||||
FORUM GASTRONOMICZNE |
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|