LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Wołowina wysokiej jakości z Aberdeen Angus. Czy uda się sprzedać
Michał, podasz mi namiary do siebie na e-maila ?
frydul@o2.pl |
2013-06-23 16:03:31 |
4 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Ferran, czy mógłbyś napisać do mnie na e-maila?
frydul@o2.pl |
2013-06-09 20:38:03 |
11 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Tak jak myślałem.. ;)
Ale na wszelki wypadek zacznijmy od początku:
gdybym miał mobilny punkt gastronomiczny, nie mogę po kupieniu surowego mięsa u masarza, zmielić go i doprawić w tym punkcie ? Muszę mieć kogoś z 'kuchnią' w restauracji czy innym podobnym punkcie, do zmielenia i przyprawienia mięsa a w mobilnym punkcie mogę to tylko odsmażyć ? |
2013-06-08 10:00:20 |
11 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Tak, chodzi mi o zmielenie i przyprawienie mięsa, |
2013-06-03 11:05:06 |
11 |
|
Sanepid w samochodzie gastronomicznym - jak ominąć półprodukty
Szanowni Państwo,
chcę się Was poradzić jak ugryźć ten temat:
a mianowicie, powstaje wiele punktów mobilnej gastronomii gdzie można zjeść np hamburgera przygotowanego w tymże punkcie. A przecież zgodnie z wymogami sanepidu, nie powinno to być możliwe, bo nie są to pół produkty.
Więc jak to zrobić, żeby to miało ręce i nogi ? czy co innego podać w papierach a co innego robić ? podpisać umowę ze stacjonarnym punktem gastronomicznym który będzie przygotowywać mięso według mojego przepisu ?
A może macie jakieś inne pomysły ?
Proszę serdecznie o pomoc, żeby powrócił entuzjazm do mnie i aby udało mi się przejść tę batalię..
Pozdrawiam,
Bartosz. |
2013-05-30 21:23:02 |
11 |
|
Wymagania sanepidu co do bieżącej wody, kanalizacji i wentylacji..
To dobrze, podnosi mnie Pan na duchu.
Bardzo dziwne założenia mają Polskie urzędy. Pomimo istniejącego kryzysu, ktoś próbuję mimo wszystko wystartować z legalnym biznesem, tym samym opłacając podatki i nakręcając rynek oraz gospodarkę spotka się z takimi debilnymi przeszkodami i niespójnościami...
Szkoda gadać.. ;) w każdym bądź razie dziękuję za odpowiedź.
|
2013-01-11 11:21:58 |
6 |
|
Wymagania sanepidu co do bieżącej wody, kanalizacji i wentylacji..
Dziękuję za szybką i pozytywną wiadomość.
Jednak w tej samej rozmowie, dopytałem się, czy to może być właśnie zrobione na zasadzie zbiorników z wodą czystą oraz zbiornikiem na wodę brudną - jednak Pani stwierdziła, że nie ma takiej możliwości i musi to być kanalizacja oraz bieżąca woda..
Czy te przepisy są tak niespójne, że ciężko w sanepidzie wydać jednoznaczną opinię, czy to po prostu zależy od dobrej woli lub jej braku urzędnika.. ? |
2013-01-11 11:02:20 |
6 |
|
Wymagania sanepidu co do bieżącej wody, kanalizacji i wentylacji..
Szanowni Państwo,
przymierzam się do otworzenia własnej działalności w przyczepie gastronomicznej.
Mają to być potrawy smażone na woku.
Dzwoniłem dziś do Sanepidu aby spytać o niezbędne wymagania. Pani powiedziała mi, że przy tego typu działalności, czy przy kebabie np. potrzebuję mieć bieżącą wodę, kanalizację i odpowiednią wentylację.
Czy w przypadku gdy nie mam na swoim placu dostępu do bieżącej wody i kanalizacji, jest jakaś metoda, aby 'zaspokoić' sanepid ?
Z wyrazami szacunku,
Bartosz |
2013-01-11 10:43:54 |
6 |
|
Przyrządzanie potraw w przyczepie i kwestia WC
Szanowni Państwo,
jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się serdecznie przywitać.
Mam na imię Bartosz i jestem na początku drogi, do otworzenia swojego punktu gastronomicznego.
Mam kilka pytań która może ktoś z Was będzie w stanie mi odpowiedzieć.
Po pierwsze, tak jak pisałem, chciałbym otworzyć przyczepę gastronomiczną i moje pytanie brzmi: czy mogę przygotowywać na miejscu potrawy - chodzi mi tutaj np. o zapiekankę ? czy musi ona być mrożona od producenta, czy mogę kupić bagietkę, przeciąć ją w przyczepie, posmarować sosem, dodać składki itd.
A po drugie: jak wygląda sprawa z WC w takiej przyczepie ?
Po trzecie: jeśli kupię używaną przyczepę (bo taką planuję) z odebraniem przez sanepid i HACCP, na przykład w Łodzi, a zamierzam ją postawić w Warszawie, to czy muszę przechodzić wszystkie procedury od początku, czy tylko wysyłam zgłoszenie i pojawia się "uprzejmy" wysłannik zła w celu sprawdzenia zgodności ze stanem faktycznym ?
po czwarte: jak to wszystko ugryźć? czy muszę przejść jakieś kursy, aby móc otworzyć przyczepę ? co mi będzie potrzebne do tego ?
Liczę na pomoc osób, które mają to już za sobą i wiedzą, że wiele wyzwań stoi na drodze świeżych przedsiębiorców :)
Z wyrazami szacunku,
Bartosz. |
2012-10-02 19:06:26 |
2 |
|
|