FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / PROFIL UŻYTKOWNIKA / SLOMAX
slomax
Data rejestracji w systemie: 2011-11-23
Ilość tematów: 6       Ilość wypowiedzi: 11       Ilość ogłoszeń: 4

INFORMACJE TEMATY WYPOWIEDZI OGŁOSZENIA  
LISTA OSTATNICH 25 WYPOWIEDZI
DO TEMATU DATA WYPOWIEDZI
Ciekawy pomysł na biznes w branży gastronomicznej...juice bar/cafe
Witam, Proszę o telefon to może w czymś pomogę, chociaż zostały mi tylko wyciskarki do cytrusów i  sokowirówka. Pozdrawiam, Karol 511-108-798
2014-04-12 14:37:26 3
Problem z otwarciem restauracji
Witam, Na początku od razu powiem, że restauratorem nie jestem, ale przez ostatnie 2 lata prowadziłem fajne bistro z juice barem, kawą, kanapeczkami, zupkami, i jakimiś mini ciepłymi daniami....i niestety poległem w końcu (po 2 latach). Może trochę się poddałem, ale w związku z tym, że nie miałem noża na gardle to po prostu odpuściłem bo stwierdziłem, że szkoda zdrowia. A teraz do rzeczy, te wszystkie dylematy o których pani pisze przyprawiają mnie o zawał serca...sprzęt droższy o 30000 zł, wyciąg za 20000, piec za 15 czy 20 tyś. Proponuję się bardzo dobrze zastanowić, żeby nie obudziła się pani za kilka miesięcy z ręką w nocniku. Ja również rzuciłem się na drogi sprzęt, super wyposażenie i co....i gówno. Teraz jest kryzys, a gastronomia to najczęściej plajtująca branża. Słyszałem niejedną historię o restauratorach (a właściwie aspirujących restauratorach) co wyłożyli 300-400 tyś i za pół roku się zwijali. Zresztą właściciel lokalu który wynajmowałem postanowił sam otworzyć restauracje i po miesiącu już myśli jak się wycofać...chociaż 150 tysi wsadził w sprzęt (a ma własny lokal). Przede wszystkim proszę nie przeinwestować...kupić jak najwięcej sprzętu używanego...on się wcale nie psuje tak często jak to mówią specjaliści od gastronomii (mnie też namawiali bo nowy, bo serwis, itp). Sprzęt gastro jest tak zaprojektowany aby działać przez lata, a teraz sprzętu używanego za połowę wartości na rynku jest pełno. Odnośnie sanepidów i wyciągów proszę nie dać się wmanewrować w robienie instalacji za 20000 zł. Sanepid i tak tego nie sprawdzi, a jak sprawdzi to dopuści lokal warunkowo i będą przynajmniej 3 miesiące na dopasowanie się...ale wtedy zobaczy pani czy warto taką inwestycję ponosić. Ja wiem, że pani chce dobrze...jak najlepiej, ale proponuję jednak zacząć powoli, małymi krokami, nie pakować się w kupowanie zastawy na 100 gości, najlepszego sprzętu, itd. Ja nie miałem osoby, która by mi dobrze doradziła...i niestety dzisiaj wiem, że gdybym kogoś takiego spotkał, to może bym jednak lepiej na tym wyszedł. Ale to pani decyzja. Na pewno trzeba trochę samozaparcia i wytrwałości. Jak by co to mam trochę sprzętu gastro, w tym dość fajny ekspres do kawy na sprzedaż. tel. 511-108-798
2012-11-29 10:34:44 23
Otwieram kontener gastronomiczny co jeszcze brakuje...
Z tego co zauważyłem w moim mieście to właściciel budy z kebabem zamiast montować zlew do mycia rąk dogadał się z lokalnym sklepem, że będzie u nich korzystał. Sanepid wyraził zgodę, ale jest to zapewne trochę naciągane. Odnośnie badania wody, to przynajmniej jak opuściłem lokal to dowiedziałem się, że mój następca może ode mnie dostać badanie wody i nie będzie musiał ich robić, ale w twojej perspektywie to raczej nieuniknione...niestety.
2012-10-08 10:07:25 3
CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
Nie warto.... Ja mieszkałem 5 lat w Irlandii, miałem super pracę, wróciłem bo chciałem i nie żałuję tego. Przez ostatnie 2 lata prowadziłem działalność gastronomiczną i doświadczyłem wszystkiego tego o czym piszesz. Bezsensowne opłaty typu (za rejestrację VAT, za badanie wody z miejskich wodociągów, za projekt lokalu do Sanepidu, za kontrole Sanepidu płać...pomimo,że dostają pensję z naszych podatków), częste kontrole US odnośnie wystawiania paragonów (w gastronomii raz klient chce od razu, raz na koniec konsumpcji), ZUS porażka (owszem przez 2 lata jest niski, a potem płać 1000zł), będziesz musiał płacić VAT, nawet jeśli Ci dłużnik za fakturę nie zapłaci. Krótko mówiąc nic się nie zmieniło, a jest wręcz jeszcze gorzej. O uprzejmości urzędników ..... u nas zapomnij. Konkurencja jest dość dość spora, zdecydowanie dzisiaj wiele osób stawia na sprzęt używany....nierdzewka się nie zużywa. Ponadto rotacja i częstotliwość bankructw w branży gastronomicznej jest jedną z najwyższych we wszelkich branżach. Nie będę Ci radził czy wracać czy nie....na pewno masz kilka atutów....własny lokal, sprzęt, doświadczenie. Ja miałem doświadczenie, ambicje i pieniądze. Dzisiaj zostały mi tylko długi (na szczęście stosunkowo niewielkie)...i trochę sprzętu gastro z którym się bujam, żeby sprzedać. Owszem popełniłem kilka błędów, ale nie popełnia ten co nikt nie robi. Ogólnie koniunktura w Polsce jest nie najlepsza.
2012-10-01 10:48:05 13
Pomoc w doborze sprzętu dla lokalu na 25/30 osób oraz godni polecenia producenci
Pani Agato, Nie wiem na jakim etapie zakupów pani teraz jest, ale posiadam na sprzedaż zamrażarkę electrolux skrzyniową 360l, więc może będzie pani zainteresowana. Poza tym posiadam wyparzarkę do szkła Whirlpool małą, chyba 55 (ale ja też wyparzałem w niej naczynia), stół chłodniczy z blatem roboczym i inne. Jakby była pani zainteresowana to proszę o kontakt na email: slomax@op.pl lub telefoniczny 511-108-798. Życzę powodzenia
2012-08-09 18:11:37 17
Ciekawy pomysł na biznes w branży gastronomicznej...juice bar/cafe
Jeżeli szukasz ciekawego pomysłu na biznes w branży gastronomicznej, a przytłacza Cię nadmiar lokali typu pizzeria, kebab, ziejące nudą wnętrza restauracji to wychodzimy naprzeciw twoim oczekiwaniom. Lokal gastronomiczny na sprzedaż, profil: juice bar/cafe/bistro Sprzedam (lub odstąpię w obecnym położeniu) lokal gastronomiczny Juice Bar & Caffe "Witaminka Caffe. W ofercie znajduje się ponad 30 świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych, grillowane kanapki panini (cieszące się bardzo dobrą opinią klientów), gofry, sałatki, desery, kawy i inne dania typu bistro. Na sprzedaż jest całe lub częściowe wyposażenie lokalu w którego skład wchodzą: - maszyna do wyciskania cytrusów Zumoval - sokowirówka - blendery x2 - grill kontaktowy - stół chłodniczy do pizzy - gofrownica - okap - nadstawka chłodnicza na składniki do przechowywania w warunkach chłodniczych - witryna chłodnicza cukiernicza - ekspres do kawy ciśnieniowy Nuova Simonelli Appia Compact - młynek do kawy Nuova Simonelli - zamrażarki podblatowa i skrzyniowa - kostkarka do lodu - piekarnik konw-parowy - zmywarka gastronomiczna - bar, stoły, krzesła, stoliki i krzesełka ogrodowe, lampy, itd. Dodatkowo nabywcy sprzętu przekażemy całą zdobytą wiedzę oraz zapewnimy trening potrzebny do ponownego rozpoczęcia działalności w nowym miejscu. Cena 50 tyś (do małej negocjacji). Jest to bardzo korzystna oferta jak na taką ilość sprzętu wysokiej klasy. Kontakt: Karol Słomiński tel. 511-108-798 Zdjęcia lokalu i profil na FB: http://www.facebook.com/pages/Witaminka-Caffe-Juice-Smoothie-Bar/101429236617998
2012-07-12 22:28:04 3
[sprzedam] Witryna chłodnicza cukiernicza Cold C12G
Witam, Jak w tytule sprzedam witrynę chłodniczą cukierniczą marki Cold C12G Link do oferty: http://tablica.pl/oferta/witryna-chlodnicza-cukiernicza-cold-c12g-ID1ilad.html
2012-07-09 21:32:03 1
[sprzedam] Blender BlendTec i Lodówko-zamrażarka LG side-by-side
Witam, Jak w tytule zapraszam do obejrzenia. Blender http://tablica.pl/oferta/blender-blendtec-q-series-model-usa-ID1hxkD.html Lodówko-zamrażarka http://tablica.pl/oferta/lodowko-zamrazarka-lg-side-by-side-ID1hvEp.html
2012-07-08 22:53:54 1
[sprzedam] okap gastronomiczny + wentylator, zmywarkę Krupps
Jak w tytule, proszę kliknąć w linki poniżej. Okap: http://tablica.pl/oferta/okap-gastronomiczny-wentylator-ID1d7pp.html Zmywarka: http://tablica.pl/oferta/zmywarka-gastronomiczna-krupps-koral-209-ID1d7mz.html
2012-06-15 16:39:48 1
[sprzedam] stół chłodniczy do pizzy lub kanapek i piec kon-par
Sprzedam stół chłodniczy do pizzy oraz piec konwekcyjno-parowy. Linki do ogłoszeń: http://tablica.pl/oferta/piec-konwekcyjno-parowy-piekarniczy-ID1a5jP.html http://tablica.pl/oferta/stol-chlodniczy-do-pizzy-ID1a52B.html
2012-06-10 10:30:18 1
[Sprzedam] wyciskarka do pomarańczy Zumoval
Sprzedam nową wyciskarkę do pomarańczy marki Zumoval, model Top Master jak w linku. http://www.zumoval.com/en/productos_ficha.php?cat=1&id=11 Wyciskarka jest nowa nieużywana, bardzo wydajna i trwała. Bardzo atrakcyjna cena. Zapraszam również wszystkie osoby zainteresowane otwarciem Juice & Panini Baru do współpracy z Witaminka Caffe. Kontakt: 511-108-798 http://www.facebook.com/pages/Witaminka-Caffe-Juice-Sm... Posiadam również do sprzedania mało używaną gastronomiczną sokowirówkę Zumoval Fastjuice jak w załączonym linku: http://www.zumoval.com/en/productos_ficha.php?cat=0&id=14
2011-11-23 17:22:32 1
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.