![]() |
| FORUM GASTRONOMICZNE | NOWY TEMAT |
TEMAT FORUM: CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI? |
|||||||
|
Autor:
endriu
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
Witam Wszystkich Forumowiczow
Coraz bardziej mi dokucza tesknota za krajem, rodzina, sloncem, lasem, swiezym zapachem i ptasim spiewem, tak ptasim cwierkaniem, bo tam gdzie mieszkam tylko wrony kracza kazdego ranka. Mam duze doswiadczenie w produkcji i montazu wyposazenia dla hoteli, restauracji, barow typu fast food. Osobiscie wykonuje meble ze stali nierdzewnej takie jak okapy scienne i centralne, zlewy wielokomorowe, stoly z polkami, szafki z drzwiczkami otwieranymi badz przesownymi, tzw. bain marie, heating gantry, wozki na tace, roznego rodzaju standy, ramy pod zabudowe lad tzw. countery oraz elementy wystrojow lokali gastronomicznych itp. Jestem sam w stanie wykonac mebel od projektu do gotowego, czyli rysunek CAD, potem ciecie na gilotynie, potem CNC wykrawarka, giecie na prasie CNC, pospawanie, szlifowanie i gotowe. Obecnie pracuje w takiej firmie ale jest coraz mniej pracy ze wzgledu na recesje, wiec mam jeszce wlasna dzialanosc i robie to samo. Juz czesc maszyn posiadam i mysle o skompletowaniu calego warsztatu tak abym nie musial byc uzaleznionym od innych wykonawcow. Mam na poludniu Polski swoje poieszczenie gospodarcze, ktore jest w stanie pomiescic te wszystkie maszyny i wystartowac z robota ale.....Czy warto wracac do tego zlodziejskiego kraju?, gdzie ZUS tylko czeka, zeby juz im placic a ty nawet nie zarobiles zlotowki. Skarbowka zaraz patrzy ci na rece i traktuje cie jak bandyte, zaraz kontrole nerwy za wszystkie formalnosci z otwarciem dzilalnosci trzeba zaplacic (absurd tam gdzie zyje nic to mnie kosztuje, jak nie zarabiam to nie place, sami przysylaja deklaracje tylko trzeba wpisac liczby i podac nr konta) Jak po trzech latach mialem kontrol to pan zadzwonil do mnie czy moze sie umowic ze mna w moim wolnym czasie i czy ztego powodu nie zakloci to mojej pracy, po kontroli przyslali mi list z podziekowaniami, ze kontrola prawidlowa, wszystko jest ok i bardzo dziekuja mi za wspolprace i jeszce zycza mi sukcesow w buissnesie. Jeszce jeden aspekt co z tego,ze bede mial robote, kto mi zapalci za nia? Ile trzeba czekac i prosic sie za kasa, potem nie wystarcza na podatki i na pensje. Jak na wstepie CZY WARTO?????????????????????? |
||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
slomax
Tematy: 6 Wypowiedzi: 11 |
Nie warto....
Ja mieszkałem 5 lat w Irlandii, miałem super pracę, wróciłem bo chciałem i nie żałuję tego. Przez ostatnie 2 lata prowadziłem działalność gastronomiczną i doświadczyłem wszystkiego tego o czym piszesz. Bezsensowne opłaty typu (za rejestrację VAT, za badanie wody z miejskich wodociągów, za projekt lokalu do Sanepidu, za kontrole Sanepidu płać...pomimo,że dostają pensję z naszych podatków), częste kontrole US odnośnie wystawiania paragonów (w gastronomii raz klient chce od razu, raz na koniec konsumpcji), ZUS porażka (owszem przez 2 lata jest niski, a potem płać 1000zł), będziesz musiał płacić VAT, nawet jeśli Ci dłużnik za fakturę nie zapłaci. Krótko mówiąc nic się nie zmieniło, a jest wręcz jeszcze gorzej. O uprzejmości urzędników ..... u nas zapomnij. Konkurencja jest dość dość spora, zdecydowanie dzisiaj wiele osób stawia na sprzęt używany....nierdzewka się nie zużywa. Ponadto rotacja i częstotliwość bankructw w branży gastronomicznej jest jedną z najwyższych we wszelkich branżach. Nie będę Ci radził czy wracać czy nie....na pewno masz kilka atutów....własny lokal, sprzęt, doświadczenie. Ja miałem doświadczenie, ambicje i pieniądze. Dzisiaj zostały mi tylko długi (na szczęście stosunkowo niewielkie)...i trochę sprzętu gastro z którym się bujam, żeby sprzedać. Owszem popełniłem kilka błędów, ale nie popełnia ten co nikt nie robi. Ogólnie koniunktura w Polsce jest nie najlepsza. |
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Według mnie teraz nie jest odpowiednim czasem na powrót do kraju. Tutaj dopiero zaczyna się kryzys, a w branży gastronomicznej absurd za absurdem :)
|
||||||
|
Autor:
Amolit
Wypowiedzi: 1 |
Nie warto.
|
||||||
|
Autor:
pretkiwpr
Wypowiedzi: 2 |
Ja wrociłem po kilku latach bo też mi tego brakowało... i pluje sobie w brode. zobacz ceny okapów na allegro i ceny kosztów prod i zastanów się ,w polsce dobre jest to co jest tanie nikt nie szuka jakości...
|
||||||
|
Autor:
endriu
Tematy: 2 Wypowiedzi: 5 |
Dzieki za szczere odpowiedzi chyba trzeba szukac lepszego jutra na drugiej polkuli mysle powaznie o kanadzie. Zycie jest tylko jedno i wydaje mi sie, ze zbyt krotkie, trzeba stworzyc lepsze warunki dzieciom a potem wnukom do ojczyzny zawsze mozna przyjechac na urlop.
3majcie sie. |
||||||
|
Autor:
PrimGastro
Wypowiedzi: 16 |
Endriu w jakim kraju teraz jesteś ??? Masz tam raj nie ma co wracać , przykra sprawa , że w ojczyźnie człowiek ma gorsze warunki rozwoju niż w obcym kraju!!!
|
||||||
|
Autor:
Alicja23
Wypowiedzi: 2 |
Ja również bym nie wracala. Pracowałam za granica i wiem co to tęsknota za krajem ale mimo wszystko zyc trzeba, a każdy przecież chciałby jak najlepiej. W gastronomii mam kilkuletnie doświadczenie i powiem Ci że z roku na rok jest coraz gorzej. Jak już ktoś powiedział kryzys się pogłębia i nie zapowiada się aby miało byc lepiej. Znam ludzi którzy na gastronomii wychodza bardzo dobrze ale to tylko i wyłacznie dzieki ukladom w skarbowce i sanepidzie. Innej opcji nie ma.
|
||||||
Autor:
Gutek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tematy: 5 Wypowiedzi: 280 |
Pytanie skoro nie wracać do kraju, bo źle to gdzie wyjechać żeby było lepiej? Ja osobiście póki co jeszcze nie narzekam ale nie ukrywam, że instytucje typu US, ZUS, PIP i inne potrafią odjąć wszelkie chęci do prowadzenia działalności w tym kraju.
|
||||||
![]() Autor: Gastronomek Wypowiedzi: 20 |
Na takie pytanie "czy wrócić" to trzeba sobie samemu chyba odpowiedzieć. Jak jest w Polsce - każdy wie. Ale to nasza ojczyzna w końcu. Sam byłem sporo czasu w Wielkiej Brytanii i powiem szczerze, że to całkiem inne życie. Nawet za najniższą średnią było mnie stać na normalne życie. Czyli, kupić sobie samochód, jeździć na wycieczki poza granice. Życie na odpowiednim poziomie.
I też wydaje mi się, że różne urzędy działają po to żeby ludziom POMÓC, a nie tak jak w Polsce - wszystko utrudnić...
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
|
||||||
| CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI? | |||||||
| REKLAMA |
![]()
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130 |
||||||
|
Autor:
kamil776
Wypowiedzi: 3 |
Nie warto wracać. Marne zarobki a ceny coraz bliższe tym co na zachodzie...:(((
|
||||||
Autor:
spec gastronomiczny
![]() ![]() ![]() Wypowiedzi: 126 |
Ja najczętniej to bym wyjechał tylko nie wiem gdzie. Pozostaje jeszcze kwestia co bym tam robił..
|
||||||
![]() Autor: Gastronomek Wypowiedzi: 20 |
Ja najczętniej to bym wyjechał tylko nie wiem gdzie. Pozostaje jeszcze kwestia co bym tam robił..
Najlepiej tam, gdzie mógłbyś się dogadać : > A praca pewnie tylko fizyczna niestety. Fajny zarobek na chwilę, ale co później..?
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
|
||||||
|
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
|
|||||||
|
System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 216.73.216.168 Data: 2025-11-25 Czas: 07:12:55 |
|||||||
| FORUM GASTRONOMICZNE | |||||||
|
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.
|