FORUM     OGŁOSZENIA    

STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / OKAP GASTRONOMICZNY
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

OKAP GASTRONOMICZNY

Autor: aslam

Tematy: 2
Wypowiedzi: 4
Post 1 napisany 2013-10-19 o godzinie 19:03:15.
Witam mam pytanie otwieram juz niedługo kebab i mam pytanie posiadam piec do pizzy 2 komorowy pytanie moje czy nad tym piecem musi byc okap ? prosze o odpowiedzi dziekuje

REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130

Autor: luknuc

Wypowiedzi: 13
Post 2 napisany 2013-10-20 o godzinie 10:36:18.
czesc powiem tak warto zeby byl w pizzy zawsze cos sie przypali poza tym to są bardzo wysokie temp wiec zapach i dym zawsze sie pojawia i pytanie czy bedziesz robil pizze bo piszesz ze otwierasz kebab

Post 3 napisany 2013-10-20 o godzinie 10:37:50.
jak pizze bedziesz to mam szatkownice hallde rg 200 do sprzedania jest w ogloszeniach dobra cena

Autor: aslam

Wypowiedzi: 4
Post 4 napisany 2013-10-20 o godzinie 13:39:49.
no pizza bedzie mam okap ale on zachodzi tylko jakies 10 cm na piec bo obok pieca beda 2 piece do kebaba i 2 frytownice tak przykreciłem ten okap poniewaz na moje myslenie z frytownicy i z pieców do kebaba bedzie wiecej dymu itp ale czy sanepid moze sie doczepic ze nie ma okapu nad piecem do pizzy

Post 5 napisany 2013-10-20 o godzinie 13:56:17.
hmm powiem tak sanepid raczej nie ale poszukaj uzywanego okapu mysle ze uzywke kupisz za pare stówek bo z pieca tez duzo dymu i zapachu bedzie a to klientom moze sie nie spodobac zwłaszcza w ten okres gdzie drzwi sie zamyka w lokalu i wiecej ubrań maja na sobie klienci pamietaj w piecu do pizzy jest ponad 300c to tego mąka blachy tluszcz a oba okapy mozesz podłączyc do jednego silnika i zredukujesz koszt

Post 6 napisany 2013-10-20 o godzinie 13:59:39.
i najlepiej jak masz zewnetrzna sciane w kuchni to przebij sie z rurą od okapu na pole wtedy ciąg jest duzo lepszy z doswiadczenie wlasnego wiem ze brak smrodów z kuchni na sali jest wazny i klienci to docenią

Autor: arkaszka

Post 7 napisany 2013-10-28 o godzinie 18:43:45.
nawet jak sanepid się nie przyczepi to i tak zrobisz sajgon z lokalu, piec do pizzy to dodatkowe 5-6 kW ciepła idące w lokal, jak dodasz kebab, to masz saune. Okap do pieca jest tani, właściwie można zrezygnować w nim z łapacza tłuszczu, najlepiej jak wystaje z 20cm poza obręb pieca. Nie polecam 1 wentylatora na 2 okapy, lepiej działa jak każdy ma inny wentylator. Wiem że każdy jest łasy na dziadowskie oszczędności, ale połączenie maki i tłuszczu to bardzo zły miks dla wentylatora i instalacji ( robi się klucha oblepia śmigło wentylatora  i wyciąg po chwili siada o 50%

Autor: Komis Gastronomiczny
forum

Wypowiedzi: 30
Post 8 napisany 2013-10-29 o godzinie 09:00:59.
dlatego wentylator powinien być montowany na dachu a nie przy lub w okapie. taki problem pojawia się w wentylatorach z dolnej półki gdzie łopatki są plastikowe. nad kebabem koniecznie okap wentylacyjny bo będzie dużo ciepła, gaz i zapach, w przypadku pieca do pizzy również polecam okap wentylacyjny. arkaszka ma ma rację wszyscy oszczędzają ale później trzeba wydać i tak więcej.
skup i sprzedaż urządzeń używanych
wykonujemy wyceny i przeglądy techniczne

Autor: gastromex
forumforumforumforumforum

Wypowiedzi: 266
Post 9 napisany 2013-10-29 o godzinie 09:48:15.
Wentylacja to nie tylko wyciągi z urządzeń wytwarzających parę czy dym, to również wyrzucanie powietrza z urządzeń wytwarzajacych  ciepło. Piece do pizzy czasem posiadają swoją wentylację, ale żeby w kuchni nie panował zaduch, lepiej wzmocnić dodatkowym okapem. Arkaszka, żeby się wypowiadać o wentylacji i wentylatorach, trzeba sie na niej znać. Mozna dać jeden wentylator do dwóch okapów, trzeba jednak obliczyć ich moc na podstawie urządzeń i ilosci wymian. Nie polecam wentylatora dachowego. Sprawdza się jedynie przy duzych obiektach. Wentylator umieszczony na dachu jest kłopotliwy w konserwacji i narazony na czynniki zewnętrzne. Jeśli Aslam prawidłowo obliczysz ilości wymian w kuchni, nigdy na terenie kuchni nie będziesz miał uczucia zaduchu. Pamietaj, że ważne jest uzycie odpowiedniej mocy wentylatora,odpowiedniej wielkosci okapu oraz odpowiedniego nawiewu, bo kuchnia to nie same wentylatory wywiewne,ale również tyle samo nawianego powietrza. Gdybyś Aslam potrzebował porady juz na miejscu, zapraszam do kontaktu, podjedziemy na miejsce i zaproponujemy Ci tania i skuteczną wentylację, wykonujemy projekty wentylacyjne i pomiar skutecznosci wentylacji niezbędny do odbioru sanepidu. Wykonujemy również projekt technologiczny zaopiniowany przez rzeczoznawców i pełną dokumentację do odbioru. gastromex@wp.pl

okap gastronomiczny
Autor: Trojan

Post 10 napisany 2013-11-06 o godzinie 23:40:35.
dobra wentylacja pomieszczenia i wystarczy ;)
Bóg zesłał ludziom pożywienie, a diabeł kucharzy
OKAP GASTRONOMICZNY
REKLAMA
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!

Post 11 napisany 2013-11-07 o godzinie 14:49:12.
i tu sie zgadzam z kolegą gastromex ja u siebie mam dwa okapy podpięte do jednego wentylatora i jest bez zarzutu pozy tym kolega wspomnial o bardzo istotnej sprawie ze mus byc tez dobry nawiew oczywiscie wentylator musi byc mocy a własciwie odpowiedni wystarczy obliczyc kubaturę poatrzyć na dane wentylatora i dodac 20 procent marginesu lepiej zeby miał lekką nadwyżkę i bedzie ok

Post 12 napisany 2013-11-07 o godzinie 14:52:37.
aha i sama wentylacja nie obraż sie kolego ale zapomnij zeby dała rade przy takiej ilosci urządzen i dymu ,ciepła itp ktore owe wytwarzają no chyba ze dwa otwarte okna no ale to juz bajki

Autor: arkaszka

Post 13 napisany 2013-11-07 o godzinie 22:23:42.
gastromex napisał(a) w dniu 2013-10-29 o godzinie 09:48:15:
Wentylacja to nie tylko wyciągi z urządzeń wytwarzających parę czy dym, to również wyrzucanie powietrza z urządzeń wytwarzajacych  ciepło. Piece do pizzy czasem posiadają swoją wentylację, ale żeby w kuchni nie panował zaduch, lepiej wzmocnić dodatkowym okapem. Arkaszka, żeby się wypowiadać o wentylacji i wentylatorach, trzeba sie na niej znać. .....

Mocne słowa jak na człowieka który ostatnio tłumaczył ze wystarczy 1500 PLN na doskonałą wentylację...
Można podłączyć 2 okapy pod jeden wentylator, można i 4, kwestia czy opłaca się wyciągać np 4 000m3/h, gdy używane są tylko 2 palniki, a pozostałe urządzenia nie działają i oczywiście możliwości wyprowadzenia kanałów nad dach. luknuc w restauracjach gdzie posiłek wykonuje się na oczach klienta, wentylacja musi odebrać nie tylko zyski ciepła, czy wilgoci ale zapewnić pełen komfort osobom przebywającym w lokalu. Wtedy stosuje się przeważnie nawiew powietrza który jest schłodzony. Przepisy absolutnie nie pozwalają na wyrzucanie powietrza technologicznego przez dziurę w ścianie czy okno, wyrzut ma być nad dach. O ile w przydrożnym barze to zapewne ujdzie, to w budynku mieszkalnym to strzał w stopę.

Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 14 napisany 2013-11-07 o godzinie 22:40:04.
arkaszka napisał(a) w dniu 2013-11-07 o godzinie 22:23:42:

Mocne słowa jak na człowieka który ostatnio tłumaczył ze wystarczy 1500 PLN na doskonałą wentylację...
Można podłączyć 2 okapy pod jeden wentylator, można i 4, kwestia czy opłaca się wyciągać np 4 000m3/h, gdy używane są tylko 2 palniki, a pozostałe urządzenia nie działają i oczywiście możliwości wyprowadzenia kanałów nad dach. luknuc w restauracjach gdzie posiłek wykonuje się na oczach klienta, wentylacja musi odebrać nie tylko zyski ciepła, czy wilgoci ale zapewnić pełen komfort osobom przebywającym w lokalu. Wtedy stosuje się przeważnie nawiew powietrza który jest schłodzony. Przepisy absolutnie nie pozwalają na wyrzucanie powietrza technologicznego przez dziurę w ścianie czy okno, wyrzut ma być nad dach. O ile w przydrożnym barze to zapewne ujdzie, to w budynku mieszkalnym to strzał w stopę.

Gastromex zrobi wentylacje za 1000 zł z odbiorem:)

Post 15 napisany 2013-11-08 o godzinie 11:58:57.
arkaszka w teorii masz racje ale niestety tylko w teorii bo piec do kebaba czy pizzy chodzi caly czas nie da sie go raz włączyc jak klienci przyjdą i wyłączyc jak pojdą mam pizzerie juz dosc dlugo i okap chodzi od rana do ostatniego klienta czyli do zamkniecia o nawiewie tez pisałem i tu sie z tobą w 100 procentach zgadzam, co do wyrzutu powietrza technologicznego na zewnatrz absolutnie sie z toba nie zgadzam jesli dziura na zewnątrz jest np z tylu budynku i nikomu nie przeszkadza nie ma okien to nie ma zadnego przepisu który tego zakazuje zresztą pisalem ze o ile ma taką mozliwosc tzn nie ma okien czy komuś nie kopci do okna w lecie ,to nie jest komin spalinowy ja mam z tylu budynku i mam na to papiery od kominiarzy wiec wątpie zeby podpisali na siebie cos co nie jest zgodne z przepisami

Autor: agnieszka w

Wypowiedzi: 1
Post 16 napisany 2013-11-12 o godzinie 10:16:26.
witam. OStatnio zakupiłam małą budkę gastronomiczną praktycznie z całym wyposażeniem.Jednak muszę dokupić jeszcze trochę sprzętu.  POtrzebna mi będzie frytkownica,okap gastronomiczny, mikrofala. Zastanawiam się jaki sprzęt wybrać....jesteście w stanie polecić mi jakiś dobry okap? Czekam na jakąś odpowiedz,z góry dzięki.

Autor: Hurtownia Gastronomiczna
forumforum

Wypowiedzi: 85
Post 17 napisany 2013-11-14 o godzinie 10:15:33.
agnieszka w napisał(a) w dniu 2013-11-12 o godzinie 10:16:26:
witam. OStatnio zakupiłam małą budkę gastronomiczną praktycznie z całym wyposażeniem.Jednak muszę dokupić jeszcze trochę sprzętu.  POtrzebna mi będzie frytkownica,okap gastronomiczny, mikrofala. Zastanawiam się jaki sprzęt wybrać....jesteście w stanie polecić mi jakiś dobry okap? Czekam na jakąś odpowiedz,z góry dzięki.

Po wyposażenie przyczepy gastronomicznej zapraszam do naszego sklepu internetowego, szczegóły w stopce.

Autor: Bartek K.
forum

Tematy: 3
Wypowiedzi: 29
Post 18 napisany 2013-12-04 o godzinie 07:46:23.
Urządzenia w lokalu typu kebab bar będą raczej wszystkie pracować cały czas.
Stąd podłączenie okapów pod jeden wentylator jest jak najbardziej poprawne, ja skupiłbym się tylko na dokładnym policzeniu powietrza wyciąganego przez nie.
Można liczyć z krotności wymian w pomieszczeniu (10-30 na godzinę, dla mniejszych lokali raczej wartość większa), ale to metoda przybliżona. Dokładniejszy wynik daje metoda licznie dokładnego strumienia powietrza z zysków ciepła i wilgoci urządzeń zainstalowanych. Oczywiście pamiętajmy, iż wyciągając powietrze z pomieszczenia musimy je też nawiać do pomieszczenia (w ilości ok. 90% powietrza wyciąganego, aby w pomieszczeniu kuchni panowało podciśnienie, co zapobiegnie przenikaniu znacznej częsci zapachów w głąb sali). Powietrze nawiewane powinno być poddane obróbce (np. podgrzanie zimą). Okap powinien mieć gabaryty o min. 20-30cm większe niż zainstalowane pod nim urządzenie. Dla piecy do pizzy (czy konwekcji) dobrze, jak z przodu wystaje 30-40cm poza obrys pieca (zbieranie zanieczyszczeń po otwarciu drzwi).
Chociaż często rzeczywistość jest inna... okap wpięty w komin wentylacyjny o przekroju 12x12cm bez wentylatora (jako tako działa to w przypadku dużej różnicy temperatur zimą, latem gdy temperatury w pom. i na zewnątrz są równe - działać nie ma prawa), często nawet wydawałoby się duże, porządne kuchnie gdzie wyciągamy 3000-4000m3/h powietrza a ktoś zapomniał o nawiewie....

Autor: TomaszPP

Wypowiedzi: 2
Post 19 napisany 2017-10-15 o godzinie 13:51:23.
Nie za bardzo sobie wyobrażam jakąkolwiek kuchnię bez okapu, a w przypadku gdy chodzi o lokal gastronomiczny, to już w ogóle nie ma takiej opcji. Okap to niejako podstawa, by ludzie chcieli przychodzić do twojego lokalu, bo nikt nie przyjdzie, jeśli będzie w nim czuć przypalony tłuszcz, czy inne tego typu, mało przyjemne zapachy. Warto więc kupić do lokalu nie tyle okap, co po prostu profesjonalną centralę wentylacyjną (coś takiego oferuje firma Javen), która zapewni odpowiednią obróbkę powietrza.

Autor: gastrotech

Wypowiedzi: 1
Post 20 napisany 2018-03-26 o godzinie 19:27:10.
U mnie w lokalu cały projekt oraz wykonanie wentylacji wraz z zamontowaniem okapu oraz centrali zrobiła firma http://www.ecofan.com.pl/
Bardzo profesjonalnie i fachowo. Wszystko działa jak należy.Polecam!
OKAP GASTRONOMICZNY
REKLAMA

NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 18.97.9.170
Data: 2025-05-19
Czas: 11:04:08
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: OKAP GASTRONOMICZNY
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "okap gastronomiczny" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: wentylacja (8)    okap wentylacyjny (4)    okap (5)    wentylacja w lokalu (4)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Rozmiar Przyczepy    Oddzielanie się cienkiego spodu ciasta po upieczeniu   

STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.