![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: DOSTAWY PółPRODUKTóW DO LOKALU |
|||||||
|
Autor:
Garguś
Wypowiedzi: 1 |
Sanepid po kontroli wymaga abym towar dostarczał do lokalu specjalnym samochodem przystosowanym do transportu żywności najlepiej samochód z chłodnią. Z tego co zauważyłem i sam robiłem dłuższy czas robiłem zakupy np. w makro i własnym samochodem przywoziłem towar do restauracji, a teraz nagle wielki problem.
Według sanepidu mięso nie może być przewożone w taki sposób mimo, że jest dobrze schłodzone a droga z makro do restauracji to nie więcej niż 15 minut. Nie wiem teraz co rozbić czy kupić jakiś używany samochód tylko na potrzeby wykonywanych dostaw półproduktów czy czekać aż sanepid wymyśli coś innego i może o tym zapomni, co radzicie? Znajomy podpowiadał aby znaleźć dobrego dostawcę lokalnego ale nie byłem zadowolony z wcześniejszej współpracy, a zakupy w makro czy innych sklepach są wygodne przy tak małym lokalu. Często korzystam z licznych promocji czego nie miałem wcześniej. Macie jakiś pomysł jak pominąć ten głupi wymysł samochodu z chłodnią? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
Autor:
EPEX Firma Inżynierska
![]() Wypowiedzi: 45 |
Dobry Wieczór.
Sugeruję używanie pojemników termoizolacyjnych. Czas transportu do 30-tu minut w takich warunkach nie powinien denerwować Sanepidu. Pojemniki należy trwale opisać; np. mrożone mięso, mrożone warzywa itd. Po przywiezieniu na miejsce przed rozładunkiem należy zmierzyć temperaturę przewożonych towarów. Jeżeli jest zgodna wówczas można przenieść do zamrażarek. Bardzo ważne jest aby zapisywać temperatury oraz mieć karty zapisu mycia i dezynfekcji pojemników. To musi być ujęte w dokumentacji HACCP. Jeżeli HACCP jest poprawnie opracowany i faktycznie przestrzegany wówczas Sanepid nie jest restrykcyjny. Warto mieć to na uwadze. Pozdrawiam.
Rzeczoznawca ds. HACCP
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 06:00:00 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|