LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
| DO TEMATU |
DATA |
WYPOWIEDZI |
Gdzie ogłosić się z nową firma?
A co ci da ogłoszenie w specjalistycznych portalach gastronomicznych, tam najlepiej działa reklama skierowana do gastronomów, ty walczysz o "Kowalskiego". Tu działają ulotki, socjalmedia, dobrze wypozycjonowana strona na właściwe hasła. W zależności od skali działania przydają się tablice reklamowe, różne nietypowe potykacze. |
2014-04-02 23:22:41 |
6 |
|
okap gastronomiczny
Mocne słowa jak na człowieka który ostatnio tłumaczył ze wystarczy 1500 PLN na doskonałą wentylację...
Można podłączyć 2 okapy pod jeden wentylator, można i 4, kwestia czy opłaca się wyciągać np 4 000m3/h, gdy używane są tylko 2 palniki, a pozostałe urządzenia nie działają i oczywiście możliwości wyprowadzenia kanałów nad dach. luknuc w restauracjach gdzie posiłek wykonuje się na oczach klienta, wentylacja musi odebrać nie tylko zyski ciepła, czy wilgoci ale zapewnić pełen komfort osobom przebywającym w lokalu. Wtedy stosuje się przeważnie nawiew powietrza który jest schłodzony. Przepisy absolutnie nie pozwalają na wyrzucanie powietrza technologicznego przez dziurę w ścianie czy okno, wyrzut ma być nad dach. O ile w przydrożnym barze to zapewne ujdzie, to w budynku mieszkalnym to strzał w stopę. |
2013-11-07 22:23:42 |
20 |
|
okap gastronomiczny
nawet jak sanepid się nie przyczepi to i tak zrobisz sajgon z lokalu, piec do pizzy to dodatkowe 5-6 kW ciepła idące w lokal, jak dodasz kebab, to masz saune. Okap do pieca jest tani, właściwie można zrezygnować w nim z łapacza tłuszczu, najlepiej jak wystaje z 20cm poza obręb pieca. Nie polecam 1 wentylatora na 2 okapy, lepiej działa jak każdy ma inny wentylator. Wiem że każdy jest łasy na dziadowskie oszczędności, ale połączenie maki i tłuszczu to bardzo zły miks dla wentylatora i instalacji ( robi się klucha oblepia śmigło wentylatora i wyciąg po chwili siada o 50% |
2013-10-28 18:43:45 |
20 |
|
Wentylacja mechaniczna
Jestem pod wrażeniem twej potężnej wiedzy ;)
Widać ze zrobiłeś nie jedną kuchnie...
Gdyby to było tak proste jak ci się wydaje, firmy wentylacyjne (teoretycznie branżowcy) nie robiły by tylu knotów. Zrobienie dobrze działającej wentylacji w kuchni, nie w kurniku 4m2, to może być nawet 20% wartości inwestycji w lokal. Czym cięższa kuchnia i wyższy budynek tym koszt rośnie w postępie geometrycznym. |
2013-10-07 22:38:52 |
29 |
|
Wymogi odnośnie wentylacji w lokalu
Wentylację z okapu należy podpinać do niezależnych, szczelnych (uszczelnionych) kominów wentylacyjnych, absolutnie nie można podłączać wentylacji wyciągowej z części technologicznej do wspólnych kominów wentylacyjnych. |
2013-06-24 22:35:57 |
3 |
|
Wentylacja mechaniczna
Najłatwiej poznać że ktoś nie ma argumentów merytorycznych, po tym że zaczyna ataki at persona ;)
Sorry ale nikt oprócz twórcy tego tematu nie ma technologii na podstawie której ktoś wycenił wentylację, nie był na obiekcie, więc dyskusja jest ogólna.
Jak widać nie spamuje na wszystkich tematach oferując darmowe konsultacje i projekt za 1zł a wykonanie za 1000 zł ;), nie szukam tu klientów, nie podaje swojej reklamy, jak czytam o wspaniałej wentylacji w kuchni za 1500 to właśnie zastanawiam się czy ktoś wie co to "jak robisz wentylacje to pytasz o konkrety , tj ilosc pracownikow, metraz kuchni, metraz pozostalych pomieszczen,cieplo wydzielane z maszyn, czy gdybasz,ze a moze to byc tyle? Moze to będzie taka produkcja?" czy też uważa że wentylatorek TD500/160 i 3 metry spiroflexa załatwią cała sprawę wszędzie.
Fast food to bardzo pojemna definicja, od pizzy na kawałki, przez kebaby, gorące kanapki, pierogi z mikrofali, po modne ostatnio hamburgerownie.
Patent z żarciem z mikrofali sprawdza się może jeszcze w bazarowych pawilonikach, czasy że menu baru to było 99% mikrofala skończyły się bezpowrotnie pewnie z 10 lat temu, teraz klienci są bardziej wybredni i nie da się utrzymać 90 metrowego lokalu na hot dogach , gumowatych zapiekankach i pierożkach z mikrofali, a zarówno technologia gastronomiczna jak i wentylacja dla fast fooda typu hamburgery grillowane na ogniu są trochę bardziej kosztowna, w szczególności jak ma być ruch w interesie, a nie hamburger co 30 minut.
|
2013-06-07 07:39:03 |
29 |
|
Wentylacja mechaniczna
umiemy czytać, ale jeśli będzie to smażenie hamburgerów tak teraz modne w lokalu umiejscowionym w jakimś budynku mieszkalnym to koszt będzie znacznie wyższy niż 1500 zł, 90m2 to kawał lokalu jak na FAST FOOD, jeśli będą to frytki belgijskie też wyjdzie sporo drożej itd, 1500 będzie kosztować wyciąg w pawilonie 12m2 z zapiekankami z mikrofali |
2013-06-06 22:37:29 |
29 |
|
Wentylacja mechaniczna
W części lokali da się zrobić tanio wentylację, za 1500 zł da się znaleźć wentylatorek i podłączyć kawałek rury do komina, ale to sprawdza się w bardzo małych lokalach, głównie budynkach wolno stojących, gdzie ilość wydawanych posiłków jest znikoma, jak ktoś gotuje zupę dla 10 osób na domowej amice, to może mieć i okap z wentylatorem za 500 zł, ale gdy rośnie usprzętowienie rosną i koszty.
Za 1500 zł często nie kupi się nawet przyzwoitego falownika, czy regulatora transformatorowego do dużego wentylatora dachowego podłączonego do okapu, a co z resztą. W budynkach wielorodzinnych czasem uszczelnienie kominów przez kominiarzy alufolem potrafi kosztować kilkanaście tys
Dlatego ja już się nauczyłem, nie robię instalacji na 40% tam gdzie wiem że to nie spełni założeń, nie robię. Nie ważne ze klient mówi ze wentylacja jest mu średnio potrzebna bo u sąsiada nic nie czuć a ma tylko kratkę w suficie, jak weźmiemy nawet 1000 zł to do nas będzie wydzwaniać i jęczeć że zrobiliśmy wentylację, wzięliśmy kasę, a w kuchni jest 70C i śmierdzi w całym budynku. |
2013-06-06 09:10:14 |
29 |
|
Otwieram Bistro. Potrzebuję porad
Bardzo słuszna uwaga, kuchni te 3m to minimum, najlepiej aby było z 50 cm wyżej aby dało łatwo poprowadzić wentylację. |
2013-06-05 18:29:10 |
18 |
|
Wentylacja mechaniczna
sorry ale opadłem z mocy czytając to.
Aby zrobić wentylację kuchni potrzeba nie 200-300m3/h jak w domu, ale 1000/2000/3000/5000 m3/h bo jest 8 palików, taboret piec konwekcyjny 10GN i i grill.
rurką za 20 zł możesz zrobić wentylację w kiblu a nie w kuchni gastronomicznej.
Wentylatory do kuchni, nie plastikowe zabawki z OBI które stopią się jak odpalisz 8 palników to kilka/czasami kilkanaście tys zł z osprzętem. Wyciąg to jedno, do tego oczywiście jakiś nawiew kompensacyjny ( jeśli zrobisz 20-30 w/h-1 to powietrze w kuchni wymienia się co 2-3 minuty), a gdzie wyciąg ze zmywalni, przygotowalni itd.
Patenty z wentylacja za 1500 można stosować w wolno stojącym pawilonie, gdzie robi się max zapiekanki i odgrzewa żarcie w mikrofali w innym wypadku wentylacja musi być znacznie bardziej rozbudowana.
|
2013-06-05 18:21:20 |
29 |
|
Zmiana użyteczności lokalu
Lokal wolno stojący, czy w jakimś budynku mieszkalnym?
Jeśli ten drugi to możesz mieć niezłą jazdę z mieszkańcami, grillowanie hamburgerów jest uciążliwe dla mieszkańców i mogą robić ci schody, jeśli nie zrobisz naprawdę dobrej wentylacji. |
2013-06-05 17:59:46 |
5 |
|
Otwieram Bistro. Potrzebuję porad
Taniej jest przejąć lokal z wyposażeniem i odbiorami, nie płacisz za czynsz podczas remontu itd, kupujesz sprzęt tanio.
Jest sporo osób które wycofują się z biznesu i chcą cokolwiek odzyskać.
Przy wyborze lokalu oprócz LOKALIZACJI, kluczowe są możliwości wentylacji kuchni, jeśli nie ma odpowiednich drożnych kominów szukaj innej lokalizacj ( oczywiście inne są wymagania dla baru sałatkowego, a inne dla kuchni orientalnej czy grillai, uzyskanie zgód na wyprowadzenie wentylacji po elewacji jest często kłopotliwe a jej koszt może być wysoki.
Jeśli będzie do wyboru lokal w budynku wolno stojącym a mieszkalnym, zawsze wybieraj ten 1, odpadnie ci użeranie sie z mieszkańcami.
|
2013-06-05 17:53:17 |
18 |
|
Wentylacja mechaniczna
Jak czytam o wentylacji za 1500PLN dla gastronom oferowanej przez specjalistę to mi się nóż otwiera,
Za 1500 PLN nie kupi się nawet przyzwoitego wentylatora do kuchni, nie wspominając o wyciągu z okapu, pod komin 14/14 można podłączyć okap nad kuchenkę w domu a nie w gastronomi.
|
2013-06-05 17:43:37 |
29 |
|
|