FORUM     OGŁOSZENIA    
 
STRONA GŁÓWNA / FORUM GASTRONOMICZNE / POMOC W DOBORZE SPRZęTU DLA LOKALU NA 25/30 OSóB ORAZ GODNI POLECENIA PRODUCENCI
SZUKANA FRAZA: NOWE TEMATY    OSTATNIE KOMENTARZE    GORĄCE TEMATY   
FORUM GASTRONOMICZNE NOWY TEMAT
TEMAT FORUM:

POMOC W DOBORZE SPRZęTU DLA LOKALU NA 25/30 OSóB ORAZ GODNI POLECENIA PRODUCENCI

Autor: agatak


Wypowiedzi: 3
Post 1 napisany 2012-08-06 o godzinie 18:55:11.
Witam,

jestem w trakcie wyposażania lokalu (25/30 osób) w sprzęt do kuchni.
Stoję przed wyborem odpowiedniego sprzętu.
Meble już mamy-firma Plastmet.
Piec konwekcyjny,okap też.
Chłodnia też skończona.
Skłaniam się do zakupu sprzętu używanego z tego co pozostało mi do kupienia ,czyli:

-ZMYWARKA
koniecznie szerokość 60cm
propozycja firmy,z którą współpracuję to Lozamet Z.K.05.05 montowany na podwyższeniu
jakie firmy byście zaproponowali w tej kwestii?czy Lozamet jest godny polecenia

-KUCHNIA GAZOWA 4 palnikowa z piekarnikiem
koniecznie szerokość 80cm
moc 7,0 - 7,5 kW
propozycja jaka tu padła to firma Kromet

-ZAMRAŻARKA Elektrolux
pojemność 360l

-STÓŁ CHŁODNICZY - z blatem roboczym
wybór ogromny,ale co wybrać
Stalgast, Dora Metal,Edesa
co myślicie o tym:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2527887865&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

-BEMAR
jakie parametry dla takiego lokalu?
jakia firma?

-FRYTOWNICA
jakie parametry dla takiego lokalu?
jakia firma?

Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi,bo temat wałkuje,ale dalej jest dla mnie świeży a nie potrafię w pełni zaufać firmie gastronomicznej ;)

Pozdrawiam
 
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: PrimGastro


Wypowiedzi: 16
Post 2 napisany 2012-08-07 o godzinie 10:12:57.
Witam jeśli chodzi o zmywarkę ostatnio fajna możliwość jest wynajmu zmywarki zamiast zakupu, ma to swoje plusy zyskuje się fakturę która jest kosztem uzyskania przychodu więc wrzuca się ją w koszty, nie przejmuje się Pani że zmywarka się zepsuje bo na całość czasu najmu jest serwis i przeglądy zapewnione za darmo, no i szereg dokumentów jakie by były potrzebne przy leasingu zastępuje jedna umowa najmu z producentem. Z taką ofertą wyszła firma Winterhalter niemiecki producent zmywarek. Zmywarka podblatowa o szerokości 60cm jest już od 300PLN miesięcznie z umową na 5 lat tak jak pisałem przez CAŁY OKRES NAJMU ma się zapewnioną gwarancję , serwis i przeglądy co półroczne gratis. Po zakończeniu okresu najmu można samemu zdecydować co zrobić czy wykupić zmywarkę na własność (po okazyjnej wtedy cenie) , oddać ją i wziąć całkiem nową ponownie w najem lub całkiem zrezygnować.
Firma elastycznie dostosowuje się do klienta. W razie pytań dodatkowych tel. 787 128 036.

Co do kuchni wiele osób wybiera linie Lotus firmy RM gastro (jakościowo lepsze wykonanie , ale droższa) lub Fagor niedużo tańsze rozwiązanie od Krometu.

Co do zamrażarki nie wiem dlaczego taki wybór - elektrolux - jest mnogość różnych innych firm jak wnioskuje z pojemności jest to zamrażarka skrzyniowa. W tej materii zastosowałbym szafy mroźnicze , lub stoły mroźnicze z blatem roboczym. Przede wszystkim z powodu ergonomii pracy i funkcjonalności ( w skrzyniowej zawsze będzie coś przykryte czymś i zawsze z tego powodu będzie w niej bałagan i nieporządek)
Firmy: Rilling Krosno, RedFox i RM Gastro oraz Fagor mają dobre rozwiązania profesjonalne.

Co do tego stołu chłodniczego musi Pani zwróć uwagę na ranty przy blacie jeśli ma Pani zamiar postawić ten używany stół z allegro w prawym rogu jakiegoś pomieszczenia to może się przydać (jeśli postawi panie gdzieś po środku pomieszczenia prawy rant będzie przeszkadzał w pracy) , ale pragnę zwrócić uwagę że nowy stół z RedFoxa pomniejszony o szufladę kosztuje 3000PLN tak że nie wiem czy sam bym się połakomił na używkę która nie wiadomo ile pochodzi. Rozwiązania Fagora najczęściej sprawdzają się wszędzie , Eddessa nie jest zła w tego typu sprzętach.

Bemar doradzam nastawny pojedynczy na blatowy z RM Gastro , mała ilość osób nie potrzeba jakiegoś dużego sprzętu chyba że chce się mieć małe porcje podgrzane i duży wybór z karty menu wtedy trzeba pomyśleć nad czym większym.
http://b2c.rmgastro.pl/offer_product.php?gr_id=152&itemcode=00000279

Frytkownice polecam tej samej firmy jednak dwu komorową co daje lepsze wyniki przerobu i ergonomi pracy. Każda komora może mieć ustawioną inną temperaturę przez co można lepsze wyniki smażenia osiągnąć dla różnych produktów. Można ustawić w tej samej temperaturze ale wrzucać frytki w obie komory niezależnie dzięki czemu np. w sytuacji zamówienia przez 1 klienta porcji 2 klient gdy zamówi także porcje frytek nie czeka aż porcja dla pierwszego klienta jest gotowa. Natomiast przy zmniejszonym ruchu jest możliwe wyłączenie całkowicie jednej komory frytkownicy. Rozwiązanie tanie i energooszczędne , dzięki strefom zimnym we frytkownicy nie dochodzi do przepalania się drobinek z frytek które osiadają na dnie frytkownicy.
http://b2c.rmgastro.pl/offer_product.php?gr_id=157&itemcode=00007463

Mimo iż reprezentuje firmę gastronomiczną , mam nadzieje że pomogłem w jakiś sposób w dokonaniu wyboru.
Zapraszam po więcej informacji na naszą stronę www.primgastro.pl może także Pani do nas zadzwonić na nr. kontaktowe ze strony lub do mnie bez pośrednio na tel. 787 128 036 .
Może także Pani wysłać zapytanie o każdy produkt z naszej strony i nie tylko na naszego maila primgastro@primgastro.pl otrzyma Pani informację zwrotną o Cenie towaru wszystko nie zobowiązująco więc proszę pytać śmiało.
Nasza firma mieści się w Zakopanem , ale jeśli w jakiś sposób moglibyśmy pomóc w wyposażeniu to dojeżdżamy na drugi koniec Polski :)
Pozdrawiam i życzę powodzenia w otwieranym biznesie.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 3 napisany 2012-08-07 o godzinie 12:24:49.
Zmywarka gastronomiczna firmy LOZAMET według mnie nie jest złym rozwiązaniem, przy odpowiedniej konserwacji będzie działać przez kilka lat, a w przypadku awarii wszystkie części zamienne są dostępne w kraju np. w LOZAMECIE w łodzi. Dodatkowym plusem jest możliwość stosowania różnych zamienników gdyż zmywarki LOZAMET są bardzo prostymi technicznie urządzeniami.

W sprawie kuchni również polecam KROMET, sprawdzone od wielu lat produkty, częściami nie ma problemów z tzw fachowcami również.

Bemar również polecam firmy RM GASTRO w wersji nadstawnej ale co do pojemności to zależy jak dużo różnych potraw zamierzasz w nim podgrzewać. Dla przykładu bemar jednokomorowy GN 1/1 200 mm to pojemność około 27 l. należy pamiętać, że zwiększając ilość produktów (ich rodzaj) zmniejsza się pojemność. Tutaj masz link do produktu o którym piszę: http://www.gastronomiczne.pl/bemar_elektryczny_bm-1120_p1186

W przypadku frytownicy potrzebuję więcej informacji, gdyż frytownice w gastronomii poza smażeniem frytek wykorzystywane są np. przy gotowaniu pierogów, kopytek itp.. Jeżeli chcesz mieć wydajną frytownicę to polecam rozwiązanie o pojemności 7 litrów w wersji na tzw. siłę (400V) z kranem, oto link: http://www.gastronomiczne.pl/frytownica_elektryczna_fe-07v_p1170
Nie jest to tanie rozwiązanie ale wysokiej jakości i bez problemu umożliwi przygotowywanie większej ilości frytek. Jeśli potrzebujesz frytownicę np. do ryb to polecam model: http://www.gastronomiczne.pl/frytownica_elektryczna_na_ryby_fe-08_p2667

Stół chłodniczy ja polecam STALGAST, ale tu zależy w którym roku będzie produkowany (czy już w Polsce, czy jeszcze w Chinach) ewentualnie DORAMETAL, z chłodnictwem firmy EDESA miałem kiedyś bardzo dużo problemów nie wiem jak jest teraz.

Wiem, że w zakupie używane urządzenia wychodzą bardzo przystępnie ale różnie bywa z jakością.

Pozdrawiam,
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: agatak


Wypowiedzi: 3
Post 4 napisany 2012-08-07 o godzinie 15:22:39.
Panowie Serdecznie dziękuję za tak cenne porady.

Część sprzętu ,o który pytałam uległ zmianom na co innego w zabudowie tzn:

-zamiast stołu chłodniczego ma być stół mroźniczy z blatem użytkowym
wstępna propozycja to EDESA TN6-150-20D,ale może jakaś inna firma według was?
wyboru zbyt dużego nie ma ,ale może jest coś godniejszego polecenia

-z kuchnią gazową zbyt dużego wyboru nie ma ,bo nie dodałam,że ma to być kuchnia gazowa 4 palnikowa z piekarnikiem gazowym..
propozycja to Kromet

-co do zmywarki przyjmuje wszystkie uwagi i porady będę się orientować w temacie

-Bemar wybrany ,jak sugerowaliście firma RM Gastro

-Frytownica również wybrana na podstawie waszych sugestii

Jak już korzystam z Panów pomocy to może jakaś propozycja ekspresu do kawy?jaka firma?jaki system?

Najlepsze rozwiązanie dla kosza na odpadki w kuchni,zmywaku?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
 
Autor: Gutek
forumforumforumforumforum

Tematy: 5
Wypowiedzi: 280
Post 5 napisany 2012-08-07 o godzinie 15:31:00.
Dobry ekspres do kawy to kwota powyżej 10 tyś zł co w tak małym lokalu jest mało opłacalne, ale nie ukrywam że jeśli dobra kawa to może kosztować odpowiednio i przyciągnie klienta, na kawie jest duża przebitka :) nie polecam kupowania pośredniego rozwiązania typu JURA, SAECO czy inny ekspres, według mnie albo konkretny ekspres do kawy + młynek i odpowiednia kawa albo szkoda wydawać pieniądze na maszynę za 3000-5000 zł. Kolejna ważna sprawa to aby kawa była dobra musi być świeża czyli zmielone ziarno powinno szybko zostać przetworzone na płyn (z 1 kg wychodzi około 130 filiżanek espresso), więc w takim lokalu na 30-40 osób może być bardzo różnie z zamówieniami na kawę. Znam wiele przykładów, gdzie inwestycja w porządny ekspres, młynek, wyposażenie dodatkowe typu blendery i co bardzo ważne SZKOLENIE bardzo pomogły w lokalu, ale wiąże to się z dużym wydatkiem.
Potrzebujesz pomocy przy otwarciu działalności gastronomicznej? Chętnie pomogę.
WYKONUJE: konsultacje techniczne i handlowe na terenie całego kraju!
 
Autor: PrimGastro


Wypowiedzi: 16
Post 6 napisany 2012-08-07 o godzinie 16:11:25.
Co do Ekspresu przedmówca ma dużo racji , moim zdaniem warto jest zainwestować w dobry ekspres, jednak pamiętać należy że bez odpowiedniego przeszkolenia obsługa ekspresu ciśnieniowego może nastręczać problemy, polecam wbić w googlach hasełko "Barista" pooglądać kilka filmików na youtube w temacie pracy baristy i pamiętac należy że sztuka parzenia bardzo dobrej kawy to mieszanka zdolności Baristy i odpowiedniego sprzętu odpowiedni ustawionego. Jeśli np. zmielimy ziarno za grubo kawa nie ma swojej esencji , jeśli za drobno może się w tedy zbyt mocno nagrzewać przez co kawa w smaku jest zbyt gorzka.

Rozwiązaniem stosowanym głównie na stacjach paliw i w mniejszych gastronomiach oraz wszędzie tam gdzie nie opłaca się szkolić pracownika do obsługi ciśnieniowych ekspresów są ekspresy automatyczne. Nie mylić z automatami do napojów typu instant. Ekspresy automatyczne mielą ziarno i poddają jego odpowiednią ilość parzeniu wyciągając całą esencję do tego potrafią przygotować napoje takie jak latte czy cappucino automatycznie dodając ubite na pianę mleko. Jedyne co obsługa robi to podstawia filiżankę i naciska przycisk. Oczywiście należy tak samo jak w ekspresie ciśnieniowym dbać o codzienne czyszczenie wszystkich dysz i części które muszą być czyste dla prawidłowego parzenia i działania urządzenia. No i oczywiście taka kawa nigdy nie dorówna smakiem kawie parzonej w ekspresach ciśnieniowych przez obsługę która potrafi to robić. Jednak jest o wiele prostszy w obsłudze i odchodzi z kosztów zakup dodatkowych użądzeń jak młynek do kawy.

Z rozwiązań ekspres ciśnieniowy polecam firmę włoską Faema wieloletnie doświadczenie w tej dziedzinie jakie ta firma posiada przekłada się na jakość , ale też na dość dużą cenę , można jednak znaleźć w jej ofercie mniejsze ekspresy ekonomiczne jak i wypasione o stylowym wyglądzie które nadają dodatkowo harakter lokalowi.

Z rozwiązań ekspres automatyczny polecam firmę niemiecką WMF bardzo niezawodne urządzenia jeśli się odpowiednio dba o czystość każdego elementu ekspresu. Prosta intuicyjna obsługa. Tak samo jak faema posiadają ekonomiczne rozwiązania przygotowujące podstawowe napoje jak i wypasione kombajny do przygotowywania wielu napoji , z 2 różnych kaw , z dodatkiem czekolady , bądź ubijanego mleka.

W obydwu przypadkach przedmówca się nie myli trzeba się przygotować na wydatek powyżej 10tys.
 
Autor: agatak


Wypowiedzi: 3
Post 7 napisany 2012-08-09 o godzinie 00:15:57.
W takim razie chyba będę się rozglądać za ekspresem automatycznym WMF.
Dobrze,że wiem,że nie warto na tym oszczędzać.
Pewnie bym się zdecydowała na zakup czegoś za 5000-7000 licząc na to,że spełni swoją funkcję w tak małym lokalu.
Potem może ,jak uda mi się pójść na jakieś szkolenie i zdobyć wiedzę to zamienimy na ekspres ciśnieniowy,póki co czułabym się pewniej mając bardzo dobry automatyczny.

Co z mikrofalą?Opinie są podzielone..Jak wy Panowie radzicie,czy jest to sprzęt potrzebny?Jeśli tak to jaka firma,jakie parametry...
Jakie baterie?w tym baterie prysznicowe?

Ostatni dylemat jaki nam zostaje to co powinno się znaleźć za barem?Mimo tego,że lokal jest malutki to względem jego wielkość bar jest dość spory.Lodówki na napoje to pewne,czy konieczna wyparzarka?
Jak to wygląda z organizacją dostawców napojów?Na jakie piwo się zdecydować?

Z góry dzięki za każdą pomoc,bo jeszcze sporo decyzji przed nami,a lepiej posprawdzać różne opinie i usłyszeć uwagi.
 
Autor: slomax


Tematy: 6
Wypowiedzi: 11
Post 8 napisany 2012-08-09 o godzinie 18:11:37.
Pani Agato,
Nie wiem na jakim etapie zakupów pani teraz jest, ale posiadam na sprzedaż zamrażarkę electrolux skrzyniową 360l, więc może będzie pani zainteresowana.
Poza tym posiadam wyparzarkę do szkła Whirlpool małą, chyba 55 (ale ja też wyparzałem w niej naczynia), stół chłodniczy z blatem roboczym i inne. Jakby była pani zainteresowana to proszę o kontakt na email: slomax@op.pl lub telefoniczny 511-108-798.

Życzę powodzenia
 
Autor: adamPIZZA


Wypowiedzi: 1
Post 9 napisany 2012-08-16 o godzinie 16:40:12.
Mam pilnie do sprzedania piec tunelowy wysokiej klasy .

http://warszawa.gumtree.pl/c-ViewAd?AdId=396956614&Guid=1389498e-1430-a20b-26d4-dfbcfffec73d&MessageId=MSG.VIEW_AD.EDIT_AD_SUCCESSFULMXmessageUrlMZhttp%3A%2F%2Fwarszawa.gumtree.pl%2Fc-AdDetails%3FAdId%3D396956614%26Guid%3D1389498e-1430-a20b-26d4-dfbcfffec73d

Model Zanoli Synthesis 08/50 VE
 
Autor: daro2929


Wypowiedzi: 1
Post 10 napisany 2013-01-09 o godzinie 12:13:59.
Ja odradzałbym zakup sprzętu używanego, bo w razie problemów klapa... I jeszcze większe koszty, bo dochodzi naprawa lub w ogóle kupienie nowego sprzętu. Ja w swojej kuchni mam sprzęt od Tanake, co jakiś czas domawiam u nich mniejsze i większe rzeczy i wszystko działa bardzo dobrze, także polecam, bo ja jestem zadowolony.
POMOC W DOBORZE SPRZęTU DLA LOKALU NA 25/30 OSóB ORAZ GODNI POLECENIA PRODUCENCI
REKLAMA
sklep gastronomiczny smartgast
Oferujemy znane marki STALGAST, HENDI, KROMET, RM, UNOX, REDFOX, LAINOX, RETIGO, CATERINA, ROBOT-COUPE, LOZAMET, SPOMASZ-NAKŁO w najniższych cenach w internecie!
Przekonaj się sam! http://smartgast.pl lub tel 880 301 130
 
Autor: Kirys


Wypowiedzi: 3
Post 11 napisany 2013-02-09 o godzinie 00:38:29.
Panowie jesteście prawdziwą kopalnią wiedzy.
Tak jak wspominałam już wcześniej planuję otworzyć pizzerię za 30 góra 35 tys.
Określiliście to jako cud - nie szkodzi.
Proszę zwrócić uwagę, że to lokal w małej mieścinie i wielkich luksusów nawet nie przewiduję.
Ma to być miłe miejsce, przyjść zjeść pizze i dowóz również. Latem jest to miejscowość turystyczna.
Moje pytanie jakie parametry musi mieć piec aby nadążać (mam na myśli lato)
Oraz co koniecznie trzeba nowe kupić, a na czym można zaoszczędzić.
Z góry dziękuję.
 
Autor: spec gastronomiczny
forumforumforum

Wypowiedzi: 126
Post 12 napisany 2013-02-11 o godzinie 11:05:40.
Żeby nie przepłacać to kup piec do pizzy 4 x fi 32 cm. Teraz tylko pytanie czy stać ciebie na piec 1 lub 2 komorowy. Zimą przy małym ruchu 1 komora wystarczy a latem lub w przypadku dużego ruchu uruchamiasz drugą. Piec kup elektryczny bo gazowe drogie.
 
Autor: Henryk1


Wypowiedzi: 3
Post 13 napisany 2013-03-20 o godzinie 14:58:22.
Poszukuje opinii na temat gazowych pieców do pizzy, ktoś coś podpowie?
 
Autor: Rewizor88


Wypowiedzi: 2
Post 14 napisany 2014-02-10 o godzinie 11:49:31.
Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomiczne to mogę polecić katalog firm, które się tym zajmują. Wszystko w jednym miejscu, wygodnie można porównać oferty. [LINK USUNIĘTY PRZEZ ADMINA]
 
Autor: ADMIN
forumforum

Tematy: 14
Wypowiedzi: 86
Post 15 napisany 2014-02-10 o godzinie 11:54:30.
Rewizor88 napisał(a) w dniu 2014-02-10 o godzinie 11:49:31:
Jeśli chodzi o wyposażenie gastronomiczne to mogę polecić katalog firm, które się tym zajmują. Wszystko w jednym miejscu, wygodnie można porównać oferty. [LINK USUNIĘTY PRZED ADMINA]

MARKETING SZEPTANY JEST UZNAWANY ZA SPAM NA TYM FORUM. OSTATNIE OSTRZEŻENIE!
 
Autor: grazka


Wypowiedzi: 5
Post 16 napisany 2017-02-02 o godzinie 18:42:08.
polecam ci polską fabryke maszyn i urządzeń gastronomicznych z Białegostoku Gort , my u nich zamawialiśmy wyposaznie do restauracji  http://gort.pl/
 
Autor: Kamilla36


Wypowiedzi: 5
Post 17 napisany 2019-02-15 o godzinie 14:20:33.
Zainwestuj w jakiś dobry piekarnik, w którym można by było piec ciasta. Restauracja w połączeniu z ciastkarnią to na prawdę dobry pomysł, gdyż takie wypieki nadają restauracji całkiem nowego smaku. Korzystając z przepisów ze strony: https://basiazsercem.pl/ Twoje wypieki będą zarówno smaczne jak i nie trudne do pieczenia.
 
NOWE OGŁOSZENIA GASTRONOMICZNE
 

System zapisze Twoje dane:
Adres IP: 54.92.148.165
Data: 2019-07-19
Czas: 18:49:47
DODAJ ODPOWIEDŹ DO TEMATU: POMOC W DOBORZE SPRZęTU DLA LOKALU NA 25/30 OSóB ORAZ GODNI POLECENIA PRODUCENCI
Aby dodać odpowiedź do tematu należy się zalogować.

Jeśli nie masz konta, skorzystaj z bezpłatnej rejestracji.
FORUM GASTRONOMICZNE
Temat "pomoc w doborze sprzętu dla lokalu na 25/30 osób oraz godni polecenia producenci" w grupie "otwieram lokal gastronomiczny"
TAGI: wyposażenie gastronomii (32)    urządzenia gastronomiczne (37)    wyposażenie kuchni (19)    sprzęt gastronomiczny (26)    wyposażenie restauracji (11)   
OSTATNIO DODANE TEMATY: System / Ekrany do zamawiania obiadów z samochodu    SZYBKI I BARDZO POWAŻNY KREDYT KREDYTOWY ONLINE W 48 GODZINACH   
 
STRONA GŁÓWNA     O NAS     REGULAMIN     REKLAMA     KONTAKT    
Copyrights © ForumGastronomiczne.pl 2008-2016.