FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / DOSTAWY PółPRODUKTóW DO LOKALU
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

DOSTAWY PółPRODUKTóW DO LOKALU

Autor: Garguś


Wypowiedzi: 1
Post 1 napisany 2012-01-30 o godzinie 21:43:47.
Sanepid po kontroli wymaga abym towar dostarczał do lokalu specjalnym samochodem przystosowanym do transportu żywności najlepiej samochód z chłodnią. Z tego co zauważyłem i sam robiłem dłuższy czas robiłem zakupy np. w makro i własnym samochodem przywoziłem towar do restauracji, a teraz nagle wielki problem.
Według sanepidu mięso nie może być przewożone w taki sposób mimo, że jest dobrze schłodzone a droga z makro do restauracji to nie więcej niż 15 minut. Nie wiem teraz co rozbić czy kupić jakiś używany samochód tylko na potrzeby wykonywanych dostaw półproduktów czy czekać aż sanepid wymyśli coś innego i może o tym zapomni, co radzicie?

Znajomy podpowiadał aby znaleźć dobrego dostawcę lokalnego ale nie byłem zadowolony z wcześniejszej współpracy, a zakupy w makro czy innych sklepach są wygodne przy tak małym lokalu. Często korzystam z licznych promocji czego nie miałem wcześniej.

Macie jakiś pomysł jak pominąć ten głupi wymysł samochodu z chłodnią?
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: EPEX Firma Inżynierska
forum

Wypowiedzi: 45
Post 2 napisany 2012-01-31 o godzinie 00:19:46.
Dobry Wieczór.
Sugeruję używanie pojemników termoizolacyjnych. Czas transportu do 30-tu minut w takich warunkach nie powinien denerwować Sanepidu. Pojemniki należy trwale opisać; np. mrożone mięso, mrożone warzywa itd. Po przywiezieniu na miejsce przed rozładunkiem należy zmierzyć temperaturę przewożonych towarów. Jeżeli jest zgodna wówczas można przenieść do zamrażarek. Bardzo ważne jest aby zapisywać temperatury oraz mieć karty zapisu mycia i dezynfekcji pojemników. To musi być ujęte w dokumentacji HACCP. Jeżeli HACCP jest poprawnie opracowany i faktycznie przestrzegany wówczas Sanepid nie jest restrykcyjny. Warto mieć to na uwadze.
Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168
Data: 2025-11-25
Czas: 06:00:00
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: DOSTAWY PółPRODUKTóW DO LOKALU
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "dostawy półproduktów do lokalu" w grupie "forum ogÓlne"
TAGI: restauracja (25)    restauracje (25)    lokal gastronomiczny (34)    lokale gastronomiczne (24)    sanepid (33)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: Zwiększ zamówienia online i widoczność swojej restauracji – dołącz do Tuzjemy!    Ubrania kucharskie: Bluzy, zapaski, fartuchy. Kupuj w naszym sklepie internetowym   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.