FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?

Autor: endriu


Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 1 napisany 2012-09-30 o godzinie 12:24:37.
Witam Wszystkich Forumowiczow
Coraz bardziej mi dokucza tesknota za krajem, rodzina, sloncem, lasem, swiezym zapachem i ptasim spiewem, tak ptasim cwierkaniem, bo tam gdzie mieszkam tylko wrony kracza kazdego ranka. Mam duze doswiadczenie w produkcji i montazu wyposazenia dla hoteli, restauracji, barow typu fast food. Osobiscie wykonuje meble ze stali nierdzewnej takie jak okapy scienne i centralne, zlewy wielokomorowe, stoly z polkami, szafki z drzwiczkami otwieranymi badz przesownymi, tzw. bain marie, heating gantry, wozki na tace, roznego rodzaju standy, ramy pod zabudowe lad tzw. countery oraz elementy wystrojow lokali gastronomicznych itp. Jestem sam w stanie wykonac mebel od projektu do gotowego, czyli rysunek CAD, potem ciecie na gilotynie, potem CNC wykrawarka, giecie na prasie CNC, pospawanie, szlifowanie i gotowe. Obecnie pracuje w takiej firmie ale jest coraz mniej pracy ze wzgledu na recesje, wiec mam jeszce wlasna dzialanosc i robie to samo. Juz czesc maszyn posiadam i mysle o skompletowaniu calego warsztatu tak abym nie musial byc uzaleznionym od innych wykonawcow. Mam na poludniu Polski swoje poieszczenie gospodarcze, ktore jest w stanie pomiescic te wszystkie maszyny i wystartowac z robota ale.....Czy warto wracac do tego zlodziejskiego kraju?, gdzie ZUS tylko czeka, zeby juz im placic a ty nawet nie zarobiles zlotowki. Skarbowka zaraz patrzy ci na rece i traktuje cie jak bandyte, zaraz kontrole nerwy za wszystkie formalnosci z otwarciem dzilalnosci trzeba zaplacic (absurd tam gdzie zyje nic to mnie kosztuje, jak nie zarabiam to nie place, sami przysylaja deklaracje tylko trzeba wpisac liczby i podac nr konta) Jak po trzech latach mialem kontrol to pan zadzwonil do mnie czy moze sie umowic ze mna w moim wolnym czasie i czy ztego powodu nie zakloci to mojej pracy, po kontroli przyslali mi list z podziekowaniami, ze kontrola prawidlowa, wszystko jest ok i bardzo dziekuja mi za wspolprace i jeszce zycza mi sukcesow w buissnesie. Jeszce jeden aspekt co z tego,ze bede mial robote, kto mi zapalci za nia? Ile trzeba czekac i prosic sie za kasa, potem nie wystarcza na podatki i na pensje. Jak na wstepie CZY WARTO??????????????????????
 
Autor: slomax


Tematy: 6
Wypowiedzi: 11
Post 2 napisany 2012-10-01 o godzinie 10:48:05.
Nie warto....

Ja mieszkałem 5 lat w Irlandii, miałem super pracę, wróciłem bo chciałem i nie żałuję tego.
Przez ostatnie 2 lata prowadziłem działalność gastronomiczną i doświadczyłem wszystkiego tego o czym piszesz.
Bezsensowne opłaty typu (za rejestrację VAT, za badanie wody z miejskich wodociągów, za projekt lokalu do Sanepidu, za kontrole Sanepidu płać...pomimo,że dostają pensję z naszych podatków), częste kontrole US odnośnie wystawiania paragonów (w gastronomii raz klient chce od razu, raz na koniec konsumpcji), ZUS porażka (owszem przez 2 lata jest niski, a potem płać 1000zł), będziesz musiał płacić VAT, nawet jeśli Ci dłużnik za fakturę nie zapłaci.
Krótko mówiąc nic się nie zmieniło, a jest wręcz jeszcze gorzej. O uprzejmości urzędników ..... u nas zapomnij.

Konkurencja jest dość dość spora, zdecydowanie dzisiaj wiele osób stawia na sprzęt używany....nierdzewka się nie zużywa. Ponadto rotacja i częstotliwość bankructw w branży gastronomicznej jest jedną z najwyższych we wszelkich branżach.

Nie będę Ci radził czy wracać czy nie....na pewno masz kilka atutów....własny lokal, sprzęt, doświadczenie.
Ja miałem doświadczenie, ambicje i pieniądze. Dzisiaj zostały mi tylko długi (na szczęście stosunkowo niewielkie)...i trochę sprzętu gastro z którym się bujam, żeby sprzedać. Owszem popełniłem kilka błędów, ale nie popełnia ten co nikt nie robi.
Ogólnie koniunktura w Polsce jest nie najlepsza.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 284
Post 3 napisany 2012-10-01 o godzinie 12:51:29.
Według mnie teraz nie jest odpowiednim czasem na powrót do kraju. Tutaj dopiero zaczyna się kryzys, a w branży gastronomicznej absurd za absurdem :)
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: Amolit


Wypowiedzi: 1
Post 4 napisany 2012-10-01 o godzinie 14:09:16.
Nie warto.
 
Autor: pretkiwpr


Wypowiedzi: 2
Post 5 napisany 2012-10-02 o godzinie 10:26:27.
Ja wrociłem po kilku latach bo też mi tego brakowało... i pluje sobie w brode. zobacz ceny okapów na allegro i ceny kosztów prod i zastanów się ,w polsce dobre jest to co jest tanie nikt nie szuka jakości...
 
Autor: endriu


Tematy: 2
Wypowiedzi: 5
Post 6 napisany 2012-10-04 o godzinie 09:19:04.
Dzieki za szczere odpowiedzi chyba trzeba szukac lepszego jutra na drugiej polkuli mysle powaznie o kanadzie. Zycie jest tylko jedno i wydaje mi sie, ze zbyt krotkie, trzeba stworzyc lepsze warunki dzieciom a potem wnukom do ojczyzny zawsze mozna przyjechac na urlop.

3majcie sie.
 
Autor: PrimGastro


Wypowiedzi: 16
Post 7 napisany 2012-10-05 o godzinie 08:47:15.
Endriu w jakim kraju teraz jesteś ??? Masz tam raj nie ma co wracać , przykra sprawa , że w ojczyźnie człowiek ma gorsze warunki rozwoju niż w obcym kraju!!!
 
Autor: Alicja23


Wypowiedzi: 2
Post 8 napisany 2012-10-08 o godzinie 13:29:33.
Ja również bym nie wracala. Pracowałam za granica i wiem co to tęsknota za krajem ale mimo wszystko zyc trzeba, a każdy przecież chciałby jak najlepiej. W gastronomii mam kilkuletnie doświadczenie i powiem Ci że z roku na rok jest coraz gorzej. Jak już ktoś powiedział kryzys się pogłębia i nie zapowiada się aby miało byc lepiej. Znam ludzi którzy na gastronomii wychodza bardzo dobrze ale to tylko i wyłacznie dzieki ukladom w skarbowce i sanepidzie. Innej opcji nie ma.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 284
Post 9 napisany 2012-10-08 o godzinie 13:32:47.
Pytanie skoro nie wracać do kraju, bo źle to gdzie wyjechać żeby było lepiej? Ja osobiście póki co jeszcze nie narzekam ale nie ukrywam, że instytucje typu US, ZUS, PIP i inne potrafią odjąć wszelkie chęci do prowadzenia działalności w tym kraju.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
Autor: Gastronomek


Wypowiedzi: 20
Post 10 napisany 2013-01-29 o godzinie 09:25:04.
Na takie pytanie "czy wrócić" to trzeba sobie samemu chyba odpowiedzieć. Jak jest w Polsce - każdy wie. Ale to nasza ojczyzna w końcu. Sam byłem sporo czasu w Wielkiej Brytanii i powiem szczerze, że to całkiem inne życie. Nawet za najniższą średnią było mnie stać na normalne życie. Czyli, kupić sobie samochód, jeździć na wycieczki poza granice. Życie na odpowiednim poziomie.
I też wydaje mi się, że różne urzędy działają po to żeby ludziom POMÓC, a nie tak jak w Polsce - wszystko utrudnić...
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
Autor: kamil776


Wypowiedzi: 3
Post 11 napisany 2013-01-30 o godzinie 13:27:53.
Nie warto wracać. Marne zarobki a ceny coraz bliższe tym co na zachodzie...:(((
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 135
Post 12 napisany 2013-01-31 o godzinie 07:21:07.
Ja najczętniej to bym wyjechał tylko nie wiem gdzie. Pozostaje jeszcze kwestia co bym tam robił..
 
CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
Autor: Gastronomek


Wypowiedzi: 20
Post 13 napisany 2013-02-01 o godzinie 08:36:24.
Ja najczętniej to bym wyjechał tylko nie wiem gdzie. Pozostaje jeszcze kwestia co bym tam robił..

Najlepiej tam, gdzie mógłbyś się dogadać : >
A praca pewnie tylko fizyczna niestety. Fajny zarobek na chwilę, ale co później..?
Wszystko, czego Ci potrzeba, znajdziesz tutaj - www.horeca.pl
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.224.184.221
Data: 2016-07-27
Czas: 03:43:17
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: CZY WARTO JUZ WROCIC DO POLSKI?
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "czy warto juz wrocic do polski?" w grupie "dostawcy dla gastronomii"
OSTATNIO DODANE TEMATY: Pomysł na ogródek przy restauracji    Gyros/Kebab   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.