FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / PRZYRZąDZANIE POTRAW W PRZYCZEPIE I KWESTIA WC
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

PRZYRZąDZANIE POTRAW W PRZYCZEPIE I KWESTIA WC

Autor: Bartosz

Tematy: 3
Wypowiedzi: 9
Post 1 napisany 2012-10-02 o godzinie 19:06:26.
Szanowni Państwo,

jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się serdecznie przywitać.
Mam na imię Bartosz i jestem na początku drogi, do otworzenia swojego punktu gastronomicznego.

Mam kilka pytań która może ktoś z Was będzie w stanie mi odpowiedzieć.

Po pierwsze, tak jak pisałem, chciałbym otworzyć przyczepę gastronomiczną i moje pytanie brzmi: czy mogę przygotowywać na miejscu potrawy - chodzi mi tutaj np. o zapiekankę ? czy musi ona być mrożona od producenta, czy mogę kupić bagietkę, przeciąć ją w przyczepie, posmarować sosem, dodać składki itd.

A po drugie: jak wygląda sprawa z WC w takiej przyczepie ?

Po trzecie: jeśli kupię używaną przyczepę (bo taką planuję) z odebraniem przez sanepid i HACCP, na przykład w Łodzi, a zamierzam ją postawić w Warszawie, to czy muszę przechodzić wszystkie procedury od początku, czy tylko wysyłam zgłoszenie i pojawia się "uprzejmy" wysłannik zła w celu sprawdzenia zgodności ze stanem faktycznym ?

po czwarte: jak to wszystko ugryźć? czy muszę przejść jakieś kursy, aby móc otworzyć przyczepę ? co mi będzie potrzebne do tego ?

Liczę na pomoc osób, które mają to już za sobą i wiedzą, że wiele wyzwań stoi na drodze świeżych przedsiębiorców :)

Z wyrazami szacunku,
Bartosz.

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: HACPASZ Hanna Półtorak

Tematy: 25
Wypowiedzi: 554
Post 2 napisany 2012-10-03 o godzinie 08:55:23.
Witam serdecznie śpieszę z pomocą
Ad pytanie 1 O wiele łatwiej uzyskać zgodę SANEPIDU na przygotowywanie potraw z półproduktów tzn z mrożonych dań gotowych ale możliwe jest zastosowanie harmonogramów czasowych i przygotowywanie zapiekanek na miejscu (harmonogram czasowy tzn ustalona jest pora przygotowywania zapiekanek z bagietek i dodatków i przechowywania ich w lodówce do momentu podgrzania).

Ad 2 zgodnie z wymaganiami prawa powinien Pan dysponować oddzielną toaletą dla personelu. Jeżeli przyczepa jest postawiona na stałe rozwiązaniem jest zastosowanie toy-toya, podpisanie umowy na korzystanie z toalety z sklepem lub centrum handlowym znajdującym się w pobliżu, jest możliwe również zastosowanie trochę nie do końca legalnego rozwiązania ale forum nie jest miejscem na udzielanie takich odpowiedzi (proszę o ewentualny kontakt w tej sprawie na maila poltorak@haccp-gmp.home.pl). Proszę pamiętać, że personel pracujący w przyczepie musi dysponować wynikami badania na nosicielstwo i uzyskać zezwolenie do pracy w gastronomii
Ad 3 Rejestracja w SANEPIDZIE przeprowadzana jest dla Pana działalności gospodarczej , dlatego nawet jeżeli przyczepa przeszłą już jeden odbiór nie zwalnia to Pana od jej ponownej oceny. Zgłasza się Pan do SANEPIDU, który odpowiada za obszar, w którym zarejestrowana jest Pana firma. Niektórzy przywożą SANEPID na odbiór, niektórzy przyjeżdżają do SANEPIDU swoją gastronomią to zależy jak umówi się z Panem inspektor
AD 3 Powinien Pan odbyć szkolenie z zasad HACCP oraz dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej
Jestem w stanie opracować dla Pana odpowiednią dokumentacją i przeprowadzić szkolenie z zakresu systemu HACCP. Wielu z moich klientów to właściciele gastronomii obwoźnej, z moją pomocą przechodzili bez problemu odbiór SANEPIDU. Zdjęcia jednego z moich podopiecznych (autobus gastronomiczny) znajdują się na stronie internetowej firmy Hacpasz www.hacpasz.com.pl w zakładce Gastronomia przewoźna: samochody i przyczepy gastronomiczne (to jest autobus, w którym przygotowane są na miejscu potrawy a dokumentacja HACCP oparta jest na harmonogramach czasowych)
W razie pytań proszę o kontakt mailowy poltorak@haccp-gmp.home.pl

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 09:52:57
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: PRZYRZąDZANIE POTRAW W PRZYCZEPIE I KWESTIA WC
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "przyrządzanie potraw w przyczepie i kwestia wc " w grupie "mobilna gastronomia"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.